Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

PostNL Koninklijke NL0009739416

Laatste koers (eur)

1,281
  • Verschill

    -0,028 -2,14%
  • Volume

    1.704.511 Gem. (3M) 2,2M
  • Bied

    1,280  
  • Laat

    1,290  
+ Toevoegen aan watchlist

PostNL maart 2018

3.841 Posts
Pagina: «« 1 ... 162 163 164 165 166 ... 193 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 maart 2018 20:01
    Wat mij betreft belichaamt Groninger2016 meer het gevoel en Lucky14 de ratio. Saibee zit daar tussen in. Soms is het nog het moeilijkst om niet het gevoel te volgen. Hieronder een artikel van de NOS over Nederland als distributieland. Als je dat leest, dan moeten er goede mogelijkheden zijn voor PNL. Of betreft het dan meer TNTE?

    nos.nl/artikel/2224301-nederland-pakh...

    Nederland, pakhuis van Noordwest-Europa, barst uit zijn voegen
    Vandaag, 16:37 Aangepast om 17:16
    ANP

    In Nederland is het afgelopen jaar het recordaantal van bijna twee miljoen vierkante meter aan distributiecentra in gebruik genomen. Ongeveer evenveel als vierhonderd voetbalvelden. De komende jaren zal het aantal blokkendozen langs snelwegen en op bedrijfsterreinen flink verder groeien.

    Vooral grote internationale ondernemingen staan in de rij om Europa te bevoorraden vanuit Nederland. Maar met 53.000 vacatures is er inmiddels al een groot tekort aan personeel. En de grond raakt op.

    Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM Business en een rondje langs de grootste vastgoedontwikkelaars in de logistiek. "Je ziet nu ook voor het eerst dat de ontwikkelaars al bouwen voordat ze huurders of kopers hebben", zegt Liesbeth Kramer van NVM Business. "De vraag is enorm."

    In tien jaar tijd is het aantal vierkante meters aan distributiecentra in Nederland met bijna 40 procent toegenomen tot ruim 30 miljoen vierkante meter. In Noord-Brabant staan de meeste grote opslagruimten, maar Limburg is de afgelopen jaren bezig aan een inhaalrace en zag het aantal meters verdubbelen.

    Alle winkelstraten

    "Alle belangrijke winkelstraten, van Londen tot Parijs en het Duitse Ruhrgebied, worden bevoorraad vanuit Zuid-Nederland", zegt Joost Uwents, bestuursvoorzitter van de Belgisch-Nederlandse vastgoedontwikkelaar WDP, marktleider in Nederland. "Kijk bijvoorbeeld naar Trade Port Venlo Noord, daar zitten allerlei grote modemerken die van daaruit half Europa beleveren. Inmiddels klontert er een hele industrie omheen; webdesigners, IT-bedrijven, fotostudio's en arbeidsbemiddelaars."

    De Belg Uwents is lovend over de Nederlandse aanpak. "Nederland heeft deze industrie de afgelopen jaren uit volle overtuiging omarmd. Kijk alleen al naar de infrastructuur. De wegen rond Rotterdam en Eindhoven zijn opgeknapt en uitgebreid. Dat ligt er nu goed bij. Ook het spoor en de waterwegen zijn in prima staat. En de geografische ligging is natuurlijk goed. Dat geldt uiteraard ook voor België, maar daar is deze kans niet goed benut."

    Langs snelwegen en op bedrijfsterreinen verschijnen steeds meer distributiecentra NOS/Jeroen Schutijser

    Dit is een nieuw distributiecentrum bij Moerdijk Bart Kamphuis | NOS
    Nachtwerk

    Ook het Nederlandse belastingklimaat is een lokkertje voor buitenlandse ondernemingen. "Je hoeft geen belasting te betalen voor het opslaan van goederen, dat is in andere landen wel zo", zegt Richard Elich van vastgoedontwikkelaar David Hart Group (DHG). "Pas als je daadwerkelijk levert, moet je btw te betalen."

    En de arbeid is flexibeler. "In België is nachtwerk moeizamer en daar zijn de vakbonden ook veel agressiever. Consumenten willen snel beleverd worden, dus is er flexibiliteit nodig. Dat is er in Nederland. En onze opleidingen in de logistiek zijn goed, van lager beroepsonderwijs tot academisch niveau."

    Maar Nederland distributieland begint langzaam uit zijn voegen te barsten. In twee jaar tijd kwamen er ruim 60.000 banen bij in de sector en nu is de personeelsvijver leeg. "Het laatste jaar is een extreem tekort aan personeel ontstaan", zegt Girbien de Bruin, directeur Logistiek van uitzendbureau Tempo-Team.

    "Eind vorig jaar telden we 53.000 vacatures. Zeker in Zuid-Nederland. We moeten alles uit de kast halen om mensen te vinden. We werven al in Spanje, want ook Oost-Europa begint op te drogen. En we doen veel aan opleidingen, we scholen nu ook vrouwen uit de zorg om tot heftruckchauffeur."

    Venlo

    Volgens onderzoek van ontwikkelaar Prologis is personeel het belangrijkste criterium van buitenlandse ondernemingen bij de zoektocht naar een locatie. "Voorlopig staat Nederland er internationaal nog steeds heel goed op", zegt woordvoerder Juriaan Vergouw van het wereldwijd actieve Prologis. "In een internationale enquête onder directeuren logistiek over hun favoriete vestigingslocatie, belandde Nederland met vijf regio's in de top tien. Venlo is met stip de nummer één."

    Niet verwonderlijk dat Venlo in de markt wordt genoemd als de locatie waar onlinewarenhuis Zalando een distributiecentrum wil gaan openen. Al zijn er ook geluiden dat ze voor West-Brabant kiezen, omdat ze al een locatie net over de grens met Limburg hebben, bij Mönchengladbach.

    Hoe donkerder, hoe meer vacatures en hoe minder personeel www.logistiek.nl

    Door de run op kavels begint ook de grond steeds schaarser te worden. "Wij volgen met zes mensen continu het aanbod", zegt Richard Elich van ontwikkelaar DHG. "Als een gemeente of provincie een stuk grond in de aanbieding gooit, moet er je vliegensvlug bij zijn. De prijzen beginnen ook wat te stijgen, maar van echte prijsgekte is nog geen sprake."

    DHG bouwt de komende twee jaar zeker 600.000 vierkante meter bij. "Die grond hebben we al ingekocht. Maar we zoeken nu ook naar plekken waar nog ruimte is. En we investeren niet meer in regio's waar een groot tekort aan personeel is."

    Hoewel Zuid-Nederland de droomlocatie is voor veel internationale bedrijven, lijkt die grens nu dan ook op te schuiven naar het noorden. "Het moederbedrijf van Zara kiest nu voor Lelystad", zegt Joost Uwents van WDP. "Simpelweg omdat daar nog personeel te vinden is en ook grond."
  2. Groninger2016 25 maart 2018 20:10
    Ik heb laatst gekocht op 3.24, sta nu op minimaal verlies.
    met een positie van 9% van totaal budget.

    Beurs staat inderdaad onder druk, Verder houdt ik daarom een cash positie aan, eerst kijken wat er gebeurd op de markt.
    Verder afwachten

    Groet,
  3. forum rang 5 Saibee 25 maart 2018 21:32
    Ritageld, ik heb de indruk dat het artikel van de link (artikel NOS: Nederland als distributieland) meer betrekking op transportondernemingen in z'n algemeenheid heeft zoals bv. DSV www.nl.dsv.com/ wat de huidige eigenaar is van Frans Maas wat vroeger ook aan de Amsterdamse beurs genoteerd was.
  4. forum rang 4 DWB Happy 25 maart 2018 22:47
    quote:

    Saibee schreef op 25 maart 2018 21:32:

    Ritageld, ik heb de indruk dat het artikel van de link (artikel NOS: Nederland als distributieland) meer betrekking op transportondernemingen in z'n algemeenheid heeft zoals bv. DSV www.nl.dsv.com/ wat de huidige eigenaar is van Frans Maas wat vroeger ook aan de Amsterdamse beurs genoteerd was.
    Ik heet dan wel geen Rita, maar dit is toch duidelijk ook een extra grote groeimarkt voor Postnl.

    Europa bevoorraden vanuit Nederland, wow!

    Zalando...
  5. forum rang 5 Saibee 25 maart 2018 23:21
    quote:

    DWB Happy schreef op 25 maart 2018 22:47:

    [...]

    Ik heet dan wel geen Rita, maar dit is toch duidelijk ook een extra grote groeimarkt voor Postnl.

    Europa bevoorraden vanuit Nederland, wow!

    Zalando...
    Postnl heeft een pakketdivisie; brengt pakketjes rond en is daar marktleider in.
    De pakketdivisie kun je zien een soort van gespecialiseerde transportonderneming (namelijk het bezorgen/transporteren van pakketten; i.h.a. stukwerk).

    Bij Europa bevoorraden vanuit Nederland heb je het over bulktransport vaak met behulp van vrachtauto's of goederentreinen; dat is een heel andere tak van sport.
  6. forum rang 4 DWB Happy 25 maart 2018 23:28
    quote:

    Saibee schreef op 25 maart 2018 23:21:

    [...]
    Postnl heeft een pakketdivisie; brengt pakketjes rond en is daar marktleider in.
    De pakketdivisie kun je zien als een soort van gespecialiseerde transportonderneming (namelijk het bezorgen/transporteren van pakketten; i.h.a. stukwerk).

    Bij Europa bevoorraden vanuit Nederland heb je het over bulktransport vaak met behulp van vrachtauto's of goederentreinen; dat is een heel andere tak van sport.

    Vanaf distributiecentra kunnen ook kleinere pakketten verstuurd worden naar winkels, of particulieren, wat te denken als er ook nog haast bij geboden is.

    Waar ik op doel is dat Postnl daar gegarandeert ook van gaat profiteren.
  7. [verwijderd] 26 maart 2018 07:34
    quote:

    DWB Happy schreef op 25 maart 2018 23:28:

    [...]

    Vanaf distributiecentra kunnen ook kleinere pakketten verstuurd worden naar winkels, of particulieren, wat te denken als er ook nog haast bij geboden is.

    Waar ik op doel is dat Postnl daar gegarandeert ook van gaat profiteren.

    Ja, idd dat denk ik ook. Neem Zalando, die verstuurt nu vanuit DLD naar NL en BE. Straks als het distributiecentrum in NL klaar is, gaan de pakjes vanuit daar naar BE en NL. Misschien dat PostNL de distributie gaat doen ipv DHL/ Bpost in BE.
  8. forum rang 6 gpjf 26 maart 2018 09:56
    Gewoon het sentiment , zeker zo is het ontzettend saai en ook met name nog in deze tak van sport zoals kpn , post.nl etc. Anderzijds zit ik in beiden relatief vrij laag en komt straks ht dividend. Gaat wel weer van de koers af maar enfin, ga er vanuit dat we het snel weer inlopen. Als ervaren belegger Eurowin weet je ook dat het straks weer een keer omhoog gaat maar in de tussentijd is het redelijk dood geld. Vooralsnog doe ik alsof ik in een casino zit en even zit bij te komen op mijn stoel tot straks de balletjes weer beginnen te rollen.
  9. Geefgas 26 maart 2018 10:01
    Tav sw distributie discussie:
    - Ja daar zit (ik zou bijna uiteraard zeggen) de potentie van PostNL
    - Maar toename als logistiek internationaal centrum is minder van belang
    - PostNL richt zich op last mile, dat is andere business
    - Wel is vastgoed op logistiek niveau steeds meer waard (let vooral ook op oude posts van Accuboor, hij bracht dit als eerste en heeft aangegeven hoeveel waarde daar zit, en neem de posts van MvM op dit gebeid niet serieus die zegt dat de waarde niet uitmaakt omdat PostNL toch niet gaat verkopen, de waarde zit in bedrijf en is daarmee bouwsteen van de koers)
    - De Heckaton is weer zo'n mooi voorbeeld waar PostNL momenteel erg druk mee is, prcessen optimaliseren dmv vernieuwing aan de digital kant.

    PS; ik zag ook nog discussie langskomen of Bos zelf is weggegaan of de wacht is aangezet. Als iemand (MvM in dit geval) ontkent dat Bos de wacht is aangezet dan heeft hij/zij echt geen enkele werkervaring. Dit is de wijze hoe iemand op een nette wijze de wacht wordt aangezet, en hoe je ook nog netjes inwerktijd voor opvolger regelt. Daarnaast wil je je nieuwe CFO niet belasten met presenteren van negatieve outlook. Ik schreef dit al voor de jaarcijfers waarbij ik precies de UCOI voorspelde die eruit kwam (maar ik had niet de negatieve aanpassing van UCOI 2020 verwacht aangezien ze die meermaals hadden bevestigd), het was overduidelijk heel netjes georchestreerd. Tenslotte is een uitloopperiode ook onderdeel van de financieel vergoeding aangezien je met de nieuwe regels niet zoveel meer mee kunt krijgen. Maw, schoolvoorbeeld uit de HR praktijk dezer zagen, en als je dat niet begrijpt heb je duidelijk geen enkele werk ervaring in management jobs.
  10. forum rang 4 Go Go Go ! 26 maart 2018 10:03
    Merkwaardige gewaarwording, retourlabel Amazon.de op door mij besteld artikel werd niet herkend bij DHL punt (Amazon stond niet in hun app om te kunnen scannen) en ik werd verwezen naar postkantoor voor verzending via PostNL. Uiteraard tegen betaling. Dit product werd door Amazon.de vanuit Duitsland via DHL verzonden én door DHL aan de deur bezorgd. Ligt een mooie uitdaging voor PostNL.
  11. Geefgas 26 maart 2018 10:17
    quote:

    Saibee schreef op 25 maart 2018 16:23:

    [...]
    Even nog een aanvulling:

    Op 21 maart was het kapitaalbelang 3,45% waarvan 1.34% rechtstreeks reëel en 2.11% rechtstreeks potentieel.
    Op 22 maart is het kapitaalbelang 2.88% waarna 1.62% rechtstreeks reëel en 1.26% rechtstreeks potentieel.

    Rechtstreeks reëel betekent dat je de aandelen zelf in bezit hebt (voor eigen rekening en risico).
    Rechtstreeks potentieel betekent dat je calls, claims, warrants, converteerbare obligatie of een ander vergelijkbaar instrument bezit waarbij je het recht hebt de aandelen te verwerven.

    Het werkelijke aandelenbezit is dus toegenomen (maar ligt wel ver onder de 3%).

    Dank, dit geeft wat meer achtergrond dat het allemaal wel wat complexer is dan vaak wordt gesuggereerd.
  12. Geefgas 26 maart 2018 10:22
    quote:

    Accuboor schreef op 25 maart 2018 13:13:

    Vastgoed en grond staat tegen historisch kostprijs minus afschrijving op de balans. Dat is naar aller waarschijnlijkheid een erg defensieve (ondergewaardeerde) methode.

    Er is dus nog ‘tafelzilver’ bij PostNL. Sale en leaseback?
    Is dit zo Accuboor, want dit is een zeer conservatieve wijze?
    Wellicht hebben distributie centra idd wel redelijke afschrijving, maar grond bijvoorbeeld gaat omhoog.
    Panden binnen steden zullen ook toenemen in waarde.

    Weet jij hoe groot deze post is?
    En heb jij wel eens berekening gemaakt wat de werkelijke waarde zou kunnen zijn (over de duim) met effect op waarde onderneming (en dus koers)?

    PS; ik vraag dt aan jou omdat jij 1 van degene bent die m.i. hier in gedoken is, en meeste kennis over hebt. Ik heb dat veel minder.
  13. [verwijderd] 26 maart 2018 10:58
    quote:

    Geefgas schreef op 26 maart 2018 10:17:

    [...]

    Dank, dit geeft wat meer achtergrond dat het allemaal wel wat complexer is dan vaak wordt gesuggereerd.
    Hieromtrent heb ik nog een vraag. Hoe kan het stemrecht groter zijn dan het kapitaalbelang?
  14. forum rang 6 keffertje 26 maart 2018 11:00
    quote:

    Geefgas schreef op 26 maart 2018 10:22:

    [...]
    Is dit zo Accuboor, want dit is een zeer conservatieve wijze?
    Wellicht hebben distributie centra idd wel redelijke afschrijving, maar grond bijvoorbeeld gaat omhoog.
    Panden binnen steden zullen ook toenemen in waarde.

    Weet jij hoe groot deze post is?
    En heb jij wel eens berekening gemaakt wat de werkelijke waarde zou kunnen zijn (over de duim) met effect op waarde onderneming (en dus koers)?

    PS; ik vraag dt aan jou omdat jij 1 van degene bent die m.i. hier in gedoken is, en meeste kennis over hebt. Ik heb dat veel minder.
    Ik ben Accuboor niet, maar wat hij schrijft klopt. Vandaar dat als er iets wordt verkocht er sprake is van een prachtige boekwinst, maar ze nemen zichzelf natuurlijk (tijdelijk) in de maling want de waardering moet gewoon op reele waarde plaatsvinden.

    Die waardering op reele waarde vindt je overigens terug in de vennootschappelijke jaarrekening (dus niet de geconsolideerde jaarrekening waar iedereen altijd naar kijkt) en daar zie je dan ook een intrinsieke waarde van € 6 per aandeel. Daar blijkt ook de enorme underperformance van PostNL uit, want er blijkt een rendement op het eigen vermogen uit van zo'n 5% en dat willen ze natuurijk liever niet al te zichtbaar maken.
  15. forum rang 6 keffertje 26 maart 2018 11:03
    quote:

    Ritageld schreef op 26 maart 2018 10:58:

    [...]
    Hieromtrent heb ik nog een vraag. Hoe kan het stemrecht groter zijn dan het kapitaalbelang?
    Als je iemands portefeuille beheert, mag jij stemmen maar je loopt niet het economisch risico omdat je geen eigenaar bent (dus heb je ook het kapitaalbelang niet). Hoe de regels zijn met het uitlenen van effecten weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen dat dit dan ook het geval is.
  16. forum rang 5 Saibee 26 maart 2018 11:22
    quote:

    keffertje schreef op 26 maart 2018 11:03:

    [...]

    Als je iemands portefeuille beheert, mag jij stemmen maar je loopt niet het economisch risico omdat je geen eigenaar bent (dus heb je ook het kapitaalbelang niet). Hoe de regels zijn met het uitlenen van effecten weet ik niet, maar het zou zomaar kunnen dat dit dan ook het geval is.
    Je verliest je stemrecht bij uitlenen van de aandelen.
    www.investopedia.com/ask/answers/05/s...
  17. forum rang 4 Go Go Go ! 26 maart 2018 11:30
    Zie ook Eumedion punt nl/kennisbank (Securities Lending)

    Uitlenende partij - economisch eigenaar
    Lenende partij- juridisch eigenaar

  18. Geefgas 26 maart 2018 11:45
    quote:

    keffertje schreef op 26 maart 2018 11:00:

    [...]

    Ik ben Accuboor niet, maar wat hij schrijft klopt. Vandaar dat als er iets wordt verkocht er sprake is van een prachtige boekwinst, maar ze nemen zichzelf natuurlijk (tijdelijk) in de maling want de waardering moet gewoon op reele waarde plaatsvinden.

    Die waardering op reele waarde vindt je overigens terug in de vennootschappelijke jaarrekening (dus niet de geconsolideerde jaarrekening waar iedereen altijd naar kijkt) en daar zie je dan ook een intrinsieke waarde van € 6 per aandeel. Daar blijkt ook de enorme underperformance van PostNL uit, want er blijkt een rendement op het eigen vermogen uit van zo'n 5% en dat willen ze natuurijk liever niet al te zichtbaar maken.
    Veel dank! Dit is verdieping van cijfers waarvan ik de kennis niet heb.

    Idd 5% is niet best, maar dat dan wel op intrinsieke waarde van 6 euro.
    In die 5% zit geen toekomstige potentie, maar is op basis van huidige performance.

    Keffertje, ik heb in de loop van de tijd een aantal van je posts gelezen (waarvoor ook mijn waardering), maar wat ik eigenlijk niet weet, wat is jouw mening overall? Als we bijvoorbeeld kijken naar de reële waarde die jij (of liever de vennootschappelijke jaarrekening) aangeeft, welke koers rechtvaardigt een intrinsieke waarde van 6 euro, icm de 5% rendement op eigen vermogen, in combinatie met uiteraard de andere zaken die spelen? Ervan uitgaande dat de politieke discussie geen grote game-changer gaat brengen voor PostNL.

  19. forum rang 6 Tordan 26 maart 2018 12:08
    Ik ben accuboor niet, maar meng mij even in de discussie:
    Hieronder een passage uit de investment case van Albert Jellema.

    Waardering
    Alles heeft zijn prijs. De postmarkt krimpt en de pakkettenmarkt groeit. Per saldo zal de omzet van PostNL de komende jaren De verwachtingen voor de komende jaren zijn gereset met de nieuwe vooruitblik van PostNL
    Voor 2019 gaan analisten gemiddeld uit van een winst per aandeel van €0,40. De aandelen handelen dan op slechts 8x de winst met een dividendrendement van ruim 7%. Kijken naar de ev/ebitda (aangepaste koers- winstverwachting die kijkt naar operationele winst en ook de schuld meeneemt) komt de waardering uit op 4x. Deze waardering ligt 60% onder sectorgenoten zoals BPOST en Austrian Post. Rond de €4 handelen de aandelen op een dividendrendement van 5,75% wat mij voor nu fair lijkt. In het achterhoofd heb ik ook altijd nog het overnamebod van 14 maanden geleden van Belgische Post op PostNL van €5,70.
    Conclusie
    Het slechte nieuws zit wat mij betreft wel ongeveer in de koers. Ik begin wel met een bescheiden weging van 5% wederom te beleggen in PostNL.

    De 60% korting tov Bpost gaat nu niet meer op, maar nog steeds een korting lijkt me.
3.841 Posts
Pagina: «« 1 ... 162 163 164 165 166 ... 193 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium Premium

Resultaten PostNL nog slechter dan gevreesd, duurdere postzegel geen gamechanger

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht