Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De machtige dollar

De machtige dollar

In het macro-beleggen, waarbij wereldwijd en vaak zonder beperkingen gebruik gemaakt wordt van diverse activaklassen en derivaten, draait alles in zekere zin om de Amerikaanse dollar. Voor deze beleggers is het dus noodzakelijk om zicht te krijgen op de richting van de dollar.

Zo kan de wereld in feite worden onderverdeeld in activa die profiteren van dollarsterkte, zoals veel groeiaandelen en treasuries, en beleggingen die juist profiteren van een zwakkere dollar, zoals activa uit de opkomende markten en grondstoffen.  

Amerikaanse economie als indicator

Wisselkoersen zijn moeilijk te voorspellen, want veel factoren spelen hier een rol, en het is vooraf onduidelijk welke factor wanneer meer gewicht krijgt.

De kracht van de Amerikaanse economie kan echter een belangrijke indicator zijn voor de trend van de dollar. Wanneer de Amerikaanse economie het beter doet dan de rest van de wereld, trekt de VS buitenlands kapitaal aan, waardoor de dollar apprecieert en vice versa.

Dollar bulls

Zo’n cyclus kan jaren duren en het is moeilijk te voorspellen wanneer die eindigt. De huidige cyclus, die begon in 2011, gaat ondertussen al tien jaar mee. Maar “dollar bulls” geloven dat met het buitengewone fiscale en monetaire beleid in VS dit wel nog even kan doorgaan.

Ook de aantrekkingskracht van Amerikaanse technologiereuzen en jonge innovatieve bedrijven tijdens, maar ook al voor de pandemie, leidde tot een hogere vraag naar dollars van buitenlandse investeerders. Deze trend is volgens hen eveneens nog gaande.

Maar nog belangrijker voor de richting van de dollar op de korte termijn wordt waarschijnlijk hoe de rente zal evolueren. Rentetarieven zijn belangrijk voor valuta’s omdat ze de richting van kapitaalstromen beïnvloeden.

Valuta’s met hogere rendementen hebben de neiging omhoog te gaan, en valuta’s met lagere rendementen hebben de neiging om te verzakken. Valutahandelaren zullen hierbij vooral focussen op het verschil tussen toekomstige rentewijzingen.

Renteverhoging

Een actueel thema hierbij is dat steeds meer ambtenaren van de Federal Reserve de eerste renteverhoging in 2022 verwachten. De verwachtingen onder veel analisten is dat de VS haar monetaire beleid zal verkrappen voordat de ECB dat zal doen. Dat zou een ruggensteun voor de dollar kunnen betekenen.

Ook de zorgen over Evergrande (en bij uitbreiding de Chinese vastgoedsector), de stijging van de gasprijzen in Europa (waardoor de betalingsbalans op het oude continent verslechtert en de euro en het pond verzwakt) hielpen de voorbije weken de dollar. Amerikaans staatspapier wordt immers nog steeds gezien als een veilige haven voor beleggers.

Dollar bears

Aan de andere kant staan beleggers die speculeren op een verzwakking van de Amerikaanse dollar. Het meest gehoorde argument uit dit kamp is dat het einde van de dollarsterkte nabij is omdat beleggers zich weer zullen focussen op de structurele tekortkomingen van de Amerikaanse economie, zoals de hoge schuldgraad, het begrotingstekort en het tekort op de lopende rekening.

Het begrotingstekort voor 2020 bedroeg 14,9% van het Amerikaanse bruto binnenlands product en voor 2021 werd tot voor kort een deficit van 12,7% verwacht.

De Amerikaanse staatsschuld bedraagt momenteel zo’n 28,8 biljoen dollars terwijl de (meeste) democraten nog steeds een sociaal stimuluspakket van 3,5 biljoen dollars willen doorduwen. Dit wil zeggen dat de schuldenberg verder zal groeien. Dat kan op termijn de geloofwaardigheid van de dollar als de internationale reservemunt aantasten; zeker als die gepaard zou gaan met langdurig hogere inflatie. Inflatie zorgt er namelijk voor dat de waarde van vastrentende beleggingen daalt.

De dollar is niet zoals alle andere valuta

Volgens menig econoom zijn de recente acties van Amerikaanse beleidsmakers onverantwoord en brengen ze het speciale statuut van de dollar als wereldwijde reservemunt in gevaar. Mocht het die unieke rol effectief verliezen, dan zou een zware devaluatie moeilijk af te wenden zijn, luidt het.

Echter, deze argumenten zijn niet nieuw en werden de voorbije decennia meermaals aangehaald; vooral wanneer de macht van de VS in twijfel werd getrokken zoals onlangs tijdens het debacle in Afghanistan.

Daarmee lijkt het erop dat de Amerikaanse dollar voorlopig nog de machtigste munt in ons economische systeem zal blijven.

Thomas De Fauw is analist multi-asset fondsen bij Morningstar Benelux.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht