Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Door Justin Doornekamp op 1 juni 2020 10:00 | Views: 28.304

Zo belegt Bill Gates tijdens de coronacrisis

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft van de coronacrisis gebruik gemaakt om afgestrafte aandelen te kopen namens zijn Bill & Melinda Gates Foundation Trust. Gates liet er geen gras over groeien en kocht in het eerste kwartaal van dit jaar flink wat aandelen op.

Meekijken over de schouders van grote ondernemers kan erg leerzaam zijn. Daarom kijken we even kort naar de namen die volgens Gates nu interessant zijn. 

Alle ballen op tech

De Gates Foundation, de grootste particuliere stichting ter wereld, kocht grote plukken Apple, Amazon.com en Twitter op. Het fonds verkocht dan weer vijf miljoen aandelen Berkshire Hathaway, het beleggingsfonds van Warren Buffett. Dit blijkt uit documenten die werden ingediend bij de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De Gates Foundation liet helaas niet weten waarom uitgerekend deze aandelen werden gekocht. 

De Gates Foundation, die voor 40 miljard dollar aan beleggingen bezit, kocht maar liefst 60.460 aandelen Amazon.com in het afgelopen kwartaal. Het gaat om een eerste positie in het bedrijf: eind 2019 hadden de ‘Gates’ het aandeel nog niet in de portefeuille.

De keuze om in Amazon.com te beleggen heeft Bill Gates geen windeieren gelegd. Het aandeel is momenteel erg populair onder beleggers en steeg in het lopende kwartaal al grofweg 25%. Ter vergelijking: de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 won slechts 14% in dezelfde periode. 

Tijdens de coronacrisis profiteerde Amazon van het feit dat veel mensen online hun spullen kochten. Desondanks kampt het bedrijf met een flinke concurrentie op meerdere vlakken. Zo lanceert Facebook zijn eigen e-commerce platform, terwijl Apple zijn streamingdienst noemenswaardig wil uitbreiden. 

Apple

Nu we het toch over Apple hebben: daar kocht Gates zich ook in. Het fonds kocht in het afgelopen kwartaal 501.044 aandelen van de fabrikant van onder meer de iPhone en iPad. Ook het aandeel Apple trok in het lopende kwartaal met 25% flink aan. 

Apple bracht onlangs een update uit voor het besturingssysteem van de iPhone, waardoor het voor gebruikers makkelijker wordt om hun telefoon te ontgrendelen met een mondkapje op. Ook werkte Apple in de afgelopen tijd samen met Google aan ondersteuning voor corona-apps die je locatie nodig hebben. 

Het aandeel Twitter deed het zelfs nog beter dan Apple en Amazon in de afgelopen maanden met een winst van circa 33%. Sinds de coronacrisis is het aantal actieve gebruikers enorm gestegen. 

Adviezen

Wat heeft de beleggersdesk van IEX te zeggen over de aankopen van Bill & Melinda Gates? Vooral over Amazon.com lijken de analisten van IEX goed te spreken.

“Amazon moet wat extra kosten maken om zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Tegelijkertijd spint het bedrijf garen bij de coronacrisis vanwege de versnelling naar online”, aldus analist Paul Weeteling, die in het licht van de huidige waardering in combinatie met het marktrisico een beperkte positie in het aandeel aanbeveelt. 

Over Apple is hij wat terughoudender. De analist beschouwt de huidige waardering als fair en heeft geen interesse om tot kopen over te gaan. Op lange termijn is er net genoeg koerspotentie om stukken vast te houden, zo oordeelt hij.  

Bekijk ook: Deze 9 miljardairs werden rijker door de crisis, en het zijn allemaal Chinezen


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group