Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

JUST EAT TAKEAWAY NL0012015705

Laatste koers (eur)

13,800
  • Verschill

    +0,120 +0,88%
  • Volume

    1.555.052
  • Bied

    13,750  
  • Laat

    13,850  
+ Toevoegen aan watchlist

Just Eat Takeaway 2023

58.668 Posts
Pagina: «« 1 ... 1273 1274 1275 1276 1277 ... 2934 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Hernia 18 mei 2023 07:48
    quote:

    voda schreef op 18 mei 2023 07:12:

    ’Dit is een middelvinger naar aandeelhouders’
    Beloning bestuur Just Eat Takeaway groeit veel sneller dan winst op bezorging
    Door PASCAL KUIPERS

    Updated Vandaag, 00:56
    Gisteren, 17:27
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - ’Nóg meer poen voor Jitse Groen!’ Het zou zomaar een spandoek kunnen zijn van opstandige aandeelhouders die de waarde van hun aandelen Just Eat Takeaway (JET) - moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl - hebben zien kelderen, terwijl Groen een salarisverhoging van 37% krijgt. Geen spandoek op de aandeelhoudersvergadering woensdag, maar wel kritiek op de timing van de loonsverhoging. „Jullie steken de middelvinger op naar aandeelhouders.”

    Aandeelhouders zijn niet blij met de forse loonstijgingen voor de top van maaltijdenbezorger Just Eat Takeaway, maar zij stemmen er toch mee in. ANP/HH

    Albert Jellema van ProBeleggen windt er geen doekjes om. Groens drie mede-bestuurders gaan elk 40% meer verdienen dit jaar. Ook dat schiet bij deze aandeelhouder in het verkeerde keelgat. „Waar is jullie zelfreflectie?”, foetert hij. „Natuurlijk, het bedrijf is gegroeid in omvang en complexiteit, maar aandeelhouders hebben zóveel waarde verloren. Hoe komen jullie erbij om dit juist nu te doen? En waarom keuren de commissarissen dit goed?”

    BEKIJK OOK:
    Moeder Thuisbezorgd wil niet meer groeien ten koste van alles: ’Alleen met winst’

    „Ik begrijp de verontwaardiging”, zegt Corinne Vigreux, vice-voorzitter van de raad van commissarissen (rvc). „2022 was moeilijk en de koers van het aandeel baart ons zorgen. Maar JET is ook een groot bedrijf in sterk concurrerende markten wereldwijd. We moeten bestuurders wel behouden en talenten aantrekken. Dat lukt alleen als je de beloningen op niveau brengt. We hebben uitgebreid met aandeelhouders gesproken en het ligt gevoelig. Daarom brengen we het ook in stemming. Alleen met minimaal 75% van de stemmen krijgt het goedkeuring.”

    Beloningenbeleid
    „Die complexiteit hebben jullie over jezelf afgeroepen, ook met de aankoop van Grubhub in de Verenigde Staten”, zegt Eric van den Hudding namens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). „En nu passen jullie de strategie voor de vierde keer in vijf jaar tijd aan. Het gaat maar heen en weer. Ligt dat beleid nu eindelijk vast voor meerdere jaren?”

    BEKIJK OOK:
    Just Eat Takeaway koopt voor €150 miljoen aan eigen aandelen in

    „Een grote meerderheid van de aandeelhouders hebben voor de overname van Grubhub gestemd” zegt Vigreux. „We kregen ook te maken met de invloed van corona en de fee caps (maximale bedrag dat maaltijdbezorgers in rekening mogen brengen voor hun diensten, red.) in Amerikaanse steden. Dit bestuur bestaat uit mensen die dit als geen andere kunnen doen. Net als in technologie verandert de sector waarin JET opereert voortdurend. We zijn een groeiend bedrijf dat concurrerend en winstgevend wil zijn, en dat ook nog eens rekening houdt met allerlei duurzaamheidsdoelen.”

    „Daar ligt ook onze verantwoordelijkheid als rvc”, voegt president-commissaris Dick Boer toe. „Ik begrijp dat dit beloningsbeleid negatief aanvoelt, maar we moeten ervoor zorgen dat we ook in de toekomst een effectief bedrijf zijn.”

    Ondanks de harde noten die aandeelhouders kraakten over de hogere beloningen voor Groen en zijn naaste collega’s werd dit agendapunt met een overgrote meerderheid aangenomen. Op de aandeelhoudersvergadering stemde 91% ermee in.

    Verlies en winst
    Effectiviteit die moet resulteren in winstgevendheid, weten ook Groen en zijn medebestuurders. Hoe past het ongebreidelde verbranden van cash in de diverse regio ’Zuid-Europa en Australië Nieuw-Zeeland’ in dit plaatje? Daar investeert JET als vanouds, voordat de rente steeg en geld lenen nog ’gratis’ was. „En dat terwijl het verlies €423 miljoen was in twee jaar”, aldus Jellema.

    BEKIJK OOK:
    Vertrouwen na miljardensof Takeaway: ’Wij gaan heel veel winst maken’

    In 2021 bedroeg het verlies daar €262 miljoen en in 2022 was het €161 miljoen. Het verlies daalt en daarom houdt Groen de moed erin. „Australië groeide door corona met 200%, dus dan moet je wel investeren om dat aan te kunnen. Daar hebben we in het laatste kwartaal van 2022 de investeringen wel afgebouwd. Er is concurrentie van een grote en een kleine speler, dat is niet ideaal. Maar we zijn groot en sterk in Australië en we hebben interesse in een overname daar. In Zuid-Europa maken Italië en Spanje maar een klein deel uit van onze handel, maar op landniveau zijn we daar groot. In Duitsland schreven we ooit ook rode cijfers. We moeten nu eenmaal investeren en dat doen we. We maken winst in Noordwest Europa en kunnen dat in meerdere landen doen.”

    Felle concurrentie
    In andere regio’s als het Verenigd Koninkrijk en Ierland en in Noord-Amerika heeft JET te maken met felle concurrentie die er slaagt om het aantal bestellingen te vergroten, terwijl het bestelvolume bij de maaltijdenbezorger daalt.

    In de VS is Doordash inderdaad heel sterk, beaamt Groen. „Daar hebben we wel een issue met Grubhub en werken we aan een oplossing.” Of Amazon de ’silver bullet’ is, zoals Groen het noemt? „Over de resultaten van de samenwerking van Amazon met Grubhub mogen we zonder toestemming van Amazon geen uitspraken doen. Ons bereik wordt er wel groter door, maar de extra orders via Amazon zijn wel minder winstgevend.”

    BEKIJK OOK:
    Rem op bestellingen bij Just Eat Takeaway, flinke verbetering resultaat

    „In het VK zijn we groot en dan groei je procentueel minder snel dan kleinere concurrenten”, aldus Groen. „We hebben daar ook veel bestellingen die klanten zelf komen ophalen bij de restaurants. Die zijn voor ons heel winstgevend. Ook bezorgen we daar boodschappen en andere producten, om de winstgevendheid te vergroten.”

    Kabeltjes bezorgen
    Dat doet JET ook in Duitsland, waar haar lokale bedrijf Lieferando in Berlijn bij wijze van proef voor Mediamarkt computerbenodigdheden gaat thuisbezorgen. Een opvallende aankondiging, vindt Van den Hudding, omdat hij zich herinnert dat Groen nog niet zo lang geleden zei dat het bezorgen van zoiets als kabeltjes voor de iPhone onbelangrijk was. Hoe zit dat?

    „Het is niet belangrijk voor ons netwerk, maar het voegt wel winst toe”, zegt Groen. „In Duitsland zijn we in 2016 met bezorgers begonnen. Nu is dat heel groot maar nog steeds verlieslatend. Voor ons heeft het geen zin om iets waarop we verlies maken op te schalen. Dat laten we aan de flitsbezorgers over. Wij voegen alleen zaken toe die ons winst opleveren. Zo’n iPhone-kabeltje is niet meer dan een stukje plastic om een draad. Daarop maken we een hogere marge dan op het bezorgen van maaltijden. Maar we kunnen dit alleen maar doen omdat we zo’n bezorgnetwerk van maaltijden hebben.”

    www.telegraaf.nl/financieel/872930158...
    Aandeelhouders blijven achter met de beloningen. Dit steekt enorm. Dit kun je ook onder het graaicultuur plaatsen. Erg triest weer.
  2. forum rang 7 Steef89 18 mei 2023 08:06
    quote:

    Meneer TINA schreef op 18 mei 2023 08:02:

    Waarom was er geen mogelijkheid om in te bellen bij de ava? Het komt me allemaal wel lekker corrupt over dit zooitje.
    Het stond je vrij om naar de AVA te gaan.
  3. forum rang 8 Pedro Ines Kuilen 18 mei 2023 08:23
    quote:

    Meneer TINA schreef op 18 mei 2023 08:02:

    Waarom was er geen mogelijkheid om in te bellen bij de ava? Het komt me allemaal wel lekker corrupt over dit zooitje.
    IK vind het heel erg overdreven!! Master Strateeg Jitse Groen is eerst bij een aantal shareholders op bezoek geweest om te praten over JET en je kon ook naar de AVA toe! Kortom veel communicatie met de shareholders!

    IK denk dat JET gaat stijgen vandaag want vergeet niet dat het pas dag 2 is van AAvAR!
  4. forum rang 6 Eagle1959 18 mei 2023 08:27
    quote:

    DeWalt schreef op 17 mei 2023 19:59:

    De analyse van de VEB klopt. De teneur dat het niets wordt natuurlijk niet. Denk dat het inderdaad een goede zet is om terug te gaan naar de EU, je kunt dit echter niet met een knip in de vingers afdwingen. Afgelopen jaar was waardeloos voor transacties, dat wordt gelukkig weer wat beter (maar pas echt optimaal als de rente weer daalt). De huidige beurswaarde is m.i. ook zwaar negatief overdreven, dus zodra er verdere stappen richting EU focus worden gezet kan het ook hard omhoog. Dat de grotere aandeelhouders het TKWY bestuur steunen op de AvA zegt m.i. dat zij de strategische stappen van het bestuur steunen. Ik blijf long de verdere stappen afwachten.
    Inderdaad, de grote aandeelhouders tonen vertrouwen. Ik blijf ook long en probeer wat bij te beunen met geschreven calls.
  5. forum rang 4 The Strategist 18 mei 2023 08:32
    quote:

    Pedro Ines Kuilen schreef op 18 mei 2023 08:23:

    [...]

    IK vind het heel erg overdreven!! Master Strateeg Jitse Groen is eerst bij een aantal shareholders op bezoek geweest om te praten over JET en je kon ook naar de AVA toe! Kortom veel communicatie met de shareholders!

    IK denk dat JET gaat stijgen vandaag want vergeet niet dat het pas dag 2 is van AAvAR!
    JE denkt het niet maar hoopt het is een groot verschil.
  6. forum rang 6 Hendrik Roo 18 mei 2023 08:49
    Nu ook het salaris issue achter ons ligt, neemt de kans toe dat er rust in de tent komt. De frontlinie begint overzichtelijk te worden. Als een meerderheid tegen de salarisaanpassing had gestemd, had je de slag gewonnen maar de oorlog verloren. Dan was je verder van huis geweest. Hoe onhandig de timing ook is, denk ik dat deze uitkomst een betere uitwerking heeft dan andersom.
  7. forum rang 7 wiegveld 18 mei 2023 08:53
    Wat mij wel bevreemdt is dat Jitse in Australie wil overnemen ipv verkopen.
    Dat staat tenminste in Telegraafverslag.
  8. forum rang 6 Hendrik Roo 18 mei 2023 09:05
    quote:

    wiegveld schreef op 18 mei 2023 08:53:

    Wat mij wel bevreemdt is dat Jitse in Australie wil overnemen ipv verkopen.
    Dat staat tenminste in Telegraafverslag.
    Snap ik ook niet . Wat heeft JET te bieden ?
    Geld ? Aandelen ?
    Het lijkt me dat DD en Über veel meer te bieden hebben.
  9. forum rang 7 Steef89 18 mei 2023 09:08
    Zolang er maar een goede positieve ROI is in AU boeit het niet, helaas kom je daar vaak pas naderhand achter.
  10. Uniek-alias 18 mei 2023 09:10
    quote:

    Hendrik Roo schreef op 18 mei 2023 09:05:

    [...]

    Snap ik ook niet . Wat heeft JET te bieden ?
    Geld ? Aandelen ?
    Het lijkt me dat DD en Über veel meer te bieden hebben.
    Had graag gehoord hoe dit exact is gezegd. Lezen in een krant is echt iets anders.
    Misschien willen ze iets uitruilen? Aandelen of cash lijken me niet echt een optie momenteel.
    Hiernaast begrijp ik niet goed waarom ze niets over de Amazon deal mogen/willen zeggen.
  11. forum rang 7 wiegveld 18 mei 2023 09:11
    Moet je even lezen hoeveel geld er al ingestopt is.
    Wat me vooral bevreemdt is dat er winst zou moeten worden gemaakt in 2028.
    Met steeds stoppen van gaten in markt met 2 concurrenten is dan tricky. Zeker als ook USA en UK niet echt lekker draaien.
  12. Uniek-alias 18 mei 2023 09:19
    quote:

    wiegveld schreef op 18 mei 2023 09:11:

    Moet je even lezen hoeveel geld er al ingestopt is.
    Wat me vooral bevreemdt is dat er winst zou moeten worden gemaakt in 2028.
    Met steeds stoppen van gaten in markt met 2 concurrenten is dan tricky. Zeker als ook USA en UK niet echt lekker draaien.
    2028 is nog heel ver weg. Ik verwacht dan minder spelers op de markt en meer wetgeving.
    Vooral wetgeving zal voor de concurrentie een hete aardappel gaan worden die het speelveld kan veranderen.
  13. forum rang 6 Hendrik Roo 18 mei 2023 09:22
    quote:

    Uniek-alias schreef op 18 mei 2023 09:10:

    [...]

    Had graag gehoord hoe dit exact is gezegd. Lezen in een krant is echt iets anders.
    Misschien willen ze iets uitruilen? Aandelen of cash lijken me niet echt een optie momenteel.
    Hiernaast begrijp ik niet goed waarom ze niets over de Amazon deal mogen/willen zeggen.
    Jitse heeft gezegd dat hij alleen met toestemming van Amazon informatie mag delen over de gang van zaken. Dan denk ik; waarom heb je die toestemming dan niet bij hen opgehaald zodat je er op de AVA over kunt vertellen ? Als de samenwerking als een trein zou lopen, had hij dat zeker gedaan. En dat is wat in de communicatie van Jitse mij zo tegen de borst stuit. De onderschatting van anderen. Alsof die niet door hebben hoe de vork in de steel zit.
  14. forum rang 4 Big dogs gotta eat - John 18 mei 2023 09:25
    quote:

    Uniek-alias schreef op 18 mei 2023 09:19:

    [...]

    2028 is nog heel ver weg. Ik verwacht dan minder spelers op de markt en meer wetgeving.
    Vooral wetgeving zal voor de concurrentie een hete aardappel gaan worden die het speelveld kan veranderen.
    Dat geldt wel alleen voor in de Europese Unie.
  15. Uniek-alias 18 mei 2023 09:30
    quote:

    Hendrik Roo schreef op 18 mei 2023 09:22:

    [...]

    Jitse heeft gezegd dat hij alleen met toestemming van Ama
    Dat lees ik inderdaad ook. Kan me er alleen niet zo goed in vinden gezien het kleine belang van Amazon en de samenwerking al even loopt. Had gehoopt op meer info deze AVA. Komt misschien nog.
  16. forum rang 5 Nakennis 18 mei 2023 09:39
    na de hoge beloningen op een zeer ongelukkig moment zit ik liever in Aegon na de fantastische Q1 kengetallen gisteren. Ik verwacht daar veel meer koerspotentie dan bij JET op korte termijn. Zeker als er koersdoelen bij Aegon verhoogd gaan worden (wat in de lijn der verwachting ligt)
58.668 Posts
Pagina: «« 1 ... 1273 1274 1275 1276 1277 ... 2934 »» | Laatste |Omhoog ↑

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def)
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht