Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

BE Semiconductor Industries NL0012866412

Laatste koers (eur)

125,350
  • Verschill

    +4,950 +4,11%
  • Volume

    465.655
  • Bied

    125,300  
  • Laat

    125,650  
+ Toevoegen aan watchlist

Besi Semiconductor jaardraadje 2023

4.479 Posts
Pagina: «« 1 ... 219 220 221 222 223 224 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Chipie 22 december 2023 10:32
    quote:

    Snovkov schreef op 22 december 2023 09:58:

    Rustig een topje vormen en dan een stuk naar beneden.
    Chipie kom er maar in om het recht te lullen.
    Koers luistert immers wel alleen naar jou!
    Mooi toch , jij lult tot je een ons weegt om het omlaag te krijgen hahaha , auw
  2. Realistisch observeren 22 december 2023 11:51
    De boeken zijn gesloten door de grote partijen.
    Ze hebben besloten hun stukken te houden.
    De particulier bepaald nu de koers tot en met 29 december 2023.
    Er is geen opvang bij verkoop nu.
    Ook bijkopen zet de koers fors hoger, omdat er geen aanbod is.
    Kijk maar naar de volumes.

    Vanaf 2 januari gaat het los.
    Ik weet niet of de koers dan omhoog of omlaag zal gaan.
    Ik heb wel ingezet op een daling omdat mijn inziens de verwachtingen veel te hoog zijn en men nu al op de eindwaarderingsprijs zit terwijl er in de toekomst pas geleverd gaat worden.

    Dat moeten we eerst nog maar eens zien.
    En als de verwachtingen uit komen, staan we dus al op het bijbehorende niveau.

    Ik wens een ieder een goed beleggingsjaar 2024.
  3. Sven Magnus C. 22 december 2023 13:01
    quote:

    andre68 schreef op 21 december 2023 15:31:

    [...]Prachtige poezie. Vertaald uit Google translate, en voorzien van een eigen slotzin?

    Zwakke handen.....2 linker is dat ook goed?
    Met andere woorden: je hebt geen idee wat de posities van Goldman Sachs gaan doen voor de koersvorming - en je wilt dat graag aan iedereen laten weten?

    Fijne feestdagen..!
  4. forum rang 4 Chipie 22 december 2023 15:43
    quote:

    't kleine geld groeit op schreef op 22 december 2023 15:05:

    [quoteChipie

    Mooi toch , jij lult tot je een ons weegt om het omlaag te krijgen hahaha , auw

    Ja hoor daar is het schijfje weer! Je had gister zelfs humor in je reaktie (afzakken)

    piemel maar verder
    Die mis ik bij jou wel die humor, al begrijp ik dat wel . Als de koers moet zakken tot 80 om quitte te spelen vergaat je het lachen ,
    Fijne feestdagen en geniet van de mooie koers
  5. forum rang 4 Chipie 22 december 2023 17:04
    Koers Besi in nieuwe jaar naar 150-160 binnen 8 weken , als grote jongens weer instappen gaat het hard
  6. forum rang 6 andre68 23 december 2023 09:47
    quote:

    Sven Magnus C. schreef op 22 december 2023 13:01:

    [...]

    Met andere woorden: je hebt geen idee wat de posities van Goldman Sachs gaan doen voor de koersvorming - en je wilt dat graag aan iedereen laten weten?

    Fijne feestdagen..!
    Uhh....que? Jij ook fijne dagen.
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 26 december 2023 17:38
    Intel maakt miljarden deal in Israel (nu definitief), heeft afgelopen dagen bekend gemaakt 6 ASML machines gekocht te hebben (eentje is al onderweg).Stijgt nu al 4%, trekt andere US chippers mee.
    Mogelijk een positieve impuls voor Nederlandse chippers morgen.
  8. forum rang 4 Chipie 27 december 2023 11:29
    Mooi aandeel om long te zitten , shorters blijf gerust zitten alle een fijne jaarwisseling
  9. forum rang 9 nine_inch_nerd 27 december 2023 12:50
    FD artikel, ter Info.

    Chipbedrijven in de AEX in 2023: hoog, hoger, hoogst

    Bij beleggers die begin dit jaar instapten in een van de drie halfgeleiderbedrijven in de AEX-index, of die nog wat aandelen bijkochten, kan er wel een extra chique fles champagne vanaf deze oud en nieuw. Qua prestaties aan de beurs laten chipmachinebouwers ASM en Besi de andere AEX-fondsen in 2023 ver achter zich.

    Met een koerswinst sinds 1 januari van 146,8% was het Besi de absolute ster onder de hoofdfondsen aan het Damrak dit jaar, gevolg door ASM, met 104,3%. Opmerkelijk is dat deze fondsen het daarmee nóg veel beter deden dan ASML.

    De belangrijkste Nederlandse chipmachinebouwer, afgelopen jaren standaard een van dé groeikanonnen op de AEX, voegde 36,7% aan beurswaarde toe. De technologiereus uit Veldhoven komt daarmee niet eens in de buurt van de koerswinsten van de onbekendere branchegenoten. ‘ASML deed het natuurlijk nog steeds heel goed’, zegt ING’s techanalist Marc Hesselink. ‘De koersstijging bij de andere twee was alleen extreem.’

    ASML minder cyclisch

    Een belangrijke verklaring voor het verschil is dat de koersen van ASM en Besi veel extremer bewegen dan die van ASML. Een daling gaat bij die twee fondsen ook harder, en andersom geldt dat dus ook. Vorig jaar was voor alle drie bedrijven een slecht jaar aan de beurs. ‘De dip was bij ASML in 2022 wel duidelijk minder diep. Het aandeel gaat in slechte tijden minder hard onderuit, maar dus ook minder omhoog bij herstel.’

    ASM en Besi zijn gevoeliger dan ASML voor de zogenoemde varkenscyclus die in de chipindustrie nog steeds een belangrijke rol speelt. Vraag en aanbod zijn van halfgeleiders lastig op elkaar af te stemmen omdat capaciteit uitbreiden een proces van jaren is. Wanneer de vraag naar halfgeleiders stijgt — bijvoorbeeld omdat de doorbraak van kunstmatige intelligentie de vraag naar servers omhoog jaagt — schieten de omzetten van chipmakers en hun toeleveranciers snel omhoog. Maar die vraag kan net zo hard weer instorten, bijvoorbeeld omdat de economie afkoelt, en de bedrijfscijfers en de koersen daarmee ook.

    ASML kan zich sinds het in 2017 zijn extreme ultra violet-machines op de markt bracht enigszins aan die cyclus onttrekken. Die belangrijke lithografiemachines van het bedrijf hebben een lange levertijd. En ASML heeft er een monopolie op: zonder deze apparaten kunnen de meest geavanceerde chips niet worden geproduceerd. Daarom beweegt de koers van het bedrijf lang niet meer zo tussen uitersten als die van de meeste andere bedrijven in de sector.

    De chipindustrie krabbelt nu op uit zo’n dip. Inflatie, stijgende rentes en onzekere economische vooruitzichten drukten de vraag naar halfgeleiders en daarmee de koersen. Maar onder meer de doorbraak van kunstmatige intelligentie en overheidssubsidies voor de bouw van nieuwe chipfabrieken jagen een nieuwe groeicyclus aan. Afgelopen jaar was voor veel halfgeleiderbedrijven nog echt slecht. Maar bij Besi en ASM bleek de dip veel minder diep dan vooraf was verwacht, verklaart Corné van Zeijl, analist en strateeg bij vermogensbeheerder Cardano, de extreme koerswinsten.

    Doorbraak van nieuwe technologieën

    Besi profiteert bovendien van de doorbraak van een nieuwe technologie om verschillende soorten chips in één behuizing te verpakken. De verkoop van die hybrid bonding-machines kreeg afgelopen jaar tractie. Analisten en beleggers die eerder nog twijfelden aan de haalbaarheid van de complexe technologie lijken nu overtuigd dat het bedrijf uit Duiven hiermee iets bijzonders te pakken heeft.

    Een nieuwe manier om transistoren op een chip vorm te geven werd dit jaar ook omarmd door chipmakers. De depositiemachines van ASM zijn voor die technologie weer belangrijk.

    ASML bleek juist minder dip proof dan beleggers de afgelopen jaren waren gaan geloven. Vanaf het eerste kwartaal kwamen de signalen dat de chipmachinemaker minder nieuwe bestellingen binnenkreeg dan voorheen. Grote klanten als het Taiwanese TSMC stelden orders uit, onder meer omdat de bouw van fabrieken minder snel vordert dan gehoopt. Komend jaar verwacht ASML een gelijkblijvende omzet. Geen groei: dat hebben ASML-beleggers al lang niet meer meegemaakt.

    Het eind van de dip lijkt hoe dan ook in zicht. Kunstmatige intelligentie, de energietransitie en de vraag naar elektrische auto’s drijven de vraag naar halfgeleiders de komende jaren op. Die verwachting is al in de koersen verwerkt, want afgaand op de gemiddelde richtprijs van analisten is er bij de Nederlandse chipbedrijven weinig winst meer te behalen. Jammer voor wie de rally van de afgelopen tijd heeft gemist.
  10. forum rang 10 voda 27 december 2023 16:02
    Onze eeuwige "zwartkijker"

    Video: correctie kan AEX onder de 700 punten zetten

    Door ABM Financial News op woensdag 27 december 2023

    (ABM FN-Dow Jones) Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Group ziet een aantal zaken die in 2024 voor tegenwind op de financiële markten kunnen zorgen en hij houdt na de Amerikaanse presidentsverkiezingen rekening met een correctie.

    youtu.be/M_-DyUa2l9I

    Klik hier voor: correctie kan AEX onder de 700 punten zetten

    "We hebben een prima beursjaar achter de rug", maar dat is wel te danken aan een beperkt aantal aandelen, waarbij vooral de 'Magnificent Seven' het erg goed deden.

    In Amsterdam deden de halfgeleideraandelen ASML, ASMI en vooral Besi het erg goed.

    Die goede prestaties zijn vooral te danken aan AI. Volgens Smit is het de vraag of AI inderdaad de verwachtingen kan inlossen of dat het "meer een dotcom" blijkt te zijn.


    Een andere kwestie waar Smit voor waarschuwt, zijn de presidentsverkiezingen in de VS. Als Donald Trump wint, dan is dit volgens de vermogensbeheerder "zeer negatief" voor de beurs.

    Verder zullen de centrale banken volgend jaar de rente gaan verlagen, maar daar hebben de financiële markten eigenlijk al op geanticipeerd. "Die zijn al verwerkt."

    Tot slot heeft de Amerikaanse consument geen grote buffers meer volgens Smit. Het Amerikaanse spaargeld staat op een historisch laag niveau, terwijl de schulden zijn opgelopen.

    Smit is licht positief gestemd voor de beurzen tot de Amerikaanse verkiezingen, maar hij rekent ook op een correctie daarna. Een AEX index van 700 punten of lager sluit de vermogensbeheerder niet uit.

    Bron: ABM Financial News

    www.iex.nl/Nieuws/787624/Video-correc...
  11. forum rang 4 Chipie 28 december 2023 08:40
    quote:

    PaulRD schreef op 27 december 2023 13:34:

    K/W VAN 63, dat kan toch nooit lang goed gaan?
    Short toch
  12. PaulRD 28 december 2023 09:53
    quote:

    Chipie schreef op 28 december 2023 08:40:

    [...]
    Short toch
    Zeker vanaf 139 :-)
  13. forum rang 4 Chipie 28 december 2023 14:00
    quote:

    PaulRD schreef op 28 december 2023 09:53:

    [...]
    Zeker vanaf 139 :-)
    Oh oh oh weer zo een die de top heeft , succes en op naar de 200
  14. PaulRD 28 december 2023 14:10
    quote:

    Chipie schreef op 28 december 2023 14:00:

    [...]
    Oh oh oh weer zo een die de top heeft , succes en op naar de 200
    Nee hoor, top was € 141,05
  15. forum rang 9 nine_inch_nerd 28 december 2023 14:56
    Op zich niet verkeerd om nu een short positie in te nemen. Ook om je in te dekken. Putje kopen en op een lager niveau putjes schrijven. Prima strategie.
    Beter dit dan loze uitspraken.
  16. forum rang 4 Chipie 28 december 2023 17:10
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 28 december 2023 14:56:

    Op zich niet verkeerd om nu een short positie in te nemen. Ook om je in te dekken. Putje kopen en op een lager niveau putjes schrijven. Prima strategie.
    Beter dit dan loze uitspraken.
    Mooie kopieën ,valt op dat je elke keer de negatieve personen hierop zet , probeer de positieve ook eens
  17. forum rang 9 nine_inch_nerd 29 december 2023 09:09
    Ter info.
    Herkenbaar.

    Stapelkorting?
    Door Martine Hafkamp op 29 december 2023 08:30

    De Chinese telecomgigant Huawei lanceerde in september de nieuwe Mate 60 Pro-smartphone. Die lijkt te kunnen concurreren met bestaande topmodellen. Hogere snelheden en ingebouwde satelliet-connectiviteit in de chip verbaasden de kenners. Waarom hadden Amerikaanse exportbeperkingen niet kunnen voorkomen dat China deze technologie ontwikkelde?

    De Amerikaanse minister van handel verdedigde het restrictieve Amerikaanse chipbeleid ten aanzien van China. De reden achter dit succes was volgens haar echter iets anders: advanced packaging.

    Kantelpunt voor halfgeleiderindustrie

    Packaging wordt beschouwd als het kantelpunt voor de halfgeleiderindustrie. Door chips te stapelen en samen te verpakken worden hun prestaties enorm opgeschroefd.

    Eerst even terug in de tijd. Eerder dit jaar overleed op 94-jarige leeftijd Gordon Moore. Moore was mede-oprichter van Intel en een van de pioniers van Silicon Valley. Hij was een van de grondleggers van de chipindustrie. Hij werd onder meer bekend van zijn uitspraak in 1965 dat chips ieder jaar in kracht verdubbelen terwijl de prijs ervan juist daalt. Deze Wet van Moore moest later overigens bijgesteld worden naar iedere twee jaar.

    Het aantal schakelingen in een chip groeide van een handjevol tot miljarden. De Wet van Moore werd de maatstaf voor exponentiële groei. Niet alleen voor chips, maar ook voor afgeleide technologieën, zoals hogere datasnelheden of de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

    De kunst van het proppen van zoveel mogelijk transistors op een enkele chip is het domein van ASML. Inmiddels zijn de schakelingen op een chip zo klein geworden dat het einde van de wet in zicht lijkt. Om halfgeleiders nog krachtiger en sneller te kunnen maken, zoekt de industrie naar innovaties in andere onderdelen van de productie.

    Snel en goedkoop

    Assemblage, testen en packaging (ATP) van chips wordt ook wel de back-endproductie genoemd. Dat proces voegde lange tijd niet veel waarde toe. De stappen moesten snel en goedkoop zijn. De aandacht ging vooral uit naar de front-endfabricage van de chips.

    De packaging wordt echter snel geavanceerder. Nieuwe technologie om chips te combineren en te stapelen maakt hun prestaties veel beter. In de sector is men zich ervan bewust dat er mogelijk een kritisch punt wordt gepasseerd.

    China is al actief in deze sector. Voor de technologie gelden geen Amerikaanse sancties zodat China hier eenvoudiger progressie kan boeken. Met packaging zouden ze de kloof kunnen overbruggen.

    De technologie heeft al jarenlang strategische prioriteit, blijkt uit het programma Made in China. Volgens de American Semiconductor Industry Association heeft China 38 procent van de wereldmarkt voor ATP in handen. Dat is meer dan ieder ander land.

    Ook met deze technologie kan China nog steeds niet concurreren met de hoogstaande halfgeleiders uit de Verenigde Staten, maar het is wel in een veel betere positie om de achterstand in te lopen. Voor westerse landen lijkt het weinig zinvol om de chipproductie weer naar eigen land te halen zolang men packaging blijft uitbesteden.

    Miljarden dollars

    TSMC, de belangrijkste chipleverancier van Nvidia, investeerde deze zomer 3 miljard dollar in een nieuwe packagingfabriek. Micron bouwt er een in India, Intel bouwt er een in Polen en investeert 7 miljard dollar in fabrieken in Maleisië. Het Zuid-Koreaanse Hynix gaat 15 miljard dollar investeren in de Verenigde Staten.

    In Europa blijven we overigens niet achter. Zo is BE Semiconductor uit het Nederlandse Duiven een grote winnaar op de beurs dit jaar.

    BESI is een pionier in de nieuwe hybrid bonding-technologie, waarmee verschillende chips in één verpakking kunnen worden gestopt. Daarmee kan meer computerkracht op een kleiner oppervlak worden gepropt. Het bedrijf leidde als small- en midkap lang een bestaan in de marge van de beurs. Maar nu kunstmatige intelligentie is doorgebroken, komt het in beeld.

    Kunstmatige intelligentie vergt een ongekende rekenkracht. Volgens consultant McKinsey zullen zeer krachtige chips voor datacenters, AI-accelerators en consumentenelektronica de vraag naar advanced packaging technology opdrijven.

    Totaal veranderen

    De meest geavanceerde lithografiemachine van ASML kan nu chips met een nauwkeurigheid van 3 nanometer afdrukken, drie miljoenste van een millimeter. Maar deze schaalverkleining kan niet tot in het oneindige worden volgehouden.

    De Wet van Moore moest al eerder bijgesteld worden. Nu lijkt die tegen een grens aan te lopen. Het stapelen van chips lijkt de toekomst te hebben. Advanced Packaging kan het landschap van de halfgeleiderfabricage totaal veranderen.
4.479 Posts
Pagina: «« 1 ... 219 220 221 222 223 224 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht