Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Koop tech niet tegen elke prijs'

'Koop tech niet tegen elke prijs'

Beleggers die ongeacht de prijs en de waardering maar aandelen blijven kopen, zullen uiteindelijk worden ingehaald door de realiteit. Dat stelt Vitaliy Katsenelson, hoofd beleggingen van Investment Management Associates in Denver.

Aandelen Alphabet en Facebook zitten in zijn klantenportefeuilles. Hij is de auteur van The Little Book of Sideways Markets.

"Propaganda werkt alleen maar als er een kern van waarheid inzit, en hetzelfde geldt voor aandelenmarkten", zo schrijft Katsenelson op Marketwatch.

De echte virtuele wereld

Neem de huidige lievelingen van de S&P 500: Facebook, Amazon, Googles Alphabet, Netflix, Apple en Microsoft. De techreuzen zijn zo populair, dat ze een collectieve koosnaam hebben gekregen: FANGAM.

"Elk van die aandelen is een investering in ongelofelijke bedrijven (kern van waarheid), en ze functioneren beter in deze met virussen besmette wereld (een andere kern van waarheid). Maar uiteindelijk is hun bestaan gegrond in de echte, en niet in de virtuele wereld", zo waarschuwt Katsenelson.

Zo zal de advertentiepoot van Google marktaandeel blijven afsnoepen van niet-digitale vormen van reclame, maar bedrijven blijven de grootste bron van de reclame-inkomsten voor de techgigant. Als het in de echte wereld niet goed gaat, zal dat ook gevolgen hebben voor Google.

Nifty Fifty

Het doet denken aan de zogenaamde Nifty Fifty-stocks. Deze 50 aandelen, waaronder Coca-Cola, Walt Disney, IBM, Philip Morris, McDonald's en Procter & Gamble, waren zo  populair aan het eind van de jaren zestig en begin jaren zeventig dat beleggers ze kochten tegen elke prijs.

Het waren grote bedrijven en hoeveel je er voor betaalde was niet relevant. Totdat het niet zo was.

De 'Nifty FANGAM' van 2020 zijn niet zo duur als de Nifty Fifty in 1972. Als u Coca-Cola of McDonald's (of een ander Nifty Fifty aandeel) had gekocht in 1972 en niet meer had verkocht, had u een decennium lang geen winst gemaakt. Zo was Coca-Cola in 1974 net zo groot als in 1972, terwijl de koers de helft lager stond. Nifty Fifty-aandeelhouders die op de top hadden gekocht, speelde pas quitte aan het begin van de jaren tachtig.

Andere tijden

Beleggers in aandelen hebben nu met andere problemen te maken dan in de jaren zeventig. Zo waren de Amerikaanse rentevoeten en de inflatie in de jaren zeventig en begin jaren tachtig veel hoger. Aangezien globalisering een deflatoir effect heeft gehad, zal de-globalisering nu waarschijnlijk een inflatoir effect hebben, maar dat zou teniet kunnen worden gedaan door automatisering.

Mocht de Amerikaanse rentestand negatief worden, dan zou de koers-winstverhouding van aandelen een impuls moeten krijgen, afgezien van het feit dat negatieve tarieven erop wijzen dat de bedrijfswinsten instorten.

Iemand die tussen 1972 en 1992 Nifty Fifty aandelen had, zou een redelijk rendement hebben geboekt van 10% of meer. Dat klinkt in theorie geweldig, maar de meeste beleggers zouden na 10 jaar van nul of negatief rendement hun geduld hebben verloren. Met andere woorden, de aandeelhouders die deze aandelen in 1972 kochten, waren waarschijnlijk niet degenen die er in 1992 van profiteerden.

Tech is duur

Net als de Nifty Fifty-aandelen in de jaren zeventig worden de Nifty FANGAM-aandelen van 2020 door beleggers gekocht tegen elke prijs. Alhoewel de FANGAM-koersen de afgelopen tien jaar enorm zijn gestegen, geeft de grootsheid van een bedrijf en de groei in het verleden geen garantie voor de toekomst.

Afgezien van het dividend wordt het rendement van aandelen op de lange termijn niet alleen bepaald door de winstgroei, maar ook door de koers-winstverhouding. Als koers-winstverhouding hoog is, wordt het rendement dat u uit toekomstige winst ontvangt, weggestreept.

Beleggers zullen hiermee in het reine moeten komen als deze hoogvliegende FANGAM-aandelen de markt uiteindelijk naar beneden slepen, zo besluit Katsenelson.

Lees ook de column Waardeaandelen nog nooit zo goedkoop door Loege Schilder

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht