Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Schijn bedriegt – we zitten al laat in de cyclus

Schijn bedriegt – we zitten al laat in de cyclus

Als beleggers naar de S&P 500 kijken, dan lijkt het er niet op dat de markten aan het einde van de cyclus zijn. Dit jaar is de graadmeter al twaalf keer op een recordstand geëindigd, en van de afgelopen negentien weken heeft de S&P500 vijftien ervan met winst afgesloten.

Toch stelt Andrew Sheets, strateeg bij Morgan Stanley, dat indicatoren eerder wijzen op een late fase van de cyclus, in dit artikel op MarketWatch.com.

Historische parallellen

Als het einde van een cyclus in zicht komt, dan presteren historisch gezien langlopende obligaties beter dan aandelen. Defensieve aandelen en large caps presteren iets beter dan cyclische aandelen en small caps en Amerikaanse aandelen doen het enigszins beter dan aandelen uit de rest van de wereld. Investment grade obligaties renderen beter dan high yield en edelmetalen doen het beter dan andere grondstoffen.

En dat gebeurt nu allemaal, niet alleen op jaarbasis, maar het grootste deel van het jaar, schreef Sheets in een notitie aan de klanten. De S&P 500 is in twaalf maanden 22% gestegen, tegen een winst van 10% voor de MSCI World ex-USA. De iShares iBoxx investment-grade corporate bond ETF is over diezelfde periode met 16% gestegen, tegen 9% rendement voor de SPDR Bloomberg Barclays high-yield bond ETF. En olie verbleekt bij de prestaties van goud.

Kijk niet alleen naar de S&P500

Volgens Sheets wijst dit erop dat een traditionele benadering van de huidige cyclus nog altijd nuttige informatie oplevert. Beleggers moeten niet alleen maar kijken naar de sterke prestaties van de S&P 500, waarschuwt Sheets. Vorig jaar juli adviseerde Morgan Stanley overigens zijn klanten om een onderwogen positie in te nemen, een advies waar men medio november weer op terugkwam.

Wat kunnen beleggers het beste doen? Morgen Stanley is strategisch neutraal over wereldwijde obligaties en aandelen. Sheets adviseert een evenwichtiger positie in te nemen tot deze zaken opgelost zijn.

Lees ook: Deze 14 aandelen waren bij elke recessie winstgevend

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 september

    1. Economische groei Q2 2e raming (NL)
    2. Prijzen koopwoningen aug (NL)
    3. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Fra)
    4. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Dld) 42,4 volitaliteit verwacht
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (eur)
    6. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VK)
    7. Chicago Fed-index aug
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VS)
  2. 24 september

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Jap)
    2. Reserve Bank of Australia rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht