Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5G: Dit zijn de beste aandelen

5G: Dit zijn de beste aandelen

Het 5G mobiele netwerk mag worden uitgerold in Nederland, zo besloot een Haagse rechtbank vorige week. Tijd om de beste aandelen van bedrijven die actief zijn in vijfde generatie mobiele technologie op een rij te zetten.

5G heeft twee grote voordelen, zo schrijft de vermaarde belegger Louis Navelier op de website van Investorplace. Het is niet alleen 100 keer sneller dan 4G, maar het zal ook meer bandbreedte opleveren. Meer data tegelijk dus voor ons en de bedrijven die ons data leveren.

Alles wat via clouddiensten wordt aangeboden, zal bijna in realtime toegankelijk zijn, waar u zich ook bevindt. Zelfrijdende auto's hebben dat nodig bijvoorbeeld, en wie films wil kijken, games wil spelen of wil videobellen heeft er veel profijt van.

De markt voor 5G-infrastructuur zal de komende 10 jaar met 67% per jaar groeien tot bijna 48 miljard dollar. Navelier verwacht dan ook dat de nieuwe technologie kan leiden tot een enorme stijging in de koersen van bedrijven die een en ander mogelijk maken. Hij zette de zeven beste 5G-bedrijven op een rij.

Ciena

Dit Amerikaanse bedrijf gespecialiseerd in optische netwerkapparatuur bestaat al sinds 1992 en was zijn tijd ver vooruit. Voordat de internetbubbel barstte in 2000-2000 was de koers opgelopen naar 847 dollar per aandeel. Dat Ciena niet ten onder is gegaan tijdens de dotcomcrash zegt veel over de kwaliteit van het management en de technologie.

Het aandeel is in de afgelopen 12 maanden met 56% gestegen en staat dit jaar op een winst van 28%.

Intel

Intel, het grootste halfgeleiderbedrijf ter wereld, is de uitvinder van de x86-chip die in bijna elke pc zit. Volgende maand viert het bedrijf zijn 51ste verjaardag.

Intel heeft de boot gemist in de mobiele telefonie en met smarttelefoons, maar het is goed gepositioneerd in het internet of things, en heeft verder nieuwe markten aangeboord in 5G, kunstmatige intelligentie, geheugen en netwerken.

Hoewel er veel concurrentie is, heeft topman Bob Swan het redelijk gedaan sinds hij de scepter overnam in januari 2019. Zo is het aandeel het afgelopen jaar met 42% gestegen, en staat het dit jaar 3% hoger. Het aandeel levert bovendien een solide dividendrendement op van 2.1%.

Lumentum

Deze specialist in optische (glasvezel)netwerken bestaat pas vijf jaar. Lumentum produceert verder een verscheidenheid aan lasers voor tal van toepassingen, waaronder de automobielsector, mobiele telefoons, halfgeleiders en 3D-detectieapparatuur.

Hoe groter de wereldwijde vraag naar 5G is, hoe meer er voor Lumentum te winnen valt. Het aandeel is in het afgelopen jaar met 72% gestegen, maar staat voor dit jaar op een verlies van 9%.

American Tower REIT

AMT is een van de topbedrijven in de sector die zendmasten maakt voor mobiele signalen, met vestigingen in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Europa, Afrika en Azië.

5G maakt gebruik van torens omdat de antennes anders zijn dan die nodig waren voor de vorige generaties telecomdiensten. Gezien het feit dat AMT al meer dan 180.000 torens in de wereld heeft en een solide geschiedenis als betrouwbare partner, is het goed gepositioneerd voor de 5G-golf.

Het aandeel is het afgelopen jaar met 27% gestegen, en staat dit jaar 12% hoger. Verder biedt het een dividendrendement van 1.7%.

Crown Castle International

Crown Castle is net als American Tower een torenbedrijf, maar richt zich vooral op de VS, waar het meer dan 40.000 torens heeft. Verder bezit het meer dan 128.000 kilometer aan glasvezelkabel.

Crown Castle biedt beleggers een mooi dividendrendement van 3%. Het aandeel is de afgelopen 12 maanden met 34% gestegen, en met 19% dit jaar.

Qualcomm

Deze maker van telecommunicatiechips bestaat al sinds 1985 en is een belangrijke speler in de mobiele revolutie.

Qualcomm verdient nu meer geld aan het in licentie geven van zijn patenten dan aan het verkopen van telecomchips. Dat betekent dat het geen peperdure chipfabrieken hoeft te bouwen, en dat het zich kan concentreren op het ontwerp in plaats van de productie.

Qualcomm heeft in het verleden te kampen gehad met antitrustzaken en moest een paar jaar geleden enorme boetes betalen aan China en andere landen vanwege zijn monopolie op onderdelen van de mobiele telefoon. Maar nu dat achter de rug is, zal het bedrijf zeker een grote speler worden in 5G.

Het aandeel is het afgelopen jaar met 20% gestegen, en staat dit jaar bijna 12% hoger. Het heeft een indrukwekkend dividendrendement van 3.2% en wordt verhandeld tegen een redelijke koers-winstverhouding van 23.

Texas Instruments

Texas Instruments, dat al sinds 1930 bestaat, is een van de grootste makers van computerchips ter wereld. Het haalt bijna 80% van zijn omzet uit chips voor digitalisering en ingebouwde processors. Die zijn niet sexy, maar ze zijn wel overal.

Texas Instruments kan hoogwaardige, betrouwbare chips en processores produceren in enorme hoeveelheden, en is bovendien een belangrijke ondersteunende speler in 5G. Het aandeel is de afgelopen 12 maanden met bijna 14% gestegen, maar staat dit jaar op een verlies van 10%. Het biedt beleggers een royaal dividendrendement van 3%.

Lees verder: 3 tips voor beleggen in 5G-technologie

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 08 mei

    1. NL industriële productie maart
    2. AB InBev Q1-cijfers
    3. Pharming - Q1-cijfers
    4. Ahold Delhaize Q1-cijfers
    5. SBM Offshore Q1-cijfers
    6. Dui industriële productie maart
    7. AMG jaarvergadering
    8. Wolters Kluwer jaarvergadering
    9. Arcadis jaarvergadering
    10. Uber Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht