Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

OCI NL0010558797

Laatste koers (eur)

25,120
  • Verschill

    -0,320 -1,26%
  • Volume

    305.709
  • Bied

    25,020  
  • Laat

    25,240  
+ Toevoegen aan watchlist

OCI dec 2018 -dec 2019

10.231 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 512 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 13:31
    quote:

    Hkdnp schreef op 7 maart 2019 13:24:

    [...]

    Ik vermoed dat z’n andere alias Moneymakermx (ofzo) is..
    Ik heb geen andere alias en dat kan gewoon door IEX.nl via mij IP-adres bevestigd worden.
    Door de jaren heen hebben ook heel wat anderen dit richting mij geventileerd, maar denk dat ook dit meer zegt over degene die dit uit dan over mij, blijft frapant dat men dergelijke uitingen wil en ook nog doet posten.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2019 13:33
    Na afgeketste overname gaat OCI weer voor zelfstandige groei
    Datum
    01 juli 2016

    Nu de overname van OCI door de Amerikaanse concurrent CF Industries van de baan is, is de aandacht van het kunstmeststoffenbedrijf weer verlegd naar het zelfstandig groeien.

    Eigenlijk was de overname van OCI door het Amerikaanse CF Industries al rond, maar op het allerlaatste moment sneuvelde de samensmelting alsnog vanwege aangepaste belastingwetgeving in de Verenigde Staten. Hierdoor bleven volgens beide partijen onvoldoende voordelen over om samen te gaan.

    Groeikansen

    OCI, dat ondanks een notering tussen de vijftig grootste beursfondsen aan de Amsterdamse beurs een relatief onbekende naam is voor veel beleggers, richt zich daarom de komende tijd weer volledig op groeikansen van het bedrijf.

    De afgeketste overname verandert niets aan de eerder gemaakte plannen, zo zei bestuursvoorzitter Nassif Sawiris afgelopen week tijdens de aandeelhoudersvergadering van het Nederlands-Egyptische bedrijf.

    De totale bruto productiecapaciteit zal met ruim 50 procent toenemen over de periode 2014 tot en met 2018. De nieuwe meststoffenfabriek van OCI in de Amerikaanse staat Iowa het grootste project van zijn soort in de afgelopen 25 jaar, wordt bijna opgeleverd en zal naar verwachting na de zomer volledig zijn afgerond.

    Een onverwachte tegenvaller was er wel, vanwege trage voortgang van de bouw en slecht weer kwamen de kosten 350 miljoen dollar hoger uit dan voorzien.

    Een andere nieuwe pijler onder de winstcapaciteit van OCI moet een nieuwe methanolfabriek in Texas worden. De nieuwe productiefaciliteit moet halverwege 2017 gereed zijn.

    Begin dit jaar verkocht Sawiris nog een 50 procent belang in dit project aan een derde partij, CEL, ’s werelds op een na grootste producent en tevens een grote verkoper van methanol wereldwijd. Alhoewel de financiering van het project rond is, zullen beleggers ook hier eventuele kostenoverschrijdingen in de gaten moeten houden.

    Grondstoffen

    De omzet en winstgevendheid stonden afgelopen jaar bij OCI onder druk door lagere verkoopprijzen van haar twee belangrijkste producten, de meststof ureum en methanol.

    Tijdens de bijeenkomst met beleggers in het Amstel hotel in Amsterdam zei Sawiris naar aanleiding van vragen van de VEB over mogelijke overcapaciteit in China, dat de export vanuit China inmiddels af neemt. Door de gedaalde prijs van ureum zijn veel producenten in China niet meer winstgevend. Daar staat volgens de Egyptische topman, die samen met zijn familie 50 procent van de aandelen OCI heeft, tegenover dat het aanbod uit Oost-Europa wel weer toeneemt. Door de gedaalde inputkosten van aardgas kunnen fabrieken daar weer winstgevend worden opgestart.

    De markt voor ureum blijft dus voorlopig nog wel onzeker, al is het wel gebruikelijk dat de prijs zo halverwege het jaar het dieptepunt bereikt.

    Voor methanol is het verhaal volgens Sawiris eenvoudiger. Zodra de methanolfabriek in bedrijf is heeft OCI het enige nieuwe extra aanbod in handen voor de komende jaren. De methanolmarkt vertoont in Europa en de Verenigde Staten kampt nu al met een tekort, wat volgens Sawiris verder zal oplopen.

    Methanol wordt buiten de Verenigde Staten ook veel gebruikt als brandstof. De olieprijs vormt dan ook een belangrijke indicator voor de richting die de methanolprijs zal opgaan. Door de recente stijging van de olieprijs is de prijs van methanol ook weer geklommen na een dieptepunt eerder dit jaar. De komende jaren verwacht OCI een verdere stijging van de vraag naar methanol.

    Hoge netto schuld positie

    Tijdens de aandeelhoudersvergadering kwam ook de relatief hoge netto schuld positie van het bedrijf aan de orde.

    Op basis van de cijfers over boekjaar 2015 bedroeg de netto schuld 4,35 miljard dollar bij een aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) van 736 miljoen dollar.

    Daarmee komt de verhouding tussen netto schuld en ebitda op bijna zes keer. In reactie op een vraag op de aandeelhoudersvergadering gaf topman Sawiris aan dat ratio’s als deze vlug zullen veranderen zodra de ebitda omhoog gaat als gevolg van de diverse projecten die zullen gaan bijdragen aan de winstgevendheid van OCI.

    Afgaand op de huidige recente analistentaxaties via dataleverancier Bloomberg komt de verhouding mogelijk onder de drie keer in 2018.

    Sawiris voegde nog aan zijn verhaal toe dat het management er naar streeft om in 2018 de gewilde status van ’investment grade’ te ontvangen van haar kredietbeoordelaars. De komende jaren zal de kasstroom dan ook vooral gebruikt worden voor verdere schuldreductie.

    Dividend hoop

    Beleggers die smachtend wachten op dividend zullen nog even geduld moeten hebben.

    OCI is op dit moment niet in de positie om een dividend te kunnen betalen, zo bleek uit de woorden van Sawiris. Dividend zou wellicht tot de mogelijkheden behoren in 2017.

    Analisten gaan dan ook voorzichtig uit van een eerste dividenduitkering in dat jaar. Afgaande op de huidige taxaties van analisten zou dat weleens eens een dividendrendement kunnen betekenen van zo’n drie procent (zie tabel).

    Beleggers die daarnaast hopen op een aandeleninkoop bij de huidige lage koers zullen ook geduld moeten hebben. De topman beaamde dat de aandelen OCI bij de huidige koers aantrekkelijk zijn en Sawiris kocht recent nog persoonlijk aandelen bij. Hij voegde daaraan toe dat hij aandelen zou inkopen als OCI daarvoor voldoende geld in kas had.
  3. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 13:34
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 maart 2019 13:27:

    [...]
    CF wilde niet OCI overnemen, maar OCI zou CF moeten overnemen. Het was een soort omgekeerde overname.

    Het was een heel ingewikkeld verhaal, waarbij je niet eens kon uitrekenen wat het bod eigenlijk waard was.

    Maar uiteindelijk heeft OCI van CF Industries 150 miljoen ontvangen, dus ....
  4. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 13:40
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 maart 2019 13:27:

    [...]
    CF wilde niet OCI overnemen, maar OCI zou CF moeten overnemen. Het was een soort omgekeerde overname.

    Het was een heel ingewikkeld verhaal, waarbij je niet eens kon uitrekenen wat het bod eigenlijk waard was.

    Ook weer een interpretatie die niet klopt, blijf fijn je negatieve kijk ventileren ik ben het totaal niet met jou eens en ga ook niet meer op jou reageren, zit hier niet om alles wat jij scheef probeert te maken om te buigen.
    Ik blijf met mijn inmiddels, gereduceerde en zeer verantwoorde positie voor de langere termijn in OCI bivakkeren, want het zal mij zeker nog meer rendement gaan opleveren !!!
  5. [verwijderd] 7 maart 2019 13:41
    The partners had agreed that SABIC would not take over Clariant but could boost the 24.99 percent stake it bought from the activists to rescue Clariant from a hostile takeover threat, Clariant Chief Executive Hariolf Kottmann told a news conference.

    Reuters reported in June that SABIC, the world’s fourth-largest chemicals maker, was considering increasing its holding in Clariant and pursuing joint ventures.

    Sabic is dus wel op overnamepad, danwel op pad om joint ventures aan te gaan. Clariant hebben ze niet overgenomen omdat dit door activistische belegger)s) is tegengehouden.
  6. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 13:47
    quote:

    Brabanttrade schreef op 7 maart 2019 13:41:

    The partners had agreed that SABIC would not take over Clariant but could boost the 24.99 percent stake it bought from the activists to rescue Clariant from a hostile takeover threat, Clariant Chief Executive Hariolf Kottmann told a news conference.

    Reuters reported in June that SABIC, the world’s fourth-largest chemicals maker, was considering increasing its holding in Clariant and pursuing joint ventures.

    Sabic is dus wel op overnamepad, danwel op pad om joint ventures aan te gaan. Clariant hebben ze niet overgenomen omdat dit door activistische belegger)s) is tegengehouden.

    In deze sector zijn overnames/ fusie de beste optie om te groeien, investeringen lopen meestal helemaal uit de klauwen en zijn daarna zeer langdurig om profitabel te maken, zoals ik al eerder aangaf het winstprofiel tussen de kosten/ investeringen en uiteindelijk (netto)winsten zijn gewoon beduidend minder rendabel !!!
  7. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 13:53
    Komende dagen richting de € 25,- en zien we weer, wie er niet blij mee is, hahaha !!!
    Ben benieuwd of OCI het weekend al gebruikt om maandag de markt te informeren, wat denken jullie ???
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2019 13:55
    quote:

    Dicall69 schreef op 7 maart 2019 13:40:

    [...]Ook weer een interpretatie die niet klopt, blijf fijn je negatieve kijk ventileren ik ben het totaal niet met jou eens en ga ook niet meer op jou reageren, zit hier niet om alles wat jij scheef probeert te maken om te buigen.
    Ik blijf met mijn inmiddels, gereduceerde en zeer verantwoorde positie voor de langere termijn in OCI bivakkeren, want het zal mij zeker nog meer rendement gaan opleveren !!!
    Dus jij kan die fusie met CF wel goed uitleggen....!!??

    Probeer het maar eens.
  9. [verwijderd] 7 maart 2019 13:59
    quote:

    Dicall69 schreef op 7 maart 2019 13:53:

    Komende dagen richting de € 25,- en zien we weer, wie er niet blij mee is, hahaha !!!
    Ben benieuwd of OCI het weekend al gebruikt om maandag de markt te informeren, wat denken jullie ???
    Ik hoop dat er maandag een positieve reactie komt. Maar dat is natuurlijk enkel hopen.

    Samenwerken doen Sabic en OCI al geruime tijd en met zo'n grote aandeelhouders als OCI heeft lijkt mij een joint venture niet echt een optie. Als dat wel het geval zou zijn, dan kunnen ze OCI net zo goed van de beurs halen, want dan is er geen free float meer
  10. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 14:00
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 7 maart 2019 13:55:

    [...]
    Dus jij kan die fusie met CF wel goed uitleggen....!!??

    Probeer het maar eens.
    Ja

    Ook weer een interpretatie die niet klopt, blijf fijn je negatieve kijk ventileren ik ben het totaal niet met jou eens en ga ook niet meer op jou reageren, zit hier niet om alles wat jij scheef probeert te maken om te buigen.
    Ik blijf met mijn inmiddels, gereduceerde en zeer verantwoorde positie voor de langere termijn in OCI bivakkeren, want het zal mij zeker nog meer rendement gaan opleveren !!!
  11. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2019 14:04
    quote:

    Dicall69 schreef op 7 maart 2019 14:00:

    [...]Ja
    Ook weer een interpretatie die niet klopt, blijf fijn je negatieve kijk ventileren ik ben het totaal niet met jou eens en ga ook niet meer op jou reageren, zit hier niet om alles wat jij scheef probeert te maken om te buigen.
    Ik blijf met mijn inmiddels, gereduceerde en zeer verantwoorde positie voor de langere termijn in OCI bivakkeren, want het zal mij zeker nog meer rendement gaan opleveren !!!
    Waarom vertel je niet hoe de fusie met CF in elkaar zat??
    Ik denk dat je het niet weet.
  12. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 14:07
    quote:

    Brabanttrade schreef op 7 maart 2019 13:59:

    [...]

    Ik hoop dat er maandag een positieve reactie komt. Maar dat is natuurlijk enkel hopen.

    Samenwerken doet Sabic en OCI al geruime tijd en met zo'n grote aandeelhouders als OCI heeft lijkt mij een joint venture niet echt een optie. Als dat wel het geval zou zijn, dan kunnen ze OCI net zo goed van de beurs halen, want dan is er geen free float meer
    Ik verwacht hoe dan ook niet dat het al te lang gaat duren, maar roep ook maar wat, omdat ik dat natuurlijk wel hoop het is een kwestie van geduld hebben, heb je dit niet loop je al het goeds hoe dan ook mis.
    Verder ben ik het helemaal met je eens de overwegende factor voor mij is dat OCI schuldvrij (na genoeg) zou gaan worden, men zal zeker weten, hoe men alles gaat invullen als de verkoop doorgang zal vinden !!!
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2019 14:10
    6 aug. 2015
    Fusie OCI en CF Industries rond

    Kunstmestfabrikant OCI gaat fuseren met de Amerikaanse branchegenoot CF Industries. Na de megafusie ontstaat volgens beide bedrijven 's werelds grootste beursgenoteerde producent van stikstof. Met de transactie is ongeveer $ 8 mrd (€ 7,3 mrd) gemoeid, inclusief bijna $ 2 mrd aan schuld.

    Bij de fusie gaat een groot deel van OCI op in CF Industries. Zo gaan de Europese, Noord-Amerikaanse en mondiale distributieactiviteiten van OCI naar het fusiebedrijf. Ook de stikstoffabriek in Geleen gaat daarmee deel uitmaken van de nieuwe combinatie. Bij die afdeling, vroeger onderdeel van DSM, werken 475 mensen.

    Bij de samengang krijgt OCI 26,5% van de aandelen in het fusiebedrijf. Verder krijgt OCI $ 1,218 mrd in een mix van aandelen en cash. CF Industries rekent op een synergievoordeel na belastingen van $ 500 mln.

    Beleggers in OCI reageren enthousiast. Het aandeel is met een plus van bijna 8% de grootste stijger in de AEX. De handel in het aandeel lag donderdagochtend enige tijd stil in afwachting van een persbericht over de fusie.

    Gesprekken

    Drie weken geleden bevestigden CF Industries, de grootste Amerikaanse producent van stikstofkunstmest, en het van oorsprong Egyptische OCI dat ze gesprekken voeren.

    Analisten meenden dat een fusie extra aantrekkelijk zou zijn voor het Amerikaanse CF Industries omdat het de mogelijkheid biedt de vestigingsplaats naar Nederland te verhuizen. Door een Nederlandse nv te worden, kan CF Industries profiteren van een gunstiger belastingklimaat. Zulke 'inverse' overnames zijn controversieel.

    Brits bedrijf

    Die inverse overname komt er. CF Industries wordt echter geen Nederlands bedrijf, maar een Brits bedrijf. Het hoofdkantoor blijft wel in de Verenigde Staten. CF Industries houdt een notering aan de New York Stock Exchange.

    Na de fusie blijft OCI genoteerd aan het Damrak. Het bedrijf bestaat dan nog uit kunstmestfabrieken in Algerije en Egypte. Ook het in Nederland gevestigde BioMCN blijft onderdeel uitmaken van OCI. BioMCN produceert onder meer bio-ethanol.

    OCI kwam in 2013 naar de Amsterdamse beurs. Toen was het concern een combinatie van een kunstmestfabrikant en een cementmaker. Die laatste tak werd dit jaar afgesplitst.

    Halfjaarcijfers

    CF Industries kwam woensdag nog met halfjaarcijfers. Het concern zag het bedrijfsresultaat (ebtida) in het tweede kwartaal oplopen van €613 mln vorig jaar naar €670 mln dit jaar. De omzet daalde echter, van €1,5 mrd naar €1,3 mrd.

    Er heerst overnamekoorts in de kleine wereld van kunstmestproducenten. Eerder dit jaar probeerde het Canadese PotashCorp of Saskatchewan tevergeefs het Duitse K+S over te nemen. Vorig jaar probeerden CF en het Noorse Yara al samen te gaan. Door de fusie met OCI is CF nu beter in staat de concurrentiestrijd met Yara aan te gaan.
  14. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 14:19
    quote:

    Onderbouwer schreef op 7 maart 2019 14:05:

    Mocht het doorgaan en oci verkoopt dat stuk dan is het voor het restant oci ook een erg lekker hapklaar brokkie.
    Het is afwachten, maar mijn gedachte als leek is, men verbeterd de algehele situatie wel in èèn klap naar een buitengewoon gezond bedrijf ook gezien alle andere divisies in het afgelopen jaar aanzienlijk hebben bijgedragen.
    Het is de vraag, hoe kijkt OCI/ Nassef Sawiris en Raad van Commissarissen er naar ???
  15. forum rang 4 Dicall69 7 maart 2019 14:24
    Vandaag nog richting de € 25,- en morgen boven de € 25,-, men zal toch zeker een positie willen innemen voor het weekend, want maandag kan zomaar de dag zijn dat er positief nieuws, vanuit OCI gaat komen !!!
  16. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 maart 2019 14:26
    quote:

    Hkdnp schreef op 7 maart 2019 13:24:

    [...]Ik vermoed dat z’n andere alias Moneymakermx (ofzo) is..
    Hij is net zo irritant als Moneymaker en Diegy.
  17. forum rang 9 objectief 7 maart 2019 14:38
    quote:

    Dicall69 schreef op 7 maart 2019 14:24:

    Vandaag nog richting de € 25,- en morgen boven de € 25,-, men zal toch zeker een positie willen innemen voor het weekend, want maandag kan zomaar de dag zijn dat er positief nieuws, vanuit OCI gaat komen !!!
    Ja, maar het kan ook afketsen waarbij de koers terugzakt naar 21. Het blijft koffiedik kijken, want wij zitten niet in het bestuur van die 2 partijen.

10.231 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 512 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def)
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht