Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Forbes: 2020 was recordjaar voor miljardairs

Forbes: 2020 was recordjaar voor miljardairs

Pandemie of niet, de rijken werden vorig jaar steeds rijker. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes is de gezamenlijke waarde van de miljardairs van de wereld vorig jaar met maar liefst 5 biljoen dollar toegenomen.

Er staan 2755 miljardairs op de jaarlijkse lijst van Forbes, meer dan ooit. Ze hebben samen 13,1 biljoen dollar, wat het jaar ervoor nog 8 biljoen dollar was. Ter vergelijking: het Nederlandse BBP is 0,9 biljoen (in dollar).

Sinds vorig jaar miljardair

Er staan 660 meer miljardairs op de lijst van Forbes dan een jaar geleden. Miriam Adelson uit Nevada is met een vermogen van 38,2 miljard dollar de rijkste nieuwkomer. Adelson is de weduwe van casino-magnaat Sheldon Adelson, die in januari vorig jaar overleed.

Andere opvallende nieuwkomers zijn de film- en tv-producer Tyler Perry, Whitney Wolfe Herd, medeoprichtster van de datingapp Bumble, en de Zwitser Guillaume Pousaz, oprichter van betalingsbedrijf Checkout.com. In totaal is maar liefst 86% van alle miljardairs rijker dan een jaar geleden.

Zie ook: 5 verrassende cijfers over de rijkste 1%

Bumble

Met een vermogen van 1,4 miljard dollar is de 31-jarige Wolfe Herd de jongste selfmade miljardair ter wereld. Wolfe Herd was mede-oprichter van de datingapp Tinder in 2012. Maar kort daarna verliet Wolfe Herd het bedrijf en klaagde het aan wegens seksuele intimidatie. Tinder ontkende elk wangedrag en de zaak werd volgens Forbes uiteindelijk geschikt.

In 2014 richtte Wolfe Herd met de Russische miljardair Andrey Andreev de datingapp Bumble op, waarop vrouwen het initiatief nemen. Wolfe Herd heeft een belang van 11,6% in Bumble Inc., dat in februari naar de beurs ging.

Nieuw en oud geld

Amazon-oprichter Jeff Bezos is voor het vierde jaar op rij 's werelds rijkste persoon met bezittingen ter waarde van 177 miljard dollar. Dat is een stijging van 64 miljard dollar ten opzichte van een jaar geleden, en kan vooral verklaard worden door de oplopende koers van Amazon-aandelen.

Elon Musk schoot dankzij een koerswinst van 705% van zijn bedrijf Tesla naar de tweede plaats met een fortuin van 151 miljard dollar. Dat is 126,4 miljard dollar meer dan een jaar geleden, toen de Amerikaan nog op nummer 31 stond op de Forbes-lijst met een waarde van ‘slechts’ 24,6 miljard dollar.

De Franse luxegoederenmagnaat Bernard Arnault behoudt zijn derde plaats op de lijst, met een fortuin dat bijna is verdubbeld van 76 miljard naar 150 miljard dollar dankzij een stijging van de aandelen LVMH, eigenaar van merken als Louis Vuitton en Christian Dior en cosmetica-retailer Sephora, met 86%.

Grootste deel is self-made

Opvallend detail: 72% van de miljardairs op de Forbes-lijst is self-made. In 2001 had 49% op eigen kracht zijn of haar fortuin vergaard.

Zie ook de onderstaande afbeelding:


Total Number of Billionaires and Self-Made Status

Rijk zonder rimpels

Honderdzestig miljardairs zijn jonger dan 40 jaar. De jongste self-made miljardair is de 26-jarige Amerikaan Austin Russell, die Stanford University voortijdig verliet om Luminar Technologies, een bedrijf voor autosensoren, op te richten. Dat bleek een meesterzet, want Russell bezit nu 2,4 miljard dollar.

De 18-jarige Kevin David Lehmann uit Duitsland is met een vermogen van 3,3 miljard dollar de jongste miljardair. Lehmann kwam op de lijst nadat zijn vader Guenther Lehmann zijn aandeel in drogisterijketen dm-drogerie markt aan hem overdroeg. De 99-jarige Amerikaanse verzekeringsmagnaat George Joseph is de oudste miljardair op de lijst.

Lees ook: Deze 10 regels maakten Warren Buffett miljardair

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht