5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Door Belegger.nl op 11 januari 2021 09:10 | Views: 17.278

5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Charlie Munger werkt al jaren nauw samen met Warren Buffett, de meest succesvolle belegger ter wereld. Behavioral Value Investor zette de vijf belangrijkste beleggingstips van Munger op een rij.

Het baseerde zich daarbij op een interview dat Munger onlangs gaf aan de Californische universiteit CalTech.

1. Sommige mensen zijn geboren beleggers (en andere niet)

Je kunt alle boeken over beleggen lezen, en alle grote beleggers volgen - en dat is ook echt een goed idee. Maar dat is niet genoeg. Sommige mensen hebben alles in zich om een succesvolle belegger te worden - en anderen helaas niet.

2. Juiste temperament

Welke kwaliteiten heeft een goede belegger nodig? Het juiste temperament is cruciaal. Dat houdt in dat u het hoofd koel houdt op spannende momenten, bijvoorbeeld wanneer de koersen fors dalen en uw collega’s en klanten beginnen te twijfelen aan uw beleggingsstrategie.

3. Heb geduld

Beleggen is veelal een zaak van de lange adem. Doe gewoon niets wat niet de moeite waard is, zo redeneert Munger. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Veel mensen denken dat hard werken een voorwaarde is voor succes, en daarom gaan ze van alles doen, in plaats van zich aan hun strategie te houden.

4. Agressie is een belangrijke kwaliteit

"Een goede investering vereist een vreemde combinatie van geduld en agressie", zei Munger. "En niet veel mensen hebben dat." Als het echt tijd is om te handelen, zijn de meeste investeerders te terughoudend, aldus Munger.

Zo zei de legendarische belegger Peter Fynch ooit eens tegen een groep fondsbeheerders en analisten van Fidelity dat als ze een bepaalde investering een geweldig idee vonden, ze hun investering zouden moeten verdrievoudigen, of zelfs verviervoudigen. Maar toen die daarna weer aan het werk gingen, veranderden ze niets aan hun uitgebreide portfolio's vol kleine beleggingen.

5. Ken uw grenzen

"Beleggen vereist een grote hoeveelheid zelfkennis over hoeveel je weet en hoeveel je niet weet. Je moet de grenzen van je eigen competentie kennen. Weet u niet zeker of u iets begrijpt, dan begrijpt u het niet. En als u iets niet begrijpt, stap er dan niet in."

Conclusie

Charlie Munger heeft al veel van zijn wijsheid met beleggers gedeeld. Rationeel zijn. De fundamenten van een bedrijf beoordelen, en niet alleen de waardering van de aandelen. Aandacht besteden aan de kwaliteit van het management.

En deze nieuwe opmerkingen kunnen worden samengevat in één zin: wees geduldig als er niets te doen is, en wees zeer agressief in de zeldzame gevallen dat de sterren goed staan en zich een grote kans voordoet.

Lees meer: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront