Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: OCI, Pharming en Ahold

Liveblog: OCI, Pharming en Ahold

Update 15:05: OCI?!

Vandaar die koersexplosie, AFN meldt:

Het Saudische petrochemische bedrijf Sabic denkt erover om een bod te doen op de methanoltak van kunstmestbedrijf OCI. Dat hebben bronnen tegen persbureau Bloomberg gezegd. Sabic zou daar tot wel 4 miljard dollar voor over hebben. Het aandeel OCI schoot op de Amsterdamse beurs met ruim 8 procent omhoog.

 


Update 10:45: Warren Buffett weer eens

Helaas heb ik geen toegang tot The Economist, maar dit halve plaatje is al verbluffend genoeg. Werkelijk Alles Wat Hij Zegt wordt bijgehouden en verwerkt. 

Terwijl zijn beleggingsfilosofie niet zo ingewikkeld is. Wie kent deze regels niet? Wel moeilijk toepasbaar, maar dat is een heel ander verhaal.

 


Update 10:25: Pharming pennystock af

Het moment supreme heb ik even gemist, maar het meest gevolgde aandeel op IEX tikte vanochtend even €1 rond aan. Dat is voor het eerst sinds begin van de herfst. Het aandeel is aan een leuke rit bezig, maar e ris geen duidelijke trigger.

 


Update 10:15 uur: Heineken

Opvallende downgrade voor Hieneken is er vandaag. Misschien niet zozeer het advies zelf, als de reden.

Heineken: naar sector perform van outperform en naar €86 van €94 -RBC

Voor merken is de snelste manier om een quick buck te verdienen snijden in de marketinguitgaven. Meest extreme voorbeeld is misschien wel Takeaway. Als dat van de een op de andere dag haar reclames intrekt, kan ze bij wijze van dividend gaan betalen. Bier en marketing is al decennia een gevoelig onderwerp.

Laat geen brouwer het horen, maar - u heb vast ook wel eens test gedaan - zo heel veel verschil zit er niet tussen de verschillende merken. Zeker niet om de soms grote prijsverschillen te rechtvaardigen. Hoe dan ook, lang niet gezien, want vroeger kwam dit vaker voor: Heineken krijgt een terechtwijzing.

Het is balanceren om niet te veel, maar ook niet te weinig aan marketing uit te geven. Dit gezegd hebbende: hoe lang was het geleden dat Heineken echt een spraakmakende reclame had?

 


Update 10:00 uur: Ahold, daar is Amazon II

Ahold Delhaize springt er met die daling vandaag echt uit. Het is niet lang zoeken naar de oorzaak, Amazon wil dit jaar nieuwe verswinkels openen. Groente en fruit.

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat de internetgigant via de aankoop van Whole Foods echt fysiek voet aan wal zette in zeg maar supermarktland, toen daalde Ahold Delhaize bijna 10%. Het gevaar Amazon is intussen bekend hoewel dit plan volgens Nico misschien wel bedreigender is voor Zaandam

Bedient Amazon zich nu nog met het hoge en zeg maar hipstersegment van de markt (met die kleine inloopsupermarkten), ze gaat nu meer low-profile. Enfin, zo is geen bedrijf of sector meer veilig. Eerder dachten dat we bijvoorbeeld dat we nooit matrassen (Beter Bed) of brillen (GrandVision) online zouden kopen.

Wel dus. bijvoorbeeld Elon wil nu zelf zijn auto's online verkopen. Hoe lang zou het nog duren voordat u ook bij Boeing en Airbus inlogt om...? Kortom, online en fysiek versmelt steeds meer, want waar de pure internetters als Amazon fysiek gaan, gaat klassiek retail als Walmart en ook Ahold Delhaize juist online.

Dat kan behalve een bedreiging ook een kans zijn. Stel dat Ahold Delhaize zich in feite helemaal weet om te zetten in een techbedrijf. Daar hoort dan ook een andere waardering bij.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht