Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Bitcoin is het nieuwe diamant'

'Bitcoin is het nieuwe diamant'

Bitcoin volgt eigenlijk de koers van Amerikaanse aandelen op de voet. Volgens een analyse van Deutsche Bank kan de prijs cryptomunt tegen het einde van het jaar 28.000 dollar bereiken als ook de aandelenmarkt herstelt, schrijft Immanuel John Milton op Bloomberg.

De koers van 's werelds grootste digitale munt is in 2022 gekelderd. Dat komt door een risicomijdende houding van beleggers, veroorzaakt door renteverhogingen en inflatievrees.

De analyse van Marion Laboure en Galina Pozdnyakova, analisten van Deutsche Bank, suggereert een rally van meer dan 30% vanaf het huidige niveau rond 20.000 dollar. Daarbij tekent Milton aan dat zelfs dat hogere koersdoel op minder dan de helft van de piek van november 2021 ligt.

De analisten van de bank verwachten dat de S&P zich tegen het einde van het jaar zal herstellen tot het niveau van januari en dat de koers van bitcoin daarbij wellicht dezelfde richting zal volgen. Cryptocurrencies zijn sinds die piek in november in toenemende mate gecorreleerd met beurzen als de Nasdaq 100 en de S&P 500, aldus Laboure en Pozdnyakova.

Complexiteit kan cryptowinter rekken

De analisten van Deutsche Bank wijzen ook op de problemen die de cryptomarkt de afgelopen weken in hun greep hebben gehouden, waaronder onrust bij bepaalde cryptofondsen en -kredietverstrekkers.

Het stabiliseren van de prijzen is moeilijk omdat er geen gemeenschappelijke waarderingsmodellen zijn zoals voor aandelen. Bovendien is de cryptomarkt zeer gefragmenteerd. De vrije val van crypto’s kan vanwege de complexiteit van het systeem net zo goed aanhouden.

Bitcoin, de digitale diamant

Bitcoin wordt wel het digitale goud genoemd, maar de analisten van Deutsche Bank vinden de cryptomunt meer lijken op diamant. Goud wordt wel gezien als een stabiele, veilige haven. Bitcoin daarentegen heeft niet voldaan aan de verwachtingen. Experts en marktwatchers dachten dat de cryptomunt ook een toevluchtsoord voor beleggers zou zijn, maar de koers is dit jaar gehalveerd.

Digitale munten presteren minder goed dan aandelen, obligaties en grondstoffen. Centrale banken begonnen hun gratis geld terug te nemen, en dat veroorzaakte neerwaartse druk op de koersen. Goud hield veel beter stand.

Laboure en Pozdnyakova halen het verhaal van diamanthandelaar De Beers aan, een grote speler op de diamantmarkt. De Beers wist met advertenties het beeld dat de consument van diamanten had te veranderen.

Door de marketing van een idee in plaats van een product heeft De Beers een solide basis gelegd voor de 72 miljard dollar per jaar grote diamantindustrie, die het bedrijf de afgelopen tachtig jaar heeft gedomineerd. Wat geldt voor diamanten, geldt voor veel andere goederen en diensten ook - inclusief bitcoins, menen de analisten van Deutsche Bank.

 

 

 

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht