Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wat staat beleggers het komende halfjaar te wachten?

Wat staat beleggers het komende halfjaar te wachten?

De aandelenmarkten zijn de tweede helft van 2020 goed begonnen. De S&P 500-index schoot woensdag omhoog toen farmaciereus Pfizer bemoedigende resultaten meldde van zijn onderzoek naar een vaccin tegen Covid-19.

CNBC sprak met een drietal beursexperts over de verwachtingen voor de rest van het jaar, en vroeg waar beleggers met meest op moeten letten.

Wees waakzaam

Christopher Ailman, hoofd beleggingen bij CalSTRS, raadt investeerders aan om de komende zes maanden uit de buurt te blijven van aandelen. "Het was de meest uitdagende eerste helft van het jaar die ik ooit heb gezien, gewoon volkomen absurd," vond Ailman. Volgens hem vertoont de beurs nu V-vormig herstel, terwijl de economie in een U- of W-vormig patroon zit.

Ailman zei dat CalSTRS onderwogen is in aandelen tot het einde van het jaar, "maar niet substantieel, want die rally in april, mei en juni deed echt pijn als je onderwogen was."

Volg de ramingen

Jurrien Timmer, directeur bij Fidelity Investments, let vooral op de winstramingen van Amerikaanse bedrijven. “We zien nu een soort vlakke lijn in de ramingen, terwijl die meestal dalen aan het eind van het kwartaal en dan omhoog gaan als de cijfers binnendruppelen” aldus Timmer. Volgens hem komt dat doordat het voor veel analisten erg moeilijk in te schatten is hoe de bedrijfswinsten er de komende paar jaar uit zullen zien.

"De markt staat momenteel 10% onder de piek," aldus Timmer. Volgens hem worden aandelen nu verhandeld op verwachtingen voor de bedrijfswinsten in 2022. "Die worden op ongeveer 15% lager dan de piek geschat. En als dat te conservatief blijkt te zijn omdat we een V-vormig herstel hebben, waar sommige economische data daadwerkelijk op wijzen, dan denk ik dat dat de volgende rally zal aanslingeren."

Herstelprognoses

Steven Wieting, hoofdeconoom en hoofd beleggingen bij Citi Private Bank, voorspelt hoe een mogelijke opleving eruit zou kunnen zien. "De pandemie breidt zich momenteel uit in Latijns-Amerika en delen van de Verenigde Staten, niet in de rest van de wereld," aldus Wieting. "Dat kan de economie remmen. Maar als we kijken naar de dagelijkse data - zaken als werkgelegenheid, creditcardgebruik, mobiliteit - is het onwaarschijnlijk dat we weer zo hard onderuit gaan als in maart en april."

"De monetaire en fiscale stimulering gaat door. Ik denk dat de opleving langzamer zal zijn dan de ineenstorting, en ik denk dat onze portefeuilles er over een paar jaar heel anders uit zullen zien."

"Voor de groeiaandelen die in de afgelopen 12 maanden de kar hebben getrokken, van bedrijven in digitalisering en IT die in feite hebben geprofiteerd van Covid-19, zie ik geen negatieve katalysatoren. De industriële sector, de grondstoffen en het vastgoed zijn fundamenteel aangeslagen, maar over 12 maanden zal dat alweer minder het geval zijn," aldus Wieting.

Lees ook: 10 techaandelen die de rally hebben gemist

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht