Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

836,900
  • Verschill

    -10,800 -1,27%
  • Volume

    82.169 Gem. (3M) 551,5K
  • Bied

    836,800  
  • Laat

    837,000  
+ Toevoegen aan watchlist

ASML 2021

6.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 328 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Marcel H. 9 maart 2021 10:29
    quote:

    Hoppschwiiz schreef op 9 maart 2021 10:14:

    [...]
    Ja hoor, dit kan zomaar. Als Amerika iets vindt, dan heb je dat op te volgen. Anders is de financiele schade niet te overzien.
    Voorbeeld uit eigen sector: Amerika ging de strijd aan met Zwitserland ivm het fasciliteren van Amerikanen met zwart geld door Zwitserse banken. Ondanks bankgeheim ging de overheid overstag.
    Waar zet je nu het gemakkelijkst een zwart geld constructie op? In diverse staten in Amerika.
    Kennelijk doet Nederland niet onder voor de Amerikanen. Geld stinkt niet Via belastingconstructies wordt ASML gecompenseerd.
  2. WaarIsWally 9 maart 2021 10:29
    quote:

    rene66 schreef op 9 maart 2021 10:23:

    CNtech

    Chinese firm receives ASML-1400 lithography for projects involving 193nm processes
    Tom KangMarch 9, 2021

    Chinese semiconductor company Shanghai Sinyang announced on March 8 that it has received an ASML-1400 lithography to be used for 193nm ArF dry photoresist product development.

    cntechpost.com/2021/03/09/chinese-fir...
    dat is een heel oud beestje.. die worden niet meer nieuw gemaakt
  3. forum rang 4 Jelle Trader 9 maart 2021 11:07
    quote:

    EenStukje schreef op 9 maart 2021 09:04:

    [...]

    Dank je wel alvast voor dit bericht, eens fijn om iets interessants op het forum te lezen.
    Zoals vroeger dus.
    Zeker, hopelijk dringt dat ook nog eens door bij 'onze' bashende en stalkende Marcel.
  4. forum rang 6 Marcel H. 9 maart 2021 11:09
    quote:

    Jelle Trader schreef op 9 maart 2021 11:07:

    [...]Zeker, hopelijk dringt dat ook nog eens door bij 'onze' bashende en stalkende Marcel.
    Kennelijk drinkt het niet tot u door.
  5. NLAEX 9 maart 2021 11:19
    Wat vinden jullie van CTAC?

    O.a. Action, Soudal, ArcelorMittal, Philips en ASML zijn klant bij CTAC.

    Ctac boekte een omzet van € 87,3 mln en een nettowinst van € 3,0 mln in 2020.

    Bij ICT Group is de omzet op jaarbasis ca. 160 mln euro, de winst 4,7 mln.

    Op 5 maart werd een overnamebod uitgebracht op ICT Group. De beurswaarde is nu 136,7 mln euro.

    De beurswaarde van CTAC is 47 mln euro.
  6. forum rang 10 voda 9 maart 2021 11:53
    Beursblik: Chinese restricties kunnen ASML raken

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    ASML
    446,55 7,70 1,75 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Als Washington aan ASML restricties oplegt om ook geen DUV-machines aan China te leveren, dan zal dit flinke gevolgen hebben voor de Veldhovense toeleverancier. Dit schreef analist Marc Hesselink van ING dinsdag in een rapport.

    Momenteel mag ASML zijn nieuwe technologie EUV al niet leveren aan China. Zo wil Washington de race om technologische dominantie in zijn voordeel beslissen.

    Volgens documenten ingezien door het Financieele Dagblad wil Washington de restrictie op het leveren van EUV verlengen en mogelijk uitbreiden naar DUV. En dat terwijl China een belangrijke eindmarkt is voor ASML. Afgelopen jaar kwam 18 procent van de omzet van ASML uit China.

    ING benadrukte dat niet deze totale omzet op het spel staat. Ook denkt Hesselink dat "elke chip die niet in China wordt gemaakt, vermoedelijk elders wordt geproduceerd". En, een betere geografische spreiding van fabrikanten is volgens de bank altijd goed, omdat dit voor wat reservecapaciteit zorgt.

    China heeft geen eigen fabrikanten van halfgeleidermachines, aldus Hesselink, en is ook nog ver verwijderd hiervan. En dat is de Achilleshiel van de plannen van Beijing, meent de analist.

    ING heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 550,00 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 9 maart 2021 11:59
    Hier nog het FD artikel erbij:

    VS willen China nog meer ASML-machines ontzeggen
    Sandra Olsthoorn Johan Leupen 8 mrt

    De Nederlandse Chipmachinebouwer wacht al twee jaar op een vergunning om zijn nieuwste chiptechnologie naar China te exporteren. Een Amerikaanse adviescommissie adviseert nu óók een uitvoerverbod voor een eerdere generatie chipmachines.

    In een trainingscentrum van ASML in Taiwan wordt geïnstrueerd hoe een EUV-machine gebouwd en bediend moet worden. Het bedrijf uit Veldhoven heeft zijn EUV-technologie nog nooit met China gedeeld. Foto: Ann Wang/Reuters

    De Amerikaanse druk op Nederland om de export van chipmachines van ASML naar China te verbieden wordt verder opgevoerd. Een belangrijke Amerikaanse overheidscommissie pleit er in een vorige week verschenen rapport voor om de export van machines van ASML naar China nog verder aan banden te leggen. Niet alleen zou dat land geen toegang tot ASML's unieke EUV-technologie moeten krijgen, ook de export van de wat oudere DUV-technologie naar China zou moeten worden verboden.

    Het rapport, dat een reeks maatregelen voorstelt om Amerika's leidende positie op het gebied van kunstmatige intelligentie zeker te stellen, is gemaakt in opdracht van het Congres en de ministeries van Defensie en Handel. Een van de hoofdthema's in het stuk is dat de VS altijd minstens twee technologische generaties voorsprong moeten houden op China. Daarom zou dat land geen toegang moeten krijgen tot de machines waarop de meeste geavanceerde chips ter wereld worden gemaakt.

    DUV-machines nu volop aan China verkocht
    Het is al langer duidelijk dat de VS grote druk uitoefenen op Nederland om geen vergunning af te geven voor de export van ASML's zogeheten EUV-machines, waarmee de kleinste chips worden gemaakt, die het hart vormen van de snelste telefoons, laptops en servers. Maar in het rapport wordt voorgesteld om China óók af te snijden van een eerdere generatie machines waarop chips worden gemaakt, de DUV-apparatuur. Op EUV-technologie heeft ASML een monopolie, maar de DUV-machines waar het rapport ook over gaat, worden ook gemaakt bij het Japanse Nikon.

    ASML heeft nog nooit een EUV-machine naar een Chinese klant verscheept: de Nederlandse overheid houdt een exportvergunning hiervoor — onder zware Amerikaanse druk — inmiddels al bijna twee jaar op. Maar voor de export van DUV-machines is geen vergunning nodig en die technologie wordt dan ook gewoon aan Chinese bedrijven verkocht. Vorige week nog bleek dat China's grootste chipfabrikant SMIC een contract om voor ruim €1 mrd aan ASML-apparatuur te kopen, had verlengd.

    In 2020 kwam 18% van ASML's omzet van Chinese klanten. Een jaar eerder was dat nog 12%. Voor het bedrijf uit Veldhoven is China een belangrijke groeimarkt. En omdat al langer duidelijk is dat verkoop van EUV-machines aan China ingewikkeld zal worden, zit die groei in de verkoop van DUV-technologie. In totaal verkocht ASML in 2020 voor ruim €10 mrd aan machines. Daarvan was 43% afkomstig uit de verkoop van EUV-technologie en 38% uit de specifieke DUV-machines waar het Amerikaanse rapport over rept.

    'Politiek proces'
    Het bedrijf laat via een woordvoerder weten dat dit 'een politiek proces is' en hier zelf geen standpunt in te hebben, anders dan dat ASML zich aan wetten en regels zal houden. Maar ze wijst er in een mail ook op dat de internationale handel in gevoelige goederen (dus technologie die ook voor militaire doeleinden kan worden ingezet, red.) is gereguleerd in het zogeheten Wassenaar-arrangement. En volgens die afspraken is de export van DUV-technologie naar China toegestaan. De VS zouden zelf wetgeving kunnen maken maar, zo stelt de woordvoerder van ASML, 'het heeft geen zin te speculeren wat de VS wel en niet zullen doen'.

    Het rapport is een nieuw teken dat Europa zelf de regie moet nemen in relatie tot China en niet alleen moet afwachten waar de Amerikanen mee komen, zegt CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch, voorheen ASML-werknemer. De Nederlandse regering moet wat hem betreft niet zomaar meewerken om China op twee technologische generaties afstand te houden. 'We zijn nu alleen maar reactief. En we moeten een meer autonome positie gaan innemen waarbij we dit soort afwegingen in breder strategisch perspectief plaatsen in plaats van per individuele casus.'

    Brigitte Dekker, onderzoeker bij instituut Clingendael waarschuwt voor een soort 'precedentwerking' wanneer Nederland zou meewerken aan een soort Japans-Amerikaans front tegen China: daar zouden later ook andere Nederlandse exportsectoren onder kunnen lijden. 'Niet samenwerken met China is niet per se in Nederlands belang. Dan kom je ook bij de afweging of Nederland niet juist beter in staat zou zijn om de voorsprong met China te behouden als het blijft handelen met China.'

    Den Haag heeft uiteindelijk geen andere keuze dan de zeggenschap over dergelijke export uit handen te geven aan Brussel, denkt Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. 'De ASML-machines zijn zo geavanceerd dat ze een belangrijke troef zijn waarmee Europa druk kan zetten op China. Europa kan hen daarmee dwingen zich te houden aan andere geopolitieke handelsafspraken. Daar is Nederland in zijn eentje echt een maatje te klein voor.'

    Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1376063/vs-willen-ch...
  8. forum rang 7 *voetnoot 9 maart 2021 12:42
    quote:

    voda schreef op 9 maart 2021 11:53:

    Beursblik: Chinese restricties kunnen ASML raken

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    ASML
    446,55 7,70 1,75 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) Als Washington aan ASML restricties oplegt om ook geen DUV-machines aan China te leveren, dan zal dit flinke gevolgen hebben voor de Veldhovense toeleverancier. Dit schreef analist Marc Hesselink van ING dinsdag in een rapport.

    Momenteel mag ASML zijn nieuwe technologie EUV al niet leveren aan China. Zo wil Washington de race om technologische dominantie in zijn voordeel beslissen.

    Volgens documenten ingezien door het Financieele Dagblad wil Washington de restrictie op het leveren van EUV verlengen en mogelijk uitbreiden naar DUV. En dat terwijl China een belangrijke eindmarkt is voor ASML. Afgelopen jaar kwam 18 procent van de omzet van ASML uit China.

    ING benadrukte dat niet deze totale omzet op het spel staat. Ook denkt Hesselink dat "elke chip die niet in China wordt gemaakt, vermoedelijk elders wordt geproduceerd". En, een betere geografische spreiding van fabrikanten is volgens de bank altijd goed, omdat dit voor wat reservecapaciteit zorgt.

    China heeft geen eigen fabrikanten van halfgeleidermachines, aldus Hesselink, en is ook nog ver verwijderd hiervan. En dat is de Achilleshiel van de plannen van Beijing, meent de analist.

    ING heeft een koopadvies op ASML met een koersdoel van 550,00 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
    Beste @voda,

    Naast ASML kan dit ASMI ook schaden?
  9. forum rang 10 voda 9 maart 2021 12:53
    quote:

    *voetnoot schreef op 9 maart 2021 12:42:

    [...]
    Beste @voda,

    Naast ASML kan dit ASMI ook schaden?
    Daar kan ik je geen antwoord op geven, ik weet het niet.
  10. forum rang 7 *voetnoot 9 maart 2021 13:07
    quote:

    b.west.invest schreef op 9 maart 2021 12:50:

    Het maakt allemaal niet uit , we gaan gewoon up , een klein beetje minder omzet , pfff 18 % .

    Beste @b.west.invest

    18% is natuurlijk best veel, ook omdat dit procentueel vanuit China aan het oplopen is. Omdat het in eerste instantie EUV machines betreft ontspringt ASMI in 1e instantie de dans. Met Restrictie op DUV, wordt ASMI ook geraakt denk ik.
  11. H.A.B.S. 9 maart 2021 13:21
    De voorjaarskorting is nog steeds aan de gang, heb zelf zojuist weer een paar ASL C 15 DEC 2023 350 ingeslagen. Mijn porto mag nu tot de kwartaalcijfers rusten. Gaat een mooie zomer worden...
  12. forum rang 7 *voetnoot 9 maart 2021 13:26
    quote:

    Trademind schreef op 9 maart 2021 13:15:

    NASDAQ is weer een beetje aan het afzwakken
    Beste @Trademind

    Lijkt me vooralsnog de lunchdip. Hopen dat het zo weer iets aantrekt.
  13. forum rang 6 rene66 9 maart 2021 14:44
    quote:

    Jelle Trader schreef op 9 maart 2021 13:55:

    Grafiek ASML korte termijn: (U mag deze zelf interpreteren)

    Bijlage: ASML chart.
    @Jelle. Bij mijn grafiek heb ik de interpretatie er maar even bijgezet.
6.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 72 73 74 75 76 ... 328 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht