'Hardware-index staat op instorten'

Door Belegger.nl op 17 februari 2021 10:20 | Views: 12.259

'Hardware-index staat op instorten'

De S&P 500 Technology Hardware, Storage & Peripherals-index, met bedrijven als Apple, HP, NetApp, Seagate Technology, Western Digital en Xerox, bevindt zich in een bubbel die op het punt staat uit elkaar te spatten.

Dat concludeert Barron’s op basis van een onderzoek van Harvard University gepubliceerd in 2019. De studie, genaamd Bubbles for Fama, analyseerde de Amerikaanse beursgeschiedenis sinds 1926 op zoek naar manieren om een markt te herkennen die op het punt van instorten staat.

Sectorcrash

Volgens Harvard-onderzoeker Robin Greenwood, hoogleraar in de economie, zijn zeepbellen bijna nooit marktbrede gebeurtenissen. Het komt veel vaker voor dat een zeepbel zich manifesteert in bepaalde delen van de markt, terwijl andere sectoren ondergewaardeerd blijven.

Neem de internetbubbel van 2000. Greenwood wijst erop dat koersen van internetaandelen aan het eind van de jaren negentig en het begin van 2000 enorm opliepen, terwijl andere sectoren van de markt - met name waardeaandelen - redelijk gewaardeerd waren of zelfs ondergewaardeerd.

Sectoren die niets te maken hadden met het internet wonnen zelfs terrein toen de internetaandelen in 2000 crashten.

Klapkans

Volgens de Harvard-onderzoekers is er sprake van een zeepbel wanneer het tweejaarlijkse rendement van een bepaalde sector ten minste 100 procentpunten hoger ligt dan dat van de markt als geheel. Tussen 1926 en 2016 voldeden 40 sectoren aan deze definitie van een bubbel. Uiteindelijk spatte die in 21 van de 40 sectoren uit elkaar.

Harvard bestudeerde ook hoe de kans op een crash veranderde bij een aangescherpte of versoepelde definitie van een zeepbel. Wanneer zij het criterium op slechts 50 procentpunten voorsprong op de markt zetten, in plaats van op 100, daalde de kans op een crash tot slechts 20%. Maar toen ze het criterium aanscherpten tot 150 procentpunten, steeg de kans op een crash tot 80%.

Hardwarebubbel

Dit laatste scenario is volgens Barron’s van toepasing op de S&P Technology Hardware, Storage & Peripherals index. Volgens FactSet heeft deze index het de afgelopen twee jaar 151 procentpunten beter gedaan dan de S&P 500. Barron’s schat de kans dat de S&P Technology Hardware, Storage & Peripherals index binnen nu en twee jaar 40% van zijn waarde zal verliezen daarom op op 80%.

Volgens Greenwood is niet de hele aandelenmarkt overgewaardeerd, maar zijn er een aantal afzonderlijke delen van de markt die momenteel "schuimen van de bubbels". Hoewel geen enkele andere sector momenteel aan de Harvard-definitie van een bubbel voldoet, komen de chipindustrie en softwarebedrijven in de buurt.

Individuele aandelen

Wie de Harvard-formule had toegpast op bitcoin in november 2017, zou tot de conclusie zijn gekomen dat de virtuele munt een kans had van meer dan 80% om in te storten. Bitcoin verloor in de daaropvolgende 12 maanden 67%. En wie de formule had toegepast op het aandeel Tesla in februari van vorig jaar, zou tot de conclusie zijn gekomen dat de kans op een crash 80% was. Tesla verloor in de daaropvolgende zes weken 59% van zijn waarde.

Let wel: de koersen van Tesla en bitcoin zijn sindsdien explosief gestegen. Bestaat er nu opnieuw een grote kans dat Tesla en bitcoin instorten? Professor Greenwood wilde zover niet gaan, en stelde dat er meer onderzoek nodig is naar de verschillende factoren die de kans op een crash van een individueel aandeel beïnvloeden.

Lees ook: 'Dit is een zeepbel als in 2000'

Reacties

4 Posts
jeroen12
0
Aandelen die zo overgewaardeerd zijn zitten niet in mijn portefeuille. Het is de bedoeling dat door te beleggen in aandelen mijn spaargeld meer opbrengt dan spaarrekeningen en kasbons. Ik heb geen ambitie om met beleggen rijk te worden. Met speculeren is veel meer te verdienen maar ook veel meer te verliezen. Mijn nachtrust is ook geld waard.
stevend_HP
0
Bedrijven als HP, Netapp, Seagate, Western Digital en Xerox zagen hun koers amper stijgen of zelfs dalen de laatste jaren. Waardeloos artikel dus!!
Maan Arkenbosch
2
Het is nu tijd om defensieve aandelen te kopen met een fatsoenlijk dividend rendement.Een van mijn favorieten is AHOLD, welk vandaag afgestraft is voor zijn voorzichtige toekomst analyse.De corona problemen zijn nog lang niet voorbij en bedrijfssluitingen en ontslagen komen er aan.Dat betekent dat de bevolking op de kleintjes moet letten en geen luxe uitgaven zich kan permitteren.Een dividend rendement van 4% is best redelijk.AHOLD is achtergebleven bij de euforie, dus veel kan er bij een crash niet vanaf.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront