Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
JPMorgan: Bitcoin naar 146.000 dollar

JPMorgan: Bitcoin naar 146.000 dollar

Bitcoin zou op de lange termijn een piek kunnen bereiken van 146.000 dollar omdat het steeds meer wordt beschouwd als een 'alternatieve' munteenheid. Dat voorspellen analisten van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan.

De virtuele munt, die vorig jaar meer dan 300% steeg, brak deze week door de 40.000 dollar-grens. Maar er zit volgens CNBC een addertje onder het gras.

De marktwaarde van bitcoin, oftewel de prijs vermenigvuldigd met het totale aantal munten in omloop, bedraagt momenteel bijna 750 miljard dollar. Die zou nog 3,6 keer groter moeten worden om de 2.700 miljard dollar aan particuliere goudbeleggingen te evenaren.

Het digitale goud?

Mocht bitcoin zich met goud willen meten, dan zou de prijsvolatiliteit aanzienlijk gereduceerd moeten worden om het vertrouwen te winnen van institutionele beleggers.


Wilde koersritten

Bitcoin staat bekend om zijn wilde prijsschommelingen. Zo daalde de koers afgelopen maandag tot onder de 30.000 dollar, slechts enkele dagen na het bereiken van dat niveau.

Voor de meeste institutionele beleggers is de volatiliteit van een bepaalde belegging van groot belang voor het risicobeheer van de portefeuille. "Hoe hoger de volatiliteit van een vermogensklasse, hoe hoger het risicokapitaal dat erdoor wordt verbruikt", vertellen analisten van JPMorgan.

Professionele beleggers

Volgens de zogeheten crypto bulls is de recente rally niet vergelijkbaar met die van 2017, toen de prijs steeg tot bijna 20.000 dollar, om vervolgens binnen een jaar te kelderen naar 3122 dollar.

In 2017 stortten vooral speculatieve kleine beleggers met dollartekens in de ogen zich op bitcoin, terwijl die in het afgelopen jaar ook door grote beleggers is gekocht, zo benadrukte JPMorgan.

Veel institutionele beleggers hebben zich tot investeringsvehikels als Bitcoin Trust van Grayscale gewend om de virtuele munt te kopen. Volgens JPMorgan is er sinds medio oktober meer dan 3 miljard dollar naar het Grayscale Bitcoin Trust gevloeid, terwijl goudindexfondsen zo’n 7 miljard dollar hebben verloren.

Sceptici beschouwen bitcoin echter als een speculatieve belegging zonder intrinsieke waarde, en als een zeepbel die op een gegeven moment waarschijnlijk uit elkaar zal spatten.

Koersdoel bitcoin

Beleggers die hopen op een snelle stijging naar 146.000 dollar, zullen van een koude kermis thuiskomen, waarschuwt JPMorgan.

"Convergentie in de volatiliteit van bitcoin en goud zal waarschijnlijk niet snel gebeuren en is volgens ons een meerjarig proces", aldus de Amerikaanse zakenbank. "Een koers van 146.000 dollar moet worden beschouwd als een langetermijndoel en is geen realistisch prijsdoel voor dit jaar."

'Vooral blockchaintechnologie interessant'

Opmerkelijk genoeg had Jamie Dimon, de topman van JPMorgan, in het verleden grote twijfels over bitcoin. De Amerikaan vergeleek ooit  de opmars van de virtuele munt met de tulpenmanie in Nederland in de zeventiende eeuw.

Dimon is echter vooral voorstander van de onderliggende blockchaintechnologie waarop digitale valuta als bitcoin zijn gebaseerd. JPMorgan heeft zwaar geïnvesteerd in deze techniek, onder meer door het creëren van een eigen digitale munt genaamd JPM Coin en het opzetten van een nieuwe bedrijfstak gewijd aan blockchaintechnologie.

Lees ook de column Tulpenmanie of de toekomst? Topbankiers over bitcoin uit 2017

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht