Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ASML Holding NL0010273215

Laatste koers (eur)

846,600
  • Verschill

    +10,700 +1,28%
  • Volume

    210.766 Gem. (3M) 547,4K
  • Bied

    845,000  
  • Laat

    847,000  
+ Toevoegen aan watchlist

ASML 2022

9.199 Posts
Pagina: «« 1 ... 357 358 359 360 361 ... 460 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 maarten030 12 oktober 2022 10:52
    quote:

    Peter D schreef op 12 oktober 2022 09:40:

    Eerder gaf ik al aan (net zoals Rene66) op een koers van € 550,- dat ik verwachtte dat de koers terug zou vallen naar circa € 375 - € 400,-

    Redenen voor koersdruk zijn er te over:
    -Slechte conjunctuur met afname van vraag naar chips voor telefoons, computers etc.
    -Stijgende rente + inflatie maakt de contante waarde van de toekomstige winsten lager
    -Het ''groei'' verhaal valt tijdelijk tegen > geen automatisch 20% groei year op year meer
    -Geopolitieke zorgen rondom Taiwan + China

    Vooruitkijkend verwacht ik het volgende:

    -Mijns inziens zal de inflatie langzaam pieken > we geraken in een recessie wat grondstoffen (is al gebeurd) goedkoper maakt, wat verlichting zal brengen op de overspannen arbeidsmarkt (lagere looninflatie) en zorgt voor meer prijscompetitie
    -Mijns inziens zullen de rentes medio 2023 pieken iets wat langzaam ingeprijsd is op de markt
    -De vraag naar chips is fantastisch in de toekomst met de ontwikkelingen omtrent elektrisch rijden, de Metaverse, Artificial intelligence etc.
    -Vraag is wat er met de hoge energiekosten gaat gebeuren, niet zo relevant voor ASML, maar wel voor de rente en inflatie. Ik zie langzaam dat Rusland echt aanstuurt op onderhandelingen met het Westen. Lavrov smeekte gisteren bijna om onderhandelingen. Stel dat het conflict ergens volgend jaar wordt opgelost zal dit een verdere verlichting brengen op inflatiegebied. Ik denk dat het realisme in Europa ook wel onstaat dat de huidige compensatieregelingen voor de overheden niet vol te houden zijn. Deze tientallen miljarden steun verzachten alleen gedeeltelijk de pijn maar zijn op langere termijn niet vol te houden én te financieren met deze rentes.

    Kijkend naar de huidige waardering van ASML:

    -WPA 2022 circa € 16 - € 16,5 = huidige koers is 25x de winst
    -FCF is circa € 25,- per aandeel in 2022 = huidige koers is 15 x de FCF
    -Huidige koers is circa 15 x de EBITDA marge

    Het vergelijk met een degelijk saai bedrijf als Unilever of General Mills gaat compleet mank maar laat ik dat toch ff maken.
    Voor Unilever zijn beleggers bereid om 20x de winst te betalen. In ruil hierover ontvang je circa 4% gegarandeerd dividend. Groei op jaarbasis is gering, margegroei is ook gering. Degelijk qua waarde maar geen echt groeiverhaal.

    Nu ziet de markt ASML als groeibedrijf met momenteel lagere waarderingen, stel dat de markt ASML als waarde bedrijf gaat zien. Dan zou de markt nu circa 15 tot 20x de FCF betalen (in vergelijk met Unilever of General Mills).

    Dat is dus circa een koers van € 375 - € 500,-.

    Nogmaals het vergelijk gaat mank maar plaats het in perspectief. De huidige waardering van ASML is zo gek nog niet gezien alle onzekerheid, maar op een termijn van circa 5 jaar zeer aantrekkelijk.

    De rente en inflatie gaat dalen, vraag is alleen wanneer.
    De koers van ASML zal dan sterk terugveren!

    Heb vandaag een positie genomen in de ETF SEC0 die de Semiconductor Index volgt als eerste stap.
    Als je verwacht dat de rente piekt medio 2023 dan zou ik maar rustig gaan kopen. Als de markt dat daadwerkelijk gaat signaleren kunnen aandelen als ASML flink omhoog. Zeker omdat de markt 6-12 maanden vooruit gaat lopen.

    Daarbij reken je met WPA 2022 en persoonlijk kijk ik liever naar 2023. Door doorgeschoven omzet zal 2023 naar verwachting rond de 20 euro per aandeel worden (IEX rekent op 22,5 ongeveer). Wat iedereen ervoor over heeft dat moeten ze zelf bepalen. Nu opeens is 20-25x teveel en diezelfde mensen vonden mij belachelijk toen ik rond 700 vond dat het teveel was.

    Er komt een keer piek inflatie aan en rentes kunnen niet eeuwig stijgen. Nu voelt iedereen zich rijk met cash langs de zijlijn, maar als de markt de piek gaat ruiken dan moet de cash er weer een keer in. Stijgingen kunnen ook zeer snel gaan. Persoonlijk heb ik ASML voor de zomervakantie ingekocht op 409 en rond 550 een pluk ingeleverd. Onder 335 ga ik verlies maken. Ze pakken mijn ASML in ieder geval niet meer af en timen hoef ik niet meer.
  2. forum rang 6 'belegger'' 12 oktober 2022 11:12
    Je gaat specifiek in op ASML, waarvoor dank, maar vervolgens koop je een ETF (van iShares?). Overweeg je ook om ASML en/of een andere chipper als los aandeel aan te houden?

    Voor wat betreft de dollar ben ik het met je eens. Hier win je iets, daar verlies je iets met omzet en kosten. Met bijvoorbeeld een supermarktketen of andere lage marge business kunnen valutaverschillen zomaar de hel marge wegvagen. Bij hoge marge bedrijven zoals de chippers beschouw ik valuta meer als bijzaak. Niet onnodig ingewikkeld maken, je kunt de waarde toch niet achter de komma bepalen.
  3. mvandek 12 oktober 2022 11:37
    quote:

    Peter D schreef op 12 oktober 2022 10:27:

    Bij de ETF die ik heb aangekocht zitten veel dollarbedrijven. Die zijn nu in euro's duurder maar behalen veel omzet buiten het dollargebied. Dus het is een beetje koffiedik kijken.
    De omzet buiten het dollargebied is dus ook minder waard (zonder dat de prijzen stijgen).
  4. forum rang 7 *voetnoot 12 oktober 2022 11:45
    quote:

    Peter D schreef op 12 oktober 2022 10:28:

    Ik deel jouw mening.

    In de ETF SEC0 zitten 250x semi-conductor bedrijven. De top 10 is 55% van de weging en bestaat uit AMSL, TSMC, NVIDIA etc.

    Gemiddeld P/E is nu 15...

    Aantrekkelijk mijns inziens als je 5 jaar kunt zitten wachten.
    Hier ishares semiconductors in de portefeuille. Aantrekkelijk, juist nu!
  5. forum rang 7 4finance 12 oktober 2022 11:52
    ASML, vanmorgen mijn positie teruggekocht op €414,00. Enige tijd geleden afscheid genomen rond de €550,00
    De optieserie ASL C600.00 20DEC24 er tevens bij gekocht vandaag -/ vanmorgen op €42,20
    Maar afwachten of dit een slim moment was ;-)
  6. forum rang 6 rene66 12 oktober 2022 11:56
    Het blijft allemaal koffiedik kijken en het is een moeilijke beurs op dit moment. Ik volg veel mensen maar er is langzamerhand geen eensluidend verhaal meer van te maken. Om die reden is het enige wat je kan doen is zelf een bepaald beeld vormen en vanuit daar conclusies trekken. De rente piekt waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2023. Tenminste volgens de schrift geleerden die ik volg.

    Een punt is echter ook dat er nog andere dingen van belang zijn, dat is onder andere de QT, de nog steeds blijvende hoge inflatie (olie gaat zeker weer omhoog ondanks pogingen van Biden om die naar beneden te krijgen, net zoals voedselprijzen. Andere punten zijn de afnemende winstcijfers, het aantal banen dat minder wordt (het banencijfer in de VS geeft een deels vertekend beeld omdat ze kijken naar het aantal banen en niet naar hoeveel mensen die banen invullen, steeds meer Amerikanen nemen twee tot drie baantjes), de reeds al gaande maar nog niet in de cijfers weergegeven milde recessie in de VS en recessie in Europa, het aanhoudende spel van de Fed om de rente te blijven verhogen.

    De mogelijke startende uittocht van de retailbeleggers in de VS dat als een signaal wordt gezien voor de uiteindelijke low en het enorme aantal financiële producten waarmee de markt wordt gestuurd (dan zeg ik het netjes). De huidige stand van de dollar tov andere munten die er toe doen. De voortdurende oorlog tussen de VS en Rusland evenals de toenemende spanning tussen de VS en China laat in nog maar buiten beschouwing, maar de vraag die bij mij wel steeds meer naar boven komt is op welke wijze gaat China de VS als het ware terugpakken mbt de recente maatregelen ten aanzien van de semisector. Ook een punt van belang is het algemene sentiment.

    Al met al heb ik het idee, zoals eerder aangegeven hier dat wij er nog niet zijn. Ik ben het met @maarten030 helemaal eens dat als er plots een impuls komt de boel snel kan stijgen en wellicht heel snel. Daarom is voorzichtig instappen of bijkopen een verstandige zet en als je ergens in zit zou ik nu blijven zitten. Zelf heb ik nu 1/3 van bepaalde aandelen weer terug gekocht, maar ik blijf voor 2/3 nog even aan de zijlijn staan.

    Bij de Midterms gaat naar gemiddeld gezien de beurs vaak omhoog, maar er zijn in mijn beleving toch heel veel factoren die aangeven dat de economie en de beurs op dit moment anders is dan bij vorige midterms. De markt wordt echter gestuurd door met name algo's en een paar partijen en het is afhankelijk van het spel dat ze spelen wat er gaat gebeuren de komende maanden. Als je een langere horizon hebt dan zijn dit inderdaad goede instapmomenten, maar zelf zou ik nog niet volledig instappen want het kan gewoon nog alle kanten opgaan. Sommige goeroes hebben het zelfs over een verdere low van 10 tot 20%. Het voelt een beetje voor mij aan of ik aan het wandelen ben in een moeras maar niet helemaal weet waar het pad loopt.
  7. forum rang 7 *voetnoot 12 oktober 2022 12:01
    … Het voelt een beetje voor mij aan of ik aan het wandelen ben in een moeras maar niet helemaal weet waar het pad loopt...

    Mooi omschreven @rene66, dank voor de mooie aanvullingen. Hier long en kijk ik meer naar de langere termijnen. Koop elke maand nu goedkoper bij denk ik maar. Onze chippers hebben mijn vertrouwen. Is en blijft toch de toekomst. Wat dat betreft is het pad voor mij heel duidelijk. Komen we uiteindelijk toch uit dat moeras ;-)
  8. forum rang 5 Inion 12 oktober 2022 12:26
    En schoeisel gebruiken met een brede plank onder de zolen. Dan zak je niet zo gauw weg in het moeras. ;-)
  9. forum rang 6 rene66 12 oktober 2022 12:37
    quote:

    Inion schreef op 12 oktober 2022 12:26:

    En schoeisel gebruiken met een brede plank onder de zolen. Dan zak je niet zo gauw weg in het moeras. ;-)
    Dat doet mij denken aan een vakantie baantje in zompige tuinderijen waarbij ik soms vast bleef zitten met mijn plankjes, moest ik toch met mijn schoeisel verder ;-)

    PS Ik zal blij zijn en ik denk vele met mij, als de beurs weer enigszins stabiel gaat worden.
  10. forum rang 5 Inion 12 oktober 2022 12:59
    Het kan verkeren. Bredero lang geleden. Het ene moeras is het andere niet. ;-)

    Ja, een enigszins normale omgeving zou wel mooi zijn idd. Misschien is de oorlog in Oekraine eerder afgelopen dan velen nu denken.
  11. Geldding 12 oktober 2022 13:06
    What impact will U.S. restrictions have on China?
    Semiconductors are some of the most important technology products. They go into everything from smartphones to cars and refrigerators. But they’re also seen as key to military applications and advancing artificial intelligence.

    As geopolitical tensions between China and the U.S. have ramped up in the past few years, technology, and in particular sensitive areas like chips, have been dragged into the battle.

    Artificial intelligence, quantum computing and semiconductors are all areas China has identified as “frontier” technologies it wants to boost its domestic capabilities in. But the new U.S. rules will make that extremely hard, particularly in the area of chips.

    “The U.S. has formally shifted its goal from outpacing China in the semiconductor industry to actively denying it access to advanced chips,” Pranay Kotasthane, chairperson of the high tech geopolitics program at the Takshashila Institution, told CNBC.

    “China’s homegrown chip sector will be hobbled by these extensive controls.”
  12. Geldding 12 oktober 2022 13:07
    The nature of the supply chain
    The reason why the U.S.’s export controls could be so effective is how they could touch several parts of the semiconductor supply chain, even those not directly based in America or controlled by American firms.

    That comes down to the global nature of the chip supply chain but also how power and expertise is controlled by very few companies.

    The United States, while strong in many areas of the market, has lost its dominance in manufacturing. Over the last 15 years or so, Taiwan’s TSMC
    and South Korea’s Samsung have come to dominate the manufacturing of the world’s most advanced semiconductors. Intel
    , the United States’ largest chipmaker, fell far behind.
  13. Geldding 12 oktober 2022 13:08
    Taiwan and South Korea make up about 80% of the global foundry market. Foundries are facilities that manufacture chips that other companies design.

    The U.S., however, still boasts strong companies in the area of design tools, many of which are used by other companies in the supply chain. For example, it’s unlikely that advanced chips manufactured by TSMC won’t have used American tools somewhere along the way. In this instance, the U.S. export restrictions to China will apply.

    Washington has used this so-called foreign direct product rule before on the poster child of the Trump-era U.S.-China tech tensions — Huawei. Under those rules, Huawei was cut off from the most advanced chips that TSMC was manufacturing and that were designed for its smartphones. Huawei, which was once the number one player in the smartphone market, saw its handset business crippled.

    But never has such a rule been used so widely by the U.S.
  14. Geldding 12 oktober 2022 13:09
    China will need to ‘reinvent the wheel’
    Meanwhile, other countries could be under pressure to not ship certain pieces of equipment to China. For example, the latest rules mean companies will need to get licenses to ship machinery to Chinese foundries if those facilities are making certain memory chips or logic semiconductors of 16 nanometer, 14 nanometer or below.

    The nanometer figure refers to the size of each individual transistor on a chip. The smaller the transistor, the more of them can be packed onto a single semiconductor. Typically, a reduction in nanometer size can yield more powerful and efficient chips.

    China’s most advanced chipmaker, Semiconductor Manufacturing International Co. or SMIC, is currently making 7nm chips, but not on a huge scale. It is generations behind the likes of TSMC and Samsung which have a roadmap to make 2nm chips.

    But to make chips of this sophistication on a large scale, with lower costs and more reliability, SMIC and other Chinese foundries will need to get their hands on a specific piece of kit called an extreme ultraviolet lithography machine. The Dutch firm ASML is the only company in the world capable of making this critical piece of machinery.

    If it falls under the U.S.’s export restrictions or comes under pressure from Washington not to sell to Chinese companies, this could hamper progress among the country’s chipmakers.
  15. Geldding 12 oktober 2022 13:09
    ASML
    underscores the complexities of the semiconductor supply chain.

    “Semiconductor production is a hyper globalised supply chain. Being cut off from this engine will mean that Chinese companies must ‘reinvent the wheel’ domestically. China’s semiconductor industry will need much higher capital and talent infusion to absorb this shock,” Kotasthane said.

    But this will be an uphill climb.

    Kotasthane said that China will be able to make advanced chips even without ASML’s machinery “but the yield will be far lower, meaning higher costs and lower reliability.”

    Meanwhile, Chinese firms will have to rely on “lower-end” domestic alternatives for design tools, Kotasthane said, which they would typically have gotten from American and Japanese firms.

    Washington’s latest rules also require any “U.S. persons” to obtain a license if they want to support the development or production of semiconductors at certain China-based manufacturing facilities. This effectively cuts off a key pipeline of American talent to China.

    “Reinventing the wheel will be far more costly now,” Kotasthane said.
  16. forum rang 4 eric_29 12 oktober 2022 13:21
    Zonder bronvermelding, verwijzing zijn dit soort over de schutting gegooide bijdragen volkomen nutteloos.
  17. forum rang 10 voda 12 oktober 2022 13:45
    Beursblik: solide kwartaalcijfers halfgeleiders verwacht
    ABN AMRO verlaagt wel koersdoelen ASMI, ASML, Besi en Melexis.

    (ABM FN-Dow Jones) De aanstaande kwartaalcijfers van de halfgeleiderspecialisten zullen solide zijn en onprettige verrassingen blijven uit. Dit verwachten analisten van ABN AMRO Oddo.

    "Gezien de koerscorrectie van 40 procent kan de sector stevige herzieningen aan. Daarbij is 2022 geen 2001 of 2008", aldus de analisten in hun vooruitblik.

    Voor 2023 rekent de bank op een krimp van 3 procent in de chipmarkt, waar het eerder uitging van een pas op de plaats. In 2022 komt de groei vermoedelijk nog uit op 8 procent.

    De halfgeleidermarkt zal pas eind eerste kwartaal of begin tweede kwartaal 2023 uitbodemen. En na een serie waarschuwingen van onder meer Micron en AMD, die helpen de bodem te bepalen, denken de analisten dat het tijd begint te worden om hierop te anticiperen via het opbouwen van blootstelling aan onder meer de techtransitie met behulp van ASML en ASMI. "Daarvoor zijn de groeivooruitzichten nog altijd solide."

    ABN AMRO vindt ASMI nog iets aantrekkelijker dan ASML, gezien de grotere blootstelling van ASML aan de geheugenmarkt. Voor dat marktsegment verlaagde de bank de taxaties voor 2023.

    Voor ASMI verlaagde ABN AMRO het koersdoel licht van 320 naar 310 euro en voor ASML van 600 naar 560 euro, Voor beide aandelen handhaaft de bank het Outperform advies. Ook het Belgische Melexis blijft op de kooplijst, met een koersdoelverlaging van 100 naar 92 euro.

    "De waarderingsniveaus zijn weer aantrekkelijk geworden", aldus ABN AMRO.

    Het koersdoel voor Besi werd verlaagd van 55 naar 50 euro met een Neutraal advies.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  18. forum rang 5 Inion 12 oktober 2022 15:13
    Stel voor, dat we hier de tweede dip van een dubbele bodem plaatsen. Genoeg is genoeg.
9.199 Posts
Pagina: «« 1 ... 357 358 359 360 361 ... 460 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
    2. NL inflatie april
    3. Reserve Bank of Australia rentebesluit
    4. Infineon Q1-cijfers
    5. UBS Q1-cijfers
    6. Zalando Q1-cijfers
    7. Solvay Q1-cijfers
    8. Heijmans Q1-cijfers
    9. Kendrion Q1-cijfers
    10. BP Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht