Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
‘Covid-19 sleept ons niet nieuwe ‘ice age’ in'

‘Covid-19 sleept ons niet nieuwe ‘ice age’ in'

Onlangs presenteerde JP Morgan Asset Management haar Long-Term Capital Market Assumptions, waarin de blik op de zeer lange termijn gericht wordt. Wat staat ons de komende 10 jaar te wachten?

Volgens Vincent Juvyns, Global Market Strategist bij JP Morgan Asset Management, moeten we de impact van de coronacrisis - hoe ernstig die ook is - niet groter maken dan hij is. 

Geen economische depressie

"Natuurlijk is op korte termijn de crisis acuut, maar we moeten nu niet te voorbarige conclusies gaan trekken. De groeiverwachtingen op de lange termijn blijven namelijk tamelijk stabiel, en zijn bovendien van andere parameters afhankelijk, bijvoorbeeld bevolkingsgroei en productiviteit. Het is niet zo dat we nu in een nieuwe ice age of een economische depressie gesleept worden."

"Covid-19 zal wel invloed hebben ons op gedrag. We zullen meer thuiswerken en meer online shoppen. Het zal waarschijnlijk niet meer 100% worden zoals het was, maar het streven is toch om weer terug te gaan naar een 'normaal' leven met cafés en restaurants waar we elkaar ontmoeten en ons geld uitgeven."

Basisscenario amper gewijzigd

Volgens Juvyns gaat het niet eens zozeer om de verwachtingen voor de economische groei, maar om de inflatieverwachting.

"En die is relatief stabiel, ondanks het monetaire beleid van de centrale banken. De economie heeft veel tijd nodig om weer op volle toeren te kunnen draaien, en dat werkt deflatoir. De economie zal nog een tijd onder potentieel draaien, waarbij de werkloosheid gaat stijgen. Op korte termijn bieden de vaccins van Pfizer en Moderna hoop, maar ook dat zal minimaal nog een jaar in beslag nemen. Als gevolg voorzien wij de komende vijf jaar geen hogere inflatie. Al met al is ons basisscenario voor de lange termijn amper gewijzigd."

Ook de renteverwachting blijft low for longer, aldus de expert. "De rente zal ooit gaan normaliseren, maar dat verwachten we niet eerder dan over 4 à 5 jaar. Beleidsmakers kunnen het zich simpelweg niet permitteren om de rente te laten stijgen. Dan komen de Zuid-Europese landen in de problemen."

Klimaatverandering thema van de toekomst

Eén ding wat zeker is, is dat klimaatverandering hét thema van het volgende decennium zal zijn, zo stelt Juvyns.

"De effecten van klimaatverandering merken we iedere dag en de tekenen worden ook steeds duidelijker. Denk maar aan de bosbranden in Californië of de extreme hittegolven bij ons. Beleidsmakers van over de hele wereld maken er een steeds grotere case van, niet alleen in Europa maar ook in China en Japan. De verwachting is dat met Joe Biden aan het roer ook de VS zich meer zal committeren aan internationale afspraken. We zullen de komende jaren meer samenwerking gaan zien om klimaatverandering tegen te gaan. Alle ingrediënten zijn in ieder geval aanwezig."

Wat betekent dit voor beleggers? 

Beleggers moeten zich er volgens Juvyns van bewust zijn dat nieuwe klimaatregels de waarde van hun portefeuille kan gaan beïnvloeden. Die 'awareness' betekent niet simpelweg short gaan in de fossiele energiesector.

"Europa en China willen in respectievelijk 2050 en 2060 CO2-neutraal opereren. Een van de manieren om dit te bereiken is het beprijzen van CO2-uitstoot, wat nu in de internationale politiek wordt besproken. Onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’ kunnen CO2-intensieve bedrijven straks dus met hoge kosten geconfronteerd gaan worden. Beleggers die hiermee geen rekening houden, zullen dit echt gaan voelen in hun portefeuilles. Leg dus de nadruk op minder CO2-intensieve bedrijven."

Ook 'gewone' portefeuille kan rekening houden met klimaat

Hij wijst daarnaast op de positieve kanten. "Er zijn ook mooie kansen voor beleggers. Denk maar aan de gigantische investeringen in groene infrastructuur, zoals in zonne-energie- en windmolenparken. Of de vastgoedsector, met veel gebouwen die nog geïsoleerd moeten worden."

"Het is in ieder geval de moeite waard om de portefeuille aan te passen op het klimaatbeleid van de toekomst. Je hoeft echt niet alleen maar in groene energie en renewables te zitten, maar diversifiëren is vanuit beleggersperspectief altijd verstandig. Je kunt ook in een ‘reguliere’ portefeuille rekening houden met het klimaatbeleid."

Kies voor de relatieve winnaars

"Een voorbeeld is de oliesector. De CO2-belasting zal een negatieve impact hebben op de marges. Stel dat Shell een liter olie met minder uitstoot kan produceren dan BP, dan kiezen wij voor Shell."

"Zoek binnen een sector altijd het bedrijf dat het beste scoort op CO2-intensiteit. Kies dus voor deze relatieve winnaars, je hoeft niet uitsluitend op groene bedrijven in te zetten."

Zie ook: Welke bedrijven komen sterker uit de coronacrisis?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht