Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

De koers van de bitcoin is afgelopen jaar explosief gestegen. Maar er waren ook forse tussentijdse dalingen. Het kan daarom geen kwaad om uzelf enkele vragen te stellen voordat u de cryptomunt belegt.

De populaire cryptomunt bitcoin is bezig aan een spectaculaire opmars, en wordt inmiddels alweer voor meer dan 50.000 dollar per stuk verhandeld. Grote partijen, waaronder Tesla, hebben onlangs aangekondigd flink wat bitcoins te hebben ingeslagen.

The Motley Fool zette enkele vragen op een rij die u zichzelf kunt stellen als u overweegt om in bitcoin te gaan beleggen:

Bent u bereid om risico te nemen?

Het moge duidelijk zijn: bitcoinbeleggers moeten een sterk gestel hebben, want de koers heeft de in loop der jaren flink wat ups en downs gekend, waaronder een daling van 80%.

Zelfs tijdens de hausse van de afgelopen twee maanden was het prijsverloop behoorlijk volatiel. Als u nu bitcoin wilt gaan kopen, wees er dan zeker van dat u deze hevige prijsschommelingen kunt verdragen. Met andere woorden, wat is uw risicotolerantie?

Stel u belegt vandaag uw hard verdiende spaargeld in bitcoin, en morgen volgt een daling van 20%. Zou u daar wakker van liggen? Wat zou u doen als de munt met 50% daalt, of zelfs 80%?

Als u uw grenzen kent, kunt u beslissen of bitcoin de juiste investering voor u is.

Beschikt u over een gespreide portefeuile?

Wat uw beleggingsstrategie ook is, het is altijd verstandig om een goed gespreide portefeuille te hebben. Bij een volatiele belegging als bitcoin is diversificatie nog belangrijker.

Het is immers onmogelijk om te voorspellen hoe bitcoin zal presteren. Dat betekent dat u andere beleggingen nodig hebt om op terug te vallen als het slechter gaat.

Er zijn verschillende manieren om een gespreide portefeuille samen te stellen:

  • U kunt uw risico verlagen door te beleggen in ETF's op een brede index, bijvoorbeeld de MSCI World. Als het grootste deel van uw spaargeld is verspreid over honderden of duizenden verschillende aandelen, zult u niet alles verliezen als bitcoin het laat afweten.
  • Beleg in een verscheidenheid aan industrieën: als u ervoor kiest om in individuele aandelen te beleggen, probeer dan te kiezen voor bedrijven uit meerdere sectoren. Als u in bitcoin belegt, wilt u dat uw kernportefeuille zo stabiel mogelijk is.
  • Blijf bij gerenommeerde bedrijven: een portefeuille met aandelen die zeer waarschijnlijk goed zullen presteren kent minder risico. Met andere woorden: beleg niet al uw geld in start-ups.

Bent u een langetermijnbelegger?

Een van de beste manieren om veel geld te verdienen op de aandelenmarkt is om solide aandelen te kopen en deze zo lang mogelijk vast te houden. Dat geldt ook voor bitcoin. Bepaal dus van tevoren hoeveel jaar u bereid bent te wachten om een significant rendement te zien.

“Als je niet bereid bent om een aandeel 10 jaar te bezitten, hoef je ook niet te overwegen om het 10 minuten te bezitten,” zei superbelegger Warren Buffett ooit eens.

Als u krap bij kas zit en verwacht dat u uw beleggingen binnen een paar jaar moet verkopen, is dit misschien niet het juiste moment om te investeren. Maar als u uw geld minstens vijf tot zeven jaar (of langer) belegd kan houden, bent u er misschien klaar voor.

Bitcoin is niet voor iedereen, dus zorg ervoor dat u deze beslissing zorgvuldig neemt. Als u al een gezonde portefeuille hebt en bereid bent wat meer risico's te nemen, kan beleggen in bitcoin een verstandige keuze zijn. Als dat niet het geval is, doet u er beter aan de cryptomunt links te laten liggen.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen die u moet weten voordat u belegt

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 september

    1. Economische groei Q2 2e raming (NL)
    2. Prijzen koopwoningen aug (NL)
    3. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Fra)
    4. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Dld) 42,4 volitaliteit verwacht
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (eur)
    6. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VK)
    7. Chicago Fed-index aug
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VS)
  2. 24 september

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Jap)
    2. Reserve Bank of Australia rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht