Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Miljardair Paulson: Crypto's zullen naar nul gaan

Miljardair Paulson: Crypto's zullen naar nul gaan

Hij had gelijk toen hij voorspelde dat de Amerikaanse huizenmarkt in 2008 op instorten stond. Dat maakt dat beleggers hun oren spitsen als John Paulson zijn mening geeft. En die is ongezouten over beleggen in crypto’s.

In een interview met Bloomberg laat de superbelegger weinig heel van een hoop heilige huisjes onder beleggers. SPAC's? Een verlieslatende beleggingspropositie. Crypto’s? Die gaan naar nul. Koop je huis of ga voor goud, raadt Paulson aan.

“Zodra de uitbundigheid afneemt of de liquiditeit opdroogt, zullen ze naar nul gaan. Ik zou niemand aanraden om in cryptocurrencies te investeren.”

Paulson verdiende twintig miljard door de Amerikaanse hypotheekmarkt te shorten, die uiteindelijk de wereld in een grote financiële crisis stortte. En opnieuw ziet de miljardair tekenen van excessieve speculatie. Beleggers vallen massaal voor de verhalen waarmee ze snel rijk denken te worden. Ze jagen beleggingen na waarvan de koersen stijgen, maar vroeg of laat loopt de lucht eruit en zitten ze met de verliezen.

Bitcoin, een waardeloze bubbel

Paulson zette destijds in tegen de Amerikaanse hypotheekmarkt omdat die asymmetrisch was. Dat betekent dat er maar weinig neerwaarts risico was, maar heel hoog opwaarts potentieel. Het is altijd riskant, omdat je veel kunt winnen, maar ook veel kunt verliezen. Maar short gaan op bitcoin doet Paulson bewust niet. Het neerwaarts potentieel is te groot: onbeperkt zelfs.

Al zou Paulson op de lange termijn gelijk hebben, op de korte termijn kan hij compleet weggevaagd worden. De bitcoin is veel te volatiel te shorten; in korte tijd schoot de cryptovaluta van 5.000 naar 45.000 dollar.

De contraire belegger vindt cryptomunten een bubbel: volgens hem komen cryptovaluta's neer op een beperkt aanbod van niets. Is er meer vraag dan aanbod, dan stijgt de prijs. Neemt de vraag af, dan keldert de prijs. Crypto’s hebben geen intrinsieke waarde en zullen uiteindelijk waardeloos blijken te zijn, zegt hij tegen Bloomberg. Het beperkte aanbod is het enige dat de munten de schijn van waarde geeft.

Goudprijs gedijt bij inflatie

Paulson is bezorgd over de snel uitbreidende geldvoorraad, die kan leiden tot fors meer inflatie dan verwacht. Vorig jaar nam de hoeveelheid geld in circulatie met 25% toe. Beleggers kunnen volgens de miljardair daarom beter hun toevlucht nemen tot goud. Dat is een veilige haven als de hoge inflatie beleggers uit cash en vastrentende waarden naar het edelmetaal drijft. De goudprijs zal dan verder stijgen.

Gevraagd naar het beste beleggingsadvies dat hij zelf heeft gekregen, zegt Paulson: "Beleg in sectoren die je goed kent. Iedereen kan geluk hebben met een bepaalde investering, maar dat is geen langetermijnstrategie. Het belangrijkste is om je te concentreren op bepaalde gebieden die je beter kent dan andere mensen. En dat is wat je een voordeel geeft." Zijn andere tip: koop je eigen huis. Dat levert het beste rendement op.

Lees ook: Waarin beleggen als de inflatie omhoog giert?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht