3 dividendaristocraten om te houden

Door Belegger.nl op 20 november 2020 08:30 | Views: 18.632

3 dividendaristocraten om te houden

De puissant rijke Amerikaanse oliemagnaat en filantroop John D. Rockefeller zei ooit eens: “Weet u wat het enige is waar ik plezier aan beleef? Mijn dividend te zien binnenkomen.”

Door de historisch lage rente is er weinig te verdienen met sparen. Daarom wijken beleggers steeds vaker uit naar aandelen die dividend uitkeren. Parel in de kroon zijn de zogeheten 'dividendaristocraten'. Dat zijn bedrijven die al minstens 25 jaar op rij hun dividend hebben verhoogd.

The Motley Fool zette drie dividendkampioenen op een rij die uw portefeuille de komende vijf, tien of twintig jaar betrouwbaar kunnen laten groeien.

Procter & Gamble
Dividendrendement: 2,2%

De Amerikaanse consumentengoederenreus Procter & Gamble keert al 130 jaar lang dividend uit en heeft de uitkering de afgelopen 64 jaar elk jaar verhoogd. Geen wonder dat dit een oude favoriet is van Warren Buffett, ‘s werelds meest succesvolle belegger.

P&G boekte onlangs een jaaromzet van 71 miljard dollar (tijdens het fiscale jaar 2020, dat op 30 juni werd afgesloten), wat een stijging inhield van 5%. Het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar begon ook voortvarend met een omzetgroei van 9% tot 19 miljard dollar.

P&G verheugde beleggers door de prognose voor 2021 naar boven bij te stellen, en verwacht nu een stijging van de jaaromzet van 4%.

Coca-Cola
Dividendrendement: 3,1%

Deze Amerikaanse frisdrankgigant heeft zijn dividend in de afgelopen 57 jaar elk jaar verhoogd. Bovendien ligt het dividendrendement meer dan een procent boven het gemiddelde van aandelen genoteerd aan de S&P 500-index.

Coca-Cola boekte tijdens het derde kwartaal een daling van de netto-omzet van 9%, en een afname van 8% van het bedrijfsresultaat. Maar dat was een verbetering vergeleken met het tweede kwartaal, toen de netto-omzet met 28% daalde, en het bedrijfsresultaat met maar liefst 34% afnam.

Om een groter concurrentievoordeel te behalen, is Coca-Cola druk bezig om zijn portfolio van meer dan 500 merken te reduceren tot 200 en tegelijkertijd nieuwe dranken te lanceren, zoals de Topo Chico Hard Seltzer, die het afgelopen kwartaal op de markt kwam. Verder laten de winstcijfers van het derde kwartaal zien dat Coke zich weer aan het herstellen is van de coronacrisis. 

Johnson & Johnson
Dividendrendement: 2,7%

Deze Amerikaanse farmaciegigant heeft zijn dividend al 58 jaar elk jaar verhoogd. Beleggers houden Johnson & Johnson goed in de gaten omdat het bedrijf in de kopgroep zit in de race om een succesvol vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. Het kandidaat-vaccin van Johnson & Johnson heeft als groot voordeel dat er slechts één inenting vereist is om immuniteit op te bouwen.

Nadat een deelnemer aan de derde en laatste fase van het wereldwijde klinische onderzoek met 60.000 deelnemers ziek was geworden, werd het onderzoek vorige maand tijdelijk gestaakt. Maar op 23 oktober liet het bedrijf weten dat het was begonnen met het recruteren van proefpersonen in de VS, en half november een tweede wereldwijde klinische studie te zullen beginnen.

Een succesvol vaccin zou Johnson & Johnson miljarden dollars aan extra inkomsten opleveren. Het bedrijf heeft tot nu toe weinig last gehad van de pandemie. Zo groeide de omzet in het eerste kwartaal met 3,3%, gevolgd door een daling van 11% in het tweede kwartaal, en een herstel met 1,7% in het derde kwartaal.

Johnson & Johnson heeft met de psoriasisgeneesmiddelen Stelara en Tremfya en Darzalex, een middel tegen bloedkanker, een aantal ijzersterke blockbusters in huis, die het bedrijf hebben geholpen aan een omzet van 21,1 miljard dollar in het derde kwartaal. Verder verheugde Johnson & Johnson beleggers met een verhoging van de winst per aandeel van maar liefst 101,5%. Dat biedt perspectieven voor een mooie dividendverhoging in de toekomst.

Lees meer: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront