'Alle ballen op Europa'

Door Belegger.nl op 19 juli 2021 08:45 | Views: 10.058

'Alle ballen op Europa'

Vandaag de dag lijken alle ogen wel op Europa gericht te zijn; Europese aandelen presteren dit jaar tot dusver beter dan wereldwijde, Amerikaanse én die uit opkomende markten. Ze zijn weer in trek - en terecht, stellen strategen van Amundi. 

De beleggingscatogorie aandelen ziet er sowieso aantrekkelijk uit, zeker in vergelijking met obligaties, zo stellen Kasper Elmgreen, Head of Equities en Andreas Wosol, Head of Value bij de Franse vermogensbeheerder.

Wees selectief

Maar omdat al het goede nieuws nu wel is ingeprijsd, moeten we beleggers wel selectiever worden, vinden ze. Dan zijn er nog wel kansen.

"Hoewel het Europese heropeningsverhaal inmiddels wel algemeen bekend is, zijn er toch segmenten van de aandelenmarkt waar we dat nog niet terugzien. We bespeuren bijvoorbeeld kansen in media, reis- en vrijetijdsaandelen en de industrie."

Zie ook: 'Europees herstel kan niet zonder particuliere belegger'

Kies voor bedrijven met pricing power

Beleggers moeten dan vooral inzetten op bedrijven met een hoog prijszettingsvermogen, oftewel het vermogen om hogere prijzen door te berekenen aan de consument. Dat vermogen varieert nogal per bedrijf en per industrie, stellen de experts.

"Over het algemeen geldt dat bedrijven die over belangrijk intellectueel eigendom beschikken of producten maken met een sterk merk, daar beter toe in staat zijn. Die zijn namelijk beter beschermd tegen concurrentie. Ook zijn ondernemingen die hogere marges kunnen rekenen minder gevoelig voor stijgende inputkosten dan die met lage marges. Kies dus voor kwaliteitsbedrijven, omdat die vaak over deze eigenschappen beschikken."

Banken

Door de stijgende inflatie wordt het voor inkomenbeleggers steeds lastiger. Dividendaandelen blijven in dat geval de beste keuze, stellen Elmgreen en Wosol, in dan vooral in het pro-cyclische deel van de aandelenmarkt. 

"Banken zijn dit jaar bijvoorbeeld een goede keuze voor inkomenbeleggers. In de Covid-crisis kregen zij strenge regels opgelegd, maar inmiddels mogen ze de teugels wat laten vieren en komen de aantrekkelijke dividendrendementen terug. Maar ook hier geldt dat beleggers selectief moeten zijn; niet iedere boot lift mee op het stijgende water." Buiten de financiële sector kunnen beleggers het ook zoeken in energie- en nutsbedrijven, voegen zij eraan toe.

Lees verder: Beleggen in Europa: hier liggen nog kansen

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront