Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Ad Schellen - Ter land, ter zee, in de lucht

29 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juli 2007 09:48
    quote:

    jaap_10 schreef:

    De meerderheid gelooft er niks van.
    1. Het gaat hier over het publiek, niet over wetenschappers. "The survey found that more than half thought scientists were divided on climate change when in fact there is a scientific consenus." Dit is niet verrassend, want er is een jarenlange zeer strategische campagne gevoerd door de olie-industrie om verwarring te scheppen bij het publiek. Dat is ook helemaal gedocumenteerd.
    www.ucsusa.org/global_warming/science...

    2. 'gelooft er niks van' is ook onjuist. De meesten vinden dat er meer dringende prioriteiten zijn.
  2. [verwijderd] 6 juli 2007 10:04
    quote:

    geitenbreier schreef:

    Tsja wat heet expert zijn? Arrogant ben ik iig niet dus ik zal mezelf nooit als expert classificeren. Verder is de CO2 concentratie nooit stabiel geweest en lang voordat wij mensen bestonden varieerde dit ook al. Vooral onder invloed van de temperatuur, waarbij temperatuur oorzaak was en stijging van CO2 gevolg en niet andersom dus.
    [/quote]

    De correlatie tussen CO2 en T in het verleden toont dat de temperatuur inderdaad eerst moet stijgen (door Milankovich cycli), waarna een feed-forward op gang komt, o.a. doordat CO2 uit de oceanen wordt geflusht, waardoor de CO2 concentratie stijgt, waardoor de temperatuur verder stijgt. Dus: initieel beïnvloedt T de CO2 concentratie, daarna zorgt de extra CO2 voor een verdere stijging.
    environment.newscientist.com/channel/...

    [quote=geitenbreier]
    Wat ik nog meer wil? dat ze wat zorgvuldiger te werk gaan en dat de modellen echt klopte. Want als andere wetenschappers met hun modellen gaan rekenen vanaf bijvoorbeeld 1970 dan had het nu al een stuk warmer moeten zijn...
    [/quote]

    Van die 'andere' wetenschappers weet ik niets. Verder:
    environment.newscientist.com/channel/...

    [quote=geitenbreier]
    De petitie is niet fake hij bestaat echt, volg de link maar. De titels van de signers worden geverifieerd dus hier kan niks mis mee zijn. Ze hebben overigens nooit beweerd dat het allemaal klimatologen zijn, maar het zijn iig wel allemaal wetenschappers anders krijg je geen phd. of msc. achter je naam he ;)
    Sorry, maar 'gewoon' een wetenschapper die de petitie tekent, dat heeft 0,0 waarde. Ik kan ook een petitie tekenen over het gedrag van complexe plasma's, maar betekent dat iets? Neen, want ik ben een heel andere wetenschapper, helemaal geen expert op dat gebied. De oprichter van de petitie heeft trouwens ook al niets met klimaatwetenschap te maken. Verder proberen ze te misleiden door het te laten lijken op een echte publicatie van een hoog gewaardeerd wetenschappelijk tijdschrift. Dit is allemaal bijzonder... onwetenschappelijk.
  3. [verwijderd] 6 juli 2007 10:14
    quote:

    geitenbreier schreef:

    Als je de channel4 documentaire bekijkt zie je ook dat de wetenschappers van de sceptici zich niet serieus genomen voelen.
    [/quote]

    En hoe zou dat komen?
    Ze hebben zo goed als allemaal bindingen met de olie-industrie (gedocumenteerd), hebben weinig of geen relevante recente publicaties, werden terechtgewezen omdat ze hun 'credentials' opbliezen, enz. Verder zijn het overgrote merendeel van hun beweringen gemakkelijk te weerleggen.

    [quote=geitenbreier]
    Je moet het ermee eens zijn dat mensen de opwarming veroorzaken en anders word je vergeleken met mensen die de maanlanding ontkennen of iets dergelijks. Op die manier kan ik me ook goed voorstellen dat er weinig artikelen door de peer revieuws komen. Dat een revieuwer zoiets van ow dit artikel is tegen global warming, ok ik boor het wel even de grond in.
    [/quote]

    Als je het proces van de peer-review niet vertrouwt, dan kan je beter stoppen als wetenschapper.

    [quote=geitenbreier]
    De situatie is lang niet zo erg als in de tijd dat je niet mocht zeggen dat de aarde rond was, maar toch wel enigszins vergelijkbaar. De gevestigde orde (toen de kerk, nu de IPCC) zegt dat het zo is en sceptici worden niet geaccepteerd (toen verbrand zoals galileo en nu worden papers verworpen en worden ze niet serieus genomen). Het zal misschien nog jaren duren voordat we weten dat die paar ppm CO2 niks uitmaakt en later zullen we erop terugkijken met het idee van hoe kon dit toch gebeuren en hoe naief waren de mensen toen wel niet. Maar tot die tijd zullen we geld blijven verspillen aan nutteloos opvangen en opslaan van CO2. Hopelijk introduceren we daarmee niet nog een paar extra milieuproblemen...
    [/quote]

    De gevestigde orde is weldegelijk de olie- en transportindustrie, die véél meer macht en geld hebben dan enige wetenschapper of wetenschappelijk fonds. Die paar ppm extra is wel 30%, en dat vermeerdert elk jaar sneller. Maatregelen tegen broeikasemissies zullen, zelfs al blijkt er niets van het hele broeikasverhaal waar te zijn, voor gevolg hebben dat we zuiverder lucht hebben, alternatieven voor fossiele brandstoffen, en minder afhankelijk worden van onstabiele/ondemocratische regimes voor onze energie. Prima toch? Waarom mensen zich zo halsstarrig verzetten, ik begrijp het gewoon hoegenaamd niet.

    [quote=geitenbreier]
    Aantallen maken mij dus feitelijk niet uit, als er maar 1000 namen onder die tegen-petitie stonden was ik het nog steeds eens geweest met de argumentatie. Dus jouw verhaal + link over hoeveelheden wetenschappers zegt me niet zo veel. Mede vanwege de bovengenoemde argumentatie over gevestigde ordes.
    Het was geen tegen-petitie.
  4. [verwijderd] 6 juli 2007 15:30
    quote:

    Bookie schreef:

    [wonderlijke reactie]
    Zal ik je engels even opfrissen ?

    Doesn't believe the claim: gelooft niet dat de bewering waar is.

    En dat je wel wist dat met 'public' een doorsnede van de bevolking bedoeld wordt, daar vertrouwde ik al op.

    PS Je bent echt een fanaticus he !

  5. [verwijderd] 6 juli 2007 15:36
    Zelfs kinderen worden al lastig gevallen met klimaatangst. Het lijkt mij onverantwoord dat ouders kinderen met zo'n hype belasten.

    ---------------------------------------------------

    Kinderen bezorgd over klimaat

    Maar liefst 84 procent van de kinderen tussen de negen en dertien jaar oud maken zich zorgen over het klimaat en de opwarming van de aarde. 11 procent van de kinderen maakt zich veel zorgen, 73 procent is soms bezorgd over het klimaat. (03-07-2007)

    Dat blijkt maandag uit een representatief onderzoek van het onderzoeksbureau Intomart in opdracht van het NOS Jeugdjournaal. Van de kinderen geeft 59 procent aan vaak (5 procent) of soms (54 procent) bang te zijn vanwege de klimaatproblemen.

    Een grote meerderheid, 67 procent, wil graag iets doen aan de klimaatproblemen, maar de kinderen weten niet precies hoe dat moet.

    Zo wordt onnodig veel stroom gebruikt doordat 47 procent van de kinderen de televisie na het kijken niet uit zet. Van die 47 procent zet 29 procent de televisie in de stand-by positie. Ook de computer blijft na gebruik door 29 procent van de ondervraagde kinderen aanstaan.

    Een positieve uitslag komt naar voren wanneer wordt gevraagd of de kinderen als het koud is eerder een trui aandoen of de kachel aanzetten. Maar liefst 74 procent kiest voor de warme trui, 15 procent zet de kachel wat hoger.

    Door al het nieuws over het klimaat is 43 procent beter op het energiegebruik gaan letten. De kinderen verkrijgen informatie over het klimaat voornamelijk door de televisie (53 procent). Een goede tweede met 30 procent is de school. De krant of het tijdschrift (11 procent) en internet (4 procent) spelen als informatiebron een kleine rol.

    Het NOS Jeugdjournaal besteedt deze week extra aandacht aan het klimaat in aanloop naar de wereldwijde klimaatactiedag (Live Earth) aanstaande zaterdag.


    Bron: Telegraaf, 03 juli 2007
  6. [verwijderd] 6 juli 2007 16:00
    quote:

    jaap_10 schreef:

    Zal ik je engels even opfrissen ?

    Doesn't believe the claim: gelooft niet dat de bewering waar is.

    En dat je wel wist dat met 'public' een doorsnede van de bevolking bedoeld wordt, daar vertrouwde ik al op.

    PS Je bent echt een fanaticus he !
    Jij zei: 'gelooft er niks van'.
    Dat is gewoon onjuist.

    Misschien ben jij het die je Engels moet opfrissen. Ik heb de stukjes die je aandacht moeten trekken tussen asteriskjes gezet.

    "The public believes the effects of global warming on the climate are *not as bad* as politicians and scientists claim, a poll has suggested.

    The Ipsos Mori poll of 2,032 adults - interviewed between 14 and 20 June - found 56% believed scientists were *still questioning* climate change.

    There was a feeling the problem was *exaggerated* to make money, it found.
  7. [verwijderd] 6 juli 2007 16:03
    quote:

    jaap_10 schreef:

    Zelfs kinderen worden al lastig gevallen met klimaatangst. Het lijkt mij onverantwoord dat ouders kinderen met zo'n hype belasten.
    De TV of PC afzetten, een trui aantrekken - inderdaad, die kindjes zouden zo niet belast mogen worden(!)

    Kinderen zijn altijd idealistischer dan volwassenen. Ik ben blij dat ze nog altijd een mooiere, properdere wereld willen. Wat is daar nu weer mis mee?
  8. geitenbreier 7 juli 2007 22:55
    Opzich is het niet verkeerd dat kinderen leren zuinig te zijn met energie, maar die angst hoeft hun niet ingeprent te worden. Weer eens een voorbeeldje hoe "onafhankelijk" de media wel niet zijn tegenwoordig. Het wordt hoog tijd om eens goed de bezem door de publieke omroep heengehaald wordt. Je kunt er geen uur naar kijken of er komt linkse propaganda langs (Buitenof en dergelijke) en nu wordt het dus ook al misbruikt om klimaatangst te zaaien.

    Maargoed dat is een zijspoortje van de discussie die ik met Bookie voer.

    quote:

    Bookie schreef:

    En hoe zou dat komen?
    Ze hebben zo goed als allemaal bindingen met de olie-industrie (gedocumenteerd), hebben weinig of geen relevante recente publicaties, werden terechtgewezen omdat ze hun 'credentials' opbliezen, enz. Verder zijn het overgrote merendeel van hun beweringen gemakkelijk te weerleggen.
    Als je het proces van de peer-review niet vertrouwt, dan kan je beter stoppen als wetenschapper.[/quote]

    Die connecties met de olie-industrie zijn in mijn ogen een zinloze discussiepunten. Het hele petitieproject is in ieder geval vanuit een stichting gefinancierd en heeft niets met de olie-industrie te maken. Maar er zijn natuurlijk zat evil marketeers en dergelijke in het IPCC kamp die conspiracy theorieën bedenken om zo hun tegenstander zwart te maken. In het tegen-kamp hoor je ook geluiden dat de mensen die voor global warming zijn de situatie zo veel mogelijk aandikken om zo extra geld voor meer onderzoek los te kunnen peuteren vanuit de politiek. Dat maakt de stand dan weer 1-1, maargoed het is niet mijn stijl om met dat soort modder te gooien want waar het uiteindelijk om gaat dat zijn de feiten en die liegen er wat mij betreft niet om. Wie het financiert maakt mij niks uit zolang het onderzoek maar echt klopt.

    Over de peer-revieuw: het is belangrijk maar niet alleszeggend. Zeker niet als daar mensen zitten van het voor global warming kamp. Die zullen namelijk zo partijdig als wat zijn. Maargoed daar heb ik geen reactie op gehad je stipte alleen het belang van peer-revieuw aan. Je hebt les gehad in de IPCC stijl van tegenargumenten leveren?

    Mijn stijl is meer concrete argumentatie en daar krijg je nu nog weer een voorbeeldje van. Een peer revieuwer kan vaak niet eens goed controleren of de resultaten die gepresenteerd worden juist zijn. Zeker als er een limiet is aan het aantal pagina's. Zo had ik eens een paper die maximaal 6 pagina's mocht zijn, daarin kon ik onmogelijk al mijn wiskundige theorie in uitleggen. Alleen schematisch het idee achter de theorie en de resultaten. Guess what? Geaccepteerd zonder revisions of vragen. Het idee klonk dus leuk en ik had geen spelfouten gemaakt. Waardevol he zo'n peer-revieuw?

    [quote=Bookie]De gevestigde orde is weldegelijk de olie- en transportindustrie, die véél meer macht en geld hebben dan enige wetenschapper of wetenschappelijk fonds. Die paar ppm extra is wel 30%, en dat vermeerdert elk jaar sneller. Maatregelen tegen broeikasemissies zullen, zelfs al blijkt er niets van het hele broeikasverhaal waar te zijn, voor gevolg hebben dat we zuiverder lucht hebben, alternatieven voor fossiele brandstoffen, en minder afhankelijk worden van onstabiele/ondemocratische regimes voor onze energie. Prima toch? Waarom mensen zich zo halsstarrig verzetten, ik begrijp het gewoon hoegenaamd niet.[/quote]

    In de klimaatwetenschap is er inmiddels een gevestigde orde die voor global warming is. Beweer je dat dat niet zo is dan spreek je jezelf tegen. Lees maar terug enzo...

    Oei nu word ik bang de CO2 concentratie is toegenomen van niks naar niks*1,3... Op die andere punten heb je gelijk, zuiverdere lucht en alternatieven op fossiele brandstoffen zijn goed en zal ik ook nooit tegenspreken. Maar waarom gaan we weilanden onder water zetten om zo de NATUURLIJKE uitstoot te verminderen? Waarom gaan we moeilijk doen met CO2 onder de noordzee opslaan ? Dat kost bakken met geld, geld waarmee we makkelijk iedere nederlandse dieselauto een gratis roetfilter kunnen bieden. Dat is veel nuttiger...

    [quote=Bookie]Het was geen tegen-petitie.
    Dat staat er niet letterlijk, maar het is wel bedoeld om een tegengeluid te geven om te voorkomen dat politici blind op een stel incompetente "wetenschappers" afgaan. Daarom noemde ik het zo.
  9. geitenbreier 7 juli 2007 23:25
    quote:

    Bookie schreef:

    De correlatie tussen CO2 en T in het verleden toont dat de temperatuur inderdaad eerst moet stijgen (door Milankovich cycli), waarna een feed-forward op gang komt, o.a. doordat CO2 uit de oceanen wordt geflusht, waardoor de CO2 concentratie stijgt, waardoor de temperatuur verder stijgt. Dus: initieel beïnvloedt T de CO2 concentratie, daarna zorgt de extra CO2 voor een verdere stijging.
    environment.newscientist.com/channel/...
    [/quote]

    Een basisprincipe uit de wiskunde/natuurkunde leert ons al dat we dan volgens jou met een instabiel systeem te maken hebben als CO2 zo belangrijk was. Echter zelfs op jouw link staat beschreven dat daar zekere factoren voor zijn die dat tegengaan en zo zijn we dus ook elke keer weer vanzelf uit die warme periodes gekomen. Weer een reden waarom dat kleine beetje extra CO2 van de mensen niks uitmaakt.

    [quote=Bookie]Van die 'andere' wetenschappers weet ik niets. Verder:
    environment.newscientist.com/channel/...
    [/quote]
    Weer een goed voorbeeld van een argument uit de categorie "nietus". Er staan geen concrete dingen in jouw link, zelfs mijn persoonlijke kritiek op de modellen van de IPCC was concreter dan dit.

    [quote=Bookie]Sorry, maar 'gewoon' een wetenschapper die de petitie tekent, dat heeft 0,0 waarde. Ik kan ook een petitie tekenen over het gedrag van complexe plasma's, maar betekent dat iets? Neen, want ik ben een heel andere wetenschapper, helemaal geen expert op dat gebied. De oprichter van de petitie heeft trouwens ook al niets met klimaatwetenschap te maken. Verder proberen ze te misleiden door het te laten lijken op een echte publicatie van een hoog gewaardeerd wetenschappelijk tijdschrift. Dit is allemaal bijzonder... onwetenschappelijk.
    Daar ben ik het niet mee eens en wel om de volgende reden: De basis van alle exacte wetenschappen is wiskunde. Als je die wiskunde beheerst kun je je vrij snel verdiepen in andere vakgebieden. Dat is ook de reden dat ik (en misschien jij ook wel) hier op iex rondkijk. Ik pas mijn wiskundige kennis namelijk ook toe op de financiele wereld, opties kun je beter begrijpen met Black&Scholes en.wikipedia.org/wiki/Black-Scholes
    en op ingewikkeldere financiele structuren kun je Monte-Carlo simulaties loslaten. Maar toch heb ik geen econometrie gestudeert. Dus voor een echte die-hard natuurkundige zal de klimaatwiskunde een makkie zijn en kan hij zich er makkelijk in verdiepen. Je moet het alleen niet aan een alfa overlaten want dan gaat het mis of is er eerst een flinke bijspijkercursus wiskunde nodig.

    Je andere statement over dat de petitie op een publicatie in een hoogwaardig tijdschrift moest lijken is gewoon niet waar. Kijk zelf maar er wordt nergens een tijdschrift genoemd. Verder mag iedereen voor alles best dezelfde opmaak gebruiken als voor papers gebruikelijk is, het gaat om de inhoud niet om de vorm.
29 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.285
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.334
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.898
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.357
Aedifica 2 829
Aegon 3.257 320.053
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.752
ageas 5.843 109.777
Agfa-Gevaert 13 1.856
Ahold 3.536 73.980
Air France - KLM 1.024 34.311
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.771
Alfen 12 16.273
Allfunds Group 3 1.191
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 334
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.757
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.820 240.256
AMG 965 125.712
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.519
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.111
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.614
Arcelor Mittal 2.023 318.600
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.106
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.270
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.677
ASML 1.762 76.909
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.650
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.665

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht