Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom stijgen de koersen terwijl de economie krimpt?

Waarom stijgen de koersen terwijl de economie krimpt?

De aandelenkoersen zijn sinds de bodem met meer dan 25% gestegen. De coronacrisis leidde aanvankelijk tot een ongekende daling van de koersen. Maar het herstel is misschien wel net zo opmerkelijk.

De MSCI World-index staat in 2020 "nog maar" 10% onder de hoogste stand ooit. De Amerikaanse Nasdaq noteert zelfs minder dan 5% lager dan op 1 januari.

Steeds meer beleggers vragen zich af waarom de koersen stijgen, terwijl veel bedrijven hun deuren hebben gesloten. In de VS hebben in een paar weken tijd miljoenen mensen hun baan verloren en de economie krimpt. De tegenstelling kan bijna niet groter zijn.

Drie mogelijke verklaringen

In dit artikel benoem ik drie verklaringen voor deze vreemde situatie.

1. Aandelenkoersen waren heel hard gedaald

De uitbraak en verspreiding van het coronavirus in China liet beleggers nog koud. Maar toen het virus zich in snel tempo over heel Europa verspreidde, raakten beleggers in paniek. In iets meer dan één maand daalde de MSCI World-index met bijna 35%. De snelheid en de omvang van de daling waren niet eerder vertoond.

Beleggers deden aandelen in de uitverkoop ongeacht de prijs die ze er voor kregen. Op dat soort momenten kunnen de beurskoers en de waarde van het bedrijf sterk uit elkaar lopen. De prijs van een aandeel komt tot stand door kopers en verkopers op de beurs. De waarde van bedrijven wordt bepaald door de toekomstige winsten van bedrijven.

Door de coronamaatregelen gaan de bedrijfswinsten lager uitvallen. Maar voor de meeste bedrijven is die winstdaling tijdelijk. De verwachting is dat de winsten in 2021 weer herstellen.

De koersdaling was overdreven. Op het dieptepunt weerspiegelden de koersen dat het gemiddelde bedrijf minstens drie jaar geen winst zou maken.

2. Grote bedrijven hebben minder last

Niet alle bedrijven hebben evenveel last van de coronamaatregelen. Het toerisme en de horeca worden keihard geraakt door de reisbeperkingen. Ook de traditionele detailhandel en de uitzendbranche hebben het moeilijk.

Maar supermarkten en online winkels krijgen het juist drukker. Er zijn ook winnaars, zoals Netflix (+28% in 2020), video-beldienst Zoom (+140%) en farmaceut Gilead (+22%).

Het toeval wil dat de sectoren die het hardst zijn getroffen niet zwaar wegen in de aandelenindex. De relatieve winnaars hebben juist wel een hoge marktwaarde. De top 5 bedrijven Microsoft, Apple, Amazon, Google en Facebook bepalen voor 13% het rendement van de MSCI wereld index. Deze bedrijven hebben relatief weinig last van de maatregelen, waardoor ook de beurskoersen redelijk zijn blijven liggen.

Als de coronamaatregelen heel lang duren, daalt de consumptie en krijgen ook de genoemde bedrijven meer problemen. De verwachting is echter dat we de verspreiding van het coronavirus onder controle krijgen en dat de lockdown-maatregelen niet te lang duren.

Overheden doen er samen met centrale banken alles aan om bedrijven door deze periode heen te helpen. Op die manier kan de economische groei snel weer herstellen als de maatregelen afgebouwd worden.

3. Keerpunt in coronacrisis lijkt bereikt

In diverse landen worden reeds maatregelen afgebouwd. Het aantal doden in Zuid-Europa is de afgelopen dagen flink gedaald. Ook in New York zijn minder doden geteld. Hoewel het virus nog niet is overwonnen, hebben overheden voldoende vertrouwen om te beginnen met een stapsgewijze afbouw van de maatregelen.

Beleggers putten verder vertrouwen uit positieve berichten over de ontwikkeling van medicijnen en vaccins. De ontwikkeling van een vaccin gaat tot nu toe sneller dan verwacht.

Koersniveau weerspiegelt onzekerheid

Aandelenkoersen zijn alweer flink gestegen na de ongekende daling door de corona uitbraak. Achteraf waren ze te hard afgestraft.

Daarnaast is de invloed van de maatregelen op bedrijven met de grootste marktwaarde veel minder dan de economische krimp cijfers doen vermoeden.

Tenslotte maken we positieve stappen in de corona-uitbraak.

Er zijn natuurlijk nog onzekerheden. Maar de koersen staan ook nog een stuk lager dan op het hoogtepunt in februari. Dat is de essentie van beleggen: onzekerheid accepteren om een hoger rendement te halen.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht