Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 dividendaandelen voor als het onrustig wordt

7 dividendaandelen voor als het onrustig wordt

Het beurssentiment is nog altijd positief. Toch zijn er ook de nodige zorgen. Corona blijft als een donkere wolk boven de markt hangen en er is sprake van oplopende inflatie die volgens analisten vroeg of laat zal leiden tot een aanpassing van het monetair beleid. De verwachting is dat dit voor turbulenties op de financiële markten kan zorgen. Een manier voor beleggers om zich daartegen te weren, zijn dividendaandelen.

De website InvestorPlace heeft er zeven geselecteerd.

Twee sectoren vielen voor InvestorPlace direct af: de nutssector (bijvoorbeeld post en elektriciteit) en banken en verzekeraars. De reden daarvoor is dat dit twee sectoren zijn die het de laatste maanden goed hebben gedaan en daardoor gevoelig zijn geworden voor een correctie.

Een betere verdediging tegen inflatie vormen grondstoffen, energie en vastgoed.

1. Broadcom

Het eerste bedrijf op het lijstje van InvestorPlace is Broadcom. Dit is een technologieconcern actief op het gebied van computerchips (halfgeleiders). De zaken lopen goed. Het bedrijf heeft veel kasreserves die gebruikt kunnen worden om dividend uit te keren, eigen aandelen in te kopen of overnames te doen.

Een overname van SAS Institute is (helaas) mislukt. Dit softwarebedrijf was relatief goedkoop en had de groeivooruitzichten aanzienlijk verbeterd. Aan de andere kant gaan de 15 tot 20 miljard dollar die de overname had gekost, nu misschien naar de aandeelhouders. Met een lage schuld lijkt het dividend in ieder geval veilig.

2. Exxon Mobil

Energieaandelen zijn sinds de uitbraak van corona vorig jaar maart sterk achtergebleven bij de rest van de beurs. Daar zijn redenen voor. Denk alleen maar aan de opwarming van de aarde en de maatregelen die daartegen genomen moeten worden.

De realiteit is wel dat de vraag naar fossiele energie niet van de ene op de andere dag zal verdwijnen. De olie- en gasprijzen zijn bovendien veel hoger dan vorig jaar waardoor er weer stevige winst kan worden gemaakt.

Exxon Mobil is geen uitzondering. De winst in het tweede kwartaal bedroeg 4,7 miljard dollar. De cashflow bereikte met 9,7 miljard dollar het hoogste niveau van de laatste 3 jaar.  InvestorPlace denkt dat dit meer dan genoeg is om een hoog dividend uit te keren en tegelijkertijd te investeren in toekomstige groei en schulden af te lossen.

De grote kunst de komende jaren zal zijn om te investeren in groene energie en tegelijkertijd de winst en het dividend op peil te houden.

3. Koninklijke Olie

Datzelfde geldt voor Royal Dutch Shell. Bij Koninklijke Olie kregen beleggers vorig jaar de schok van hun leven toen het dividend werd gekort. Maar inmiddels is het ook weer met 38% opgetrokken, wat tegen de huidige koers een dividendrendement oplevert van bijna 4%.

Lees ook: 'Shell heeft meeste potentie van alle oil majors'

InvestorPlace noemt Shell een “must hold” voor beleggers met een behoefte aan vaste inkomstenbronnen.

4. Realty Income

Vastgoed is een bijna onmisbaar onderdeel in elke dividendportefeuille. InvestorPlace heeft met Realty Income een Amerikaanse favoriet. Wat het bedrijf slim heeft gedaan, is gebruikmaken van het gunstige marktsentiment door in juni 7,25 miljoen aandelen uit te geven. Daarmee kunnen investeringen worden gedaan (1 miljard dollar) en schulden afbetaald (3 miljard dollar).

Dat laatste maakt het vastgoedconcern minder gevoelig voor eventuele renteschommelingen in de toekomst. Met de omzet en winst gaat het intussen uitstekend. Zorgen over lege kantoren of winkels zijn er nauwelijks. Het dividendrendement ligt boven de 4%.

5. Universal Corporation

Dit bedrijf heeft niks te maken met Universal Music of Media. Universal Corporation is een grote Amerikaanse tabaksgroothandel, een toeleverancier van bedrijven als Altria (Marlboro). Binnen de tabakswereld is het een wat minder bekende naam, maar de zaken lopen goed. Op 26 mei werd voor het 51ste jaar op rij het dividend verhoogd - veel beter wordt het niet.

Vorig jaar had het bedrijf last van afnemende handelsstromen, maar ceo George Freeman III verwacht dat de wereldhandel dit jaar weer zal aantrekken zodra het makkelijker wordt om te reizen en te transporteren. Net als bij computerchips is er volgens hem nu sprake van weinig aanbod, wat de tabaksprijzen op kan jagen.

6. Vale

Vale is een mijnbouwbedrijf uit Brazilië met het hoofdkantoor in Rio de Janeiro. In de cyclische mijnbouwsector is dit een relatief stabiele naam. Het bedrijf profiteert bovendien van de vraag naar metalen die nodig zijn voor de duurzame energietransitie (windmolens bijvoorbeeld).

Het enige dat beleggers een beetje zal zijn tegengevallen, is de minimale stijging van het dividend. Volgens ceo Luciano Siani Pires is dat een teken van prudent beleid.

7. W.P. Carey

De laatste in de rij is WPC, een vastgoedconcern uit de VS met als specialisatie bouwmarkten en warenhuizen. Het heeft bijvoorbeeld ook hotels. Volgens InvestorPlace is het bedrijf goed door de crisis gekomen en de kans is groot dat de koers zal oplopen, nog los van het dividend natuurlijk.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht