Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Over Trio Shell, Arcelor & Unibail

(AJK) Om ze nou de Kwik, Kwek & Kwak van de AEX te noemen, gaat ook weer ver. Maar toch.

ArcelorMittal, Royal Dutch Shell en Unibail Rodamco Westfield zijn vandaag de AEX-bedrijven van Q2-dienst en ik bedenk me ineens dat ze veel gemeen hebben. De coronacrisis dit jaar raakt ze alle drie vol, daarvoor lagen ze ook al (jarenlang) slecht, terwijl het intrinsiek kundig geleide bedrijven zijn.

Zie ArcelorMittal dat te midden van alle ellende de schulden weet te verlagen, bij gebrek aan verkopen aan de pomp gaat Shell zelf maar en zeer lucratief in olie handelen en zeker minder dan eerder werd verwacht, maar Unibail gaat de komende jaren echt wel geld verdienen. Maar ja, die koersen dit jaar, hé?

Eigenlijk geldt denk ik ook voor alle drie dat de beleggingspropositie na vandaag niet anders is. Geen nieuwe inzichten. Zeker voor Shell: volhouden wie er uit overtuiging en vooral op de lange termijn in zit en er is nog geen reden of trigger om in te stappen wie nu aan de zijlijn staat? Dat moment komt wellicht in H2.

Olies zou eind dit jaar volgens de networks, die zich baseren op interne bronnen, met een reorganisatie en misschien strategieherziening komen. Saneren is Shell wel toevertrouwd, zie ook de cijfers van vandaag, maar verder? Duurzaam roepen is wat anders dan er cash flow uit halen, als u begrijpt wat ik bedoel...

Verder nog iets? Ja, na Equinor (het voormalige Statoil) en dus Royal Dutch Shell zet ook Eni het piepende pizza-wieltje in het dividend: van €0,89 naar €0,55 per aandeel, ofwel -38%.

Total doet dat (nog?) niet. Morgen horen we hoe ellendig ExxonMobil en Chevron in Q2 presteerden en volgende week draaft BP nog op met rode vinkjes. Dat is dan ook een van de twee lichtpuntjes in de gruwelrapportages van Big Oil dit rondje: iedereen zag dit natuurlijk van mijlenver aankomen en is ingeprijsd.

De andere meevaller is dat strikt genomen de cijfers van Shell en Total... meevallen. De analisten hadden erger verwacht. Verder is mijn conclusie dat de oliebedrijven, ondanks dat het enorme kolossen zijn, snel kunnen schakelen, durven te hakken en zagen en zelfs aan het dividend durven te komen.

Da's hard nodig, want de sector is dit jaar in pure survival stand - maakt u zich wat dat betreft over de Koninklijke nog lang geen zorgen - en als de economie nog lang slecht blijft, hoeft u zich over olie- en gasherstel weinig illusies te maken. Vraag zal zwak blijven. En duurzaam levert grof gezegd nog niks op.

Kortom, deze sector kent enorme risico's en daarmee ook enorme kansen, maar anders dan bijvoorbeeld (bio)technologie hebt u langer dan drie koerstikken om erover na te denken. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht