Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

BAM Groep Koninklijke NL0000337319

Laatste koers (eur)

3,210
  • Verschill

    -0,624 -16,28%
  • Volume

    1.638.637 Gem. (3M) 1,5M
  • Bied

    3,204  
  • Laat

    3,218  
+ Toevoegen aan watchlist

BAM januari 2021

1.549 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 78 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 5 januari 2021 09:52

    Een turbulent tochtje met een onvoorspelbare uitkomst. Zo kun je het dossier over de ‘privatisering’ van het bouwtoezicht wel noemen. Nog altijd is invoering van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) per 1 januari 2022 geen gelopen race.

    Van de tien procent proefprojecten die de minister beoogde (ongeveer 3000) is amper 1 procent waargemaakt. Kritische advocaten en bouwers zien daarnaast nog altijd beren op de weg. Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland, ook.
    Opnieuw relevant
    Waarom de Wkb op zijn vroegs volgend jaar ingaat
    Lees verder
    De praktijk is weerbarstig

    “Als de wet nu zou ingaan, zou de bouw deels stil komen te liggen”, beschouwt Ankersmit een jaar voor de beoogde invoerdatum. “Juridisch zijn mijn zorgen wel weg, maar hoe de wet in de praktijk gaat uitpakken, moet ik nog zien. Daarvoor moet dit jaar nog heel hard worden aangepoot.”

    De baas der bouwtoezichthouders doelt op een klein relletje dat er was tussen ministerie en gemeenten. Gemeenten zagen te weinig terug van de afspraken die er waren gemaakt over de informatiepositie. Handhaven zou daardoor vrijwel onmogelijk worden. Volgens Ankersmit is het brandje inmiddels geblust, nu de risicoanalyse en het borgingsplan uit elkaar zijn getrokken. Er blijven bekommeringen. De belangrijkste: de theorie is de praktijk niet.
    Juridische benadering

    “In dit proces heb ik met veel mensen te maken gehad die nog nooit bouwschoenen of een helm droegen. Zij kijken er heel juridisch naar. Maar dat betekent niet dat alles op de bouwplaats ook zo werkt. Ik voorzie geen problemen met grote partijen zoals BAM die seriematig woningen neerzetten. Maar een groot deel van de markt bestaat juist uit kleine aannemers en kleine opdrachten. Acht van de tien verbouwingen in mijn dorp worden uitgevoerd door bouwers die echt geen Bouwbesluit in de boekenkast hebben staan. En er zijn niet voor niets veel programma’s op tv over bouwers die er een potje van maken.”

    Onhaalbaar en onbetaalbaar voor kleinere bouwers met hun kleinere opdrachten. Dat is zijn vrees. “Vergis je niet. Veel van de opdrachten die in de categorie vallen waar de wet aanvankelijk voor gaat gelden, (risicoklasse 1) betreffen juist verbouwingen van onder de 50.000 euro. Wie gaat daar straks goed op toezien? Wij kunnen als gemeenten dat werk nog financieren uit de grotere opdrachten, maar ik vrees dat kwaliteitsborgers die veelal op basis van uurtarieven werken, hier geen tijd of interesse voor hebben. Of simpelweg de mensen er niet voor.”
    Geen animo voor proefprojecten

    Oefening baart kunst, meent de minister. Maar juist met dat proefdraaien wil het niet vlotten. Ook Ankersmit signaleert dat er nog altijd te weinig ervaring is opgedaan met de wet, terwijl dat nadrukkelijk wel als voorwaarde is gesteld in het Bestuursakkoord met gemeenten. De inzet was twee jaar geleden dat zou worden geoefend met ongeveer drieduizend bouwprojecten (tien procent van het totaal), twee jaar later zijn het er amper dertig. “Vooral de hoge kosten weerhouden opdrachtgevers om mee te doen”, klinkt zijn uitleg.

    Hij maakte het van dichtbij mee. Een vriend van hem met behoorlijke bouwervaring werd benaderd voor een proefproject. “Wil jij niet meedoen met jouw verbouwing, vroeg de gemeente. Dan krijg je tachtig procent korting op de leges.”
    Borger is duurder dan gemeente

    “Interessant”, dacht het potentiële proefkonijn. In plaats van 2000 euro zou hij 400 euro betalen aan leges op een verbouwing van 100.000 euro. Tot hij offertes kreeg van kwaliteitsborgers. “De goedkoopste bedroeg ruim 7000 euro. Dat ga ik niet doen, zei mijn vriend. A: die borger komt waarschijnlijk vaker kijken dan een gemeente en B: ik ga toch niet vrijwillig meebetalen om een nieuw stelsel te helpen ontdekken?”

    Het is de praktijk, stelt Ankersmit. Zo kan hij nog wel een paar voorbeelden noemen van zaken die aandacht behoeven. Kortom komt het erop neer dat bouwers straks niet mogen bouwen zonder kwaliteitsborger en een borgingsinstrument. Maar van die borgers zijn er volgens Ankersmit nog altijd veel te weinig.
    Jaar van de waarheid

    “Als dat niet verandert is invoering volgend jaar onverantwoord. Of ik het somber inzie? Makkelijk wordt het zeker niet. Wij zijn als gemeenten al niet in staat om onze vacatures op te vullen.”

    2021 wordt het jaar van de waarheid voor de Wkb, stelt Ankersmit. De ‘weersverwachtingen’ zijn echter niet uitsluitend gunstig. “Bouwers zijn te druk voor proefprojecten en hebben hun handen al vol aan de nieuwe eisen voor energiezuinig bouwen, de BENG. Daarnaast hebben ze werk zat. Dan heb je helemaal geen behoefte om extra dingen te doen.”
    Datum noemen moet wel

    Het lot in handen leggen van borgers is ook niet verstandig, vindt hij. “Ik kan nog wel wat werk aan, zullen de meesten nu zeggen. Maar straks kan die, anders dan een gemeente niet kan, doodleuk zeggen: ik zit vol, zoek maar een ander. Ik zie ook nieuwe bedrijven ontstaan die zich ineens borger noemen. Dat kan natuurlijk niet. Je kunt niet zomaar zeggen: ik doop je tot kwaliteitsborger.”

  2. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 5 januari 2021 09:52
    Zoals hij het zich nu voorstelt is invoering volgend jaar onmogelijk. Toch wil hij het niet zo scherp stellen. Hij snapt het dilemma van de minister ook wel. Roepen dat de wet pas in 2023 ingaat of iets dergelijks heeft ook geen zin, want dan ontstaat er helemaal geen beweging. “Wat dat betreft is het goed dat de minister een datum noemt, omdat je dan vanzelf begint te zweten richting die datum. Dan moet je wat. Maar of dat voldoende is om de totale bouwopgave aan te kunnen. Tja, dat blijft wel mijn zorg.”

    Wico Ankersmit: “Op zijn minst moet iedere gemeente ervaring hebben opgedaan met de Wkb’.

    Die tien procent proefprojecten ziet hij er niet van komen. Dat getal is volgens hem ook niet heilig. “Maar op zijn minst iedere gemeente in Nederland zou ervaring moeten hebben opgedaan met de wet en het liefst iedere bouwer. Ook in elke regio moet er zijn geoefend. Gefeliciteerd als je straks vierhonderd proefprojecten draaide in de Randstad. Wat heb je daaraan als je in Drenthe bouwt?”

    Ankersmit is nooit te verlegen om zich uit te spreken. Hij zegt gewoon waar het op staat. Hij maakt er niet louter vrienden mee. Hij loopt al lang mee en is de eindeloze discussie over de Wkb ook nog niet zat. Al zijn er te weinig borgers, al dreigen de kosten uit de hand te lopen, al is het systeem nog onvoldoende uitgewerkt. “Voor je het weet doet iedere gemeente het weer op zijn eigen manier, dat wil je niet.”
    Toezichthouder wordt overbodig

    Oefen. Strooi wat lokvoer. Misschien tegen beter weten in, maar Ankersmit zegt oprecht te willen gaan voor invoering per 1 januari 2022 en zit er niet meer zo ‘schizofreen’ in als vijf jaar geleden toen hij nog wel voor afschaffing was. Al voorspelt hij dat de leges hooguit met 25 procent omlaaggaan. Ook hij weet dat de huidige manier van toezichthouden met te grote verschillen tussen gemeenten niet meer van deze tijd is. Sterker. Over tien jaar is de borger als toezichthouder misschien wel overbodig door industrialisatie en bouwers met eigen kwaliteitssystemen.

    “Verder uitstel helpt niet. Maar het moet wel verantwoord zijn en met de keiharde voorwaarde dat de bouw niet met de problemen komt te zitten door een gebrek aan borgers. Of we dit gesprek over tien jaar nog steeds voeren? Dat kan zomaar. Tien jaar geleden hield ik al eens een pleidooi. Deze wet is ontstaan uit een polderlandschap. We wilden het niet te scherp maken, niet te ingewikkeld. Maar daardoor is de wet juist te ingewikkeld geworden.

    In Duitsland is het simpeler. Daar is de hoofdaannemer hoofdelijk aansprakelijk en wordt de borger aangewezen door het bevoegd gezag. De vraag is niet waar je op moet letten, de vraag is op wie je moet letten. Wat als de wet niet ingaat volgend jaar? Dan is dat een brevet van onvermogen van ons allemaal. En als we er verdorie nu niet mee aan de slag kunnen, waarom over vijf jaar dan wel?”

    Haven Wkb was al vaker in zicht

    De afgelopen vijftien jaar was de haven vaker in zicht. Maar steeds, zo vlak tegen het einde, begon het dan ineens te stormen. Zo lag de Eerste Kamer op 4 juli 2017 plots dwars. De zon scheen op de straten van het Binnenhof, de minister zag geen enkele donkere wolk en toch werd demissionair bewindspersoon Ronald Plasterk keihard teruggefloten.

    De wind ging liggen. Na een pauze van ruim anderhalf jaar en een tussentijds akkoord met gemeenten, ging het zijn opvolger, minister Ollongren, beter af in de senaat. De Wet die bouwers straks verplicht om kwaliteitsborgers in te schakelen werd in mei 2019 met een ruime meerderheid aangenomen. En toch is de kous daarmee nog steeds niet af. Het is nu de bedoeling dat de Wkb 1 januari 2022 ingaat.

  3. forum rang 6 innicksname 5 januari 2021 10:46
    quote:

    HenkdeV schreef op 4 januari 2021 17:03:

    [...]

    Kijk eens naar Alfen, TomTom, AMG en Vivoryon.
    Die komen wat betreft volume (daar doelde ik op) bij lange na niet in de buurt van BAM.
  4. forum rang 8 HenkdeV 5 januari 2021 10:49
    quote:

    innicksname schreef op 5 januari 2021 10:46:

    [...]
    Die komen wat betreft volume (daar doelde ik op) bij lange na niet in de buurt van BAM.
    Het gaat uiteindelijk niet om het volume, maar om de omzet (aantal x koers). Geeft een beter beeld.

    Ik ga wandelen, eindelijk droog. Honderd grote stappen brengen mij verder dan honderd kleine.
  5. forum rang 6 innicksname 5 januari 2021 10:50
    quote:

    brood op de plank schreef op 5 januari 2021 08:20:

    [...] Een nieuw jaar; een nieuw geluid. Is het reëel om, ten opzichte van BAM, ons alhier positief en constructief op te gaan stellen ?
    Ieder moet zijn ding doen. Zelf ben ik van nature positief en dat is ook echt de enige reden dat ik nog steeds in BAM zit. Het moet lukken om binnen afzienbare tijd minimaal 2 procent marge te behalen. Lukt dat, dan kan ik met een mooie winst uitstappen.
  6. forum rang 6 innicksname 5 januari 2021 10:55
    quote:

    brood op de plank schreef op 5 januari 2021 09:30:

    Heymans: megaklus in Eindhoven; wordt hiermee de trend gezet voor een positieve bouwsector? Dan te bedenken dat BAM streeft naar 2 - 4% marge op een jaaromzet van?????; wie durft het aan om op de achterkant van een sigarendoos een resultaatberekening te maken voor dit jaar?
    Omzet is minder bepalend voor nu, er ligt nog voor 13 miljard op de plank. Als dat 12 of 14 wordt gaat het geen verschil maken.
  7. Tradewatcher 5 januari 2021 11:02
    quote:

    innicksname schreef op 5 januari 2021 10:55:

    [...]
    .......Als dat 12 of 14 wordt gaat het geen verschil maken.
    Nou ja, er zal daardoor maar 100 mln winstverschil in zitten.....
  8. forum rang 6 innicksname 5 januari 2021 11:08
    quote:

    Tradewatcher schreef op 5 januari 2021 11:02:

    [...]

    Nou ja, er zal daardoor maar 100 mln winstverschil in zitten.....
    Bruto winst, uitgespreid over heel wat jaren. Het is zeker geld, maar liever een iets hogere marge dan alleen meer omzet bij een gelijk blijvende of lagere marge.
  9. [verwijderd] 5 januari 2021 11:38
    Opbrengsten uit voortgezette activiteiten: 2018 en 2019: circa 7.200 miljoen.
    Uitgangspunt voor 2021??? en met 3% resultaat als idee?
    Circa 280 miljoen aandelen (2019)...... dat resulteert dan toch in een wel heel aantrekkelijke WpA. en
    potentieel aardig dividendrendement.
  10. forum rang 6 innicksname 5 januari 2021 12:06
    quote:

    brood op de plank schreef op 5 januari 2021 11:38:

    Opbrengsten uit voortgezette activiteiten: 2018 en 2019: circa 7.200 miljoen.
    Uitgangspunt voor 2021??? en met 3% resultaat als idee?
    Circa 280 miljoen aandelen (2019)...... dat resulteert dan toch in een wel heel aantrekkelijke WpA. en
    potentieel aardig dividendrendement.
    In theorie wel.
    Als BAM in 2021 winst zou behalen maar besluit om daarvan nog geen cent uit te keren, zou ik dat heel goed besluiten. Eerst maar eens zorgen voor wat meer vet op de botten.
  11. Kbg 5 januari 2021 12:30
    De bouw, o.a. Heymans en BAM: die gaan het maken en zullen de pareltjes op en van de beurs worden. Bij BAM zijn de lijken nu wel uit de kast geruimd en de nieuwe CEO, Ruud Joosten, heeft de wind er flink onder. Het zal een kwestie van tijd zijn; dan staan de koersen van deze 2 fondsen weer op het oude niveau!

    Henk over dit bericht zei ik:
    Een beetje Reclame is niet mis ;)
  12. Mol T 5 januari 2021 13:48
    quote:

    Sarlat schreef op 5 januari 2021 12:30:

    De bouw, o.a. Heymans en BAM: die gaan het maken en zullen de pareltjes op en van de beurs worden. Bij BAM zijn de lijken nu wel uit de kast geruimd en de nieuwe CEO, Ruud Joosten, heeft de wind er flink onder. Het zal een kwestie van tijd zijn; dan staan de koersen van deze 2 fondsen weer op het oude niveau!

    Henk over dit bericht zei ik:
    Een beetje Reclame is niet mis ;)

    Beste reclame zijn (liefst reeksen van) goede resultaten en daar is het wachten op. Alles wat er tot die tijd op de beurs gebeurt is ruis.
  13. nescio 5 januari 2021 14:15
    quote:

    Sarlat schreef op 5 januari 2021 12:30:

    De bouw, o.a. Heymans en BAM: die gaan het maken en zullen de pareltjes op en van de beurs worden. Bij BAM zijn de lijken nu wel uit de kast geruimd en de nieuwe CEO, Ruud Joosten, heeft de wind er flink onder. Het zal een kwestie van tijd zijn; dan staan de koersen van deze 2 fondsen weer op het oude niveau!

    Henk over dit bericht zei ik:
    Een beetje Reclame is niet mis ;)

    Wat een positieviteiten hier op het forum, helaas is daar niets van terug te zien in de koers. Kijk naar Heijmans, bijna €10,- en Bam, komt niet eens in de buurt van de € 2,-. Vrees dat het nog heeeeeel lang gaat duren, eer we de 4,- gaan zien.
  14. alida1 5 januari 2021 14:20
    quote:

    nescio schreef op 5 januari 2021 14:15:

    [...]
    Wat een positieviteiten hier op het forum, helaas is daar niets van terug te zien in de koers. Kijk naar Heijmans, bijna €10,- en Bam, komt niet eens in de buurt van de € 2,-. Vrees dat het nog heeeeeel lang gaat duren, eer we de 4,- gaan zien.
    op een te verwachten stijging van 240% mag/ kun je ook wel een heel poosje wachten.
  15. [verwijderd] 5 januari 2021 14:35
    Voor de beeldvorming, de koersen Heijmans en BAM per einde jaar en indicatief.
    Jaar Heijmans BAM
    - 2015: 8,00 5,00
    - 2016: 6,00 4,50
    - 2017: 9,90 4,00
    - 2018: 8,00 2,50
    - 2019: 7,60 2,70
    - 2020: 9,30 1,70
  16. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 5 januari 2021 14:37
    quote:

    nescio schreef op 5 januari 2021 14:15:

    [...]
    Wat een positieviteiten hier op het forum, helaas is daar niets van terug te zien in de koers. Kijk naar Heijmans, bijna €10,- en Bam, komt niet eens in de buurt van de € 2,-. Vrees dat het nog heeeeeel lang gaat duren, eer we de 4,- gaan zien.
    zijn ook maar 21,4 miljoen aandelen bij Heij tegen 275 bij Bam. Dus qua hoogte koers op die manier niet te vergelijken.
  17. forum rang 6 innicksname 5 januari 2021 14:41
    quote:

    nescio schreef op 5 januari 2021 14:34:

    zeg ik:" héél erg lang".
    Kan, maar hoeft niet. Als Q4 oke blijkt te zijn en de outlook netjes, dan gaat het zo naar de 2,5 of 3 euro toe.
  18. forum rang 8 HenkdeV 5 januari 2021 14:49
    quote:

    €d_Modus Vivendi schreef op 5 januari 2021 14:37:

    [...]zijn ook maar 21,4 miljoen aandelen bij Heij tegen 275 bij Bam. Dus qua hoogte koers op die manier niet te vergelijken.
    Heijmans is gesaneerd, BAM is er mee bezig.
    Heijmans is qua K/W niet duur, daar zit zeker nog ruimte in de koers.
    Bij BAM valt het niet mee om een K/W te berekenen, dan zullen ze eerst winst moeten behalen.
    Maar wie weet gaat dat volgend jaar lukken, er wordt aan gewerkt:-).
1.549 Posts
Pagina: «« 1 ... 6 7 8 9 10 ... 78 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht