Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Overpeinzing bij opmerkelijke Apple grafiek

Onder Steve Jobs nog wel! Apple is lang dood geld geweest, dit had ik me nooit gerealiseerd.  

Uit mijn hoofd: Tesla deed vijf jaar niks, Amazon stond in 2003 op -98% en Jeff bleef lachen, Micosoft deed onder CEO Steve Ballmer vijftien jaar niks, iedereen vond de IPO van Google véél te duur en na de beursgang liep Facebook hard tegen u in. Ieder huisje heb z'n kruisje en iedereen aandeel krijgt zijn deel.

Vergeten we wel eens. Al uw geld verloren aan Amazon, ga dat maar eens uileggen op een feestje. Gaat u echt niet lukken.

Dit geldt niet alleen voor aandelen. Zie hier de Dow Jones 1920-1960 en de S&P 500 1960-1980, ofwel zo uniek zijn die Nikkei 225 (top 1989) en AEX (top 2000) nou ook weer niet. In zestig jaar, waarin de VS nota bene van emerging market naar welvaartstaat ging, konden aandelen ook tegen u inlopen of niets doen.

En hóe!

Vandaar dat u als lange termijnbelegger maar het beste altijd belegd kan zijn. Dividend doet de rest. Juist deze grafieken hebben mij overtuigd dat ik zelf al lange terrmijn belegger niet moet timen, want de bull run na een draai missen is uiterst kostbaar. Vinger opsteken wie van u zo de bull market 2009-2020 mistte.

Of heeft echt iemand van u bijna alles verloren op Amazon? Hier op IEX hoeft u zich niet te schamen. We hebben allemaal dikke blaren opgelopen in ons beleggend leven. Hieronder de S&P 50 dus met in die tijd 10% inflatie en 10% rente en de ene boom & bust na de andere: beleggen is niet alleen nu lastig, hoor.  

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 september

    1. Economische groei Q2 2e raming (NL)
    2. Prijzen koopwoningen aug (NL)
    3. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Fra)
    4. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Dld) 42,4 volitaliteit verwacht
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (eur)
    6. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VK)
    7. Chicago Fed-index aug
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VS)
  2. 24 september

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Jap)
    2. Reserve Bank of Australia rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht