Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Slot: AEX +2,2%

Slot: AEX +2,2%

Ondanks dat deze week de macro's uit de VS lelijk tegenvielen, heeft de AEX een plus van 2,2% op het bord weten te zetten. Goede berichten omtrent de handelsoorlog zorgen voor optimisme.

Er wordt nog gesproken tussen de Amerikanen en Chinezen en er vinden vorderingen plaats. Ondanks dat de uitkomst nog altijd zeer onzeker is, hebben beide partijen er simpelweg een belang bij om tot een akkoord te komen. Maar goed met de heer Trump weten we het maar nooit.

Wat ook helpt, is dat ECB-bestuurder Benoit Coeure vandaag meldde dat de Europese Centrale Bank de opties bekijkt over een nieuwe ronde van stimulering. Uiteraard benadrukte de beste man dat 'het wel een goed doel moet dienen'. Wat een open deur zeg.

Industriële productie onderuit

De cijfers over de Amerikaanse industriële productie staan symbool voor de slechte macro's die er deze week langskwamen. Daar waar er een groei van 0,1% in januari werd verwacht, rolt er een krimp uit van 0,6% maand op maand.

Misschien werden deze cijfers juist ingeprijsd afgelopen december. Dan is het zover en schrikt niemand er meer van. De onderstaande grafiek ziet er in ieder geval niet goed uit.

Wessanen

Klik op het plaatje voor een grote versie

Bitcoin aan kop 

Het is al een tijdje geleden, maar de Bitcoin kent een uitstekende week met een plus van 6,6%. Het is niet ineens dat de digitale munt dividend gaat betalen, maar de interesse is weer even terug.

De Franse (+3,9%) en Duitse beurs (+3,6%) boeken ook mooie plussen. De AEX (+2,2%) gaat iets minder mee met de feestvreugde, maar kent vooralsnog een bijzonder mooi jaar met een winst van 11,0% voor de herbeleggingsindex.

Daarentegen zakt de volatiliteit volledig in elkaar. De AEX Vola gaat maar liefst 13,1% naar beneden en noteert 13,3 punten. Beursjaar 2017 lijkt wel terug. Ook toen lag de volatiliteit bizar laag.  

 

Indices

Rentes

Over de bewegingen in renteland hoeven we weinig woorden vuil te maken.

Rentes

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +2,2%
  • AEX deze maand 3,6%
  • AEX dit jaar +10,6%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +11,0% 

AEX

De absolute knaller is DSM dat maar liefst 13,6% stijgt. Het bedrijf kwam met cijfers die beter waren dan verwacht, maar met zo'n heftige beweging had ik geen rekening gehouden. Mooi voor de zittenblijvers.

Aegon (+3,4%) doet het ondanks beroerde cijfers niet onaardig. Dat kan niet gezegd worden van Unibail Rodamco (-4,4%) die de outlook iets terugschroeft. Sowieso is vastgoed niet de place to be deze week. 

AEX

AMX

Iedereen moppert altijd op die shorters, maar zonder deze groep mensen, had het aandeel Arcadis niet 31,3% gestegen. Ok, de kasstroom was dik in orde, waardoor een emissie nu even uit zich is.

Ook het geplaagde SBM Offshore (+15,3%) ging als de brandweer. De onderneming verwacht dit jaar een omzet van $2 miljard te behalen en het management is optimistisch. Uiteraard is het lastig zoeken naar CEO's die zeggen dat zij er niets van bakken, maar toch.

De daling van Flow Traders (-0,2%) valt eerlijk gezegd wel mee. De volatiliteit ging hard achteruit, maar het handelshuis is aardig blijven liggen. Vorige week ging het aandeel echter door het putje. Kortom, de aandeelhouders hadden al genoeg pak slaag gehad.

 

AMX

ASCX

Wat een week voor Wessanen. Vorig jaar was het één groot drama en zomaar uit het niets weet het bedrijf de omzet van de eigen merken met 5,9% te laten groeien. Resultaat een vette plus van 19,2%. 

Vastned stijgt vandaag 7,6%, maar staat in de weeklijst onderaan. Zo slecht waren die cijfer toch ook weer niet. De IEX Beleggersdesk kwam langs met een advieswijziging

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan weer een vooruitblik op de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht