Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Omikron bedreigt de wereldeconomie uit 4 verschillende richtingen

Omikron bedreigt de wereldeconomie uit 4 verschillende richtingen

Als de modellen kloppen, zullen de omikronbesmettingen in Europa en de Verenigde Staten al halverwege januari een piek bereiken. Daarna zullen de cijfers snel verbeteren. Omikron kwam snel op en zal hopelijk ook net zo snel weer wegzakken.

Omikron lijkt minder ernstig, maar deze variant kan toch veel schade aanrichten, schrijft Bernhard Warner op Fortune. Hij ziet de bedreiging van omikron voor de wereldeconomie uit vier windrichtingen komen: groei, aandelenmarkten, arbeidsmarkt en toeleveringsketens.

Groei wordt afgeremd

De groeiverwachtingen voor 2022 waren een paar maanden geleden nog uitstekend. In oktober voorspelde het IMF een groei van de wereldeconomie in 2022 met 4,9%, waarbij de VS en China het beter zouden doen. Tot omikron toesloeg, waardoor de verwachtingen moesten worden herzien. Het IMF komt 25 januari met de volgende update, waaruit duidelijk moet worden hoe hard omikron de wereldhandel raakt.

Economen verlagen hun verwachtingen. Goldman Sachs stelde zijn groeiprognose voor de Amerikaanse economie van 4,2% bij naar 3,8%. Holger Schmieding, hoofdeconoom van Berenberg, waarschuwt dat in het ergste geval omikron aanzienlijke economische schade aanricht.

Aandelenmarkten staan onder druk

Terwijl omikron de wereld teisterde, leden de aandelenmarkten van Frankfurt tot New York verlies. Het stijgende aantal besmettingen droeg bij aan de risicomijdende stemming onder beleggers. Onzekerheid rond de omikronvariant, de hoge inflatie en krapper monetair en fiscaal beleid veroorzaakten een rotatie van cyclische aandelen naar defensieve, schreef David Kostin van Goldman Sachs.

Onzekerheid zal volgens Kostin het hele jaar een thema blijven. Voor de S&P 500 voorspelt hij tegen het einde van het jaar een stand van 5100 punten, wat een winst van 7% impliceert. Dat is fors minder dan de enorme winst van afgelopen jaar.

De arbeidsmarkt wordt nog krapper

Het laatste banenrapport in de VS bevatte een verontrustende waarschuwing. Let niet op het hoofdcijfer van 3,9% werkloosheid. Daaronder gaan namelijk grotere problemen schuil - probeer maar eens talent te werven tijdens de huidige piek in omikron-besmettingen.

Omikron zal de arbeidsmarkt waarschijnlijk op dezelfde manier beïnvloeden als de deltavariant, vreest Stephen Juneau van Bank of America Securities. Dat werkt twee kanten op, door zowel het aanbod van als de vraag naar arbeid te verminderen, zodat het werkloosheidscijfer zal blijven dalen.

Het quarantaine-effect is ook groot, nu veel mensen afwezig zijn van het werk. BofA schat dat er meer dan 4 miljoen werknemers in de VS in quarantaine zullen zijn op het hoogtepunt van de omikron-golf.

Toeleveringsketens lijden opnieuw onder corona

In het eerste jaar van corona viel de vraag bijna stil doordat consumenten in lockdown zaten. Vorig jaar hadden we bijna het tegenovergestelde effect: consumenten wilden hun geld erg graag uitgeven. Dat leidde tot een zo sterke stijging van de vraag dat fabrieken er onmogelijk aan konden voldoen.

De hoop was dat de wereldwijde toeleveringsketens deze onevenwichtigheid in de eerste helft van 2022 zouden herstellen, uiterlijk tegen het einde van het eerste kwartaal. Dat lijkt nu onhaalbaar. Volgens BofA Securities worden de wereldwijde toeleveringsketens opnieuw geteisterd door een golf van ziekmeldingen en gedwongen quarantaines. Volgens Ethan S. Harris van BofA Securities leidt dit tot voortschrijdende verstoringen in verschillende sectoren.

Momenteel heeft omikron nog niet toegeslagen in de Aziatische landen die het meest betrokken zijn bij de wereldwijde toeleveringsketens, zoals China, Japan, Korea en de ASEAN-regio. Het is goed mogelijk dat we in het voorjaar verdere verstoringen in de toeleveringsketens kunnen verwachten.

Lees ook: Welke 'grijze zwanen' cirkelen boven ons hoofd?

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht