Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

RENEWI GB00BNR4T868

Laatste koers (eur)

6,900
  • Verschill

    +0,050 +0,73%
  • Volume

    15.702 Gem. (3M) 70,6K
  • Bied

    6,860  
  • Laat

    6,920  
+ Toevoegen aan watchlist

Renewi - 2023: weer het meest circulaire bedrijf op de beurs

1.624 Posts
Pagina: «« 1 ... 74 75 76 77 78 ... 82 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 november 2023 14:33
    quote:

    Tipper schreef op 23 november 2023 14:26:

    Er staat toch dat vandaag melding is van
    Ex-Dividend date 2024 zou zijn!
    Je bent een jaar te vroeg.
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 23 november 2023 14:59
    quote:

    Tipper schreef op 23 november 2023 14:57:

    Bij mijn saxo staat vandaag melding 01:00
    Je weet toch dat er veel oenen bij Saxo werken....???
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 november 2023 09:34
    Handelaar in pvc plots in export geblokkeerd: ’Overheid maakt ons kapot’

    Theo Besteman
    Aangepast: 19 min geledenGisteren, 18:06in Ondernemen

    Amsterdam - Hergebruikt pvc zit overal in: creditcards, verkeersborden, auto’s, smartphones. Het bedrijf Vinylrecycling levert al jaren gerecycled pvc aan verwerkers over de wereld. Maar nieuwe exportregels blokkeren dat. „We worden kapot gemaakt. Terwijl verwerkers om ons product schreeuwen.” Een rechtszaak moet ook andere exporteurs helderheid geven.
    Oprichter Ivo Besselsen (70) is woest. Hij kan al dagen niet goed meer slapen. Het bedrijf heeft een deel van het personeel moeten ontslaan. „Ik begon in 1973 met het verhandelen van pvc-productieafval naar Taiwan, waar het als grondstof in producten ging. Al die jaren heb ik keurig met vergunningen gewerkt, mijn handelspartners in alle exportlanden ken ik persoonlijk. Velen zijn voor ons door de jaren heen als eigen familie geworden”, zegt hij emotioneel.

    De ondernemer toont met directeur Huib van Gulik stapels documenten. „We werken alleen met restanten die bedrijven in heel Europa aan ons leveren. Dat gebeurt met schoon restmateriaal, gecertificeerd, en wij verwerken het hier volgens Europese regels”, zegt hij over de twee productielocaties in Lelystad.

    Regenlaarzen

    Enorme maalmolens verwerken in twee fabrieken op 15.000 vierkante meter kunstof-pvc tot korrels, snippers en poeders. In de loods staan tot in de verste hoek enorme zakken vol pvc. „Dat is prima grondstof, al jaren. De basis daarvan is zout, geen olie. Je kunt het heel makkelijk recyclen tot basismateriaal voor verwerkers. Maar we krijgen het spul nu vrijwel niet meer geëxporteerd. Als deze blokkade voor de export niet wordt herroepen, kunnen we de deuren sluiten. Dankzij overheidsbeleid.”

    Pvc heeft de laatste vijftig jaar een slechte naam gekregen. Greenpeace voerde actie tegen pvc. Dat werd ’heel schadelijk’, aldus Besselsen. „Het wrange is dat Greenpeace protesteerde met billboards gemaakt van pvc. Ze liepen op mooie gele pvc-laarzen en droegen regenkleding van pvc.”

    De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, zegt dat 2021 is de regelgeving voor kunststof aangescherpt. De uitvoer van pvc-afval uit de EU naar niet landen die niet tot de 38 landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling behoren „is sindsdien verboden.”

    Stortplaats

    Ontwikkelingslanden werden jaren door ondernemingen gebruikt als illegale stortplaats. Zij kunnen met deze regels in de hand ’ongewenst plastic afval effectiever tegenhouden’. Alleen schoon gerecycled materiaal mag vanuit Nederland naar het buitenland.

    „De nieuwe regels leken geen probleem: ons materiaal ís schoon. We werken alleen met goedgekeurd Europees materiaal. Er zijn bovendien monsters van het pvc genomen, en goedgekeurd, ze voldoen aan de regels”, zo verwijst hij naar de Europese zogeheten Reach-documenten. Daarop vult de producent de details en de herkomst van het pvc in. „Wij voegen niets aan het product toe hè. Dit zit in snoeren, automatten, vloeren en in tuinslangen overal in de wereld.”

    Volgens de nieuwe regels voor kunststofafval moeten Nederlandse bedrijven die pvc exporteren naar het buitenland per zending gedocumenteerd aantonen dat hun pvc niet langer een afvalstof is maar een basisproduct of grondstof. „Het is aan de toezichthouder om te bepalen of een bedrijf dit voldoende heeft aangetoond”, meldt de ILT. „Maar zo’n producent in Maleisië schrikt natuurlijk van dat nieuwe papierwerk, die wil al die bureaucratie niet, dit schrikt klanten af”, zegt Besselsen.
    Wrang

    Bovendien hebben importeurs keuze: buiten Nederland leveren meer bedrijven de pvc-korrels aan. „Dat maakt het wrang: al die regeltjes gelden in Europa, niet erbuiten. Ik vind het overigens van een koloniale arrogantie, dat wij gaan bepalen hoe die landen met onze producten moeten omgaan. Dat is toch aan hen?”

    Principieel is Besselsen overigens tegen het gebruik van het woord afval. „Het is gewoon grondstof voor andere producten. De wereld schreeuwt hierom. Dat je het hergebruikt scheelt het ook nog veel in CO2-uitstoot. Dus we snappen niet dat de overheid dit tegenhoudt.”

    De toezichthouder legde een zogeheten last onder dwangsom op, bedoeld om overtredingen te voorkomen. De ILT merkte het nog aan als afvalstof. „Hiermee werd het exportverbod overtreden. Er ontbrak veel informatie. Daardoor kondeb we niet met zekerheid zeggen dat het om schone pvc ging”, aldus de woordvoerder. Nog eens zes containers zijn tegengehouden, zegt Besselsen. Kosten per stuk: zo’n €2000.

    Beroep

    Besselsens advocaat begint een proces bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. De sector kijkt nieuwsgierig mee: hier volgt mogelijk een wetsuitleg over wat ’afval’ en wat ’grondstof’ of pvc is.

    Maar de ILT trekt haar last onder dwangsom van €100.000 na twee jaar proceduretijd in. „Twee dagen voor de zitting. We zijn twee jaar met een kluitje het riet in gestuurd”, gnuift Besselsen. „Nog steeds is er geen duidelijkheid.”

    Als er een last onder dwangsom loopt, ontneem je de rechter in die fase de kans inhoudelijk te laten oordelen, aldus de gespecialiseerde milieuadvocaat Ron Laan. „En dat er dus nog steeds niet van gekomen.” De advocaat zegt in zijn praktijk nog nooit zo’n vertraging en onduidelijke uitvoering te hebben gezien. „Dit tart iedere beschrijving”, stelt hij.
    ’Laatste strohalm’

    „Hier kun je als ondernemer niet verder mee”, zucht de ondernemer. Vinylrecycling heeft nu beroep aangetekend bij de bestuursrechter om duidelijkheid af dwingen. „Onze laatste strohalm’, aldus zijn advocaat.

    Besselsen: „Wij gaan kapot door besluiteloosheid. Dit bedrijf was een groot succes. Onze handel bloeide en groeide uit langs de internationale handelsroutes. Het is zo zonde dat in Nederland ondernemers het leven onmogelijk wordt gemaakt.”
  4. forum rang 4 K. Wiebes 24 november 2023 18:37
    Wanneer men de CO2-teugels bij de boeren wat zou laten vieren, zal er via intensievere
    recycling tóch nog wat winst, qua uitstoot kunnen worden behaald.

    En de combi BBB & PVV zal voor de bouw, leverancier én afnemer van te recyclen
    materiaal, zéker gunstiger uitpakken dan bij 'n regering met de PvdA/GL-combi.

    www.iex.nl/Aandeel-Koers/11881/HEIJMA...
    www.iex.nl/Aandeel-Koers/11816/BAM-Gr...

    De bouw-aandelen zijn de Peilingwijzer gevolgd ;)
  5. forum rang 6 Tordan 24 november 2023 20:01
    quote:

    K. Wiebes schreef op 24 november 2023 18:37:

    Wanneer men de CO2-teugels bij de boeren wat zou laten vieren, zal er via intensievere
    recycling tóch nog wat winst, qua uitstoot kunnen worden behaald.

    En de combi BBB & PVV zal voor de bouw, leverancier én afnemer van te recyclen
    materiaal, zéker gunstiger uitpakken dan bij 'n regering met de PvdA/GL-combi.

    www.iex.nl/Aandeel-Koers/11881/HEIJMA...
    www.iex.nl/Aandeel-Koers/11816/BAM-Gr...

    De bouw-aandelen zijn de Peilingwijzer gevolgd ;)
    Daarom zit ik nu ook in For Farmers.
  6. Bracar 28 november 2023 15:15
    Nieuwe overname :

    Renewi integreert de steenwolactiviteiten van Aannemingen Jef Meeus

    28 november 2023 – Recyclagebedrijf Renewi en Aannemingen Jef Meeus kondigen de succesvolle overname aan van Aannemingen Jef Meeus door Renewi België. Aannemingen Jef Meeus is de grootste speler in België actief op het gebied van steenwolrecyclage. Deze acquisitie versterkt Renewi’s positie als duurzame speler in de afvalverwerkingsindustrie en past volledig in haar waste-to-product strategie.

    Aannemingen Jef Meeus, een familiebedrijf opgericht in 1971, heeft zich doorheen de jaren gespecialiseerd in de verwerking van steenwol, een materiaal dat wordt gebruikt als voedingsbodem in de glastuinbouw. Met hun uitgebreide kennis van het recycleren van steenwol, heeft Aannemingen Jef Meeus een sterke reputatie opgebouwd in de markt.

    De overname van Aannemingen Jef Meeus benadrukt de inzet van Renewi om een leidende rol te spelen in de transitie naar een circulaire economie. Met een uitgebreid portfolio van diensten op het gebied van afvalverwerking en recyclage blijft Renewi zich inzetten voor het verminderen van de milieueffecten van afval en het bevorderen van duurzame oplossingen.

    "We zijn verheugd om de hoogwaardige activiteiten van Meeus te integreren in ons bedrijf", aldus Mark Thys, Managing Director Renewi België. “Hoewel steenwol-recyclage voor Renewi in Nederland reeds een nuttige activiteit vormt, is het een materiaalstroom die we tot nu toe nog niet in België verwerkten. Door deze integratie ook in België, kunnen we onze geprivilegieerde positie in de recyclagemarkt en onze leidende rol in de circulaire economie verder versterken.”

    Het steenwol met aanwezige organische fractie van de teelten die erop worden gekweekt, wordt via een aantal processen gescheiden: een organische fractie die kan gecomposteerd worden, een folie fractie die na wassen en opnieuw granuleren terug als grondstof kan gebruikt worden in de kunststofindustrie, en een zuivere steenwolfractie die kan ingezet worden als grondstof voor de productie van bakstenen in een steenbakkerij.

    “We hebben meer dan 30 jaar de steenwolrecyclage met hart en ziel verzorgd en we kijken met trots terug op wat we als familiebedrijf opgebouwd hebben”, aldus Christel Meeus, zaakvoerder van Aannemingen Jef Meeus. “Vandaag geven wij weloverwogen de fakkel door aan Renewi, maar niet zonder onze lange termijn business partners uitdrukkelijk te bedanken voor de fijne samenwerking! Wij zijn ervan overtuigd dat Renewi de juiste partij is om de kwalitatieve dienstverlening inzake steenwolrecyclage verder te zetten.”
  7. Bracar 28 november 2023 15:25
    quote:

    mercurius-adept schreef op 28 november 2023 15:23:

    [...]

    niks over de uk?
    Dit is puur de verwachting voor Nederland.
1.624 Posts
Pagina: «« 1 ... 74 75 76 77 78 ... 82 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in
Premium

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van BeursDuivel en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 55% korting!

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 09 mei

    1. China handelsbalans april
    2. Argenx Q1-cijfers
    3. Hemelvaartsdag, Euronext Amsterdam regulier open
    4. Philips €0,85 ex-dividend
    5. DSM-Firmenich €2,50 ex-dividend
    6. Allfunds €0,0935 ex-dividend
    7. Coca-Cola EP €0,74 ex-dividend
    8. TKH €1,70 ex-dividend
    9. Bank of England - rentebesluit Onveranderd (5,25%)
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht