Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe erg was de inschattingsfout van de Fed?

Hoe erg was de inschattingsfout van de Fed?

Nu de inflatie in de VS tegen het einde van 2021 in de hoogste cijfers in decennia loopt, lijdt het geen twijfel dat de Federal Reserve de kracht en de hardnekkigheid van de prijsstijgingen dit jaar verkeerd heeft ingeschat. Over hoe ernstig die fout was, lopen de meningen uiteen - zelfs onder Bloomberg-columnisten.

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft de afgelopen weken zelf toegegeven dat de Fed het bij het verkeerde eind had en is afgestapt van de karakterisering van de hoge inflatie als "voorbijgaand" (transitory). De Fed maakte woensdag bekend de koers te wijzigen en kondigde aan het inkoopprogramma versneld af te bouwen. Maar hoe erg was de inschattingsfout eigenlijk?

Om te oordelen dat dit "waarschijnlijk de slechtste inflatie-beoordeling" in de geschiedenis van de Fed was - zoals Mohamed El-Erian van Allianz SE vorige week zondag deed - lijkt overdreven.

Lees verder: El-Erian: Fed moet fouten rond inflatie erkennen en stimulering afbouwen

Het kan immers nog veel erger

De inflatie volgens de favoriete maatstaf van de Fed bedraagt inderdaad wel 5%, ruim boven het niveau van 2,4% dat de beleidsmakers in maart voorspelden voor het einde van het jaar, maar dat is nog steeds ver onder de dubbele cijfers van zo'n vier decennia geleden.

"Het was een hoopvolle inschatting, maar geen juiste", aldus Peter Hooper, hoofd economisch onderzoek van Deutsche Bank, "en het is zeker niet vergelijkbaar met wat de Fed in de jaren zeventig doormaakte." Hooper kan het weten, hij werkte van 1973 tot 1999 bij de Fed en zag met eigen ogen hoe Arthur Burns - die het grootste deel van de jaren zeventig voorzitter was van de Fed - de inflatie de vrije loop liet.

Met de kennis van nu

El-Erian, opiniecolumnist bij Bloomberg, zei in een e-mail het debat over wat de slechtste inflatiebeoordeling was "interessant" te vinden. Hij voerde aan dat de beleidsmakers in de jaren zeventig minder data tot hun beschikking hadden over de economie en meer door de politiek werden beperkt. Hun beleidskeuzes moeten dus in die context worden beoordeeld.

Bloomberg-econoom en voormalig Fed-functionaris David Wilcox noemde El-Erians mening over de Federal Reserve "ongefundeerd": niet alleen verbleekt de misser van 2021 bij wat er in de jaren zeventig gebeurde, hij is ook niet te vergelijken met wat de meeste economen beschouwen als de grootste flater van de Fed: de Crisis van de jaren 30 laten woekeren.

En wat dan nog

Wat veel belangrijker is, aldus Wilcox, is dat de centrale bank haar koers nu wijzigt in reactie op de sterke stijging van de inflatie. De beleidsmakers besloten woensdag het inkoopprogramma versneld af te bouwen en de dot plot aan te passen naar drie renteverhogingenin 2022.

"Jerome Powell zal zeker niet de volgende Arthur Burns willen zijn," besloot Hooper.

Lees ook de column Is tijdelijk wel zo tijdelijk?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht