Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Stork Terug naar discussie overzicht

inkoop eigen aandelen...

47 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 augustus 2006 18:01
    quote:

    wormer schreef:

    Gaan we het nog beleven dat de Rabo jongens wat dieper in de buidel moeten tasten om de 1,9 mio te vergaren. Wanneer er telkens met die goedkope ask bedragen er aanbod wordt geleverd dan blijven de boys op dat lekker lage niveau hun best doen. Het verhaal dat eigen inkoop de koers op hogere niveaus brengt is een fabeltje want duidelijk is dat de koers voor die 1,9 mio tot stand komt door het beroemde vraag en aanbod. Zou niet weten of dit aantal de spoeling dunner gaat maken bij de dividend uitkering. Zet volgens mij geen zoden aan de dijk.
    lage omzetten...

    ligt het niveau ook niet een beetje aan de vakantietijd, want de totale omzet van afgelopen 4 dagen is nog geen 300 k (gem. dagomzet)...!

  2. [verwijderd] 18 augustus 2006 14:14
    Persbericht Stork - inkoop eigen aandelen
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Hier volgt een persbericht uitgegeven door Stork:

    Melding inkoop eigen aandelen Stork N.V.

    Stork maakt bekend naar aanleiding van het inkoopprogramma eigen aandelen voor het jaar 2006, dat is aangekondigd in het persbericht van 26 juli 2006 en wordt uitgevoerd door Rabo Securities, dat:

    - gedurende de periode van 11 augustus 2006 tot en met 17 augustus 2006, Stork 41.763 eigen aandelen heeft ingekocht voor een gemiddelde prijs van euro 37,57 per aandeel.

    - gedurende de periode van 27 juli 2006 tot en met 17 augustus 2006, Stork in totaal 407.049 eigen aandelen heeft ingekocht voor een gemiddelde prijs van euro 37,31 per aandeel.

  3. [verwijderd] 25 augustus 2006 15:09
    Het aantal ingekochte stuks blijft dalen. Begrijp nu dat de markt een koers van hoog 37 euro zat is. Het is een zielig aantal van iets meer dan 37.000 stuks. Laat de aandeelhouders hun stukken vast houden zeker tot de prijs van 43 euro ( het bod wat de CEO hooghartig als te laag zag ). Als de CEO ( met aardig wat opties ) dit al te laag vond wat moeten de aandeelhouders dan wel niet vinden.
    Ook lijkt mij het op te voeren toneelstuk op 5 september een aardige hint hoe de prijs van het aandeel behoort te liggen. Aandeelhouders durf deze voorstelling af te wachten.
  4. forum rang 10 voda 1 september 2006 15:55
    Stork koopt 55.000 eigen aandelen in1 sep 2006, 15:34 uur
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Industrieel concern Stork heeft van 25 tot 31 augustus 2006 54.608 eigen aandelen ingekocht voor een gemiddelde prijs van EUR38,63 per aandeel. Dit meldt het bedrijf vrijdag.

    Hiermee komt het aantal ingekochte aandelen van 27 juli tot 31 augustus 2006 in totaal op 499.355 eigen aandelen voor een gemiddelde prijs van EUR 37,51 per aandeel.

    - Door Elvan Bayraktaroglu; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; elvan.bayraktaroglu@dowjones.com

  5. [verwijderd] 4 september 2006 07:47
    Centaurus, Paulson verhogen Stork belang naar ca 30% -bron

    Door Arien Stuyt
    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Hedgefondsen Centaurus Capital en Paulson & Co hebben hun gezamenlijke belang in industrieel conglomeraat Stork in de afgelopen maanden vergroot naar circa 30%, aldus een welingevoerde bron bekend met de situatie tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

    Eerder dit jaar melden beide fondsen een belang van zo'n 21% te hebben in Stork.

    Paulson, dat ook namens Centaurus spreekt, was niet bereikbaar voor commentaar. Stork-woordvoerder Dick Kors zegt de lezing van de bron "niet te kunnen bevestigen of ontkennen".

    De fondsen dringen al langer aan op opsplitsing van Stork, dat nu nog bestaat uit vier onderdelen: Aerosopace, Technical Services, Food Systems en Prints, dat op de verkooplijst staat.

    Deze onderdelen hebben weinig onderlinge synergieen. Volgens de aandeelhouders is het aandeel Stork dan ook "substantieel ondergewaardeerd". Paulson-woordvoerder Mina Gerowin wees tijdens de aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar op de 'conglomerate discount,' die wordt veroorzaakt doordat de vier divisies geen synergie met elkaar hebben en het feit dat de markt het toekomstige winstpotentieel niet op waarde schat.

    De fondsen dringen dan ook aan op een ontvlechting van Stork, om zo de waarde te vergroten. Het van de beurs halen van Stork is volgens hen de beste optie.

    Stork kondigde in februari dit jaar dan ook aan een onderzoek te starten naar de wenselijkheid van het verlaten van de Amsterdamse beurs. Vier maanden en EUR17 miljoen aan onderzoekskosten verder stelde het concern echter dat een delisting 'niet wenselijk' was. 'De rendementsvoorwaarden van potentiële kopers stroken niet met het profiel van de onderneming,' stelde Stork toen.

    Het aandeel zakte na die mededeling in elkaar, van ruim EUR42 naar rond de EUR37.

    Aanstaande dinsdag 5 september staat een bijzondere aandeelhoudersvergadering op het programma. Hierop zal Stork de beslissing om beursgenoteerd te blijven toelichten.

    Het is een informatieve vergadering en er kan niet gestemd worden. Centaurus en Paulson hebben volgens Stork-woordvoerder Dick Kors niet gevraagd om punten toe te voegen aan de agenda.

    Volgens bronnen bekend met het bedrijf zullen de twee aandeelhouders zeker aandringen op nieuwe stappen van Stork om het fonds op te splitsen. "Stork heeft een ramkoers gekozen door de mening van de grootaandeelhouders te negeren en die zijn daar niet blij mee," stelt een bron bekend met de situatie.

    Overigens zouden Centaurus en Paulson steun hebben gekregen van een groep IJslandse investeerders, die onder de naam LME inmiddels een belang hebben van circa 7% in Stork.

    LME bestaat uit Marel, Eyrir Invest and Landsbanki Íslands. Marel is een bedrijf op het gebied van voedingssystemen. Het bedrijf zou volgens bronnen Stork's onderdeel Food Systems over willen nemen.

    Het aandeel Stork noteert omstreeks 15.15 uur 0,03% hoger op EUR38,50.

    Maximaal 8% van de aandelen Stork is in Nederlandse handen.



    Door Arien Stuyt; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; arien.stuyt@dowjones.com
  6. [verwijderd] 4 september 2006 16:52
    Zeer mooi nieuws

    Ik verwacht ook wel dat de Hegdefunds hun belang aan het uitbouwen zijn met het Ijslandse fonds

    Hun manier om toch winst uit hun investering te maken

    Het betekent dat ( als Stork 1,9 miljoen aandelen , ofwel voor 70 miljoen aandelen heeft opgekocht )

    Deze 3 combinatie bijna 40 % van de aandelen in handen heeft nu al !!!

    Of het nu links om gaat of rechts om :

    Stork gaat wel van de beurs ( is mijn denken )

    Ik verwacht binnen 4-6 maanden een bod ( of van de hegdefunds met de Ijslander , die dan het gedeelte opkoopt waar hun intresse in hebben )

    Gewoon blijven zitten in Stork mensen !

    Het gewin komt nog wel !

    N
  7. [verwijderd] 4 september 2006 17:22
    FD/4 sept 2006

    Industriële conglomeraat Stork presenteert in een algemene aandeelhoudersvergadering zijn studie naar een beursexit en gaat zo de confrontatie aan met hedge funds als Centaurus en Paulson...

    ...en gaat zo de confrontatie aan...!
  8. [verwijderd] 5 september 2006 07:05
    Belegger eist opheldering Stork
    Aandeelhoudersvergadering vol vragen over 'mislukte' beursexit

    PIETER ELSHOUT / FD / 4 sept 06

    AMSTERDAM - Een aantal grote aandeelhouders is ontevreden over de uitleg die Stork tot nu toe heeft gegeven over zijn eigen onderzoek naar een beursexit. Zij vragen zich af of het bedrijf voldoende openstond voor een verkoop.

    Vertegenwoordigers van onder meer grootaandeelhouders Centaurus, Paulson & Co (met samen een belang van meer dan 20%) en de Vereniging voor Effectenbezitters zullen vandaag opheldering vragen tijdens een door Stork speciaal ingelaste vergadering van aandeelhouders.

    Bestuursvoorzitter Sjoerd Vollebregt van Stork wil deze vergadering gebruiken om een aantal 'misverstanden' rond het onderzoek uit de wereld te helpen. Wat hem betreft wordt de zaak na vandaag definitief afgesloten.

    In februari kondigde Stork onverwacht aan zichzelf in de etalage te zetten. Het bedrijf lag onder vuur van ontevreden aandeelhouders Centaurus en Paulson, die aanstuurden op verkoop of opsplitsing. Het bestuur besloot het lot in eigen hand te houden en startte een onderzoek naar een beursexit.

    In juli maakte het bedrijf bekend geen kopers te kunnen vinden. De beurs reageerde teleurgesteld op dat bericht en de koers daalde 15%. Stork gaf weinig details over de reden waarom er geen kopers waren. In een persbericht verklaarde Vollebregt: 'Er was op dit moment simpelweg geen match mogelijk tussen ons profiel en de rendementsvoorwaarden van de geïnteresseerde partijen.'

    Dezelfde dag meldden bronnen in financiële kringen dat er bij Stork tijdens het onderzoek een indicatief bod was binnengekomen van euro42 tot euro45 per aandeel, circa 10% boven de koers van gisteren. De belangstelling kwam van het Amerikaanse private equity-fonds Clayton Dubilier Rice (CDR).

    Omdat Stork aan CDR aangaf geen belangstelling te hebben, kwam CDR nooit tot een concreet bod. De investeerder heeft volgens bronnen nog steeds belangstelling.

    In een interview met weekblad Elsevier, afgelopen week, zegt Vollebregt: 'U kunt niet verwachten dat ik het bedrijf nu onder de potentiële waarde verkoop.'

    Vandaag zal Vollebregt naar verwachting benadrukken dat er slechts één gegadigde was die Stork als geheel wilde kopen. Deze heeft slechts een indicatieve prijs genoemd, waaraan geen rechten verbonden kunnen worden. Bij gebrek aan een tweede bieder was het in verdere onderhandelingen moeilijk geweest om een prijs te bedingen die de volle waarde van Stork vertegenwoordigt.

    Ingevoerde bronnen stellen dat grootaandeelhouders Centaurus en Paulson een bod van euro45 desondanks graag in overweging hadden willen nemen. 'Dat is wat lager dan gehoopt, maar wel een mooie gelegenheid om uit te stappen.' Dat geldt zeker voor Centaurus, dat al sinds juli 2004 in Stork belegt.

    Vollebregt zal vandaag waarschijnlijk herhalen dat het niet klopt dat hij mogelijke bieders op Stork heeft afgeschrikt door allerlei condities te bedingen. Geruchten daarover hebben sommige aandeelhouders het idee gegeven dat Stork het onderzoek naar een beursexit is ingegaan met de vooropgezette bedoeling om geen koper te vinden. Het onderzoek vond in deze theorie alleen plaats om Centaurus en Paulson de mond te snoeren.

    Tot slot stellen aandeelhouders vragen over de kosten van het onderzoek, die worden geschat op euro 17 mln. De omvang van dat bedrag wekt het vermoeden dat de adviseurs een zogenoemde succesfee krijgen. Als Stork de volle beloning betaalt aan zijn adviseurs, zelfs al hebben die gefaald bij het vinden van kopers waarmee Stork in zee wil gaan, roept dat de vraag op welke opdracht Stork dan wel aan die adviseurs heeft meegeven.

    Centaurus en Paulson zeggen niet van plan te zijn hun aandelen in Stork te verkopen nu het bedrijf op de beurs blijft. Volgens hen blijven de aandelen ondergewaardeerd zolang het bedrijf niet wordt gesplitst of verkocht. Volgens persbureau Dow Jones hebben deze aandeelhouders hun belang de afgelopen tijd zelfs uitgebreid, van meer dan 20% tot circa 30%. De beleggers geven geen commentaar.
  9. [verwijderd] 5 september 2006 15:29
    De beide grootaandeelhouders hebben op hun vraag een tevreden antwoord gekregen.De CEO doet zijn show en de heren deden een plas en het bleef zoals het was. Beste Stork volgers laat je niet een rad voor de ogen draaien. Het kan niet zo zijn dat de koers keurig onder de 45 euro mag voort dobberen. In de coulissen wordt hard gewerkt aan een betere uitvoering waarbij de regie in handen ligt van de grootaandeelhouders. Geduld is een schone zaak.
  10. [verwijderd] 5 september 2006 15:50
    quote:

    wormer schreef:

    De beide grootaandeelhouders hebben op hun vraag een tevreden antwoord gekregen.De CEO doet zijn show en de heren deden een plas ...
    er zijn afspraken gemaakt met grootaandeelhouders... zodoende !
  11. forum rang 4 watergeus 5 september 2006 17:47
    Als ik de presentatie lees vind ik het een duidelijk verhaal. Misschien wel naief want alle partijen hebben zwijgplicht en vast wat rooskleuriger voorgesteld, maar toch. Je kan wel boos zijn dat de ceo ook riep dat de koers hoger moet staan maar het zijn vooral de hedgefunds die zeuren. Wel roepen hoger maar niet hoger willen kopen en ondertussen weer bijkopen want misschien toch vertrouwen in deze slimme en voortvarende CEO. Gewoon stoppen met wippen in de kajuit en terug aan het roer. Best trots op stork. en de belegger.. die laat het aandeel ook na dit verhaal vandaag niet vallen. Alleen JSF kan Stork bedreigen want daar hebben ze zelf geen invloed op.
  12. [verwijderd] 5 september 2006 17:57
    Precies. Dat bedoel ik ook te zeggen. Er zijn geen afspraken gemaakt met grootaandeelhouders. De Vries van VEB vroeg zich ook al af waarom deze partijen de lippen zo strak opelkaar hielden. Mijn visie is dat hier een Pirus overwining behaald is door de CEO. Geen afspraken betekent in mijn ogen dat de grootaandeelhouders de vrije hand krijgen c.q. nemen om die acties te gaan ondernemen om hun gewenste doel te bereiken. Er kan geen koers van onder de 40 euro dagelijks op de borden verschijnen als je weet dat er onderhandeld had kunnen worden vanaf 43 euro.
  13. [verwijderd] 5 september 2006 18:19
    quote:

    watergeus schreef:

    Als ik de presentatie lees vind ik het een duidelijk verhaal. Misschien wel naief want alle partijen hebben zwijgplicht en vast wat rooskleuriger voorgesteld, maar toch. Je kan wel boos zijn dat de ceo ook riep dat de koers hoger moet staan maar het zijn vooral de hedgefunds die zeuren. Wel roepen hoger maar niet hoger willen kopen en ondertussen weer bijkopen want misschien toch vertrouwen in deze slimme en voortvarende CEO. Gewoon stoppen met wippen in de kajuit en terug aan het roer. Best trots op stork. en de belegger.. die laat het aandeel ook na dit verhaal vandaag niet vallen. Alleen JSF kan Stork bedreigen want daar hebben ze zelf geen invloed op.
    lezen is anders dan horen/zien, lees morgen (of overmorgen) de kolom van de heer P. de Vries hier... !

    er zijn afspraken gemaakt met de hedge funds... al moest de CEO vandaag behoorlijk zweten !

    er klopte niets in zijn verhaal, vandaag niet, morgen ook niet ... zwak !
  14. [verwijderd] 6 september 2006 13:10
    weet je pegro wat er niet klopt:

    1) andere aandeelhouders mogen -op aandeelhoudersvergadering- niet weten wat er met grootaandeelhouders besproken c.q. afgesproken is
    2) de heren Kalff en vollebregt klassificeren de inhoud van de besprekingen als koers/beurs gevoelige informatie
    3) de hedge funds houden hun (grote) mond dicht
    4) de BAvA was voornamelijk bijelkaar geroepen op aandringen van Centaurus & en Paulson & Co, maar die zwijgen... is dat niet raar, tenzij er vantevoren afspraken zijn gemaakt...
    5) 17 mln alleen maar externe kosten en voornamelijk de uren van de adviseurs...! 3 a 4 hoger dan een dergelijk onderzoek voor VNU

    de enige die scherp de praktijk van de heren Kalff en vollebregt in twijfel trok was de heer P. de Vries...! dat heeft ie ook eerder gedaan namens de aandeelhouders in de zaak Ahold !!! (initieel werden de vraagtekens van dhr. de Vries ook niet serieus genomen, maar ik neem aan dat je wel op de hoogte bent van de resultaten...)

    geen enkel inhoudelijk en fatsoenlijk antwoord op de door hem gestelde vragen...!?

    de showmasters van gisteren gaven inhoudelijk geen relevante informatie aan andere aandeelhouders meer dan wat reeds bekend was ! zodoende, de vraag is waarom was de BAvA eigenlijk bijelkaar geroepen?

    kloppen deze praktijken volgens jou?! als je het gevoel hebt dat je als aandeelhouder (!?) serieus wordt behandeld dan respecteer ik je mening.

    in de FD van vandaag staan er 3 artikels over de BAvA-show van gisteren:

    - Kleine beleggers richten pijlen op bestuur Stork
    - Kritiek op Stork over omgang met hedge funds
    - Bal ligt weer bij Centaurus

    p.s.
    zou je je verbazen als je achteraf te weten komt dat er afsprken waren gemaakt rondom het manipuleren van de koers, over de toekomstige strategie, etc...?

    gelukkig zijn er genoeg voorbeelden van dit soort praktijken waaruit (achteraf) blijkt dat de aandeelhouders niet alles moeten geloven...en dat ze best kritische vraagtekens kunnen plaatsten over de gang van zaken !

  15. forum rang 4 watergeus 6 september 2006 17:39
    Met die laatste zin eens. Ik waardeer je bijdrage die die forum tenminste enig leven in blazen maar vraag me af of hebzucht ook een beetje paranoia kan creeeren. Volgens mij heeft Stork zelf de BAVA aangekondigd en geven ze weer wat er is gebeurd. Hoezo geen informatie aan belegger. als er werkelijk een bod had gelegen dan had die partij dat zelf openbaar mogen maken. Je leest op iex dagelijks overnames en prijzen. En Meneer de Vries is weliswaar het nuttige geweten van de beurs maar ziet in zijn drang tot ontmaskering misschien de zaken niet altijd juist. Ik eindig in ieder geval met dezelfde opmerking als vorig bericht: belegger gelooft in Stork, opnieuw de koers flink omhoog in dalende markt. Gegroet you nice guy.
  16. [verwijderd] 6 september 2006 18:12
    quote:

    watergeus schreef:

    Met die laatste zin eens. Ik waardeer je bijdrage die die forum tenminste enig leven in blazen maar vraag me af of hebzucht ook een beetje paranoia kan creeeren. Volgens mij heeft Stork zelf de BAVA aangekondigd en geven ze weer wat er is gebeurd. Hoezo geen informatie aan belegger. als er werkelijk een bod had gelegen dan had die partij dat zelf openbaar mogen maken. Je leest op iex dagelijks overnames en prijzen. En Meneer de Vries is weliswaar het nuttige geweten van de beurs maar ziet in zijn drang tot ontmaskering misschien de zaken niet altijd juist. Ik eindig in ieder geval met dezelfde opmerking als vorig bericht: belegger gelooft in Stork, opnieuw de koers flink omhoog in dalende markt. Gegroet you nice guy.
    beste watergeus, het gaat niet om hebzucht... echt niet.

    het gaat om helderheid, en integriteit in de berichgeving... je vind het kennelijk ook niet moeite waard om in te gaan op mijn opmerkingen hierboven, wat was de nut van de vergadering van gisteren? denk je dat het bestuur de BAvA bijeen had geroepen voor jou en mij... natuurlijk niet, voor de lastige grootaandeelhouders, toch?

    de drang van de heer P. de Vries is m.i. terecht, hij zet bij voorbaat vraagtekens i.p.v. achteraf met open mond en grote ogen staan te kijken...je weet zelf ook dat wanneer de hedge funds in de picture komen wordt het oppassen geblazen...!!! en wat doet het gewaardeerde bestuur van Stork...ja hoor, men bespreekt uren lang de toekomstige strategie van Stork met de grootaandeelhouders en de rest van aandeelhouders mag dat niet weten !

    jij weet het niet, ik ook niet en de heer de Vries ook niet...! maar we weten een ding wel, Bal ligt weer bij Centaurus & en Paulson & Co... men mag nu zelf met een overnamevoorstel -of overnamekandidaat- komen ! dat is de deal.

    heb je toruwens de BAvA gisteren kunnen volgen? heb je ook de mogelijkheid gehad om de artikels in FD te lezen?

    groet,
47 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.854
AB InBev 2 5.311
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 47.453
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 9.057
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 167
ADMA Biologics 1 32
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.811
Aedifica 2 847
Aegon 3.257 320.460
AFC Ajax 537 7.029
Affimed NV 2 5.834
ageas 5.843 109.790
Agfa-Gevaert 13 1.904
Ahold 3.536 74.039
Air France - KLM 1.024 34.408
AIRBUS 1 2
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.779
Alfen 13 17.561
Allfunds Group 3 1.242
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.248
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 343
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.779
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.822 240.605
AMG 965 126.828
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.527
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 384
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.220
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 322
Arcadis 251 8.630
Arcelor Mittal 2.025 318.822
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 272
arGEN-X 15 9.208
Aroundtown SA 1 190
Arrowhead Research 5 9.330
Ascencio 1 21
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.799
ASML 1.762 78.020
ASR Nederland 18 4.183
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 347
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.828
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.701

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex industrie (ISM) mei (VS) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht