Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beleggers houden hart vast voor verkiezingen VS'

'Beleggers houden hart vast voor verkiezingen VS'

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar zoeken veel beleggers hun heil in meer conservatieve beleggingen, zo blijkt uit onderzoek van Global Atlantic Financial Group.  

De aanstaande verkiezingen in de VS en aanhoudende zorgen omtrent een mogelijke recessie worden door de meeste beleggers gezien als potentiële risico’s voor hun beleggingen.

Aan het onderzoek 'Vote for your Retirement' deden ruim 1000 beleggers van tussen de 40 en 74 jaar oud uit de VS mee. De ondervraagde beleggers hebben een belegd vermogen van ten minste 75.000 dollar. 

Meer volatiliteit

"Er wordt verwacht dat de volatiliteit op de aandelenmarkten toeneemt in aanloop naar de verkiezingen, wat angst onder beleggers zal veroorzaken. Zeker voor degenen die dicht tegen hun pensioen aan zitten", zegt Paula Nelson, president van de pensioenafdeling bij Global Atlantic Financiel Group.

Zo'n 12% van de beleggers zegt de portefeuille te hebben aangepast in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. 

Vrouwen piekeren over gezondheidszorg, mannen over handelsbeleid

De ondervraagde beleggers maken zich het meest zorgen om de economie, de gezondheidszorg en het slecht functioneren van de overheid als factoren die hun pensioenstrategie kunnen beïnvloeden. Vrouwen maken zich in dat kader vaker druk om de gezondheidszorg, terwijl mannen meer piekeren over het handelsbeleid.

Een derde van de beleggers verwacht aanzienlijk meer volatiliteit in de aandelenmarkt in de maanden tot de presidentsverkiezingen. Desondanks blijkt uit de studie dat beleggers nog altijd veel vertrouwen hebben in de economie en de aandelenmarkten. 

Winsten veiligstellen

"Naarmate mensen dichter bij hun pensionering komen, verandert hun mindset en willen ze de winsten die ze gemaakt hebben veiligstellen", voegt Nelson toe. "De meeste mensen gaan ervan uit dat er op een bepaald moment toch een correctie zal volgen op de bullmarkt die nu al een decennium aanhoudt. Van welke omvang of hoe lang die zal duren, dat weet niemand."

Lees ook: 5 kooptips van Wall Street-analisten

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht