2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

Door Belegger.nl op 14 januari 2021 12:40 | Views: 18.185

2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

Bitcoin staat bekend om zijn wilde ritten: de virtuele munt verloor begin deze week bijna een kwart van zijn waarde, nadat de populairste cryptomunt ter wereld sterk was gestegen, van 4100 dollar in maart naar meer dan 40.000 dollar vorige week.

Op moment van schrijven schommelt de koers rond de 38.000 dollar, in euro's zo'n 31.500 euro.

Bitcoinstieren zijn enthousiast over de virtuele munt, omdat het volgens hen een mooie belegging is: cryoptovaluta zijn een schaars goed, en hebben bovendien steeds meer praktische toepassingen.klik om te vergroten12 maanden bitcoin in euro's


The Motley Fool zet daar echter vraagtekens bij. Volgens de website is er een aantal goede renenen om niet in de virtuele munt te beleggen.

Valse schaarste

Er zijn momenteel 18,6 miljoen bitcoinmunten uitgegeven, en dat kunnen er uiteindelijk niet meer dan 21 miljoen worden. Dat lijkt op schaarste te duiden, maar is in feite niet meer dan een afspraak. Hoe onwaarschijnlijk het nu ook klinkt, de bitcoingemeenschap kan op een dag besluiten dat die productiebeperking wordt veranderd.

Vergelijk het met goud. Hoewel we niet precies weten hoeveel goud er nog gedolven kan worden, is een ding duidelijk: alle pogingen om nieuw goud bij te maken zijn mislukt. Die schaarste is echt. Dat verklaart waarom het edelmetaal al eeuwenlang wordt gezien als waarde-opslag.

Het is de - onterechte - perceptie van schaarste die de prijs van bitcoin steeds verder omhoog heeft geduwd, volgens The Motley Fool, althans.

Praktische toepassingen

Zoals bekend is een toenemend aantal bedrijven in de VS en wereldwijd bereid om bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Maar zolang bitcoin vastzit aan een maximale uitgave van 21 miljoen munten, is uitgebreid gebruik in het economische verkeer volgens de website een utopie.

Volgens Fundera kunnen Amerikanen inmiddels bij meer dan 2.300 bedrijven betalen met bitcoin, maar Amerika telt in totaal 7,7 miljoen bedrijven imet ten minste één werknemer, en meer dan 32 miljoen als eenmanszaken worden meegeteld.

Niet in omloop

Een ander punt is het feit dat de cryptomunt steeds meer in handen van een kleine groep grote beleggers is geraakt. In december 2017 hadden 1.000 mensen volgens Bloomberg News ongeveer 40% van alle circulerende bitcoinmunten in handen. In november had 2% van de bitcoinhouders 95% van alle virtuele munten in bezit.

Dat wijst erop dat de meeste bitcoin niet in omloop is: er is misschien nog 40 miljard dollar aan bitcoin beschikbaar voor betalingen. En dat is niet genoeg om van bitcoin een echt ruilmiddel te maken. Daar valt natuurlijk iets aan te doen: die grens van 21 miljoen munten loslaten.

Wilde ritten

Welke factoren - naast schijnbare schaarste - kunnen de explosieve prijsstijging van bitcoin eigenlijk verklaren? The Motley Fool wijst naar inefficiënte markten, emoties en technische analyse ("zolang de koers stijgt, stijgt de koers") als redenen voor de hype.

Omdat het grootste deel van het aanbod in handen is van een kleine groep, zijn de recente prijsschommelingen waarschijnlijk veroorzaakt door kleine speculanten en zogeheten program traders - professionele handelaren die gebruik maken van computeralgoritmes om met grote frequentie en snelheid te handelen.

Het probleem met dit soort dunne handel is dat de koers net zo snel naar beneden kan doorslaan als naar boven. U bent gewaarschuwd.

Lees ook: 'Tesla gevaarlijkste aandeel op Wall Street'

Reacties

14 Posts
Duym
1
Bitcoin, de virtuele rijkmaker. De vergelijking gaat niet helemaal op (Bitcoin is dan ook geheel nieuw), maar stel je een fonds voor met deelbewijzen van 10.000€. Eén deelbewijs maakt je meteen miljonair aangezien je het vanaf een bepaalde datum mag inwisselen voor één miljoen euro, m.a.w. alle deelnemers voelen zich potentiële (multi)miljonairs. Maar! In kleine letters lezen we ook: wie eerst komt eerst maalt, m.a.w. zodra de pot leeg is, is hij leeg, ongeacht wat je had ingezet; dat is wat de Bitcoin belegger te wachten staat: voor elke miljonair staan er honderd berooide investeerders. De miljonair is degene die koopt in een put en verkoopt op een top. Grote speculanten jagen als één groep de koers de hoogte met de kleine belegger in zijn kielzog om dat plots alles met ferme winst te verkopen; de kleine(re) en minder vlugge belegger is altijd de klos.
Kor11
0
Geldt dat niet voor alles? Huizen, land, aandelen, goud? Niet iedereen heeft een "extra". Diegenen welke het niet hebben kunnen beter dicht bij huis blijven. Tegen een salaris werken en hopelijk geen schulden en of problemen maken. Dan kan je een heel goed leven hebben. Gelukkig ben je wanneer je tevreden bent.
Duym
0
Nee dat geldt niet voor alles, zeker niet in die mate zoals bij Bitcoin. Vastgoed en goud hebben een intrinsieke waarde die weliswaar sterk kan schommelen, maar nooit waardeloos worden, dat wijst de geschiedenis uit. Zelfs aandelen zijn deels gestoeld op iets wat bestaat, maar toegegeven, een bedrijf kan op de fles gaan.
Kor11
0
Ik heb het er niet over of Bitcoin iets is of niet. Ik reageer op je schrijven waarin je aangeeft: Miljonair versus honderd berooide investeerders en je duidelijke mening daarover.
Duco Douwstra
0
Goud is in feite dood bezit, je kan er niks mee, alleen maar hopen dat het meer waard wordt, net als de Bitcoin die kan je wel oneindig delen natuurlijk, maar ook dat is fictief.
De waarde van woningen daarentegen zijn over de afgelopen 50 jaar maandelijks gemiddeld maar liefst met € 500,00 tot € 1000,00 gestegen en daar heb je dan ook nog je woongenot van. Toch wonen nog veel economen in een huurhuis.
Kor11
0
Ieder huis is een nachtmerrie wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen. Dat kwam en komt nog wel eens voor.
Duym
0
@Duco Douwstra, je vergist je.
1. Met goud kan ik alles. Op elke plek van de wereld kun je het verkopen. En ik koop niet in de eerste plaats goud in de hoop dat het zal stijgen, maar omdat het zijn waarde behoudt, d.w.z. de inflatie bijhoudt, de 6000-jarige geschiedenis is het bewijs. Ik kan het ook verbergen en onderhands doorgeven aan wie ik wil. Mijn goudstaven, aangekocht met wit geld, liggen in mijn bankkluis, en niemand heeft het recht om me te vragen waar ik met mijn goud gebleven ben.
2. Ik heb ook meerdere huizen en appartementen die in waarde verdubbeld zijn, maar de zorgen met mijn huurders moet ik erbij nemen. Bovendien zal het niet lang meer duren of je betaalt je blauw aan belasting op huurinkomsten.
Duym
0
Kijk naar de goudprijs in euro de voorbije 20 jaar.
www.zilver-inkoop.nl/goudprijs.html
Hoe kun je zeggen dat goud dood bezit is, en zoals al gezegd, met goud geen zorgen. Voor 50€ per jaar ligt dat in mijn bankkluis.
Yourt
0
10% goud aanhouden voor als het (echt) mis gaat zeker? Nu, als het echt mis gaat, dan heeft een kip of een zak aardappelen meer waarde dan een goudstaaf. Dus daarvoor zou ik het al niet doen. Tegen beurscrash? Tja, behalve het doomscenario hiervoor komt er steeds weer een heropleving. Dan had je die 10% in de betere jaren misschien wel kunnen beleggen... of je gebruikt dat deels om je portefeuille af te dekken met put opties op de index(en). Kost iets, maar geen bijkomende opslagkost of verzendkost, kluis om te huren,... Bovendien heb je bij een serieuze dip een beperkt verlies met vooruitzicht op herstel (waarvan je dan dubbel profiteert). Voor goud zou je dan moeten verkopen voor de hausse terug begint en de goudprijs weer daalt (zie grafieken in de link van Duym). Anders maakt het ook niet uit. Dus mijn vraag: waarom goud: als het helemaal fout gaat ontstaat ruilhandel zoals in Mad Max films e.d. en als er herstel komt ben je beter af met puts waarmee je met een minder getroffen portefeulle aan de hausse begint. Goud kopen en verkopen... en de beurs timen, da's overigens ook een eeuwige afrader.
mrC2
0
quote:

Kor11 schreef op 15 januari 2021 12:21:


Ieder huis is een nachtmerrie wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen. Dat kwam en komt nog wel eens voor.

Dat geldt voor alles wat je koopt op afbetaling.
Je moet ook alleen een huis kopen wat je kan betalen ook als het een keer tegen zit.
mrC2
0
Mensen kopen bitcoin omdat ze denken er rijk mee te worden.
De meesten hebben verder geen geldige reden.
digitaal betalen is de toekomst is een veel gebruikte kreet. Maar we betalen al heel lang digitaal.
Yourt
0
Inderdaad. Nog eenpaar jaartjes 590 EUR afbetalen per maand en dan is het "gratis" wonen. Ha ja... dan si er dat ander argument: eigen huis, eigen kruis. Bwaaah.... als ik die 590 EUR elke maand opzij zet, kan ik de boel serieus onderhouden; En bovendien hang ik niet af van een huisbaas en diens grillen (al dan niet herstellen, oplappen, mij laten meebetalen voor beter spul).
VickerC
0
Het is zeker speculatief. En enkel bitcoin bezitten als belegging is niet verstandig. Maar ik vind wel dat als je er dan toch over schrijft er juiste info moeten worden gegeven. De bitcoin hoeveelheid kan niet zomaar worden vergroot. 21M staat vast in het protocol en daar kan niet van worden afgeweken. Het kan enkel door een hardfork van de echte bitcoin te maken en toe te laten dat er meer dan 21M bitocins mogen worden gemined dan 21M. Deze fork gaat dan verder als een eigen munt. Elke poging om dit te doen is tot nu toe mislukt (BCH, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond, BSV, etc), elke toekomstige poging om dit te doen zal ook mislukken.
14 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront