Heel veel goudglans

Door Nico Bakker op 6 augustus 2020 10:45 | Views: 3.954

Heel veel goudglans

Klompjes goud doen het goed op de schoorsteenmantel, ze glimmen en glanzen als nooit tevoren, maar blijft dit zo? Is er sprake van overdreven sentiment? Of zien nog meer beleggers heil in het goud als dekking tegen alle ellende die ons wellicht te wachten staat op de aandelenmarkten?

Laat ik de maandchart voor u analyseren om de antwoorden te vinden. 

Lange rally

De huidige opmars van de goudprijs is begin 2019 gestart. Toen werd de dalende gemiddelde lijn rond 1400 opwaarts gepasseerd en ging een proces van hogere toppen en hogere bodems van start.

Na wat aarzelingen gingen de bulls er rap van door, de upswing startte met de swingteller op +1, inmiddels staat er +8 op de stappenteller bij een koers van bijna 2100, een prima rally van 50% in anderhalf jaar. Maar hoe nu verder? 

Oververhitting 

De indicatoren geven aan dat er thans sprake is van oververhitting. De swingteller kan nog één stapje doen naar +9 om dan topvorming aan te kondigen, terwijl er al oranje MRI candles worden geplaatst die indiceren dat de afstand met de gemiddelde lijn te groot is. Bovendien staat de RSI ruim boven de dynamische OB lijn, dus topvorming lijkt aanstaande.

Tel daarbij op dat de rode streep op afgerond 2125, gelijk aan de top in 2011, vrijwel is bereikt om vast te stellen dat het hoog tijd wordt voor wat afkoeling. Terug naar niveaus rond 1800 is zeer wel mogelijk. Daar een hogere bodem plaatsen zal de uptrend valideren. 

Wat te doen?

Goudzoekers doen goede zaken, maar als zij haperingen gaan zien in het korte termijn koersbeeld, dan kunnen zij overwegen om deels wat winsten veilig te stellen. Er dreigt dan immers topvorming als opmaat voor een significante correctie. Het zou jammer zijn om teveel winsten terug te geven aan de markt, toch?

Offensieve spelers zouden zelfs kunnen overwegen om short posities op te tuigen om de correctie mee te spelen. Trendbeleggers die recent niet zijn ingestapt blijven rustig aan de zijlijn wachten totdat op lagere niveaus een hogere bodem wordt geplaatst.

Kortom, geniet nog even van de mooie goudglans, dofheid loert om de hoek. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group