Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.498 Posts
Pagina: «« 1 ... 169 170 171 172 173 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 13 november 2023 15:20
    De ontwikkelingen staan niet stil!

    RECOM presenteert nieuw zonnepaneel van 720 wattpiek met heterojunctiezonnecellen

    RECOM Technologies breidt zijn zonnepaneelserie LION – die gebaseerd is op heterojunctiezonnecellen – uitgebreid met een dubbelzijdig glas-glaszonnepaneel met een vermogen van 720 wattpiek.

    Het bedrijf meldt dat het zonnepaneel een efficiëntie heeft van 23,2 procent en een ‘gamechanger’ is voor de pv-industrie.

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  2. forum rang 10 voda 14 november 2023 08:45
    Cherington steekt honderden miljoenen in Nederlandse fabrieken
    Investeerder stapt groot in technologie om van afval groene energie te maken
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: Gisteren, 23:10 Gisteren, 21:48 in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Afval opwaarderen naar brandstof. Binnen tien tot vijftien jaar zullen duizenden fabrieken wereldwijd niet-hergebruikt afval, dat normaal verbrand wordt, omzetten in groene brandstoffen als methanol, ammonia en synthetische benzine. Voor durfkapitaal is dat al een verdienmodel in Nederland. „Europa biedt meer zekerheid dan de VS.”

    Deze projecten worden nu eens niet met louter subsidie, maar goeddeels met geld van particulieren opgetuigd. „Omdat onze investeerders de economische waarde zien in verduurzamen en de afbouw van CO2-uitstoot’, zegt investeerder Charles Cherington, 25 jaar actief in private-equity.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/194980807...
  3. forum rang 10 voda 14 november 2023 11:28
    Zo behaalt Duitse uitbater energiecentrales RWE miljardenresultaat uit groene stroom
    THEO BESTEMAN

    1 uur geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De Duitse energiereus RWE, met twintig centrales actief in Nederland, heeft over afgelopen negen maanden een aangepast bedrijfsresultaat van €6,2 miljard geboekt, tegen €3,4 miljard vorig jaar.

    De winststijging kwam deels uit de goed lopende handelsactiviteiten voor de traditionele kolen- en gascentrales, maar steeds meer ook uit de centrales met biomassa en andere duurzamere energie, meldt RWE, tot 2020 eigenaar van leverancier Essent dat nu onder EON valt.

    Het nutsbedrijf zegt dankzij deze voorzienbare groei in groene projecten op een aangepast bedrijfsresultaat of ebitda van €7,1 tot €7,7 miljard voor heel 2023 uit te kunnen komen. Analisten rekenen op €7,5 miljard aan voorspellingen.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/238388595...
  4. forum rang 10 voda 16 november 2023 06:39
    Germany presents plan for EUR 20bn hydrogen network

    German economy minister Robert Habeck on Tuesday unveiled a plan for the development of a core hydrogen network spanning 9,700 km (6,027 mi) across the country, with about 60% utilising retrofitted gas pipelines.

    The core hydrogen network is designed to reach all federal provinces with a threshold of 100 MW set as a reference point to determine the areas to which the core network should extend, Habeck said during the presentation. This means that additional distribution network branches will have to be established in addition to the core network, which is necessary to ensure hydrogen supply to all areas.

    Voor meer, zie link:

    renewablesnow.com/news/germany-presen...
  5. forum rang 7 hirshi 16 november 2023 09:12
    Frans Timmermans heeft biomassa als vice-voorzitter van de Europese Commissie keer op keer als ‘klimaatneutraal’ betiteld.

    Maar gisteren in de Hofkar is bomen verbranden voor biomassa ineens “echt fout”.

    Net zo gemakkelijk als zijn bezoek aan vijf sterrenrestaurants komt hij terug op zijn eerdere beweringen.

    Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedraald.

    Dat gedraai gaat hem goed af.
    Als hij nu ook nog terugkomt op zijn onzin over kernenergie kan hij de teloorgang in de peilingen mogelijk enigszins beperken.
  6. forum rang 7 hirshi 16 november 2023 15:18
    Zoals ik al verwachtte !!!

    Een meerderheid van zowel rechtse als linkse kiezers is voor kernenergie.

    55 procent van de Nederlanders die tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen op een linkse partij hebben gestemd, noemt deze vorm van energie opwekken geschikt.
    Onder rechtse kiezers is dit zelfs 88 procent.
    Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP.

    Zal Timmermans ten aanzien van kernenergie nog van gedachte veranderen? Hij is een meester in redenaarskunst, dus dat moet lukken.

    www.ad.nl/politiek/live-verkiezingen-...
  7. forum rang 10 voda 4 december 2023 09:59
    Berekening Milieu Centraal
    'Consument flink goedkoper uit bij aanschaf van zonnepanelen’
    35 min geleden in FINANCIEEL

    UTRECHT (ANP) - Doordat de prijs van zonnepanelen het afgelopen jaar flink is gedaald, kan de aanschaf inmiddels in zes jaar worden terugverdiend. Dat meldt Milieu Centraal op basis van berekeningen met cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

    Volgens de voorlichtingsorganisatie kost een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer nu nog 5000 euro; dat was begin dit jaar 7500 euro.

    Een "forse" daling, noemt Milieu Centraal dat verschil. Door die lagere prijs is de terugverdientijd van zonnepanelen twee jaar korter geworden, volgens de berekeningen van de organisatie. Daarbij heeft Milieu Centraal rekening gehouden met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2025. Met die regeling kunnen huishoudens met zonnepanelen nu nog de stroom die ze terugleveren aan het net wegstrepen tegen stroom die ze op andere momenten afnemen.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/168183319...
  8. forum rang 10 voda 5 december 2023 09:12
    Onderzoekers: veel olie- en gaslanden willen niet van fossiel af
    28 min geleden in FINANCIEEL

    DUBAI (ANP/RTR) - Grote olie- en gasproducerende landen hebben voorlopig geen plannen om te stoppen met het oppompen van die fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd hebben veel van deze landen beloofd om in de toekomst per saldo geen CO2-meer uit te stoten. Dat concluderen dataverzamelaars van de Net Zero Tracker, een organisatie die inspanningen van overheden en bedrijven tegen klimaatverandering bijhoudt.

    Uit gegevens van de onafhankelijke onderzoeksgroep, waar ook de universiteit van Oxford aan verbonden is, laten zien dat 69 olie- en gaslanden hebben beloofd om op een gegeven moment netto nul CO2 uit te stoten. Het gaat bijvoorbeeld om de Verenigde Staten, Saudi-Arabië, China, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. Maar drie kleine producenten, Denemarken, Spanje en Frankrijk, hebben ook plannen opgesteld om uiteindelijk te stoppen met boren naar olie en gas.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/180686977...
  9. forum rang 10 voda 6 december 2023 07:41
    Vooral Nederlander met eigen huis profiteert van zonnepanelen: ‘Vergroot verschil tussen rijk en arm’

    Nederlanders denken met hun portemonnee. Want hoewel we in 2023 wat sceptischer zijn geworden over de noodzaak van klimaatbeleid, zijn we juist meer gaan investeren. Want dat scheelt geld. Honderdduizenden mensen kozen voor zonnepanelen. Ook douchen veel Nederlanders korter dan voorheen.

    Sander van Mersbergen 06-12-23, 06:00 Laatste update: 07:37

    In onderzoek van I&O Research onder 2475 Nederlanders geven dubbel zo veel respondenten als vier jaar geleden aan zonnepanelen op het dak te hebben. Ook besparen Nederlanders - vermoedelijk vanwege de hoge prijzen - meer energie. Zo douchen ze minder vaak en korter: gemiddeld 31 minuten per week, 5 minuten minder dan in 2019.

    Voor meer, zie link:

    www.ad.nl/binnenland/vooral-nederland...
  10. forum rang 10 voda 6 december 2023 11:43
    Minister: afbouw salderingsregeling neemt reden voor extra heffing energiebedrijven weg

    Minister Jetten verwacht dat de afbouw van de salderingsregeling ertoe leidt dat energiebedrijven zoals Vandebron zullen stoppen met een extra heffing voor eigenaren van zonnepanelen.
    Dat meldt de minister voor Klimaat en Energie naar aanleiding van vragen van de Eerste Kamer over zijn wetsvoorstel om het salderen af te bouwen. Hij stelt het jammer te vinden dat sommige energieleveranciers, zoals Vandebron, vooruitlopen op de uitkomst van het wetgevingsproces door eigenstandig een aparte kostenpost in te voeren voor mensen met zonnepanelen.

    In 1 keer goed regelen
    Daarbij onderschrijft Jetten wel dat energiebedrijven extra kosten hebben door klanten met zonnepanelen. ‘Zo zijn leveranciers verplicht om teruggeleverde elektriciteit af te nemen op momenten dat dit minder waard is en dit te salderen met geleverde elektriciteit op duurdere momenten. Daarnaast hebben leveranciers te maken met stijgende onbalanskosten door hun klanten met zonnepanelen. Dit zijn kosten die gemaakt moeten worden wanneer er meer elektriciteit ingevoed wordt dan vooraf verwacht werd en er als gevolg hiervan kosten in rekening gebracht worden vanuit de netbeheerder om deze via het net te verwerken.’

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  11. forum rang 10 voda 6 december 2023 13:45
    Tijdelijk Noodfonds Energie heropent, steun voor meer huishoudens
    REDACTIE DFT

    10 min geleden in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open. Dat moet meer dan nu de huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening helpen.

    Mensen met een laag inkomen, tot 130% van het sociaal minimum, kunnen steun aanvragen als zij 8% van hun inkomen kwijt zijn aan de energierekening. In 2023 was dit 10%.

    Voor mensen met een laag middeninkomen, dat reikt tot 200% sociaal minimum, ligt deze grens op 10% van het inkomen, in plaats van 13% vorig jaar.
  12. forum rang 6 leonardus65 6 december 2023 16:32
    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/am...
    John Kerry, de Amerikaanse klimaatgezant, heeft dinsdag tijdens de klimaatconferentie in Dubai aangekondigd dat de VS zal samenwerken met andere landen om de ontwikkeling van kernfusie te versnellen. Die uitspraken deed hij in het kader van de COP28, de internationale klimaatconferentie in Dubai.
  13. forum rang 10 voda 11 december 2023 08:32
    France targets 10 GW of electrolysis capacity: minister

    France is targeting the production of 6 gigawatts of green hydrogen by 2030, increasing to 10 GW by 2035, French minister of energy transition Agnès Pannier-Runacher said Tuesday.

    Speaking at the opening ceremony of Symbio’s fuel cell gigafactory, the minister said domestic green hydrogen production will prioritise the decarbonisation of the industry and heavy mobility.

    Voor meer, zie link:

    www.kallanish.com/en/news/power-mater...
  14. forum rang 10 voda 11 december 2023 13:49
    Fossiel is nodig om economie te laten draaien
    Energie-analist Jilles van den Beukel: ’We zijn te afhankelijk van het buitenland’
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: Gisteren, 12:13 Gisteren, 08:00 in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Energiebeloften te over op de klimaattop in Dubai. Landen beloven honderden miljarden in de energietransitie te steken. Onderzoeker Jilles van den Beukel checkt voor kenniscentrum HCSS al zeven jaar feiten achter zulke vergezichten. De oproep tot een snel verbod op alle olie en gas zal onze economie schaden, stelt hij. „Je energie wordt nog jaren duur.”

    Hij leerde vroeg de olie- en gaswereld van binnenuit kennen. Van gedetailleerde kaarten met kilometers aardlagen tot het chemisch laboratorium en boorplatforms. Maar ’er zijn meer zonne-, wind-, kernenergie, waterstof en CO2-opslag nodig’ bepleit hij nu ook op zijn X-account @JillesAppelscha, de verwijzing naar zijn noordelijke habitat.

    Van den Beukel noemde zich een ’fossiele jongen’: zijn overgrootvader had een kolenhandel in Monster, zijn grootvader werkte op een kolengestookte elektriciteitscentrale en zijn vader werkte in de raffinaderijen en chemie van Pernis. Jilles kon als eerste gaan studeren. Als liefhebber van geschiedenis overwoog hij kort het vak leraar, maar koos via natuurkunde en promotieonderzoek voor de energiewereld.

    "Een totaal nieuw energiesysteem bouwen met zon, wind, waterstof, kernenergie is onbekend terrein"
    Zijn gedetailleerde studies - meestal met HCCS-onderzoeker Lucia van Geuns - waren in de energiecrisis inspiratiebron voor het kabinet. Maar hij is kritisch over sluiting van het Groningse veld. „Op basis van harde feiten, de import van gas en de voorraden is het goed nu vast te leggen om het Groningse gasveld niet al in 2024 te sluiten en langer open te houden”, benadrukt de fervente wandelaar in een grote zaal van het HCSS in Den Haag, nabij het Binnenhof. „Terugkijkend vind ik overigens dat het kabinet en vooral Jetten (demissionair minister Klimaat en Energie, red.) het in de crisis goed hebben gedaan. De kritiek van PvdA/GroenLinks-leider Frans Timmermans dat het kabinet duizend dagen niets heeft uitgericht, is feitelijk onjuist: er is een heleboel gedaan.”

    Maar voldoende?

    „Nederland loopt nu tegen harde grenzen aan. Neem het energienet, dat vol zit. Wil je dat snel uitbreiden vanwege het klimaatakkoord om iedereen aan de elektrische auto’s te kunnen krijgen en je hele maatschappij te laten overgaan van gas en olie naar bijna volledig elektrisch: dat vraagt dat we ons enorm aanpassen. Je weet alleen nog niet hoe: een totaal nieuw energiesysteem met zon, wind, waterstof, kernenergie maken is onbekend terrein. We moeten ons sterk aanpassen, ik weet niet of iedereen dat beseft. Anderzijds, we zijn een rijk land met veel kennis om nieuwe technieken te ontwikkelen. Ik ben daarover wel optimistisch.”

    Waaruit put u hoop?

    „Bestuurders in de olie- en gasindustrie zien absoluut ook dat het snel moet. Wij spreken ze, we zien hun investeringen. Shell is de grootste duurzame investeerder in Nederland. Natuurlijk wil Saoedi-Arabië zijn olie in de laatste jaren zo duur mogelijk aan ons verkopen. We ontwikkelen groenere alternatieven. Ook een groot deel van de milieubeweging ziet nu wel dat je de komende twintig jaar fossiele brandstoffen nodig hebt om onze economie te laten draaien.”

    „Ja, energie zal voorlopig duurder blijven. Je moet mensen dus beschermen. De overgang naar 2050 om CO2-uitstoot te verlagen - van gasverbruik naar zon en wind - zal onvermijdelijk soms onevenwichtig verlopen, niet zoals wij het decennia kennen. Groei van zonne-energie gaat bijvoorbeeld sneller en levert nu en straks nog veel meer goedkope energie op. Windenergie minder. Bouw gewoon veel, dan wordt het snel goedkoper. Maar je zult moeten accepteren dat het niet allemaal honderd procent goed gaat.”

    Activisten van Extinction Rebellion eisen dat Nederland al in 2025 netto geen fossiele brandstoffen verbruikt.

    „Ik snap heus waarom ze dit wíllen, maar dát kan gewoon niet. Dan maak je de economie stuk. Kijk alsjeblieft naar de feiten: 83% van onze energie in Nederland wordt nog uit fossiele bronnen gehaald en geïmporteerd. Daar staat nog geen gelijkwaardige vervanging tegenover. Olie en gas hebben we nog jaren nodig, terwijl Nederland tegelijkertijd - en liefst heel snel - overgaat op zon- en windenergie.”

    Een kabinet met PVV krijgt nu de voorkeur. Wilders wil stoppen met alle subsidies voor stikstofaanpak en het klimaat.

    „Ik wil zien wat daar in een coalitie van overblijft. Zo’n standpunt zorgt al wel voor onzekerheid, dat wil je in een periode van energietransitie niet. Maar het klimaat is voor Wilders denk ik niet het belangrijkste punt. De partij wil wél meer kerncentrales, dat gebeurt al. Groningen moet dicht, en dat gebeurt de facto volgend jaar ook. Onhaalbaar vind ik het plan om ons gas niet meer naar Europese landen te exporteren - er is één Europese gasmarkt.”

    Zon- en windenergie zijn steeds goedkoper. Waarom blijft energie duur?

    „Nou, kosten van zon- en windsystemen dalen. Maar je hebt ook nieuwe kabels, waterstofsystemen en batterijen nodig. Dat telt op. De prijzen voor olie en gas, die je de komende jaren nodig hebt, zullen waarschijnlijk niet laag blijven doordat bedrijven voorzichtig worden om in nieuwe boringen te investeren. Fossiele brandstoffen hebben een slechte naam in de politiek. Minister Vijlbrief versnelde dit jaar de gaswinning op de Noordzee. Dat is wel laat. Je hebt meer buffer nodig.”

    Maar de gasbergingen zitten nagenoeg vol.

    „Als er ooit iets gebeurt, zoals een aanslag of storing aan de voor Nederland belangrijke gaspijpleiding uit Noorwegen, dan hebben wij echt een probleem. Dan is het niet zo duur om zulke gaswinning op de Noordzee naast de bergingen achter de hand te hebben. We zijn te afhankelijk van het buitenland.”

    Weer stijgt de energierekening. De overheid adviseert een vast contract te nemen. U?

    „Ik heb standaard een variabel contract. Omdat energieprijzen uiteindelijk heel moeilijk te voorspellen zijn. Maar ik heb ook de luxe dat ik met sterk variërende energieprijzen wel kan leven.”

    Na de gascrisis, leveren exporteurs heel veel vloeibare lng. Dat drukt de prijs toch?

    „Tot rond 2026 is er nog krapte in aanbod. Dat betekent, zeker met een koude winter, voorlopig nog relatief hoge prijzen. Onze hoge Europese gasprijs zorgde voor een verdubbeling van de import van vloeibaar gas. We leunen voor gas voor 40% op import-lng. Dat zien aanbieders, dat stuwt prijzen. Het helpt dat er minder vraag is, maar om redenen die niemand wil: fabrieken zetten afgelopen jaar installaties uit of sloten de deur. Bedrijven die veel energie verbruiken verliezen momenteel door de hoge gasprijs de concurrentie met de VS en het Midden-Oosten waar het gas veel goedkoper is.”
  15. forum rang 10 voda 11 december 2023 13:49
    U bent ’slapend lid’ van de kernenergiefanclub.

    „Ja, ik ben een fan, maar kernenergie uitbreiden was jarenlang geen optie in Nederland. Nu willen partijen meerdere kerncentrales erbij. Meerdere kleine kerncentrales kunnen straks misschien helpen. Hun voordeel is dat die standaard stabiele energie geven, ook als windmolens en zonnepanelen weinig leveren. Over de veiligheid maak ik me minder zorgen. Je bent met kernenergie veel minder kwetsbaar.”

    We gebruiken nu Russisch uranium en verwerken het daar.

    „Er is wereldwijd voldoende uranium, de bestaande uranium is te vervangen. Al duurt dat even. Voor uranium of de verwerking zijn we juist niet kwetsbaar. Het wezenlijke probleem van kernenergie zijn de relatief hoge kosten.”

    ’Grens 1,5 graad gepasseerd station’
    Shell kondigde aan langer olie op te pompen. Meer CO2-uitstoot betekent dat het klimaatdoel van opwarming tot hooguit 1,5 graden strandt. Hoon was Shell’s deel. „Elk jaar wordt volgens sommige scenario’s de start van een snelle daling van de vraag naar olie en gas gemeld. Elk jaar weer zie je dat dit ondanks verduurzaming niet gebeurt.” Chevron-ceo Mike Wirth hekelde recent de scenariodenkers. „Je kunt scenario’s bouwen, maar we leven in de echte wereld. Wij moeten investeren om aan de vraag van de echte wereld te voldoen.” Opwarming tot 1,5 graden is vrijwel zeker een gepasseerd station, zegt Van den Beukel. „Maar ook opwarming tot 1,8 graden past nog binnen het klimaatakkoord. Het is zinvol olie- en gasproductie in stand te houden zolang de snelle daling van het verbruik er nog niet is.”

    Jilles van den Beukel (65) is nu zeven jaar analist bij het onafhankelijke The Hague Center for Strategic Studies (HCSS), waar hij onderzoek doet naar de hele olie- en gasindustrie en de energietransitie. Hij doet vijf jaar onderzoek aan de Universiteit van Utrecht, promoveert eind jaren 80 als geofysicus en werkt vervolgens 25 jaar bij Shell in Nederland, de VS en Gabon. Als geowetenschapper was Van den Beukel verantwoordelijk voor ondergrondse studies naar olie- en gasvelden, zoals waar offshore in de Noordzee en in Denemarken geboord kon worden.

    www.telegraaf.nl/financieel/59389356/...
  16. forum rang 10 voda 11 december 2023 14:18
    Zonnestroom salderen: sector wil ervan af, politiek twijfelt

    Eva Rooijers

    Zonnepanelen zijn misschien wel aantrekkelijker dan ooit. Geen wachtlijsten, lage prijzen, aantrekkelijke terugverdientijd. En toch zitten installateurs zonder werk. Huishoudens durven niet meer. Dat heeft alles te maken met onzekerheid over de salderingsregeling, een verkapte subsidie voor panelenbezitters. Wordt dit voordeel nu wel of niet afgebouwd? En wat betekent dat voor de terugverdientijd van zonnepanelen?

    Met dat laatste zit het op dit moment wel goed, óók als het salderen wegvalt, berekende voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vorige week. Een gemiddeld huishouden heeft de panelen binnen zes jaar terugverdiend. Milieu Centraal vergelijkt de investering met een rente van 6% op een spaarrekening.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1499213/zonnestroom-sa...
  17. forum rang 10 voda 13 december 2023 07:54
    Afbouw salderingsregeling zonnepanelen in januari plenair behandeld in Eerste Kamer

    De commissie Economische Zaken en Klimaat van de Eerste Kamer heeft besloten om het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen op de agenda van de plenaire vergadering te zetten.
    Daarmee gaat de behandeling van het wetsvoorstel van minister Jetten een nieuwe fase in.

    Twee vragenrondes
    Nadat de Tweede Kamer half februari instemde met het wetsvoorstel dat de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2025 regelt, stelden de senatoren van de Eerste Kamer een uitgebreide reeks vragen aan minister Jetten.

    Eind maart werden in de eerste ronde tientallen kritische vragen gesteld die de minister voor Klimaat en Energie afgelopen juni beantwoorde. Daarna volgende een tweede vragenronde die afgelopen week werden beantwoord.

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  18. forum rang 10 voda 14 december 2023 06:22
    Nederland bespaart kwart gasverbruik: ’Thermostaat blijft graadje lager’
    THEO BESTEMAN

    Aangepast: Gisteren, 21:50 Gisteren, 20:33 in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De temperatuur zakt deze winterdagen onder het gemiddelde van tien jaar. Maar de vraag naar gas om het huis te verwarmen stijgt niet extra, terwijl de brandstof wel goedkoop is. Sterker, de besparing na de Russische inval vorig jaar toen Nederland 25% minder verstookte, houdt ons land vol.

    Nederland steekt gunstig af. In Noordwest-Europa blijken bedrijven en huishoudens ’maar’ 15% minder te verbruiken. „De sterke toename van de hoeveelheid energie van wind- en zonneparken is de belangrijkste reden voor de afname. Daardoor is er minder inzet van gascentrales nodig”, somt Martien Visser, lector van de Hanzehogeschool in Groningen op.

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/118703674...
  19. forum rang 10 voda 18 december 2023 07:57
    ’Zonnepanelen leveren de helft minder op door slagschaduw windmolens’
    THEO BESTEMAN

    Gisteren, 11:30 in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - De schaduw van de draaiende wieken van windturbines kan bij naastgelegen zonnepanelen voor een verlies van energie met de helft veroorzaken. Die conclusie van TNO-onderzoekers heeft enorme impact: nieuwe windturbines staan door ruimtegebrek vaker naast zonnepanelen.

    Het effect is voor het eerst onderzocht. Projectontwikkelaars zullen bij de bouw van gecombineerde parken aanpassingen maken om het rendement van energie van zonnecellen te vergroten.

    ’50% rendementsverlies’
    Het effect van zo’n voorbij flitsende wiek op een zonnestraal voor een zonnecelpark leek altijd minimaal. De schaduw van de wieken verblindt in de gecombineerde wind- en zonneparken ogenschijnlijk maar even de zonnecellen. „Maar na tests met een speelgoedmodel in Petten zagen we bij een groter onderzoek dat het effect veel groter was”, zegt Lenneke Slooff, TNO-onderzoeker voor zonne-energie, die samenwerking met ondernemers opzocht. „Het verlies aan opbrengst van energie voor zonnepanelen kan door die snelle schaduw oplopen tot tientallen procenten. Lokaal zijn er uitschieters met 50% rendementsverlies.”

    Voor meer, zie link:

    www.telegraaf.nl/financieel/149801364...
3.498 Posts
Pagina: «« 1 ... 169 170 171 172 173 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.323
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.896
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.355
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.052
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.769
Alfen 12 16.269
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 333
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.253
AMG 965 125.691
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.599
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.266
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.676
ASML 1.762 76.899
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht