Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Vetrek Shell uit Rusland is keerpunt'

'Vetrek Shell uit Rusland is keerpunt'

Na jarenlang actief te zijn geweest in Rusland, heeft Shell nu besloten zich volledig terug te trekken uit het land. Een keerpunt voor de oliegigant, zo schrijft Robert van den Oever op Morningstar.nl.

“Shell beëindigt al zijn activiteiten in Rusland en gaat de belangen in de joint ventures daar verkopen, waaronder het 27,5% belang in het Sakhalin-2 project en een 50% belang in Salym Petroleum Development. Ook wil Shell af van zijn betrokkenheid bij de Nord Stream 2 pijplijn, waar het 10% van de totoale 9,5 miljard euro aan kosten wilde financieren”, weet Van den Oever.

'Doorgaan was al niet de moeite waard'

Morningstars olie-analist Allen Good vult aan: "Shells positie in Rusland was relatief klein, maar het politieke risico was groot. Ook voor de invasie al. Doorgaan was toch al niet de moeite waard. Ook beleggers waren zich bewust van de politieke risico’s en waren daar ook kritisch over. Dat Shell zich nu terugtrekt, zal daarom goed vallen bij beleggers."

Wat zijn de financiële gevolgen van de stap? De assets ter waarde van 3 miljard dollar worden afgeboekt. Veel geld, maar relatief valt het mee. Zoals Quirijn Mulder van ING eerder deze week al nuanceerde: "De winst wordt met circa 3% gedrukt, maar dat kan al gecompenseerd worden als de prijs voor een vat Brentolie met 1 tot 2 dollar stijgt."

'Niet genoeg om in moeilijkheden te komen'

Martin Crum van de IEX Beleggersdesk kwam met woorden van gelijke strekking. “De uiteindelijke, precieze schade is nog niet bekend, maar het zal niet genoeg zijn om het energieconcern in moeilijkheden te brengen.” Lees hier zijn volledige IEX Premium-analyse.

Toch is de omslag wel opvallend, schrijft Van den Oever. "Jarenlang sloot Shell grote deals in Rusland waarbij Shell-CEO Ben van Beurden, en zijn voorganger Jeroen van der Veer, meermaals bij president Poetin aan tafel aanschoven ter ondertekening. Nog tot recent, laatstelijk in 2020, werden er overeenkomsten gesloten."

Zie ook: 'Shell uit de as herrezen'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 juni

    1. Vergadering OPEC+
  2. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht