Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Triodos certificaten handelsbeperking

446 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Woudloper 5 juli 2023 10:49
    Zal er vandaag een transactie in Triodos certificaten plaatsvinden?

    De bandbreedte van de handel is EUR 30-90. Het dividend dit jaar was EUR 2,11 (interim+slot).
    Een minder riskant alternatief zijn de Rabobank ledencertificaten, deze hebben een vaste rente, effectief nu rond de 7%.
    Dan zou je bij Triodos uitkomen op een koers van net boven de EUR 30, de onderkant van de bandbreedte wat er mogelijk is.

    - De handel is veel minder liquide
    - Het product heeft meer risico: het zijn een soort aandelen en geen obligatie zoals bij de Rabo
    - Triodos is minder betrouwbaar dan de Rabo

    Per saldo zou er economisch dus nog een "korting" af moeten van de EUR 30 vanwege deze factoren. Jammer voor de Triodos certificaathouders die er graag van af willen, maar de koers zal erg laag zijn of meer waarschijlijk er zou niet eens vraag zijn naar de stukken voor EUR 30 of meer.
  2. AEX900 5 juli 2023 11:37
    Triodos bank is alleen duurzaam voor de salarissen en boni van het bestuur. Wie was er al slachtoffer van het sluiten van het onroerend-goed fonds. ESG regels zijn in elk geval niet van toepassing op Triodos bank. Je kunt je geld net zo goed beleggen in China.
  3. forum rang 7 Succes 5 juli 2023 13:02
    Triodos brengt certificaten naar de 'beurs', houders vrezen prijsdaling

    nos.nl/artikel/2481530-triodos-brengt...

    Zo'n 43.500 kleine beleggers staken samen ruim 1,2 miljard in Triodos Bank. Al meer dan drie jaar zitten zij vast aan deze belegging. De handel ervan is namelijk tijdens paniek over banken na de uitbraak van het coronavirus stilgelegd. Vanaf vandaag kunnen de zogenoemde Triodos-certificaten eindelijk weer worden verhandeld, ook voor beleggers die geen klant van Triodos zijn. Daar moeten de huidige certificaathouders alleen wel op toeleggen, want hun investeringen zijn vermoedelijk een stuk minder waard geworden.

    Dat doet veel beleggende Triodos-klanten zeer. Eerder dit jaar probeerde een groep bij de Ondernemingskamer de 'beursgang' van de Triodos-certificaten zelfs nog tegen te houden. Hoewel de rechter erkende dat de bank al enkele jaren wist dat er problemen konden ontstaan met de interne handel van de certificaten, luidde het vonnis dat uitstel of afblazen van een openbare koop en verkoop niet in het belang van de bank én de huidige houders is.
    Waardeverlies

    Vandaag wordt duidelijk hoeveel bestaande certificaathouders na drie jaar van hun stukken af willen. Ook komt er zicht op hoeveel nieuwe beleggers die geen Triodos-certificaathouder zijn ze willen overnemen én voor welke prijs. De laatste prijs waarvoor ze werden verkocht was 84 euro. Gezien de financiële prestaties van Triodos is die economische waarde nu geschat op 60 euro. Dat kan hoger uitpakken als er vandaag meer kopers dan verkopers zijn. Tegelijk kan het minder worden wanneer er juist minder kopers dan verkopers samenkomen.

    De twee jaar geleden aangetreden Triodos-topman Jeroen Rijpkema bood eerder zijn "oprechte en diepgemeende verontschuldigingen" aan voor de "financiële en emotionele problemen" waar diverse certificaathouders van Triodos in zijn beland. Hij waarschuwde tegelijk dat de prijs van de nieuwe handel zeker in de beginfase nogal op en neer kon gaan. Dat certificaathouders zelf weer konden besluiten hun stukken te verkopen, ziet hij als "een belangrijke stap voorwaarts".

    De handel wordt verzorgd door Captin Trading Exchange, een bedrijf dat handelssystemen voor bedrijven en fondsen opzet. Onder meer de certificaten van ForFarmers worden hier beheerd.
    Laag rendement

    Met het openbaar verhandelen volgt Triodos de stap die Rabobank eerder al maakte met de onder beleggers populaire Rabocertificaten. Die bank koos in 2014 voor een openbare verhandeling van de voormalige ledencertificaten aan de Amsterdamse beurs. De certificaten van Triodos worden vanaf vandaag wekelijks verhandeld in een handelsplaats waar de bank nog wel enige controle op de koop en verkoop kan uitoefenen. Hiermee wil de bank voorkomen dat de stukken in handen komen van beleggers die weinig op hebben met de duurzame koers van Triodos.

    Probleem voor de waarde van de certificaten is dat Triodos vergeleken met andere banken financieel minder presteert. De duurzame bank behaalt jaarlijks bijvoorbeeld een rendement van 4 procent. Op certificaten van Triodos verdienen beleggers zodoende minder dan op die van bijvoorbeeld Rabobank, die jaarlijks met een rendement van zo'n 8 procent veel beter presteert. ING en ABN Amro mikken met hun aandelen op jaarlijkse uitkeringen van rond de 10 procent.

    ====

    Certificaten en aandelen

    Certificaten vertegenwoordigen geen eigendomsrechten in een bedrijf zoals aandelen dat doen. In plaats daarvan verstrekken certificaathouders kapitaal aan een bedrijf en ontvangen ze jaarlijks een vergoeding, zoals dividend, die vergelijkbaar is met de opbrengsten van het onderliggende aandeel. Certificaten van aandelen zijn echter anders dan gewone aandelen omdat ze geen recht geven op deelname aan de stemming op een aandeelhoudersvergadering. Verder hebben certificaten vaak een achtergestelde positie in het geval van een faillissement, wat betekent dat certificaathouders als laatste in de rij staan om eventuele resterende waarde te ontvangen.

    Triodos geeft sinds de oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit voor eigen klanten. De bank gebruikte dit als extra bufferkapitaal. Deze stukken werden voor het laatst onderling voor 84 euro gekocht en verkocht. Als er geen kopers waren, dan mocht Triodos maximaal 3 procent van de certificaten zelf terugkopen om te voorkomen dat de buffer van de bank te laag zou worden.
  4. forum rang 4 shaai 5 juli 2023 13:17
    De Handelsronde
    De Handelsronde begint elke woensdag om 14:00 uur Midden-Europese tijd (MET).
    Tijdens deze Handelsronde wordt bepaald of kooporders en verkooporders in het orderboek met elkaar kunnen worden gematcht en tegen welke prijs. Ook worden de transacties afgehandeld.

    Orderinleg tijdens de Handelsronde
    Tijdens de Handelsronde is het niet mogelijk om nieuwe orders te plaatsen en bestaande orders te annuleren.

    De veilingronde
    De veilingronde loopt wekelijks van donderdag 9:00 Midden-Europese tijd (MET) t/m woensdag 13:59 MET.
  5. forum rang 4 shaai 5 juli 2023 13:19
    quote:

    Verzekeraar schreef op 5 juli 2023 13:12:

    Wat is de nominale koers met bijbehorende rente?
    huh?
    het is een certificaat van aandeel, geen obligatie.
    Aandelen hebben 'nauwelijks' een nominale waarde (niet een relevante), en er wordt geen rente maar en dividend uitkeert. Dividend wordt meestal per jaar vastgesteld door directie(en AvA) en kan ook nul zijn.
  6. forum rang 7 Succes 5 juli 2023 13:26
    captin.nl/noteringen/triodos/

    ---

    Certificaten van Aandelen Triodos Bank

    Hieronder zie je de 10 hoogste biedkoersen en de 10 laagste verkoopprijzen met de bijbehorende volumes. Het orderboek kan dus groter zijn dan de getoonde 10 biedkoersen of getoonde 10 verkoopprijzen.

    NB: het orderboek wordt momenteel 24 uur per dag en 7 dagen per week (met uitzondering van de Handelsronde) bijgewerkt, dus niet uitsluitend tussen 09:00:00 en 17:30:00 op werkdagen.
  7. Woudloper 5 juli 2023 13:30
    In het verleden werden ze voor EUR 84 uitgegeven, maar dat zijn ze echt niet waard. Triodos zelf vind ze nu EUR 60 waarde (op basis van 'extern' advies).

    Het dividend in het verleden was, EUR 1,95, maar tijdens Corona hebben ze het even overgeslagen. Over 2022 EUR 2,11 regulier dividend en nog wat "inhaal' dividend van Corona, maar gemiddeld minder dan EUR 2 per jaar. Economisch kom je dan mogelijk op EUR 25 uit als waarde, maar ik zou dat er niet voor over hebben gezien de reputatie van Triodos en het huidige handelsplatform.
  8. Zilverduit 5 juli 2023 13:34
    quote:

    Succes schreef op 5 juli 2023 13:26:

    captin.nl/noteringen/triodos/

    ---

    Certificaten van Aandelen Triodos Bank

    Hieronder zie je de 10 hoogste biedkoersen en de 10 laagste verkoopprijzen met de bijbehorende volumes. Het orderboek kan dus groter zijn dan de getoonde 10 biedkoersen of getoonde 10 verkoopprijzen.

    NB: het orderboek wordt momenteel 24 uur per dag en 7 dagen per week (met uitzondering van de Handelsronde) bijgewerkt, dus niet uitsluitend tussen 09:00:00 en 17:30:00 op werkdagen.
    Je zou maar certificaathouder zijn en de boel kwijt willen en dan na 3 jaar geconfronteerd worden met dit waardeloze niet transparante veilingsysteem. Ze zullen wel hiervoor gekozen hebben om de koers niet te snel af te laten glijden.
  9. Woudloper 5 juli 2023 13:45
    Veel certificaathouder zullen wel van een hun stukken af willen. Het verbaasd mij dat er biedingen zijn van meer dan EUR 60 voor deze stukken zijn. Het volume van de biedingen zijn wel laag en mogelijk is dit (deels) de directie of vrieden van Triodos zelf?
    Het is wel erg zuur als je EUR 84, nog maar weinig waard is lijkt mij, maar tja dat hoort wel bij het risico van beleggen. Het aantal claims tegen de oude methodiek en communicatie van Triodos zullen wel blijven. Sterkte voor de "oude" certificaathouders! Zij wisten waarschijnlijk niet dat het er zo erg voor stond.
  10. Zilverduit 5 juli 2023 13:52
    quote:

    Woudloper schreef op 5 juli 2023 13:45:

    Veel certificaathouder zullen wel van een hun stukken af willen. Het verbaasd mij dat er biedingen zijn van meer dan EUR 60 voor deze stukken zijn. Het volume van de biedingen zijn wel laag en mogelijk is dit (deels) de directie of vrieden van Triodos zelf?
    Het is wel erg zuur als je EUR 84, nog maar weinig waard is lijkt mij, maar tja dat hoort wel bij het risico van beleggen. Het aantal claims tegen de oude methodiek en communicatie van Triodos zullen wel blijven. Sterkte voor de "oude" certificaathouders! Zij wisten waarschijnlijk niet dat het er zo erg voor stond.
    Het systeem is niet transparant kunnen ook biedingen zijn van mensen die horen dat ze een hogere prijs krijgen voor de rest.

    Het is inderdaad zuur als je al je geld erin hebt gestopt en geen exit hebt. Die waarde die ze ooit vaststellen ging goed totdat ze van de DNB geen dividend mochten uitkeren. Toen wilde ineens iedereen naar de uitgang en werkte het systeem niet meer.

    Als je ze hebt en het geld niet nodig kun je ze nog beter houden denk ik. Krijg je jaarlijks een stukje van je geld nog terug.
  11. Woudloper 5 juli 2023 14:30
    De waarde van het aandeel is in prinicpe de contante waarde van de verwachte toekomsitge dividenden, dus dat zou niet uit moeten maken als er een transparant systeem zou zijn. Dat is natuurlijk wel de vraag. Het kan geen kwaad om een order in te leggen met een hoger koers, wie weet heb je geluk.

    Voorlopig denk ik niet dat er veel beleggers zijn die dit willen kopen, dan ben je met Rabo ledencertificaten beter af. Dat zijn trouwens eeuwigdurende obligaties en geen certificaten van aandelen zoals bij Triodos). Waarschijnlijk zal de Rabo deze ooit wel aflossen. Triodos kan ook geld ophalen uit de markt en de oude certificaten terug kopen, maar denk dat dat een te dure optie is voor Triodos....
  12. forum rang 7 Succes 5 juli 2023 16:11
    quote:

    Succes schreef op 5 juli 2023 13:26:

    captin.nl/noteringen/triodos/

    ---

    Certificaten van Aandelen Triodos Bank

    Hieronder zie je de 10 hoogste biedkoersen en de 10 laagste verkoopprijzen met de bijbehorende volumes. Het orderboek kan dus groter zijn dan de getoonde 10 biedkoersen of getoonde 10 verkoopprijzen.

    NB: het orderboek wordt momenteel 24 uur per dag en 7 dagen per week (met uitzondering van de Handelsronde) bijgewerkt, dus niet uitsluitend tussen 09:00:00 en 17:30:00 op werkdagen.
    ...

    De transactieprijs van Certificaten van Aandelen Triodos Bank tijdens de handelsronde van 5-7-2023, is vastgesteld op € 50,00. Het transactievolume bedraagt 20497,76620.

    captin.nl/noteringen/triodos/
  13. forum rang 4 shaai 5 juli 2023 16:36
    quote:

    Zilverduit schreef op 5 juli 2023 13:34:

    [...]

    Je zou maar certificaathouder zijn en de boel kwijt willen en dan na 3 jaar geconfronteerd worden met dit waardeloze niet transparante veilingsysteem. Ze zullen wel hiervoor gekozen hebben om de koers niet te snel af te laten glijden.
    Het is in principe wel transparant, alleen ze laten nu te weinig regels van het orderboek zien. Bij minder orders of meer regels weergegeven is het transparant en werkt hetzelfde als de openingskoers/veiling voor de gewone beurs. Maar met 1x p week blijft het geen fijn systeem.
  14. forum rang 4 shaai 5 juli 2023 21:15
    quote:

    shaai schreef op 5 juli 2023 16:36:

    [...]

    Het is in principe wel transparant, alleen ze laten nu te weinig regels van het orderboek zien. Bij minder orders of meer regels weergegeven is het transparant en werkt hetzelfde als de openingskoers/veiling voor de gewone beurs. Maar met 1x p week blijft het geen fijn systeem.
    Niet helemaal t zelfde:

    “ afgehandeld naar rato. Als er bijvoorbeeld 8000 stukken voor €40 gekocht worden, terwijl er 10.000 staan aangeboden, kan elke aanbieder 80% van zijn stukken verkopen.”

    Uit FD. Dat naar rato (alleen op de gehandelde koers zelf) is anders dan beursopening, waar wie t eerst komt t eerst maalt.
  15. Woudloper 6 juli 2023 13:58
    Het volume was zeer laag, dus de koersvorming zegt niet zoveel. Er wilden vast veel van de certificaatjes af. 50 is dan nog een mooie prijs, als je bedenkt dat het dividend zo'n EUR 2 per jaar is en af en toe wordt overgeslagen (zoals met Corona). Dus 4% voor risico kapitaal is erg weinig. De markt zou minimaal 7-8% vragen als Triodos een achtergestelde obligatie zou uitgeven. Triodos zou dan verlies maken.
  16. jhgy 6 juli 2023 22:21
    Waarom mochten ze v dnb geen dividend uitkeren, was de financiële positie zo slecht of heeft die dnb weer een kleine bank de nek omgedraaid net als dsb en sns, volstrekt onnodig en beleggers daarin kregen het verlies op hun bord
  17. forum rang 7 wiegveld 6 juli 2023 22:28
    Het is een bijzonder fenomeen

    - triodos wijzigt de regels en steelt geld van de certificaathouders. Je betaalt tot €84 en dan laat Triodos de koppeling met eigen vermogen los en verlaagt alvast de waarde naar €60. Het is een vorm can ongerechtvaardigde zelfverrijking door de bank,
    - er is geen transparante handel want het orderboek is voor grootste deel onzichtbaar.
    - er kan maar 1 order worden ingelegd per klant per week.

    Ik begrijp niet dat AFM en DNB dit proces goedkeuren en de handel niet terugdraaien.
  18. forum rang 4 shaai 7 juli 2023 09:20
    quote:

    jhgy schreef op 6 juli 2023 22:21:

    Waarom mochten ze v dnb geen dividend uitkeren, was de financiële positie zo slecht of heeft die dnb weer een kleine bank de nek omgedraaid net als dsb en sns, volstrekt onnodig en beleggers daarin kregen het verlies op hun bord
    Geen enkele bank mocht toen dividend uitkeren als voorzorg .
  19. forum rang 7 wiegveld 12 juli 2023 17:59
    Koerscertificaat verder gedaald naar €41 euro (- 18%) . Van de slotkoers van €84 is minder dan de helft over.
    Omzet 8400 certificaten Triodos laat certificaathouders doe moeten verkopen doodbloeden.
    Onbegrijpelijk dat er niet wordt ingegrepen door AFM en DNB
446 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.324
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.896
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.355
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.052
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.770
Alfen 12 16.269
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 333
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.253
AMG 965 125.694
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.599
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.266
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.677
ASML 1.762 76.900
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht