Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Herstel van aandelenkoersen in zicht?

Herstel van aandelenkoersen in zicht?

De aandelenkoersen zijn in de afgelopen weken fors gedaald uit angst dat de corona maatregelen de economie volledig ontwrichten. De werkelijke impact van het virus moet echter nog duidelijk worden. De afgelopen dagen herstelden de koersen weer iets. Wat drijft de grote koersbewegingen? Wat kunnen we daarmee voor de toekomst? Is het herstel van de koersen in zicht?

Beurs loopt voor op de economie

Een sterke koersdaling begint bijna altijd voordat de negatieve effecten werkelijk zichtbaar zijn. Beleggers verwerken slecht nieuws in hun verwachtingen voor de toekomst. De soep blijkt vervolgens toch niet zo heet te worden gegeten dan zij is opgediend. Daardoor herstellen de koersen al, terwijl er nog volop slecht nieuws naar buiten komt.

We hebben dit patroon in het verleden vaker gezien. Ik ben ervan overtuigd dat de koersen nu ook herstellen voordat al het slechte nieuws bekend is.

Angst versterkt koersdaling

De huidige daling is maar voor een deel gebaseerd op slechte resultaten bij bedrijven. Voor het grootste deel komt die namelijk door angst voor het onbekende. We weten nog maar weinig over het coronavirus.

Daarnaast zijn nooit eerder zulke ingrijpende maatregelen getroffen. We weten niet hoe groot de impact is en hoe lang de maatregelen zullen duren. Daardoor was de onzekerheid maximaal en zat er geen bodem onder de koersen.

Oorzaken van de angst bij beleggers

Voor beleggers is het belangrijk dat de angst afneemt. Dan kunnen de koersen herstellen.

Naar mijn mening wordt de angst groter als de onderstaande parameters verslechteren. Tegelijkertijd kunnen positieve ontwikkelingen er net zo goed voor zorgen dat de angst snel minder wordt:

1. Dagelijkse groei aantal doden

Dagelijks overlijden er nog steeds veel mensen aan de gevolgen van het coronavirus. De beelden daarvan zijn verschrikkelijk. Toch zien experts signalen dat de maatregelen werken. De eerste weken groeide het aantal doden exponentieel. De laatste dagen neemt die groei af. In deze bizarre tijd is dat goed nieuws.

De allerzwartste scenario’s komen waarschijnlijk niet uit. Iedere dag dat het aantal doden min of meer gelijk blijft, zorgt voor minder onzekerheid.  

2. Beschikbaarheid testkits

Wereldwijd wordt keihard gewerkt aan meer en snellere testmaterialen. Daardoor wordt het mogelijk om meer te testen en besmette personen eerder te isoleren. Op deze manier kan de verspreiding van het virus worden beperkt.

Deze aanpak is succesvol gebleken in Zuid-Korea. Zij zijn geslaagd om het coronavirus te controleren zonder het openbare leven plat te leggen. Daardoor is de impact op de economie ook kleiner. 

De beschikbaarheid van meer testkits is een voorwaarde om in Westerse landen de overheidsmaatregelen weer af te bouwen. Overheden kunnen dan gerichter maatregelen treffen om risicogroepen te beschermen. Die stappen brengen minder economische schade met zich mee. Dat is logischerwijs positief voor de koersen.

3. Economische impact

Om in te schatten hoe groot de economiche impact zal zijn, kunnen we ons baseren op China. In China komt de economie weer op gang. Inmiddels is ook Wuhan weer gedeeltelijk toegankelijk. Andere regio’s gingen al eerder aan de slag.

De aankomende weken zal duidelijk worden hoe groot de impact is geweest van de Chinese lockdown. Want het is wel duidelijk dat er impact is.

Chinese functionarissen zijn positief. Zij verwachten dat de opgelopen schade in de rest van het jaar wordt ingelopen. De aankomende periode zal meer duidelijk worden over de werkelijke impact. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden voor schattingen van de economische impact in Europa en de VS. De onzekerheid wordt hoe dan ook minder.

4. Winstverwachtingen

Analisten geven verwachtingen af voor de omzet en de winst van bedrijven. Ook voor analisten is het moeilijk om de impact van de maatregelen te voorspellen. Daar moeten we rekening mee houden bij een oordeel over de winstverwachtingen

Eerder dit jaar werd verwacht dat de winst in 2020 10% hoger zou uitkomen dan in 2019. Per 19 maart hebben analisten de winstprognose neerwaarts bijgesteld van bedrijven in de Amerikaanse S&P 500. Desondanks verwachten ze nog steeds dat de winst in 2020 ongeveer gelijk is aan 2019.

Beleggers hebben er duidelijk minder vertrouwen in. De beurskoersen zijn immers meer dan 30% gedaald. Ik verwacht dat de waarheid ergens in het midden zal liggen en dat koersen zullen herstellen.

Is het herstel in zicht?

Op 23 maart stonden wereldwijde aandelen op het laagste punt. Daarna hebben de koersen een deel van het verlies ingelopen. Of de koersen verder herstellen of weer terugvallen hangt af van de angst bij beleggers.

Dit blog benoemt de belangrijkste oorzaken van de corona-angst bij beleggers. Ondanks de vele doden en negatieve berichten zijn de recente ontwikkelingen beter dan waar beleggers op rekenden. Daardoor stegen de koersen vorige week.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de groei in het aantal doden verder afvlakt en dat de testmogelijkheden worden verbeterd. Dan kunnen de koersen verder herstellen.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht