Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Rusland

64.438 Posts
Pagina: «« 1 ... 2989 2990 2991 2992 2993 ... 3222 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Felix 6 februari 2024 10:25
    quote:

    luchtschip schreef op 6 februari 2024 10:14:

    (...)
    Het grootste deel van de gevechten in Oost-Oekraïne concentreerde zich op de stad Avdiivka en omliggende nederzettingen.
    Zo'n 45 Russische aanvallen werden afgeslagen.

    In het noordoosten namen ook de aanvallen toe richting de stad Lyman, waarbij twintig grondaanvallen werden afgeslagen.
    (...)
    Omdat het Oekraïne uiteindelijk gaat om het verdrijven van Rusland uit de ca 109.000 km2 die Rusland nu bezet,
    hier alle terreinwinsten van 5 februari
    volgens de pro-Oekrainse én objectieve site deepstatemap.live

    Terreinwinsten voor Rusland:
    - ten Westen van Kreminna (in de buurt van Lyman, regio Luhansk) naar het Westen: 1,4 km2 deepstatemap.live/en#12/49.0603/38.1301
    - ten Noorden van Avdiivka (bij Donetsk) naar het Westen: 0,2 km2 deepstatemap.live/en#13/48.1647/37.7463
    - ten Noord-Westen van Marinka (bij Donetsk) naar het Noord-Westen: 0,1 km2 deepstatemap.live/en#14/47.9567/37.4871

    Terreinwinsten voor Oekraine: geen

    Aantal terreinwinsten vanaf 8 december 2023
    voor Rusland: 104 x
    voor Oekraine: 11 x

    Totale oppervlakte terreinwinst vanaf 1 januari 2024
    voor Rusland: 56,7 km2
    voor Oekraïne: 3,8 km2
  2. forum rang 10 luchtschip 6 februari 2024 10:45
    Deze arme Rus werd door Putin naar een vreemd land gestuurd om er te roven en te moorden, zonder enige vorm van ondersteuning

    Putin heeft geen enkele moeite met het noodlottig einde van zijn burger, zolang het bijdraagt aan de meerdere eer en glorie van Putin richting de verkiezingen

    schokkende beelden

    video 0:19 minuut

    twitter.com/Getty776/status/175454647...
  3. forum rang 10 luchtschip 6 februari 2024 10:52
    De FPV (. drone ) -aanvalscompagnie van de Oekrainse 47e Gemechaniseerde Brigade laat zien hoe Russen worden ontdekt door drones in de richting van Avdiivka, waarna ze bidden om in leven te worden gehouden.

    Eén Russische, in het bijzonder Kadyrovitische ( Strijder uit Tsjetsjenië van leider Kadyrov ), soldaat beproeft zijn geluk tegen een Oekraïense FPV-drone, maar verliest.

    video 2:37 minuut

    klik net iets rechts onder "hide" voor grootbeeldscherm
    twitter.com/NOELreports/status/175478...
  4. forum rang 10 luchtschip 6 februari 2024 11:00
    >>>>Avdiivka

    De situatie ten oosten van Avdiivka nabij het Pisochnyy Kar'yer-meer is verslechterd voor de Oekraïense troepen.

    De Russen slaagden erin de controle over het hele gebied ten noorden en noordwesten van het meer over te nemen, terwijl ze verder probeerden door te dringen naar de particuliere sector. Er zijn hevige gevechten aan de gang

    .kaart met posities
    pbs.twimg.com/media/GFmtHppXUAE3Ws_?f...

    twitter.com/NOELreports/status/175462...

    >>>>Bakhmut-Klishchiivka ( Klishchiivka ligt iets ten zuiden van Bakhmut )

    Oekraïense troepen zijn erin geslaagd de controle terug te winnen over een belangrijk deel van de weg die vanuit het noorden naar Klishchiivka leidt. Ook behoudt het de controle over de strategische hoogte. De Russen werden enkele honderden meters teruggedrongen.

    kaart met posities
    pbs.twimg.com/media/GFmtJaiXoAEzEQR?f...

    twitter.com/NOELreports/status/175462...
  5. forum rang 10 luchtschip 6 februari 2024 11:10
    De Russen proberen opnieuw de stad Chasiv Yar te veroveren, die direct ten westen van Bakhmut ligt.

    De frontlinie naderde Chasiv Yar tot een afstand van 5-7 km. Russische artillerie beschiet de stad. De 93e Brigade "Holodny Yar" houdt hier de linie vast en is hard bezig stand te houden tegen de vijand in Bohdanivka

    kaart
    maps.app.goo.gl/15JSuLwdkVmidjEL9

    video 9:19 minuut

    twitter.com/wartranslated/status/1754...
  6. forum rang 6 Fender bass 6 februari 2024 11:23
    quote:

    luchtschip schreef op 6 februari 2024 10:52:

    De FPV (. drone ) -aanvalscompagnie van de Oekrainse 47e Gemechaniseerde Brigade laat zien hoe Russen worden ontdekt door drones in de richting van Avdiivka, waarna ze bidden om in leven te worden gehouden.

    Eén Russische, in het bijzonder Kadyrovitische ( Strijder uit Tsjetsjenië van leider Kadyrov ), soldaat beproeft zijn geluk tegen een Oekraïense FPV-drone, maar verliest.

    video 2:37 minuut

    klik net iets rechts onder "hide" voor grootbeeldscherm
    twitter.com/NOELreports/status/175478...
    Dus komt als Tsjetsjeen in een ander buurland, gaat in een ijskoud gat in de grond zitten midden in een zelfgemaakte vuilnisbelt, je ziet dat je geobserveerd wordt en je besluit te bidden naar een verzonnen god in plaats van dat je je gewoon overgeeft. Wat een compleet zinloos leven wordt daar beëindigd.

    Ik weet dat er mensen zijn die in een god geloven. Een god die een bedoeling met je heeft.
    Ik geloof in toeval en hier specifiek in eigen handelen wat ongelukkig afloopt.
  7. forum rang 8 closer 6 februari 2024 11:42
    quote:

    benbelegger schreef op 5 februari 2024 21:00:

    Nog iets over deze Boris Nadezjdin:

    Geïnterviewd door Ksenia Sobtsjak liet hij er evenmin twijfel over bestaan dat hij Oekraïne, net als president Poetin, beschouwt als een marionet van het Westen. Als hij in maart staatshoofd zou worden zou hij zich eerst wenden tot Amerika, Frankrijk en Duitsland die de 'sponsors zijn van Oekraïne' en dan tegen Zelensky zeggen dat er van een terugkeer naar de grenzen van 1991 geen sprake kan zijn. Toch wil hij onderhandelen, 'Vrede is belangrijker' dan grondgebied, aldus Nadezjdin tegen Sobtsjak.

    Nadezjdin hamert er eveneens op de bondgenoten van Oekraïne in het Westen niet moeten denken dat hij hun lijn zal volgen. Zo is Nadezjdin categorisch tegenstander van internationale rechtspraak door het Internationaal Strafhof over oorlogsmisdaden die Russische militairen in Oekraïne onder commando van president Poetin hebben gepleegd.

    Lees het hele verhaal: www.raamoprusland.nl/dossiers/kremlin...
    Bedankt. Uit het artikel:

    In een vraaggesprek zei hij weliswaar voor een wapenstilstand en onderhandelingen te zijn. ‘Maar ik wil iets belangrijks zeggen: ik ben een Russische patriot. En ik zal mijn vaderland dienen en onder meer die jongens beschermen die gedwongen door de politieke leiding naar het front zijn gestuurd. Ik denk in de eerste plaats aan Rusland, met alle respect en begrip voor het lijden van het Oekraïense volk.’

    Hier is m.i. weinig mis mee. Natuurlijk halen wij onze neus op voor het ouderwetse begrip "patriot", maar dat hij de verantwoordelijkheid bij de politieke leiding (Poetin) legt en niet bij het voetvolk, vind ik al best dapper. Bovendien zegt hij ronduit dat het Oekraïense volk lijdt. Ook dat hadden we nog niet eerder uit de mond van een politicus gehoord.

    De rest van het verhaal is inderdaad minder hoopgevend, maar wie verwacht dat een vijand opeens onze beste vriend wordt? Wat ik uit dit artikel haal (wil halen) geeft mij het gevoel dat er ook nog Russen zijn die inzien dat Poetin een heilloze doodlopende weg is ingeslagen. Was Nadezjdin aan de macht gekomen, dan had deze man zich wellicht tot een Gorbatsjov kunnen ontwikkelen. Jammer dat die kans nu is uitgesloten.
  8. forum rang 8 closer 6 februari 2024 11:59
    quote:

    josti5 schreef op 5 februari 2024 18:05:

    En leg deze zin eens uit: 'Het is niet netjes om op dit forum samen met een paar andere forumschrijvers een voedingsbodem te creëren voor de gedachte dat Oekraine maar beter kan capituleren, omdat anders de terrorist Putin nog tot gemenere daden overgaat'

    Ik heb dat namelijk nergens gelezen.
    Nu bak je het wel heel bruin, ik wist niet dat je niet kunt lezen. Genoemde mening duikt hier heel vaak op, ik schat ongeveer elke week, mogelijk vaker. Ja, ook door jou (en nee, ik ga het niet opzoeken).

    Aan de andere kant: het is nog steeds een discussieforum en mensen mogen van mening verschillen, ik vind het niet correct om anderen voor te schrijven ("niet netjes") wat ze wel en niet mogen denken. Maar ongeacht aan welke kant je staat: arrogante, beledigende, betweterige, drammerige, dreigende, misleidende, suggestieve, uitlokkende of kinderachtige reacties horen hier ook niet thuis.

    Iedereen is hier immers volwassen, kunnen we ons dan ook zo gedragen? Laten we het eens proberen.
  9. PeterW 6 februari 2024 12:00
    Deense geheime dienst waarschuwt voor Russische militaire acties tegen NAVO-landen: “Rusland sterker dan verwacht”

    De Deense militaire inlichtingendienst FE gaat ervan uit dat Rusland “zeer waarschijnlijk” militair geweld zal gebruiken om “NAVO-staten uit te dagen”. Minister van Defensie, Troels Lund Poulsen, kondigde dit aan in het parlement.

    Zweden, Noorwegen, Polen en Roemenië hebben hun bevolking eerder al gewaarschuwd om zich voor te bereiden op een oorlog met Rusland. De Duitse minister van Defensie, Boris Pistorius, spreekt dan weer van een mogelijke oorlog met Rusland “over vijf tot acht jaar”. “We komen uit een periode van 30 jaar vrede, nu gaan we de andere kant op“, zo vreest hij.

    “Niet alleen de legers van NAVO-landen, maar hun hele samenleving moet zich aanpassen aan een nieuw, onvoorspelbaar tijdperk”, zo stelde ook de Nederlandse admiraal Rob Bauer, de belangrijkste militaire adviseur van het westerse militaire bondgenootschap.

    Vliegtuigen en oorlogsschepen
    Nu neemt het volgende NAVO-land een standpunt in. Volgens de Deense militaire inlichtingendienst gaat Rusland de druk op NAVO-landen opdrijven door geregeld vliegtuigen en oorlogsschepen te sturen om de landsgrenzen te schenden. Poetin zou zelfs zijn troepen kunnen laten verzamelen aan de grens van een NAVO-land, schrijft de FE.

    Maar volgens de Deense inschatting zou Poetin erover waken om geen directe oorlog uit te lokken met de NAVO door op deze manier de grenzen van het bondgenootschap te testen. De Russische president zou dus eerder de NAVO militair willen uitdagen in plaats van te kiezen voor een open oorlog.

    “Helaas moeten we de nieuwe en zeer dramatische berichten over een verhoogde en versnelde Russische dreiging voor NAVO-landen serieus nemen”, analyseert Rusland-expert Flemming Splidsboel, senior onderzoeker voor Russische betrekkingen aan het Deense Instituut voor Internationale Studies, op X.

    “Mijn eerste gedachte is dat er inlichtingen zijn (van partners) die duidelijk in deze richting wijzen. Dit kunnen bijvoorbeeld politieke beslissingen zijn of de ontwikkeling van operationele plannen in Rusland”, zo schat hij in.

    “Pogingen om grondgebied te veroveren zijn onwaarschijnlijk, maar het zouden operaties kunnen zijn die de besluitvormingsprocessen van de NAVO verlammen, de cohesie in gevaar brengen en de wil van het bondgenootschap verzwakken”, legt Splidsboel uit.

    “Sterker dan verwacht”
    De Deense legerleider, generaal Flemming Lentfer, waarschuwt ook dat “Rusland nu sterker is dan verwacht”, ondanks de al twee jaar durende oorlog in Oekraïne. Rusland schakelt over naar een oorlogseconomie en is daar al ver mee gevorderd, het land wint nu al verrassend snel aan gevechtskracht en bouwt voorraden op.

    Zijn conclusie: “Denemarken heeft nog maar een paar jaar om zijn strijdkrachten op peil te brengen”.

    www.hln.be/buitenland/deense-geheime-...
  10. forum rang 8 closer 6 februari 2024 12:09
    Ik zit niet op Facebook, maar via-via krijg ik deze column weleens doorgestuurd...
    Van jawel... ex-provo, ex-kabouter Roel van Duijn! nl.wikipedia.org/wiki/Roel_van_Duijn
    Vanwege de opmerkelijke inhoud, plaats ik hem eenmalig hier.

    - - - - - - - - - -

    1/2

    VROEGER WAS IK HUN HELD
    RUSLAND EN ROEL 105

    Mijn artikelen over de noodzaak van een snelle opbouw van een krachtige defensie tegen Poetin veroorzaken weldadige onrust, vooral onder mensen die menen dat een ex-provo en kabouter geen realist mag zijn als het over het oorlogsgevaar van het Poetin-fascisme gaat. ‘Vroeger was je mijn held, maar nu ben je een oorlogshitser’, krijg ik te horen.

    Van een andere oude vriend ontving ik een stuk van militair historici Hein Bijkerk en Daniël Klep (onlangs verschenen in de NRC) waarin deze twee het ‘alarmisme’ over Ruslands agressie trachten te sussen. Dat topmilitairen als Rob Bauer waarschuwen voor een nieuwe, hete oorlog die zomaar ineens kan uitbarsten, is volgens hen spokenjacht. Het artikel keert zich fel tegen de Duitse en Zweedse defensieministers die - volgens mij terecht - waarschuwen dat als Rusland kan doorzetten in Oekraïne, er weldra een aanval op de Baltische of andere Europese staten kan volgen.

    Bijkerk en Klep vinden dat deze krachtige waarschuwingen en de daaraan verbonden voorstellen voor herinvoering van de dienstplicht en drastische verhoging van de wapenproductie geen verandering in onze economie rechtvaardigen en ook geen verdubbeling van de defensie-uitgaven. Want, zeggen de twee, de kwaliteit van de Russische krijgsmacht is beperkt. ‘Zelfs met een half miljoen soldaten heeft Rusland maar 20 procent van Oekraïne kunnen bezetten.’

    WAT EEN NAÏVITEIT!

    Weten deze beide experts dan niet dat de Russen de verovering van dit aanzienlijke Oekraïense grondgebied hebben klaargespeeld tegen een tot het uiterste gemotiveerd Oekraïens leger? Een leger bovendien dat door Amerika en Europa gesteund is met de modernste wapens en vele miljarden dollars? Weten zij niet dat het Russische leger ondertussen ook nog in Syrië en Afrika vele operaties simultaan heeft uitgevoerd? En vergeten zij dat de Russische agressie zich ondertussen ook heeft uitgestrekt tot ingrijpende cyberaanvallen op de westerse economie, die veel schade hebben veroorzaakt? En dat de Russische desinformatiecampagne in het Westen de opbloei van pro-Russische politieke partijen in Europa heeft aangejaagd, met als gevolg dat in de publieke opinie het Westen minder krachtig achter Oekraïne staat dan twee jaar geleden het geval was?

    Daarentegen is de militair-strategische positie van Rusland het laatste jaar duidelijk versterkt. Het land maakt veel meer wapens dan vroeger. En het heeft nu de steun van Iran en Noord-Korea als wapenleveranciers, terwijl het door het falen van de sancties geld genoeg heeft om huursoldaten uit alle delen van de wereld in de strijd te werpen.

    Het duo Bijkerk en Klep klept verder. ‘Poetin weet heel goed dat hij niet achteloos kan doorgaan met kostbare oorlogsproductie.’ Dat zou boze burgers irriteren.

    Wat een naïviteit! Als iemand van de Russische legerleiding bezwaar maakt wordt hij ontslagen en zwartgemaakt, als burgers bezwaar maken worden ze opgesloten, van hun bezit beroofd en pikzwartgemaakt.
  11. forum rang 8 closer 6 februari 2024 12:09
    2/2

    LIJKENPIKKER

    Het laatste voorbeeld van zo’n belastering van staatswege is de anti-oorlogskandidaat voor het presidentschap Boris Nadezdjin, die wordt uitgeschakeld met de beschuldiging dat hij een lijkenpikker is die handtekeningen van doden heeft verzameld. Berichten daarover bereiken ons dagelijks, niet de Russen, want hun berichtgeving wordt streng gecensureerd door het op oorlog gerichte Kremlin. Het is duidelijk dat het land overspoeld wordt door een mengsel van terreur en propaganda en dat dit zeer effectief is, zoals het dat ook was in Stalins tijd.

    Merkwaardig dat het deze ‘militair-historici’ ontgaat dat het Russische leger wel degelijk bloedgevaarlijk is en dat Poetin zich weinig zorgen hoeft te maken over binnenlandse kritiek, laat staan binnenlands verzet.

    TOCH VOORSTELLEN VAN KRACHTIGER DEFENSIE

    Veelzeggend is echter dat zelfs deze twee sussers defensieversterkende maatregelen willen nemen. Drie belangrijke.
    1: Blijvende ondersteuning van Oekraïne inclusief het gericht opvoeren van de productie van wapensystemen en munitie.
    2: Permanent ongedaan maken van de lichtzinnige defensiebezuinigingen in Nederland en andere NAVO-staten.
    3: ‘Effectiever gebruik van de beschikbare middelen’ door bundeling van krachten van de Europese defensiesystemen. Dat levert ‘miljoenen soldaten op, paraat en te mobiliseren. Ruim duizend marineschepen en tienduizend tanks.’
    Erkennen mijn oude, pacifistische geestverwanten dat deze maatregelen nu nodig zijn?

    Ik ben bang dat de antwoorden op alle drie de vragen negatief zijn. Omdat deze bruikbare voorstellen jullie, mijn oude vrienden, te ver gaan, omdat een aantal van jullie de schuld voor het oorlogsgevaar min of meer bij het Westen zoeken.
    En toch zijn dit de voorstellen van sussende experts, die waarschuwen tegen ‘alarmisme’ dat mensen als ik zouden bedrijven. En de laatste tijd ook Rob de Wijk, die nu aanspoort om niet alleen een watervoorraad aan te leggen, een radio in huis te halen en een zaklantaarn, maar ook cash op zak te hebben omdat in oorlogstijd de pinautomaten niet meer werken.

    HET NUCLEAIRE ANTWOORD OP NUCLAIRE CHANTAGE

    Waar Bijkerk en Klep aan voorbijgaan is de nucleaire chantage die Poetin bedrijft. Daartegen helpen de maatregelen die zij voorstellen niet.

    Zij gaan eraan voorbij dat wanneer Trump in november tot president gekozen wordt, Europa machteloos is tegenover de nucleaire overmacht van Rusland. Dat land beschikt over 5000 ballistische atoomraketten, Frankrijk en Engeland slechts over een paar honderd. Poetin zit op de verkiezing van Trump te wachten. Hij heeft zijn scenario’s voor aanvallen op het Balticum en Moldavië, begeleid door dreigementen over atoomwapens, al klaar. En hij watertandt van de gedachte dat Trump in het geval van een Russische overval zijn tong zal uitsteken naar Europa, dat zelf maar moet opdraaien voor de rekening voor z’n achterstallige defensie-uitgaven. Over tien maanden begint mijn feest, verkneukelt Poetin zich al.

    De productie van wapens blijft in Europa sterk achter bij de behoefte aan het front in Oekraïne, waardoor het leger zich onvoldoende kan verweren. Van de miljoen granaten die de EU vorig jaar maart in het vooruitzicht heeft gesteld, om binnen een jaar aan Oekraïne te leveren, is in werkelijkheid geen sprake. Men rekent erop dat de EU dan maar een derde aan het belegerde land kan leveren. Het is dus hoog tijd dat de productie van Europese wapens sterk opgeschroefd wordt, wil ons werelddeel zich onafhankelijk van de VS kunnen verdedigen tegen Rusland.

    SCHOLZ NEEMT LEIDING

    Nu heeft eindelijk Scholz de leiding genomen om verbetering te brengen. Hij heeft in december aan alle EU-lidstaten een brief geschreven met het verzoek om hem vóór 1 februari een lijst te sturen van de wapens waarmee elk van de lidstaten Oekraïne in 2024 te hulp wil schieten. Een mooi initiatief en ongewoon voor een sociaaldemocraat en bovendien ongewoon voor een naoorlogse regering van Duitsland. Zelensky heeft Scholz met zijn coördinerend optreden gecomplimenteerd en hem de Europese ‘Leader’ genoemd, wat Scholz wel kan gebruiken want hij is meer en meer bekend komen te staan als twijfelaar. Bijvoorbeeld over de levering van Taurusraketten aan Oekraïne, dat daarom zit te springen.

    Maar Scholz doet meer dan alleen aandringen bij andere lidstaten. Binnenkort opent hij een reusachtige nieuwe fabriek van Rheinmetall in Niedersachsen, dat 200.000 15,5 cm granaten per jaar belooft te gaan produceren. Hij garandeert Rheinmetall afname door de staat, waardoor dit concern ook een munitiefabriek in Litouwen gaat bouwen en de productie in Hongarije en Roemenië gaat verhogen. Niet toevallig is het dat de Russische desinformatie zich nu vooral op Duitsland richt, de Duitsers wordt via online-fake ingeprent dat de Duitse regering z’n eigen bevolking verwaarloost door steeds meer hulp aan Oekraïne. Alleen al vorig jaar zijn er 15.500 van zulke Russische desinfo-berichtjes getwitterd of anderszins aan Duitse burgers verzonden, heeft Der Spiegel ontdekt.

    Zal deze verhoogde wapenproductie de Russen afschrikken? Daar ziet het niet naar uit, de Russische oorlogseconomie produceert aanzienlijk meer.

    Wat Scholz en de andere Europese leiders nalaten is de wapenproductie onder een generale staf te brengen die ook echt besluiten kan nemen. En daarbij ook de productie van atoomwapens betrekt. Natuurlijk is dit een precair onderwerp, want Frankrijk en Engeland, de enige Europese landen die zulke wapens produceren, willen die bevoegdheden niet delen. Toch zal er ook een Europees verdedigingsstelsel moeten komen waarin het principe geldt dat de NAVO huldigt: allen voor een, een voor allen. Als een van de EU-lidstaten wordt aangevallen zullen de anderen onmiddellijk te hulp schieten. Dat is nu nog toekomstfantasie. Als Trump wordt gekozen en Rusland de Baltische staten met nucleaire wapens aanvalt en de president van Amerika doet alsof z’n neus bloedt, dan zal Frankrijk vermoedelijk zijn atoomwapens op zak houden. Met als gevolg dat de Russische verovering van Oost-Europa weer een flinke stap naar het Westen maakt.

    Wanneer begint het gesprek over een Europese nucleaire afschrikkingsmacht? Pas als de verkiezing van Trump een feit is?
  12. forum rang 5 Mdv 6 februari 2024 13:11
    Ik geloof niet zo in een nucleaire oorlog of een nucleaire afschrikkingsmacht, het maakt niet zoveel uit of je er 100 of 10000 hebt, de gevolgen van een paar zijn al niet te overzien voor beide partijen.
    De grote vraag is vooral hoeveel bereidheid is er in de
    Navo om een grootschalige oorlog te starten als er bijv een baltische staat word aangevallen, zeker met zo'n onberekenbare Trump.
  13. forum rang 8 het zwaard 6 februari 2024 13:36
    Abortus was in Rusland nooit zo omstreden als het in België ooit was. Maar sinds de oorlog in Oekraïne laait het debat op. Vrouwen moeten meer kinderen krijgen, een zwangerschap afbreken gaat in tegen het staatsbelang. Want zo worden er te weinig nieuwe soldaten geboren.
    Houden de Russen er dan rekening mee , dat ze over pakweg 20 jaar nog aan het oorlogsvoeren zijn ?
  14. forum rang 8 het zwaard 6 februari 2024 14:28
    Terwijl Oekraïne aan verscherpte mobilisatieregels werkt, vluchten duizenden mannen liever via een gevaarlijke grensrivier naar Roemenië. Bewakers die hen moeten tegenhouden, redden vaak ook hun leven. ‘De rivier leert je meteen dat je een fout hebt gemaakt.’
    Majoor Oleh Seleznjov heeft de hele oorlog nog geen schot gelost. Hij is gelegerd op zo’n 1.000 kilometer van het front, bij een bergrivier die de grens vormt tussen Oekraïne en Roemenië. Maar de 32-jarige Oekraïner heeft hier al zo veel oorlogsdoden gezien, dat hij de tel is kwijtgeraakt.
    Ik denk dat ik iets van tien lijken heb gezien”, zegt Seleznjov.

    Het waren allemaal Oekraïense mannen van tussen de 18 en 60 jaar – mannen die in aanmerking komen voor dienstplicht of mobilisatie door het leger en het land daarom niet mogen verlaten. Ze verdronken in de bergrivier bij hun poging het leger te slim af te zijn.

    Bij het aanbreken van het derde jaar van de grootschalige oorlog heeft het Oekraïense leger meer moeite dan ooit om militairen te werven. Er staan allang geen rijen vrijwilligers meer bij rekruteringsbureaus, zoals aan het begin van de Russische invasie. Oproepbrieven van het leger worden massaal genegeerd. Sommige mannen mijden de straat om rekruteringsambtenaren te ontlopen. Anderen – een kleine minderheid volgens de regering – gaan verder en wagen zich aan een illegale grensoversteek.

    Ondertussen schreeuwt het Oekraïense leger om frisse strijdkrachten. Die moeten verliezen compenseren en vermoeide militairen de kans geven op adem te komen. Kiev zwijgt over het eigen dodental, maar Amerikaanse inlichtingendiensten schatten in augustus dat Oekraïne 190.000 militairen is kwijtgeraakt, van wie 120.000 gewond en 70.000 gesneuveld. Een Russisch overwicht in artilleriemunitie, veroorzaakt door beperkte westerse munitieaanvoer naar Oekraïne, drijft de verliezen verder op.

    MINIMUMLEEFTIJD OMLAAG
    Het leger ziet maar één oplossing om de verdediging vol te houden: op grotere schaal mobiliseren. Valeri Zaloezjny, de hoogste militair van Oekraïne, heeft president Volodymyr Zelensky om 450.000 tot 500.000 extra militairen gevraagd, boven op de 800.000 Oekraïners die nu al in het leger zitten. In een essay riep Zaloezjny eind vorig jaar om nieuwe rekruteringsregels om te concurreren met “de veel grotere mobilisatiecapaciteiten” van Rusland. De afgenomen motivatie onder Oekraïners om zich aan te sluiten bij het leger wijt hij aan “het langdurige karakter van de oorlog”, “mazen in de wet” die mannen in staat stellen om de mobilisatie te ontlopen en “beperkte mogelijkheden voor het afwisselen van militairen aan het front”.

    Dinsdag diende de regering een wetsvoorstel in voor aanscherping van de mobilisatieregels. Het voorstel verlaagt de minimumleeftijd voor mobilisatie van 27 naar 25 jaar, zodat er meer mannen kunnen worden opgeroepen – wie jonger is, kan alleen met eigen instemming de oorlog in worden gestuurd. Tal van ambtenaren verliezen hun vrijstelling en mensen met voorwaardelijke straffen komen ook in aanmerking voor mobilisatie – nu mogen veroordeelden het leger niet in.

    Ook wil de regering mobilisatieontduikers aanpakken. Mannen die een oproepbrief negeren, verliezen toegang tot hun bankrekening en mogen niet meer autorijden. Doen alsof ze de brief niet hebben gezien, wordt onmogelijk: het leger krijgt het recht om oproepbrieven online te overhandigen via een verplicht overheidsportaal.

    De Russische regering voerde vorig jaar vergelijkbare regels in, zonder veel onderlinge discussie. Oekraïne neemt meer tijd voor een beslissing die diep ingrijpt in de levens van miljoenen mensen. Het parlement, dat een eerdere versie van het wetsvoorstel afschoot, buigt zich de komende weken over het heetste hangijzer in de Oekraïense samenleving.
  15. forum rang 8 het zwaard 6 februari 2024 14:32
    deel 2:
    GOUDSTAVEN OP ZAK
    De eenheid van Seleznjov, verantwoordelijk voor de bewaking van 320 kilometer grens langs Roemenië en Hongarije, hield vorig jaar 2.000 mannen tegen – ruim vier bataljons, in legertermen. Onder hen: twee mannen met duizenden dollars en goudstaven in hun rugzak, de eigenaar van een failliete privékliniek die naar zijn vrouw en kinderen wilde, en een vader en zoon (de zoon haalde de overkant, de vader werd opgepakt).

    Zeker negentien mensen verdronken en vijf vroren dood op vluchtroutes door de bergen, die vóór de invasie werden gebruikt voor sigarettensmokkel.

    Langs de hele grens hield de bewaking ruim 21.000 mannen aan, zo stelden de autoriteiten in november. Ongeveer evenveel mannen slaagden in hun ontsnappingspoging: buurlanden Polen, Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slovakije hadden in augustus gezamenlijk 20.000 illegale grensoverstekers vanuit Oekraïne geteld.
    VALSE PAPIEREN
    Groter is het probleem van mannen die het land ontvluchten met valse papieren, zegt Lesja Federova, een persofficier van de grensbewaking. Zo verschijnen er volgens haar verdacht veel mannen aan de grens met papieren waarin wordt gesteld dat ze uitgezonderd zijn van mobilisatie: mannen met drie of meer kinderen en/of een medische aandoening. “Er wordt veel betaald voor valse papieren”, zegt Federova. “Wel 5.000 euro.”

    Hoeveel mannen onrechtmatig naar de Europese Unie zijn gevlucht, is onbekend. De BBC heeft op basis van statistieken van Eurostat berekend dat 650.000 mannen in de oproepbare leeftijd Oekraïne hebben verlaten sinds de invasie.

    De grensbewakers langs de Tisza worden regelmatig in de verleiding gebracht om te helpen bij een oversteek. Volodymyr, een 22-jarige sergeant met een grommende Duitse herdershond aan een korte lijn, kreeg duizenden dollars aangeboden van mannen die hij op heterdaad had betrapt. Soms nadat hij zijn eigen leven had geriskeerd om ze uit de rivier te redden. “Waren de straffen maar zwaarder”, zegt Volodymyr.

    Op een poging tot een illegale grensoversteek staat een boete van 3.500 hryvna (86 euro). Alleen smokkelaars, die mannen tegen betaling adviseren over oversteekroutes en zwakke plekken in de grensbewaking, kunnen de gevangenis indraaien. Vorige week heeft een Oekraïense rechtbank een inwoner van een grensdorp veroordeeld tot 7 jaar celstraf voor het smokkelen van een man naar Slovakije in ruil voor 500 dollar (460 euro).

    SCHULDGEVOELENS
    Volodymyr heeft geen enkel begrip voor mannen die hun land ontvluchten in oorlogstijd. “Ze maken me boos”, zegt hij.

    Maar niet elke man voelt zich klaar voor oorlog. In een dorp in het noordoosten van Oekraïne zit een 44-jarige akkerbouwer met neergebogen hoofd in zijn woonkamer. “Ik ben een zwakkeling”, zegt de man, die niet met naam in de krant wil.

    In de eerste dagen van de inval zag hij hoe het Russische leger zijn dorp onder vuur nam. Hij wist ternauwernood met zijn vrouw te vluchten en sloot zich in de chaos van destijds informeel aan bij Oekraïense militairen die de Russen probeerden te stoppen. Maar hij schrok zo van het geweld op het slagveld, dat hij zich terugtrok. “Ik kan niet tegen de explosies’, zegt hij. ‘Ik begrijp niet hoe mensen aan het front het volhouden.”

    Ook andere mannen die de krant in Oekraïne sprak, worstelen met schuldgevoelens over het feit dat ze zich niet hebben aangemeld bij het rekruteringsbureau. Ze willen hun kinderen zien opgroeien of hun baan niet opgeven. Ze willen niet doden. Velen zijn geschrokken door verhalen van gemobiliseerde vrienden over verschrikkingen in de loopgraven of brute bevelhebbers. Sommigen vrezen het verlies van hun persoonlijkheid meer dan het verlies van hun leven.

    Maar allemaal weten ze: andere mannen gingen wel.
  16. forum rang 8 het zwaard 6 februari 2024 14:59
    Deel3:

    Zo zie ja maar, wie geld heeft zit niet meer in Oekraïne. Is aan het werk in het buitenland om zijn achtergebleven familie financieel te ondersteunen, of ligt gewoon in de Spaanse zon , net als wij thans.
    Bijna alle dagen zie ik hier auto's rondrijden(meestal SUV's) met een UA nummerbord, wat niet meteen wil zeggen dat het Oekraïners zijn want het doet hier de ronde dat de meesten Russen zijn met een Oekraïense nummerplaat.
    ER worden de laatste jaren ook verrassend veel SUV's gestolen. In onze vriendenkring al zelfs 2.
    Vorige jaar zag ik een Russische auto waar iemand een grote Z in de deur had in gekerfd.
    Ee zijn hier nog heel veel Russen die hier al jaren wonen in Altea Hills . Dit is geen toeval vermits er hier regelmatig in de krant staat te lezen.
    ALICANTE – In 2019 ontdekte een Spaans televisieprogramma dat Poetin regelmatig verblijft in de exclusieve wijk Altea Hills aan de Costa Blanca. Het zou dus zomaar kunnen dat je tijdens een bezoek aan Altea of omgeving ooit Poetin op straat hebt zien lopen. Maar dat zal voorlopig wel niet meer het geval zijn nu hij hoogstwaarschijnlijk nergens meer welkom zal zijn.
  17. forum rang 10 DeZwarteRidder 6 februari 2024 15:10
    NOELREPORTS
    @NOELreports
    The US Army aims to double the production of 155mm artillery shells, a key munition used in Ukraine, by October, with plans to reach 100,000 shells per month in 2025. The increase is facilitated by a new factory in Texas using new technology. Current monthly production rates rose from 14,000 to 28,000 by October 2023. The U.S. seeks to meet Ukraine's ammunition needs amid Russia's invasion, but congressional approval for a Ukraine aid bill, including $3.1 billion for munition production, is crucial for achieving the target.

    twitter.com/NOELreports/status/175477...
64.438 Posts
Pagina: «« 1 ... 2989 2990 2991 2992 2993 ... 3222 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.854
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.392
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.056
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 167
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.790
Aedifica 2 847
Aegon 3.257 320.448
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.819
ageas 5.843 109.790
Agfa-Gevaert 13 1.904
Ahold 3.536 74.037
Air France - KLM 1.024 34.407
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.551
Allfunds Group 3 1.241
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.248
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 343
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.779
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.595
AMG 965 126.803
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.220
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.630
Arcelor Mittal 2.024 318.812
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.206
Aroundtown SA 1 190
Arrowhead Research 5 9.327
Ascencio 1 21
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.795
ASML 1.762 77.984
ASR Nederland 18 4.181
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 347
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.825
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.701

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 juni

    1. Vergadering OPEC+
  2. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht