Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De schaduwkant van overwinningen van klimaatactivisten

De schaduwkant van overwinningen van klimaatactivisten

Klimaatactivisten roeren zich bij Big Oil. Maar hun recente overwinningen hebben een keerzijde, stelt Ed Yardeni op Barron’s: ze kunnen leiden tot een nieuwe recessie.

Een Haagse rechtbank oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot aanzienlijk moet verminderen. Hedge fund Engine No.1 heeft twee klimaatzetels verworven bij ExxonMobil, en een derde zit eraan te komen. Allemaal in een poging om de oliegiganten te dwingen om fossiele brandstoffen te vervangen door duurzamere energie. Ontwikkelingen die de tijdgeest laten zien rond de energiesector.

Lees verder: Kan Big Oil echt duurzaam worden?

Recessies ontstaan door dure olie

Ed Yardeni, directeur van Yardeni Research, ziet in deze ontwikkelingen de voortekenen van een recessie. Meestal worden recessies veroorzaakt door een verkrapping van het monetaire beleid. Maar een piek in de olieprijzen veroorzaakt vaak - of verergert minimaal - een recessie.

Elke recessie sinds 1973 (met uitzondering van de coronarecessie) werd voorafgegaan door een stijging van de olieprijzen. Die van 2008 wordt doorgaans toegeschreven aan de zeepbel op de woningmarkt. Maar er was toen sprake van bijna een verdrievoudiging van de olieprijs.

De relatie tussen duurdere olie en economische neergang is meervoudig. Energie is een belangrijke kostenpost voor veel bedrijven. Brandstof is ook een - voelbare - kostenpost voor huishoudens. Consumenten rijden en reizen weer meer. Intussen daalt de olieproductie.

Dan is er ook een wisselwerking met de dollar. De handelsgewogen dollar is omgekeerd gecorreleerd met de olieprijs. Als de olieprijzen stijgen door klimaatactivisten, worden de inflatoire gevolgen versterkt door een daling van de dollar.

Groene wensen leiden tot zwart scenario

Er zijn veel economische voordelen aan groene energie, maar er gaan veel kosten mee gepaard. Er zullen ook beurswinnaars door ontstaan. Yardeni ziet ze vooral buiten de VS, als het klimaatactivisten lukt om Amerikaanse oliegiganten te dwingen minder fossiele brandstoffen te winnen.

Het unieke monetaire en fiscale beleid zorgt voor schokken in de economie. Een prijsschok op de oliemarkten met een zwakkere dollar kan de situatie enkel verergeren. De kans op de Grote Inflatie 2.0 stijgt erdoor. Yardeni schat die kans op 35%, en dat was eerst 30%. Pas daarom op voor de groene wensen van de klimaatactivisten: ze kunnen leiden tot een zwart scenario.

Lees ook: 'Ongekende dreun voor Shell'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht