Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Kabinet Rutte III, vertrouwen in de toekomst ???

53.714 Posts
Pagina: «« 1 ... 2244 2245 2246 2247 2248 ... 2686 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. grz085 12 juni 2021 09:47
    Is het niet beter om te achterhalen wat de oorzaak is van Omtzicht's burn-out? Zijn er vanuit het CDA te weinig schouderklopjes geweest wat betreft het werk wat hij verstouwd heeft m.a.w. uit dit memo blijkt dat hij zich miskend voelt en dat is niet vreemd bij mensen die lijden aan een burn-out.
    Een terugkeer naar de 2e kamer of ministerschap lijkt mij zeer onwaarschijnlijk en een eigen partij oprichten met al dat werk wat dat met zich meebrengt ? Gaat hem niet worden. Omtzicht verdwijnt langzaam naar de achtergrond en CDA koopt tijd. Tijd lost alles op toch?!
  2. forum rang 7 JP Samosa 12 juni 2021 09:49
    quote:

    objectief schreef op 12 juni 2021 09:44:

    [...]

    Youp is een komiek; die neem je toch niet serieus.
    Nee ,natuurlijk niet.
    Bij de babbelsshows is het de bedoeling wat te roepen of babbelen.
    Het doel is slechts:De zendtijd moet gevuld worden
  3. forum rang 6 Chiddix 12 juni 2021 10:35
    quote:

    objectief schreef op 12 juni 2021 09:44:

    [...]

    Youp is een komiek; die neem je toch niet serieus.
    Gezien de colums die Youp schrijft neem ik hem terdege serieus net als de president van de Oekraine.
  4. forum rang 9 objectief 12 juni 2021 10:42
    quote:

    Chiddix schreef op 12 juni 2021 10:35:

    [...]

    Gezien de colums die Youp schrijft neem ik hem terdege serieus net als de president van de Oekraine.
    Ja, ze lijken veel op elkaar daar heb je dan weer gelijk in.
  5. forum rang 6 Chiddix 12 juni 2021 11:27
    In Belgie was er deze week een discussie over de teloorgang van traditionele partijen die in de vorige eeuw en begin deze eeuw nog grote volksmassa s naar zich toetrokken en thans vrijwel uit beeld zijn verdwenen.
    In Nederland zijn dat bv CDA en PvdA. Het CDA haalde in 2006 nog 41 zetels. Daarna de neergang. PvdA scoorde in 2006 , 2010 en 2012 nog vrij goed(30 zetels tot 38 zetels) maar sinds de laatste twee TK verkiezingen kaalslag(9 zetels).
    D66 stond in 2006 op 3 zetels maar nu.... Het politieke landschap is aan het veranderen. Opkomst nieuwe partijen? Het volk is uitgekeken op een paar traditionele partijen? (grootmachten) De trend is......
  6. cune 12 juni 2021 12:15
    Deze week: vrees voor vertrek van Omtzigt én Hoekstra, waarom het CDA wel wist van Sywerts miljoenenwinst, hoe vertrouwen en matiging in Den Haag verloren gaan. Ofwel: het CDA en de wankelende democratische rechtsorde. Analyse van Tom-Jan Meeus in de NRC , die niet gespeend is van enig cynisme t.o.v. de huidige Nederlandse politieke clique.
    “Niet lang geleden, eind april, noteerde informateur Herman Tjeenk Willink in zijn eindverslag dat de democratische rechtsorde is gebaseerd op „vertrouwen en matiging”.
    Decennia paste het CDA daar uitstekend bij. Christen-democratische leiders als Van Agt (’77-’82), Lubbers (’82-’94) en Balkenende (’02-’10) die als premier allemaal regeerden met partijen op beide flanken – meestal de VVD, soms de PvdA.In Duitsland ontleent de CDU van Angela Merkel hier haar identiteit aan – Die Mitte. Een politiek die zelfbeheersing en mildheid vereist. De notie dat mensen die fouten maken niet vanzelf foute mensen zijn.Maar als deze week iets bleek uit het gelekte memo van de nummer twee van het CDA, Pieter Omtzigt, is het dat die waarden in Den Haag verloren zijn gegaan. Vertrouwen, matiging, zelfbeheersing, mildheid: je vond het niet terug. Het omgekeerde – wantrouwen, uitvergroting, conflict – spatte van bijna alle 76 pagina’s.Dus dit was niet het zoveelste momentje in een politieke cultuur die de vermaaksindustrie voedt met holle ophef.Dit was een moment voor de geschiedenisboeken: voor vragen over de houdbaarheid van de democratische rechtsorde zelf.Ook omdat het verschijnsel zich niet tot het CDA beperkt. Sinds Kajsa Ollongren (D66) als verkenner corona kreeg (‘Omtzigt functie elders’), stokt de regeringsvorming door bangelijke onderhandelaars, moties van afkeuring en eisen van totale openheid. Argwaan en onredelijkheid als uitgangspunt.En al langer geldt in Den Haag de norm dat het persoonlijke politiek is. Niet in de klassieke feministische definitie van dit begrip, waarin het draaide om vrouwenrechten. Maar in de letterlijke betekenis van het woord: wat de politicus ervaart en voelt, ‘het beeld’, heeft voortaan evenveel belang als de inhoud van het laatste wetsvoorstel.In dit opzicht was die explosie van pijnlijke ontboezemingen in Omtzigts memo volmaakt logisch. Waar het duw- en trekwerk in de Haagse compromissenfabriek van oudsher gericht is op het resultaat, niet op persoonlijke ervaringen van politici, doet Omtzigt in zijn memo het omgekeerde: hij neemt zijn persoonlijke ervaringen in het CDA – de nederlagen, de vernederingen, de oneerlijkheid – als uitgangspunt. De individuele kosten, niet de gemeenschappelijke resultaten.
    Nu is Omtzigt een groot brein, veel te slim voor zijn collega’s, maar geen man met een fijne sociale antenne. Om hem heen zeggen mensen al jaren: we doen alles om hem de ruimte te geven. Maar zelf ervaart hij vooral beknotting (en onderschatting).Dat hij werkte aan een memo voor de partijcommissie-Spies, die de verkiezingsnederlaag evalueert, was in Den Haag al weken duidelijk. Tekstfragmenten circuleerden onder CDA’ers. Maar dat hij er een aanval op vrijwel de hele partij van maakte, overviel donderdag ook mensen die hem het afgelopen jaar door dik en dun steunden.Tegelijk beseften zijn opponenten dat het interne gescheld op hem (teringhond, zieke man, psychopaat) onverdedigbaar is. En onderstreepten zijn medestanders hoe grievend het voor hem was dat CDA-ministers hem na het onderzoek naar de Toeslagenaffaire „vertelden wat ik van het rapport moet vinden”, zoals Omtzigt noteert.Daarbij claimt hij dat toenmalig CDA-voorzitter Ploum hem vorig jaar zomer het leiderschap toezegde mocht lijsttrekker Hugo de Jonge uitvallen. En hij wijst erop dat lijsttrekker Hoekstra een economisch plan (‘New Deal’) presenteerde waarbij partijsponsors „en iemand in het campagneteam” belang zouden hebben gehad. Beide claims werden in de partij krachtig weersproken, hoewel de details voor een zorgvuldige beoordeling ontbraken.Maar ook hoorde je vanaf donderdag in de partijtop: hij moet bewijs leveren of anders zijn beschuldigingen intrekken. Het leek op toewerken naar een ultimatum.
  7. cune 12 juni 2021 12:16
    Vervolg: "Bovendien was ook het geduld van medestanders op: „Er knapt iets.” Eén andere zei: Pieter hoort de partij niet te overvallen met een pagina’s lange vermenging van feiten, ervaringen en beschuldigingen. „Zo praat je niet met elkaar.”Dus hoewel de partij geen officiële verklaringen uitgaf, bleek donderdag al tussen de regels dat mensen nadenken over een CDA zonder Omtzigt.Tactisch had Omtzigts memo op geen slechter moment kunnen komen. Als het CDA het risico van regeren niet meer aandurft, volgen vermoedelijk nieuwe verkiezingen – een garantie op nieuw verlies. Als de partij gaat regeren verliest ze Omtzigt sowieso, en levert ze zich uit aan Ruttes vermogen het kabinet in stand te houden – ook geen geweldig vooruitzicht.Intussen beschrijven CDA’ers hoe instabiel de partij binnenskamers al is. Individualisten die een verhaal van gemeenschappelijkheid moeten uitdragen. Een vergrijsde vereniging zonder innerlijke overtuiging.Illustratief was vorig jaar de trots van voorzitter Ploum op Sywert van Lienden als lid van de programmacommissie. De commissie bevatte ook een rector-magnificus en een bestuursvoorzitter, maar zij haalden de openingsalinea van het persbericht niet: daar stond Van Lienden.
    Een overreactie, hoorde je, op de vergrijzing van de partij. Maar nadat Van Lienden vorige week in Buitenhof vertelde dat hij de partij al vorige zomer via de integriteitscommissie verwittigde van zijn miljoenenwinst op mondkapjes, publiceerde het CDA een afgemeten ontkenning: die integriteitscommissie wist van niets.
    Dit was waar – maar niet de hele waarheid. Deze week bleek me dat Van Lienden de partij 31 augustus 2020 wel degelijk informeerde over een grote som geld die hij aan de mondkapjeshandel overhield. Dit liep via de commissie voor mogelijke Kamerkandidaten (‘HRM’), waarvoor Van Lienden zich later terugtrok, en het misverstand over de integriteitscommissie was verklaarbaar: het eerste thema op het betreffende formulier had het woord integriteit in de kop.Maar bange vragen over vergrijsde ledenbestanden spelen niet alleen in het CDA. Die sluimeren in alle traditionele partijen. Dat zijn allemaal sterfhuisconstructies – geen ideeënontwikkeling, dalende ledentallen, minder vrijwilligers – en de rijksoverheid betaalt amper om hun wederopbouw te stimuleren. Het raakt aan een scherpzinnige terzijde in Omtzigts memo: het Rijk vergoedt nog geen honderd mensen bij de WRR en andere adviesraden maar heeft wel achthonderd woordvoerders.De staat beschermt zichzelf prima. Maar de instituten die de staat schragen worden uitgeknepen, met alle gevolgen van dien voor de democratische rechtsorde.Intussen verneem je in het CDA ook meer aarzelingen over Hoekstra. Heeft hij het gedachtengoed van de partij wel verinnerlijkt? Ziet hij het überhaupt nog zitten, in deze richtingloze partij die moet kiezen in een bijna hopeloze formatie?Sommige CDA’ers spraken donderdag en vrijdag de vrees uit dat het CDA nu ook volledig onthoofd kan worden: dat Omtzigt én Hoekstra het niet volhouden.Zo maakt deze kabinetsformatie toch vooral pijnlijk duidelijk hoe weinig vanzelfsprekend „vertrouwen en matiging” binnen en tussen politieke partijen in Den Haag nog zijn.En je kunt vaststellen dat de democratische rechtsorde blijvend gesteund wordt in dit land. Maar nu ook partijen door hun hoeven zakken die van oudsher vertrouwen en matiging organiseerden, moet niemand raar opkijken als later blijkt dat we in 2021 het begin van een nieuw tijdperk meemaakten.Een tijdperk waarin de regeringsvorming niet zozeer een rare geheimzinnigheid met voorspelbare afloop is, maar een permanente expositie van afkeer, argwaan en onregeerbaarheid. “

  8. forum rang 6 Chiddix 12 juni 2021 15:11
    Pieter Omtzigt stapt op bij het CDA en zegt zijn lidmaatschap op. Levert zijn zetel niet in. Weer een nieuwe partij erbij?
  9. forum rang 7 JP Samosa 12 juni 2021 15:40
    quote:

    Chiddix schreef op 12 juni 2021 15:11:

    Pieter Omtzigt stapt op bij het CDA en zegt zijn lidmaatschap op. Levert zijn zetel niet in. Weer een nieuwe partij erbij?
    De Beste oplossing.
    Met zoveel voorkeursstemmen, Gewoon verder als onafhankelijk kamerlid
  10. forum rang 6 Chiddix 12 juni 2021 16:58
    quote:

    JP Samosa schreef op 12 juni 2021 15:40:

    [...]

    De Beste oplossing.
    Met zoveel voorkeursstemmen, Gewoon verder als onafhankelijk kamerlid
    Nieuwe partij met Bennie Jolink als lijstduwer?
  11. forum rang 6 Chiddix 12 juni 2021 17:08
    Van Rij(voorzitter) en Wopke zijn geschrokken van het bericht. Moet eens voorstellen, in September nieuwe verkiezingen als ze er niet uitkomen met de vorming van een nieuwe coalitie.
    Dan wordt het een slagveld als Maurice de Hond gelijk krijgt met Omtzigt 27 zetels. Dan mogen Ploumen en Klaver zich zeker vasthouden.
  12. whammy 12 juni 2021 18:42
    quote:

    JP Samosa schreef op 12 juni 2021 15:40:

    [...]

    De Beste oplossing.
    Met zoveel voorkeursstemmen, Gewoon verder als onafhankelijk kamerlid
    De 19e partij? Ik moet het nog allemaal zien of Omtzicht 27 zetels haalt. In ieder geval : mijn stem krijgt hij niet meer . Natrappen heeft geen zin. Is een zwaktebod Zijn frustraties had hij eerder naar buiten moeten brengen bv bij het partijvoorzitterschap.
  13. forum rang 9 objectief 12 juni 2021 19:34
    Over bijna 4 jaar zijn er weer verkiezingen; tegen die tijd zal er weer veel veranderd zijn. Kortom: zowel voor het CDA als Omtzigt tijd genoeg om zich te bezinnen. (Ik begrijp niet goed waarom je als partijgenoot je grieven in een document/memo vast wil leggen).
  14. forum rang 4 Portisch 12 juni 2021 22:22
    Ja fred jij begrijpt wel meer niet.

    Een feitenrelaas kan nu eenmaal beter op papier.

    En die bijna 4 jaar is ook onzeker.

    En ja tegen die tijd is er veel veranderd, dat is wat mijn tante zaliger ook altijd op zondag tegen me zei.
  15. forum rang 7 leek2018 13 juni 2021 07:13
    Wat een onzin met betrekking tot die voorkeurstemmen van Omtzigt. Hij stond 2e op de lijst, niet ergens onderaan. Als ik CDA ér was, zou ik ook op Omtzigt gestemd hebben en niet op Hoekstra. Hoekstra wilde toch eerst niet, dan zou ik ook niet op hem gaan stemmen.
  16. forum rang 6 haas 13 juni 2021 09:47
    quote:

    haas schreef op 28 maart 2021 08:39:

    [...]

    Ik wil er niet teveel over schrijven,maar ik vind:
    1. wat Omzigt heeft blootgelegd in DenHaag is enorm
    2. daarom ondervindt hij veel weerstand (zacht uitgedrukt!) van alle machten in DenHaag,incl CDA
    3. Mijn inschatting is ook dat Rutte (ja, Rutte) hem niet graag in nw kabinet ziet !

    4. Voor mij is Pieter Omzigt DE klokkenluider van de eeuw !

    PS: Ik wens u mooie zondag en goede week

    Tsja, hoe gaat dat met 'n klokkenluider ?

    1. 'n klokkenluider licht het deksel van de beerput.
    2. Iedereen roept ach en wee over de stank.
    3. vervolgens keert iedereen zich af van de klokkenluider.
    (willen niets van doen hebben met die stank)

    4. En de klokkenluider blijft in zijn eentje achter: en kiest zijn klokkenluiders-huis.
  17. [verwijderd] 13 juni 2021 11:04
    quote:

    haas schreef op 13 juni 2021 09:47:

    [...]
    Tsja, hoe gaat dat met 'n klokkenluider ?

    1. 'n klokkenluider licht het deksel van de beerput.
    2. Iedereen roept ach en wee over de stank.
    3. vervolgens keert iedereen zich af van de klokkenluider.
    (willen niets van doen hebben met die stank)

    4. En de klokkenluider blijft in zijn eentje achter: en kiest zijn klokkenluiders-huis.
    Precies.

    De kans bestaat nu dat het CDA opgelucht adem haalt en met een zeteltje minder rustig kan aanschuiven bij het globalistische-kartelblok. Alles vergeten, hoewel men natuurlijk zal stellen lessen te trekken. Gemarginaliseerd gaat het CDA dan de komende jaren verder, 10-15 zetel maximaal. Of gooit Mona (cum suis?) nog roet in het eten?

    Op rechts zou ik in de oppositie liefst een langjarige hergroepering zien binnen een paar jaar: PVV, FvD, JA21, Van Haga c.s, Omtzigt. Dat zou best kunnen als Wilders zich na al zijn termijnen terug trekt en ook niet op de achtergrond mee wil blijven beslissen. Probleem: egotripperij en machtswellust, dus ik zie het niet gebeuren. Zoals al decennialang op links: PvdA, GL en SP: kunnen gerust samen, maar kans daarop is voorlopig ook nihil. Rutte en Kaag profiteren, zij het ook niet als serieus grote partijen (al heeft D66 recentelijk wel gepiekt).

    Lekker juni-weer, dat wel. Op de bergen bij de wielerwedstrijden steeds minder mondkappies, doet me deugd en beter laat dan nooit. Op EK speelt men na het incident met Eriksen gewoon door. Dat is toch wel heel vreemd, ook al zou de laatste dat hebben gewild. Wat is er mis met even pas op de plaats en een week later uitspelen, dat kon even goed. Hier zie je wat in de politiek of in de uitvoering ook nogal eens speelt: men is niet flexibel met een dosis gezond verstand, maar zit op een bepaald "traject" en daar gaat men koste wat het kost mee door (tunnelvisie).
  18. forum rang 9 josti5 13 juni 2021 11:40
    quote:

    Opus135 schreef op 13 juni 2021 11:04:

    [...]

    (...)
    Hier zie je wat in de politiek of in de uitvoering ook nogal eens speelt: men is niet flexibel met een dosis gezond verstand, maar zit op een bepaald "traject" en daar gaat men koste wat het kost mee door (tunnelvisie).
    Einde quote.

    Oorzaak: angst voor gezichtsverlies.
    Dat dat gezichtsverlies juist groter wordt door het voortzetten van het 'traject', begrijpt men dan weer niet...

    Komen met covid-19 nog eens RIVM en OMT om de hoek kijken, met hetzelfde probleem.

    Zo krijg je helemáál een in staal gegoten 'traject', dat tot het bittere einde volgehouden wordt, met name ook, omdat een onderwijzer verantwoordelijk is gemaakt voor de volksgezondheid, met een geschiedenisleraar als baas, dus dat schiet óók al niet op.
    Met een in de medische wereld gepokt en gemazeld persoon zou het volk veel beter af zijn geweest.
  19. forum rang 7 leek2018 13 juni 2021 12:19
    quote:

    haas schreef op 13 juni 2021 09:47:

    [...]
    Tsja, hoe gaat dat met 'n klokkenluider ?

    1. 'n klokkenluider licht het deksel van de beerput.
    2. Iedereen roept ach en wee over de stank.
    3. vervolgens keert iedereen zich af van de klokkenluider.
    (willen niets van doen hebben met die stank)

    4. En de klokkenluider blijft in zijn eentje achter: en kiest zijn klokkenluiders-huis.
    Wat heeft Omtzigt nu, afgezien van de toeslagaffaire, nu blootgelegd? En waarom is hij een klokkenluider, hij heeft toch niet echt iets nieuws verteld. Hij is gewoon de volgende in het rijtje van Rutte/Verdonk, Assher/Samson, Baudet/Otten, Baudet/Eerdmans en nog een paar in wat kleinere partijen.
  20. [verwijderd] 13 juni 2021 14:26
    Buitenhof was amusant, er gaat zeker nog meer naar buiten komen.

    Omzicht moet wachten met het noemen van de donateurs/sponsornamen, het liefst tot na de formatie zodat hij in een keer het nieuwe kabinet en zijn oude partij kan opblazen, een interne blow out dus!

    Die aangeschoven burgemeester van Haarlem("CDA-er in hart en nieren") zat er gluiperig bij daar aan tafel, hij kon de tafeldame maar niet normaal aankijken, fracties van een seconde en weer wegkijken(dit is een kenmerk van een geboren Viezerik/gluiperd), dat bracht de regisseur goed in beeld hoor! een volle close-up van non-verbale machteloosheid.

    Politiek is voor mij amusement en vermaak, het gaat niet eens om de inhoud, het gaat er meer om hoe die figuren met elkaar omgaan, of juist niet natuurlijk!

    Een ding is wel zeker: ze zitten er voor zichzelf.
53.714 Posts
Pagina: «« 1 ... 2244 2245 2246 2247 2248 ... 2686 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.361
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.904
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.380
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.055
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.753
ageas 5.843 109.778
Agfa-Gevaert 13 1.860
Ahold 3.536 73.981
Air France - KLM 1.024 34.315
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.358
Allfunds Group 3 1.197
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 335
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.260
AMG 965 125.731
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.520
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.119
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.615
Arcelor Mittal 2.023 318.604
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.107
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.273
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.684
ASML 1.762 76.934
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.651
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.667

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht