Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Redenen om niet in bitcoin te beleggen

Redenen om niet in bitcoin te beleggen

Bitcoin staat bekend om zijn wilde ritten: de virtuele munt verloor begin deze week bijna een kwart van zijn waarde, nadat de populairste cryptomunt ter wereld sterk was gestegen, van 4100 dollar in maart naar meer dan 40.000 dollar vorige week.

Op moment van schrijven schommelt de koers rond de 38.000 dollar, in euro's zo'n 31.500 euro.

Bitcoinstieren zijn enthousiast over de virtuele munt, omdat het volgens hen een mooie belegging is: cryoptovaluta zijn een schaars goed, en hebben bovendien steeds meer praktische toepassingen.klik om te vergroten12 maanden bitcoin in euro's


The Motley Fool zet daar echter vraagtekens bij. Volgens de website is er een aantal goede renenen om niet in de virtuele munt te beleggen.

Valse schaarste

Er zijn momenteel 18,6 miljoen bitcoinmunten uitgegeven, en dat kunnen er uiteindelijk niet meer dan 21 miljoen worden. Dat lijkt op schaarste te duiden, maar is in feite niet meer dan een afspraak. Hoe onwaarschijnlijk het nu ook klinkt, de bitcoingemeenschap kan op een dag besluiten dat die productiebeperking wordt veranderd.

Vergelijk het met goud. Hoewel we niet precies weten hoeveel goud er nog gedolven kan worden, is een ding duidelijk: alle pogingen om nieuw goud bij te maken zijn mislukt. Die schaarste is echt. Dat verklaart waarom het edelmetaal al eeuwenlang wordt gezien als waarde-opslag.

Het is de - onterechte - perceptie van schaarste die de prijs van bitcoin steeds verder omhoog heeft geduwd, volgens The Motley Fool, althans.

Praktische toepassingen

Zoals bekend is een toenemend aantal bedrijven in de VS en wereldwijd bereid om bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Maar zolang bitcoin vastzit aan een maximale uitgave van 21 miljoen munten, is uitgebreid gebruik in het economische verkeer volgens de website een utopie.

Volgens Fundera kunnen Amerikanen inmiddels bij meer dan 2.300 bedrijven betalen met bitcoin, maar Amerika telt in totaal 7,7 miljoen bedrijven imet ten minste één werknemer, en meer dan 32 miljoen als eenmanszaken worden meegeteld.

Niet in omloop

Een ander punt is het feit dat de cryptomunt steeds meer in handen van een kleine groep grote beleggers is geraakt. In december 2017 hadden 1.000 mensen volgens Bloomberg News ongeveer 40% van alle circulerende bitcoinmunten in handen. In november had 2% van de bitcoinhouders 95% van alle virtuele munten in bezit.

Dat wijst erop dat de meeste bitcoin niet in omloop is: er is misschien nog 40 miljard dollar aan bitcoin beschikbaar voor betalingen. En dat is niet genoeg om van bitcoin een echt ruilmiddel te maken. Daar valt natuurlijk iets aan te doen: die grens van 21 miljoen munten loslaten.

Wilde ritten

Welke factoren - naast schijnbare schaarste - kunnen de explosieve prijsstijging van bitcoin eigenlijk verklaren? The Motley Fool wijst naar inefficiënte markten, emoties en technische analyse ("zolang de koers stijgt, stijgt de koers") als redenen voor de hype.

Omdat het grootste deel van het aanbod in handen is van een kleine groep, zijn de recente prijsschommelingen waarschijnlijk veroorzaakt door kleine speculanten en zogeheten program traders - professionele handelaren die gebruik maken van computeralgoritmes om met grote frequentie en snelheid te handelen.

Het probleem met dit soort dunne handel is dat de koers net zo snel naar beneden kan doorslaan als naar boven. U bent gewaarschuwd.

Lees ook: 'Tesla gevaarlijkste aandeel op Wall Street'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht