Vanguard: 60-40 portefeuille nog steeds een goed idee

Door Belegger.nl op 27 juli 2020 08:20 | Views: 8.588

Vanguard: 60-40 portefeuille nog steeds een goed idee

Veel beleggers is jarenlang aangeraden om hun portefeuilles te verdelen in 60% aandelen en 40% obligaties of andere veilige beleggingen. Deze traditionele strategie is de laatste jaren onder vuur komen te liggen.

Zo verklaarde Bank of America de 60-40 portefeuille 'dood': hij zou zijn beste tijd gehad hebben. Maar volgens indexfondsgroep Vanguard Group hebben beleggers met een 60-40-verdeling de coronacrisis dit jaar goed doorstaan.

Volgens Peter Dixon, senior econoom bij Commerzbank in Londen, heeft de 60-40-portefeuille in 20 jaar tijd een hoger rendement gegenereerd dan hedgefondsen, als rekening wordt gehouden met de kosten.

In de eerste helft van dit jaar verloor een portefeuille die voor 60% belegd was in de MSCI All Country World index en voor 40% in een in dollars afgedekte Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond index bijvoorbeeld volgens Marketwatch maar 1,5%.

klik om te vergroten

"Er waren wat parallelle bewegingen in het eerste halfjaar, maar uiteindelijk heben de obligaties de schade van de aandelen beperkt gehouden", zei Joe Davis, hoofdeconoom bij Vanguard.

De komende jaren

De Amerikaanse beurs zal de komende tien jaar een gemiddeld jaarlijks rendement behalen van tussen de 4% en 6%, voorspelt Vanguard. Dat komt overeen met een recente prognose van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

Vanguard verwacht dat wereldaandelen voor Amerikaanse beleggers een rendement van tussen de 7% en 9% per jaar zullen opleveren, en Amerikaanse en niet-Amerikaanse obligaties 0% tot 2%.

Toch zal een wereldwijd gediversifieerd vastrentend inkomen volgens Davis een belangrijke rol blijven spelen als risico-spreiding in een portefeuille verdeeld over verschillende vermogensklassen.

Vasthouden aan 60-40

"De huidige lage rentestand betekent dat de rendementen van obligaties de komende jaren waarschijnlijk niet mee zullen vallen", aldus Dixon. Maar aandelenbeleggers lopen volgens Dixon de komende tijd wel het risico dat er grote schommelingen voorkomen op de markten.

"Aangezien de bedoeling van 60-40 is om de extreme hoogte- en dieptepunten van aandelen te compenseren, kan het de moeite waard zijn om er nog wat langer aan vast te houden", zei Dixon. "Het is immers een beproefde methode en dat is geen slechte zaak in onze nieuwe, onzekere beleggingswereld."

80-20 met putopties

Analisten van Goldman Sachs pleiten daarentegen voor een 80-20 portefeuille met een putoptie als bescherming tegen koersdalingen.

De bank liet in een notitie aan klanten deze week weten dat er de afgelopen 30 jaar weinig voordeel is gehaald uit diversificatie binnen aandelen of obligaties, terwijl diversificatie tussen de activa zeer effectief was. Maar nu de rentes de nul naderen, pleiten de analisten voor een andere strategie.

Lees ook: Is het tijd om de 60/40-portefeuille te heroverwegen?

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront