Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Rusland

63.523 Posts
Pagina: «« 1 ... 2601 2602 2603 2604 2605 ... 3177 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 24 augustus 2023 08:41
    quote:

    plusmin schreef op 21 augustus 2023 17:45:

    [...]
    ...
    Gezien de geschiedenis is de zelfmoord van ploertin het eerst aan de beurt, net als zijn oudoom a.hitler.
    Eerst nog een berg rusland-jugend de dood in jagen en dan zelf de stekker er uit trekken als een laffe hond.

    God, ik verheug me nu al op de bedroefde smoel van Laffe Rolf, die is al hondslelijk maar nu komt 2.0 er aan... helemaal mooi!
    Voor de laatste keer dan:
    Walgelijke en moordlustige taal. Absoluut onchristelijk.
    Maar ja, dat mag van Henk.
  2. forum rang 8 het zwaard 24 augustus 2023 08:53
    Wagner-konvooien lijken op weg naar Rusland: 'Nu begint het, wees klaar voor ons'

    Enkele Wagner-konvooien lijken op weg naar Rusland. Dat meldt het Nationaal Verzetscentrum, een organisatie die wordt geleid door speciale Oekraïense strijdkrachten. "Speciale eenheden van Wit-Rusland proberen echter te voorkomen dat hun voertuigen kunnen vertrekken", klinkt het.

    Intussen lieten enkele gemaskerde Wagner-soldaten van zich horen. "Er wordt veel gesproken over wat we nu zullen doen. Laat één ding duidelijk zijn: nu begint het, wees klaar voor ons."

    Na de mislukte couppoging in juni vonden leden van de Wagner-groep voorlopig onderdak in tentenkampen in Wit-Rusland. Ze zouden er Wit-Russische soldaten trainen.
  3. forum rang 8 het zwaard 24 augustus 2023 08:55
    Dit weten we al over de vliegtuigcrash
    • Gisterenavond om 17.11 uur (Nederlandse tijd) is een Embraer-privévliegtuig op weg van Moskou naar Sint-Petersburg neergestort in Kuzjenkino, in de regio Tver.

    • Bij die crash zijn zeven passagiers en drie crewleden om het leven gekomen. Hun lichamen zijn geborgen, maar omdat ze verkoold zijn verloopt de identificatie moeilijk.

    • Op de passagierslijst stonden onder meer de namen van Wagner-baas Jevgeni Prigozjin en Dmitri Oetkin, commandant en oorspronkelijke oprichter van het Russische huurlingenleger. Lange tijd was het niet duidelijk of de twee ook daadwerkelijk aan boord zaten, maar 's avonds bevestigde de Russische luchtvaartautoriteit hun dood. Ook de Wagner-accounts op sociale media bevestigen hun dood.

    • Over de oorzaak van de crash is nog veel onduidelijkheid. Volgens gegevens van Flightradar was met het vliegtuig alles in orde tot zeker 30 seconden voor de crash. Daarna maakte het vliegtuig een plotse verticale daling en ging alles zeer snel.

    • Getuigen zeggen dat ze schoten hoorden net voor de crash, wat erop zou wijzen dat het vliegtuig is neergehaald. Op sociale media heeft Wagner het over "verraders van Rusland".

    • Gisteren was het exact twee maanden geleden dat Prigozjin zijn opstand tegen de Russische legerleider voerde en met zijn Wagner-troepen richting Moskou trok. Poetin had daarover gezegd dat de verantwoordelijken "gestraft moeten worden".

    • Ondertussen lijkt een Wagner-konvooi op weg naar Rusland, meldt het Nationaal Verzetscentrum van de speciale Oekraïense strijdkrachten.

    • Amerikaans president Joe Biden zegt dat het overlijden van Prigozjin voor hem geen verrassing is en wijst naar de Russische president: "In Rusland gebeurt niet veel waar Poetin niet achter zit."

    • Russisch president Vladimir Poetin heeft nog niet gereageerd. Wel is hij gisterenavond teruggekomen uit Koersk, waar hij was voor een oorlogsherdenking.
  4. kwekkel 24 augustus 2023 08:57
    quote:

    Realistischer schreef op 23 augustus 2023 23:38:

    Ik ben het eens met Luchtschip. Je mag niet zomaar iemand kleineren met woordgrapjes. Frans Timmermans is een gewaardeerde landgenoot die veel heeft gedaan in het MH-17 dossier. Op wie ik stem weet ik nog niet, maar ik sta ver van rechtsextemisme.
    Ik zal niet zeggen dat ik het woordgrapje goedkeur, maar ....
    Frans Timmermans als gewaardeerde landgenoot zie ik toch anders. Duidelijker voorbeeld van links lullen rechts zakken vullen kom je haast niet tegen.
  5. forum rang 8 het zwaard 24 augustus 2023 09:05
    Slechts één ongeluk met vliegtuigmodel Legacy 600 in 20 jaar

    Reuters rapporteert dat er slechts één ongeluk gebeurde met het model van het vliegtuig dat dinsdag gecrasht is en waar Jevgeni Prigozjin bij betrokken zou zijn. Dat ongeluk was niet veroorzaakt door een mechanisch falen.
    Embraer, de maker van het vliegtuig, heeft ook gereageerd. Het bedrijf stelt op de hoogte zijn dat er een vliegtuigcrash gebeurd is in Rusland waarbij een Legacy 600 vliegtuig bij betrokken was, maar beschikt niet over verdere info. Embraer heeft sinds 2019 geen ondersteunende diensten meer geleverd voor het vliegtuig.
  6. forum rang 9 josti5 24 augustus 2023 09:07
    quote:

    josti5 schreef op 23 augustus 2023 10:19:

    Voor een goed verstaander: enkele opvallende uitspraken van Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat:

    “So I’ll say it one more time. Continuing our support for Ukraine is morally right, but it is not only that. It is also a direct investment in cold, hard, American interests,” McConnell said. “That’s why Republicans rejected the Biden administration’s original request for Ukraine assistance as insufficient.

    “Finally, we all know that Ukraine’s fight to retake its territory is neither the beginning nor end of the West’s broader strategic competition with Putin’s Russia,” McConnell concluded. “Increasing the pressure on Putin’s regime can and should be a bipartisan priority.”

    consortiumnews.com/2022/12/28/caitlin...
    --------------------

    Toch frappant, dat op deze even openhartige als opmerkelijke uitspraken geen enkele inhoudelijke reactie is gevolgd.

    Want het is nogal wat:

    'It is also a direct investment in cold, hard, American interests'

    'Finally, we all know that Ukraine’s fight to retake its territory is neither the beginning nor end of the West’s broader strategic competition with Putin’s Russia'

    Over 'proxy-oorlog' gesproken...

    Daar heeft Rusland hoe dan ook een punt, zo bevestigt McDonnell met deze uitspraken.
  7. forum rang 8 het zwaard 24 augustus 2023 09:07
    Wagnerkantoor in Sint Petersburg verlicht ramen in vorm van kruis

    Een gebouw in Sint-Petersburg waarin Wagners kantoren zijn gevestigd, heeft de ramen zo verlicht dat er een gigantisch kruis zichtbaar is als teken van respect en rouw. Om de hoek van het gebouw worden door aanhangers van het huurlingenleger bloemen en kaarsen neergelegd.
  8. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 augustus 2023 09:08
    Rouwende Russen leggen bloemen neer voor Prigozjin bij Wagner-gebouw
    1 min geleden in Buitenland

    Na het neerstorten van de Russische privéjet, met vermoedelijk Jevgeni Prigozjin aan boord, hebben meerdere Russen zich verzameld bij het Wagner-gebouw in Sint Petersburg. Zij rouwen daar om de omgekomen Wagner-leider, ze leggen bloemen op een herdenkingsplaats. Het vliegtuig was woensdagavond onderweg van Moskou naar Sint-Petersburg toen het ten noorden van de hoofdstad neerstortte.

    Of Prigozjin daadwerkelijk aan boord van het vliegtuig was is nog niet met volle zekerheid te zeggen. Zowel de Russische luchtvaartautoriteit als socialemediakanalen gelinkt aan het huurlingenleger zouden dit hebben bevestigd, maar er gaan ook verhalen rond dat Prigozjin toch in een ander vliegtuig zou hebben gezeten. Hoe het ook zij, voor het PMC Wagner Centre in Sint Petersburg zijn meerdere Russen samengekomen om te rouwen. Op foto’s is te zien dat zij bloemen neerleggen en kaarsjes aansteken.
  9. forum rang 7 plusmin 24 augustus 2023 09:15
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 24 augustus 2023 08:41:

    [...]
    Voor de laatste keer dan:
    Walgelijke en moordlustige taal. Absoluut onchristelijk.
    Maar ja, dat mag van Henk.
    Om 08.22 h. schreef je nog: "Dit is de laatste keer dat ik op jou, ploermin, reageer. Ik zal moderator Henk geen gelegenheid meer geven om jouw walgelijke woordkeuzen expliciet te gedogen."

    Je hield het dus wel 19 minuutjes vol, knap hoor.
    Gaat verder wel goed met je?

    Er is er maar 1 walgelijk en moordlustig en die zit in het kremlin.
    Daarnaast ben ik inderdaad niet christelijk, dus dat is correct.

    Verder blaas je in jouw enorme lappen oninteressante tekst nogal hoog van de toren en plaats je jezelf ver boven (alle) andere forumleden verheven. Absoluut onchristelijk en tevens nergens voor nodig.
    Met dat gemekker op de moderatie begin je wat op josti te lijken.

    Laat zien dat je nu woord houdt, ik zit helemaal niet te wachten op de reacties van een uitgerangeerd brugwachter met grootheidswaanzin.
    Fijne dag verder
  10. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 augustus 2023 09:22
    quote:

    het zwaard schreef op 24 augustus 2023 09:07:

    Wagnerkantoor in Sint Petersburg verlicht ramen in vorm van kruis

    Een gebouw in Sint-Petersburg waarin Wagners kantoren zijn gevestigd, heeft de ramen zo verlicht dat er een gigantisch kruis zichtbaar is als teken van respect en rouw. Om de hoek van het gebouw worden door aanhangers van het huurlingenleger bloemen en kaarsen neergelegd.
    Je zou haast denken dat de Wagnergroep een christelijke instelling is............(i)
  11. forum rang 7 Beur 24 augustus 2023 09:28
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 24 augustus 2023 08:31:

    [...]
    Jawel hoor, in Delft.
    Ok, ik geloof je en dan zat ik fout. Josti had dan idd een familielid in het verzet.
  12. putbruy10 24 augustus 2023 09:39
    men zou haast hopen dat het vliegtuigje een 'decoy' was voor de worm ( geruchten over een 2de vliegtuigje dat nadien zigzaggend voorbij vloog)
    Ik hoop dat het wagner krapuul de aanval inzet op het reguliere leger, let the civil wars begin !
  13. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 augustus 2023 09:44
    Experts over dood Prigozjin: „Er is nog een ander scenario dan dat dit vanuit Kremlin komt”

    Anton Goegebuer, Cedric Lagast
    Aangepast: 25 min geleden2 uur geledenin Buitenland

    Wagner-baas Jevgueni Prigozjin is woensdag omgekomen bij een vliegtuigcrash. Hoe zeker zijn we dat Poetin hierachter zit? En wat zijn de gevolgen? Drie experts aan het woord: „Er is nog een ander scenario dan dat dit vanuit het Kremlin komt.”

    Zit Poetin achter dood Wagner-baas?

    „Er deden al een tijdje scenario’s de ronde waaruit moest blijken dat Prigozjin het niet zou overleven”, zegt André Gerrits, Ruslandkenner en professor internationale studies aan de universiteit van Leiden.

    De leider van de Wagner-groep stuurde zijn troepen op 23 juni van dit jaar van Oekraïne richting Moskou, waarbij korte tijd de stad Rostov-aan-de-Don werd ingenomen. De opstand kwam een dag later al ten einde, en Prigozjin moest zich in ballingschap in Wit-Rusland terugtrekken.

    „Dat was verraad. En verraad is in de ogen van de Russische president Poetin het allerergste”, zegt Gerrits. „Van Poetin is bekend dat hij niet vergeet. We kennen de verhalen over voormalige FSB-leden die vaak jaren na hun verraad aangepakt werden.”

    „Sommige Russische kanalen op berichtendienst Telegram spreken over een aanslag met luchtafweer”, aldus Joris Van Bladel, expert Russische militaire en strategische cultuur aan het Egmontinstituut. „Dan kijk je natuurlijk naar het Kremlin of het Russische ministerie van Defensie, dat een machtsstrijd voerde met Prigozjin. Nog een vreemd element: de civiele autoriteit die het ongeval meedeelde gaf meteen prijs dat Prigozjin op de passagierslijst stond. En dat doen ze zonder dat zijn lichaam is gevonden.”

    „Natuurlijk wordt er snel naar het Kremlin gekeken”, zegt ook Ruslandexpert Ria Laenen (KU Leuven). „Poetin is een compleet genadeloze dictator die zijn eigen macht zo lang mogelijk wil laten duren. In dat plaatje paste de kritiek van Prigozjin niet, al liet Poetin dat schijnbaar toch passeren. Maar met de muiterij eind juni heeft Prigozjin een rode lijn overschreden. Zoals bij alle andere vormen van repressie is de boodschap van Poetin aan de bevolking dat hij de leider is en dat zijn imago niet bezoedeld mag worden.”

    Is een ander scenario uitgesloten?

    „Het zou een ongeluk kunnen zijn”, aldus Van Bladel. „Wat er ook van waar is: het is vrijwel zeker dat Moskou het zo zal spinnen. Zij zullen daarin volharden, zelfs als op termijn al het bewijs op een aanslag wijst. Hoe grof ook, een vliegtuigcrash kan je gemakkelijk op een ongeval laten lijken. Er zijn al te veel mannen uit het raam gevallen en vergiftigd met polonium. Dat zou pas opzichtig zijn.”

    Laenen ziet nog een andere mogelijkheid: „Een scenario is dat het toch geen order uit het Kremlin is, maar een aanslag van boze huurlingen die zich tegen Prigozjin hebben gekeerd. Er zijn veel fracties die met elkaar concurreren.”

    Volgens Laenen zullen we het nooit zeker weten. „Er zijn tal van precedenten op dat vlak. Kijk maar naar het bewijsmateriaal rond MH17. Ondanks alles blijft het Kremlin ontkennen daar iets mee te maken hebben. En Prigozjin zou natuurlijk niet de eerste criticus zijn die uit de weg wordt geruimd. De manier waarop is gedurfd. Met de jaren doet Poetin steeds minder moeite om dingen te verpakken. Er wordt geen façade meer opgehouden. Rusland doet steeds minder alsof alles op een normale manier verloopt. Ik ben benieuwd naar wat Poetin zal zeggen. Waarschijnlijk zal hij bedrukt klinken en spreken over een noodlottig ongeval.”

    Waarom zou Wagner-baas Prigozjin nu pas uit de weg geruimd worden?

    Het was woensdag exact twee maanden na de Wagner-opstand. „We moeten een afwachtende houding aannemen, maar de timing zou me niet verbazen”, zegt Gerrits. „Het ligt voor de hand dat Poetin zo iemand niet meteen na de opstand kan uitschakelen.”

    „De situatie moest eerst even afkoelen, bij wijze van spreken. Als hij Prigozjin had uitgeschakeld op het moment dat zijn troepen nog naar Moskou oprukten, dan was de kans groot dat er een reactie zou volgen van zijn trouwe volgelingen. Maar nu, twee maanden later, was het leven van Prigozjin in Moskou al volledig ontmanteld. Zijn macht was volledig afgekalft. In die zin verbaast het me niet dat het precies nu gebeurd zou zijn.”

    „Als de aanslag is in opdracht van het Kremlin, dan is dit eerder een teken van onmacht dan van macht”, vindt Laenen. „Een leider vol zelfvertrouwen hoeft niet naar zo’n maatregelen te grijpen. Die kan zijn autoriteit op andere manieren laten gelden. Dat soort zelfvertrouwen is Poetin kwijtgeraakt.”

    En wat nu?

    „Mijn eerste gedacht: wat nu met Wagner? Wie gaat die groep overnemen? Hoe gaan de Prigozjin-getrouwen reageren?”, zegt Van Bladel. „Op Dmitri Oetkin (die ook overleed, red.) na kennen we de andere topfiguren niet. Of Prigozjin nu echt dood is of niet: de stabiliteit in Rusland wordt er niet beter op.”

    „De bevolking zal overwegend onverschillig blijven, maar ik ben toch benieuwd naar de reactie. De muiterij werd niet afgekeurd en sommigen konden de man ’die durft zeggen wat velen denken’ wel pruimen”, aldus Van Bladel.

    „De doorsnee Rus heeft intussen geleerd dat het beter is om je niet tegen het regime te keren, maar netjes in de pas te lopen”, zegt Laenen. „Ze hebben al veel over zich heen gekregen en dat leidt tot een grote mate van apathie. Van de gesprekken die ik nog heb met Russen heeft dat gevoel zich nog versterkt. Ze richten zich volledig op dagelijkse zaken en weten best wel dat de staatsmedia dag in dag uit onzin uitkraamt. Maar het zijn ’de mannen in het Kremlin’ die beslissen en niet de burger zoveel echelons lager.”

    www.telegraaf.nl/nieuws/1406016315/ex...
  14. forum rang 6 Fender bass 24 augustus 2023 09:55
    Van welk bordje wil je nu eten, Lukashenko?
    Laatst ook al een halfbakken poging in een gunstig blaadje bij de EU te komen.

    Lukashenko urges end of conflict in message to Ukraine
    augustus 24, 2023 09:14a.m. CEST
    Belarusian President Alexander Lukashenko congratulated Ukrainians on their Independence Day on Thursday and used the opportunity to call for the end of the conflict in the country.

    "Having gained independence more than three decades ago, both countries have chosen independent paths for their development, building the future, for which we must create safe opportunities for worthy coexistence of the entire region. We must use the value of our neighborhood to end confrontation," Lukashenko said as cited by the Belarusian presidency's press service. The official also assured Kiev that Minsk is "ready to do everything" to help end the war.

    The tensions between the two countries have been rising since the start of the war in Ukraine as Belarus maintained good relations with Russia amid the conflict and asked for and received Russian nuclear weapons earlier this year amid fears of NATO's military buildup in the region.

    KEYWORDS:
    BELARUS-UKRAINE RELATIONS | LUKASHENKO | UKRAINE CRISIS
  15. forum rang 5 Mdv 24 augustus 2023 09:59
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 24 augustus 2023 09:21:

    Een ding is nu wel zeker: de bazen van Wagner komen aan hun einde op de manier die ze verdiend hebben.!!
    Ja, jammer dat er geen cabine filmpje is van de afdaling :-)
  16. forum rang 5 theo1 24 augustus 2023 10:06
    De hele Wagner top zat in dat vliegtuig en Wagner heeft nog maar iets van 5000 man. Ze zullen wel wat onrust kunnen veroorzaken, maar ik zou me er niet al te veel van voorstellen. Ik kan er naast zitten, dat is wel vaker gebeurd, maar ik zou denken dat dit einde Wagner is. Nou, dat is een goede zaak, hoe je het ook wendt of keert.

    Er waren nog een paar spectaculaire stunts vandaag. Er waren Oekraïense mariniers actief bij een paar verlaten olieplatforms bij de Krim. De Russen stuurden een vliegtuig om ze te vernietigen, maar wat ze niet wisten was dat de mariniers luchtdoelraketten in hun boten hadden. Dat is weer een vliegtuig minder. Daarna gingen de mariniers verder met hun operatie en vernietigden ook nog een luchtafweerinstallatie op de Krim (S400 als ik het goed verstond).

    En of dat niet genoeg is, hebben de Oekraïners ook nog een Ka52 helicopter gestolen. De piloot was gerecruteerd door de Oekraïense geheime dienst, zijn familie was al in Oekraïne. De rest van de bemanning wist van niks en is geliquideerd.

    Bron van dit alles: www.youtube.com/watch?v=4bC51Lo0PRE&a...

    edit: sorry, het was een mi8 helicopter
  17. forum rang 5 seance 24 augustus 2023 10:07
    quote:

    Realistischer schreef op 23 augustus 2023 23:51:

    Dat geeft maar aan wat voor tuig het is. Rusland moet gedenatificeerd te worden, niet het menselijke Oekraïne...
    de russen zullen zelf de varkensstal in moskou moeten uitmesten.
    heb er niet veel hoop op gezien de historie.
  18. forum rang 9 josti5 24 augustus 2023 10:10
    quote:

    Bowski schreef op 24 augustus 2023 09:28:

    [Modbreak IEX: Gelieve op de inhoud van uw berichten te letten, bericht is bij dezen verwijderd. Deze account is geschorst.]
    ------------------
    Nou Bowski, sterkte maar weer :-)

    Anderen komen weg met 2x een waarschuwing (zie deze draad), maar jij wordt meteen geschorst.

    Welkom bij de club...
63.523 Posts
Pagina: «« 1 ... 2601 2602 2603 2604 2605 ... 3177 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.324
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.896
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.355
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.052
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.770
Alfen 12 16.269
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 333
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.253
AMG 965 125.694
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.599
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.266
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.677
ASML 1.762 76.900
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht