Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

NN Group NL0010773842

Laatste koers (eur)

43,150
  • Verschill

    +0,030 +0,07%
  • Volume

    618.029
  • Bied

    43,100  
  • Laat

    43,300  
+ Toevoegen aan watchlist

NN Group 2023

14.820 Posts
Pagina: «« 1 ... 101 102 103 104 105 ... 741 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 maart 2023 21:44
    VEB;
    De beurskoersen van zowel banken als verzekeraars stonden de afgelopen weken flink onder druk. Bankaandelen verkeren om duidelijke redenen in zwaar weer. Voor verzekeraars zijn de problemen minder evident. NN Group en Aegon zijn blootgesteld aan renterisico, maar hebben een groot deel daarvan afgedekt. Verzekeraars kennen bovendien een andere balansstructuur dan banken. De problemen zouden niet automatisch moeten overslaan.

    Er zijn al verschillende banken in de problemen geraakt door hun obligatiebeleggingen. De waarde van obligaties zakt namelijk als de rente stijgt. De Silicon Valley Bank (SVB) ging zelfs ten onder aan verliezen op die portefeuille, ook doordat het aan de andere kant hogere rente moest betalen op deposito’s. Dat risico was onvoldoende afgedekt. Nu zitten de balansen van Nederlandse verzekeraars ook vol met obligaties. In hoeverre is hun situatie vergelijkbaar met die van banken?

    Obligaties zijn groot stuk van de balans
    Verzekeraars investeren, net als die Amerikaanse banken waarmee het fout ging, veel in obligaties. Dat zijn overwegend staatsobligaties of ander waardepapier met een hoge kredietwaardigheid.

    Over het algemeen zijn dit langlopende obligaties met een vaste (coupon)rente. Dat betekent dat de waarde van dit schuldpapier gevoelig is voor veranderingen van de effectieve rente. De obligatiekoers zakt als de effectieve rente stijgt, en vice versa. Op het eerste gezicht lijkt een verzekeraar daarom te maken te hebben met een vergelijkbaar risico als de banken die in de problemen zijn gekomen.

    En misschien wel een nog hoger risico, als we de omvang van de portefeuilles met een vaste rente van deze verzekeraars afzetten tegen het eigen vermogen of de omvang van de balans.

    Vastrentende waarden maken een groot deel uit van de balans van verzekeraars

    Bron: verslagen NN Group en Aegon. De balansomvang is aangepast voor bezittingen die namens polishouders worden aangehouden. Bedragen voor Aegon zijn inclusief (het te koop staande) Aegon Nederland. De grijze punt geeft weer hoeveel waardepapier er op de balans staat met een vaste rente. De marktwaarde van dit papier daalt als de rente stijgt.

    De vastrentende portefeuilles van NN Group en Aegon zijn goed voor een aanzienlijk deel van hun activa een veelvoud van het eigen vermogen. Bij NN Group bedraagt deze acht maal het eigen vermogen, bij Aegon tien maal. Dat lijkt veel. Ter vergelijking: het inmiddels ter ziele gegane SVB had 7,5 keer het eigen vermogen in obligaties zitten.

    Volgens toezichthouder geen probleem
    De flinke portie obligaties lijkt op het eerste gezicht dus een probleem en dat is ook terug te zien in het eigen vermogen van de verzekeraars, zoals gerapporteerd bij de jaarcijfers. Bijvoorbeeld NN Group zag haar eigen vermogen in 2022 maar liefst halveren naar 16 miljard euro, vooral door de verliezen op de obligatieportefeuille.

    De obligatieportefeuilles van deze verzekeraars worden gewaardeerd op marktwaarde, omdat ze boekhoudkundig zijn gecategoriseerd als beschikbaar voor verkoop. Daarnaast bestaan de activa uit hypotheken, die wel tegen de oorspronkelijke waarde op de balans staan. Die hypothekenportefeuilles worden niet verhandeld op beurzen, maar door de opgelopen rente is de marktwaarde wel degelijk lager dan de boekwaarde. Bij de jaarcijfers bleek dat NN bijna 7 miljard euro aan ongerealiseerde verliezen heeft op dit soort beleggingen.

    Als ook deze ongerealiseerde verliezen meetellen, daalt het eigen vermogen ultimo 2022 nog harder en blijft er bij NN Group maar circa 9 miljard euro aan eigen vermogen over.

    Vermogen zoals berekend door toezichthouder (Solvency 2) daalt minder hard

    Bron: NN Group, berekeningen VEB. *Betreft onder andere de waardedalingen van aandelen en hypotheken sinds aankoop.

    Toch is dit maar de helft van het verhaal. De contante waarde van de verplichtingen van de verzekeraar daalt namelijk ook als de rente stijgt. De hogere (verwachte) rendementen op beleggingen maken het makkelijker om alle garanties na te komen op polissen die werden verkocht – denk aan toekomstige uitkeringen op een levensverzekering (zie kader voor uitleg).

    De toezichthouder voor verzekeraars heeft geen boodschap aan de manier waarop de officiële boekhoudregels omspringen met de waarde van bezittingen en verplichtingen en plakt ook op die verplichtingen een realistischere waarde. Dat systeem heet Solvency 2.

    Volgens de Solvency 2-rekenmethode heeft NN Group niet circa 50 procent, maar 13 procent van het ‘eigen vermogen’ verloren in 2022. Dat verlies kon ook nog eens volledig verklaard worden door het wegvallen van verwachte belastingmeevallers in de toekomst, en niet door verliezen op obligaties of hypotheken.

    Bij het analyseren van verzekeraars doen beleggers er goed aan vooral te kijken naar de Solvency 2-activa en de bijbehorende bufferratio, omdat deze cijfers de verplichtingen veel beter inschatten dan de normale boekhouding. Hierdoor is deze buffer ook een stuk stabieler door de tijd heen.

    Stabielere balans
    Een ander verschil tussen banken en verzekeraars is dat banken te maken hebben met rekeninghouders die gemakkelijk elke dag kunnen vertrekken. Bij verzekeraars ligt dat anders. Iedereen kan bijvoorbeeld zijn of haar autoschadeverzekering opzeggen, maar dat betekent niet dat de verzekeraar ineens obligaties hoeft te verkopen. Integendeel, de balans wordt sterker omdat er geen kapitaal meer gereserveerd hoeft te worden voor het risico op de polis.

    Bij veel levensverzekeringen ligt dat genuanceerder, want daar hebben verzekerden vaak wel recht op een uitkering, maar het principe blijft hetzelfde. Bovendien is de vergoeding aan de polishouder bij opzegging vaak veel lager dan bij het nakomen van de polisvoorwaarden.

    Is het dan helemaal onterecht dat beleggers de afgelopen weken bezorgd raakten over verzekeraars als Aegon en NN Group? Dat ook weer niet. De verzekeraars hebben bijvoorbeeld wel last van het feit dat de rente na een snelle stijging weer is gaan dalen. De Nederlandse 10-jaarsrente is sinds begin maart teruggelopen van 3 procent naar inmiddels 2,75 procent.

    Daarnaast is een bankencrisis natuurlijk voor alle bedrijven nadelig. Als meerdere banken omvallen, kan dat knap vervelend worden voor verzekeraars die obligaties van die banken bezitten. Nog los van het feit dat in dit scenario alle beleggingen onderuitgaan en het hele financiële systeem in zijn voegen kan krake
  2. forum rang 8 SEVA_ 30 maart 2023 21:45
    quote:

    free 1, RoE en P/B telt schreef op 30 maart 2023 21:43:

    De gestegen rente heeft de waarde van de obligatieportefeuilles bij de verzekeraars aangetast.
    Bij NN ging het vorig jaar om een min van 16 miljard.
    Ik zal zo een stukje tekst opzoeken en copy pasten van de VEB.
    En wat gebeurde er daarna met die obligaties?
    En wat als je deze houdt tot het end?
  3. [verwijderd] 30 maart 2023 21:47
    VEB;
    Verzekeraars hebben langlopende verplichtingen naar hun polishouders. Denk bijvoorbeeld aan een levensverzekering die voor een bepaalde periode geld uitkeert aan nabestaanden wanneer de verzekerde overlijdt. Het moment van overlijden is vaak (tientallen) jaren nadat de polis werd afgesloten. Daarnaast kan de uitkeringsfase ook nog een periode van tientallen jaren beslaan.

    De verzekeraar kan op basis van langjarige ervaring relatief goed inschatten wat de risico’s zijn op polissen en wanneer uitkeringen ongeveer zouden moeten plaatsvinden. Deze uitkeringen worden vervolgens met de risicovrije rente teruggerekend naar vandaag om te bepalen hoeveel kapitaal de verzekeraar vandaag ongeveer nodig heeft om aan de verplichtingen te kunnen doen.

    Om de uitkeringen in de toekomst te kunnen betalen, moet de verzekeraar dus bezittingen aanhouden die een rendement opleveren. Het liefst veilige bezittingen met een voorspelbare kasstroom, zoals obligaties.

    Vooral aan langlopende obligaties hebben verzekeraars behoefte, want een deel van de verplichtingen (uitkeringen) moeten ze pas over tientallen jaren inlossen. Idealiter slaagt de verzekeraar erin om de uitbetalingen aan polishouders precies te matchen met de verwachte inkomstenstromen uit de beleggingsportefeuille. In de praktijk lukt dat niet perfect, mede doordat de meeste obligaties korter lopen dan de verplichtingen van de verzekeraar.

    Verzekeraars hebben in het algemeen baat bij een hoge (of stijgende) rente. Zij kunnen het geld dat vrijkomt uit afgeloste obligaties en hypotheken dan herinvesteren in nieuwe vastrentende waarden die een hogere rente opleveren.

    Tegelijk levert een mismatch op de balans renterisico op. Het is mogelijk om dat deels af te dekken met complexe derivaten (hedgen), en dat doen de verzekeraars ook. Maar hier kleven wel kosten en andere nadelen aan, waardoor er vaak per saldo wel enig renterisico overblijft.
  4. forum rang 7 Dividend Collector 30 maart 2023 22:02
    quote:

    SEVA_ schreef op 30 maart 2023 21:01:

    [...]

    Hoe ziet jouw div porto eruit? Dank.
    Momenteel NN Group, ASR, Aperam, Randstad, Flow Traders. Plus wat dividend ETF’s (IDVY, TDIV en IAPD).
    Verder groei o.a. JET, Alfen, FlatexdeGiro. Chippers normaliter ook, maar die heb ik pas verkocht.
  5. forum rang 10 bp5ah 30 maart 2023 22:20
    quote:

    SEVA_ schreef op 30 maart 2023 21:45:

    [...]

    En wat gebeurde er daarna met die obligaties?
    En wat als je deze houdt tot het end?
    Verzekeraars in Nederland stoppen hun geld over het algemeen weinig in aandelenbeleggingen en veel in obligaties. Je moet dan denken aan staatsobligaties en bedrijfsleningen. Dalende aandelenkoersen raken Nederlandse verzekeraars dus niet zozeer, maar dat geldt uiteraard wel voor dalende obligatiekoersen. Om het nog wat ingewikkelder te maken, is het per definitie niet zo dat dalende obligatiekoersen slecht zijn voor de solvabiliteit. Verzekeraars kunnen die obligatiebeleggingen namelijk gewoon aanhouden tot het einde van de looptijd. Ze krijgen in dat geval de hoofdsom weer terug.”
  6. forum rang 10 bp5ah 30 maart 2023 22:22
    quote:

    free 1, RoE en P/B telt schreef op 30 maart 2023 21:47:

    VEB;
    Verzekeraars hebben langlopende verplichtingen naar hun polishouders. Denk bijvoorbeeld aan een levensverzekering die voor een bepaalde periode geld uitkeert aan nabestaanden wanneer de verzekerde overlijdt. Het moment van overlijden is vaak (tientallen) jaren nadat de polis werd afgesloten. Daarnaast kan de uitkeringsfase ook nog een periode van tientallen jaren beslaan.

    De verzekeraar kan op basis van langjarige ervaring relatief goed inschatten wat de risico’s zijn op polissen en wanneer uitkeringen ongeveer zouden moeten plaatsvinden. Deze uitkeringen worden vervolgens met de risicovrije rente teruggerekend naar vandaag om te bepalen hoeveel kapitaal de verzekeraar vandaag ongeveer nodig heeft om aan de verplichtingen te kunnen doen.

    Om de uitkeringen in de toekomst te kunnen betalen, moet de verzekeraar dus bezittingen aanhouden die een rendement opleveren. Het liefst veilige bezittingen met een voorspelbare kasstroom, zoals obligaties.

    Vooral aan langlopende obligaties hebben verzekeraars behoefte, want een deel van de verplichtingen (uitkeringen) moeten ze pas over tientallen jaren inlossen. Idealiter slaagt de verzekeraar erin om de uitbetalingen aan polishouders precies te matchen met de verwachte inkomstenstromen uit de beleggingsportefeuille. In de praktijk lukt dat niet perfect, mede doordat de meeste obligaties korter lopen dan de verplichtingen van de verzekeraar.

    Verzekeraars hebben in het algemeen baat bij een hoge (of stijgende) rente. Zij kunnen het geld dat vrijkomt uit afgeloste obligaties en hypotheken dan herinvesteren in nieuwe vastrentende waarden die een hogere rente opleveren.

    Tegelijk levert een mismatch op de balans renterisico op. Het is mogelijk om dat deels af te dekken met complexe derivaten (hedgen), en dat doen de verzekeraars ook. Maar hier kleven wel kosten en andere nadelen aan, waardoor er vaak per saldo wel enig renterisico overblijft.
    Is helemaal correct, maar heb je hebt ook bijv Alianz, die hebben dat risico ook.
  7. forum rang 10 bp5ah 30 maart 2023 22:31
    quote:

    bp5ah schreef op 30 maart 2023 18:54:

    [...]
    Wel opvallend op OTC aan de overkant.
    3 * hoger dan het 3 maands gem. op OTC vanavond, hoogste sinds begin jan. dit jaar.

    Geeft recent wel goed 't sentiment aan :

    www.investing.com/equities/nn-adr
  8. buf 31 maart 2023 07:43
    "De toezichthouder voor verzekeraars heeft geen boodschap aan de manier waarop de officiële boekhoudregels omspringen met de waarde van bezittingen en verplichtingen en plakt ook op die verplichtingen een realistischere waarde. Dat systeem heet Solvency 2.

    Volgens de Solvency 2-rekenmethode heeft NN Group niet circa 50 procent, maar 13 procent van het ‘eigen vermogen’ verloren in 2022. Dat verlies kon ook nog eens volledig verklaard worden door het wegvallen van verwachte belastingmeevallers in de toekomst, en niet door verliezen op obligaties of hypotheken.

    Bij het analyseren van verzekeraars doen beleggers er goed aan vooral te kijken naar de Solvency 2-activa en de bijbehorende bufferratio, omdat deze cijfers de verplichtingen veel beter inschatten dan de normale boekhouding. Hierdoor is deze buffer ook een stuk stabieler door de tijd heen."

    Aldus de VEB.
  9. forum rang 7 Thorgall 31 maart 2023 08:27
    quote:

    buf schreef op 31 maart 2023 07:43:

    "De toezichthouder voor verzekeraars heeft geen boodschap aan de manier waarop de officiële boekhoudregels omspringen met de waarde van bezittingen en verplichtingen en plakt ook op die verplichtingen een realistischere waarde. Dat systeem heet Solvency 2.

    Volgens de Solvency 2-rekenmethode heeft NN Group niet circa 50 procent, maar 13 procent van het ‘eigen vermogen’ verloren in 2022. Dat verlies kon ook nog eens volledig verklaard worden door het wegvallen van verwachte belastingmeevallers in de toekomst, en niet door verliezen op obligaties of hypotheken.

    Bij het analyseren van verzekeraars doen beleggers er goed aan vooral te kijken naar de Solvency 2-activa en de bijbehorende bufferratio, omdat deze cijfers de verplichtingen veel beter inschatten dan de normale boekhouding. Hierdoor is deze buffer ook een stuk stabieler door de tijd heen."

    Aldus de VEB.
    De VEB komt in dit stuk exact tot de kern. Zoals ik zelf al een paar weken schrijf is er met NN niets negatiefs aan de hand en is het zuiver het sentiment.
    Ik ben loaded.
  10. forum rang 6 Goudmijn64 31 maart 2023 08:45
    quote:

    Thorgall schreef op 31 maart 2023 08:27:

    [...]De VEB komt in dit stuk exact tot de kern. Zoals ik zelf al een paar weken schrijf is er met NN niets negatiefs aan de hand en is het zuiver het sentiment.
    Ik ben loaded.
    Ik ook… maar zou het erg prettig vinden als grotere partijen ook zo gaan denken over de nederlandse verzekeraars
    De andere Europese verzekeraars hebben ze al gevonden (axa, allianz)
  11. forum rang 8 Calendar 31 maart 2023 09:41
    quote:

    Thorgall schreef op 31 maart 2023 08:27:

    [...]De VEB komt in dit stuk exact tot de kern. Zoals ik zelf al een paar weken schrijf is er met NN niets negatiefs aan de hand en is het zuiver het sentiment.
    Ik ben loaded.
    Alle verkopende beleggers snappen het al maanden niet. Er is geen enkele logica te vinden in het dalen of stijgen van koersen. Ergo alle beleggers zijn oliedom. (Behalve wij natuurlijk.) Of zou er toch iets aan de hand zijn? Heb je wel eens van de wisdom of crowds gehoord?
  12. forum rang 7 DeWalt 31 maart 2023 09:43
    Heb ook eens navraag gedaan in mijn eigen netwerk bij een bestuurder in de banksector. Ik begrijp dat er momenteel ook geen ECB oekaze is waarin inkoop aandelen of dividend wordt verboden (zoals begin covid).
  13. [verwijderd] 31 maart 2023 09:50
    quote:

    Calendar schreef op 31 maart 2023 09:41:

    [...] Heb je wel eens van de wisdom of crowds gehoord?
    Achter de kudde aanlopen, bedoel je?
  14. forum rang 10 bp5ah 31 maart 2023 09:51
    quote:

    DeWalt schreef op 31 maart 2023 09:43:

    Heb ook eens navraag gedaan in mijn eigen netwerk bij een bestuurder in de banksector. Ik begrijp dat er momenteel ook geen ECB oekaze is waarin inkoop aandelen of dividend wordt verboden (zoals begin covid).
    Dat wisten we al, zou je dat bericht krijgen staat koers 20-25

    Alle finnen weer onderaan, ook de banken dit keer.
  15. forum rang 7 DeWalt 31 maart 2023 09:53
    quote:

    bp5ah schreef op 31 maart 2023 09:51:

    [...]
    Dat wisten we al, zou je dat bericht krijgen staat koers 20-25
    Sorry wist niet dat jij een directe lijn met de ecb hebt
  16. arthurovitsch 31 maart 2023 09:55
    Als 32 laag de bodem blijkt deze weken, kun je aan aankopen denken. Maar of die bodem houdt? (NN heeft zelf ook al veel ingekocht en die steun valt straks weg.) Als ze door de 32 zakken, pas ergens in (hoog) in de 20 significante steun. Dus even afwachten. Voorlopig roder dan rood op een rode beurs, en slechts lichtgroeen op een groene beurs.)
  17. forum rang 8 Calendar 31 maart 2023 10:00
    quote:

    Fermín Romero de Torres XVII schreef op 31 maart 2023 09:50:

    [...]Achter de kudde aanlopen, bedoel je?
    Dan loop je altijd in de .....
  18. forum rang 7 Thorgall 31 maart 2023 10:05
    quote:

    Calendar schreef op 31 maart 2023 09:41:

    [...]

    Alle verkopende beleggers snappen het al maanden niet. Er is geen enkele logica te vinden in het dalen of stijgen van koersen. Ergo alle beleggers zijn oliedom. (Behalve wij natuurlijk.) Of zou er toch iets aan de hand zijn? Heb je wel eens van de wisdom of crowds gehoord?
    Er zit geen logica in de vorming van koersen op aandelenmarkten. Moet je ook niet naar gaan zoeken dus. Pas als er wel logica in zit moet je je zorgen gaan maken. Buffet zegt niet voor niets kopen als het bloed door de straten vloeit. En juist niet dus als de "wisdom of the crowds" hebben besloten dat de koers tot grote hoogten moest gaan stijgen.
14.820 Posts
Pagina: «« 1 ... 101 102 103 104 105 ... 741 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht