Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Getronics Terug naar discussie overzicht

Slim aankoopbeleid

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sponge Bob 30 juli 2007 17:22
    Ad Scheepbouwer van KPN kan om een boodschap worden gestuurd, zoveel is wel duidelijk.

    De topman van het telecomconcern profiteert optimaal van de malaise op de financiële markten en de wankele staat waarin Getronics zich bevindt en komt op het juiste moment met een nogal zuinig bod van € 766 miljoen op de automatiseerder.

    Geld geen probleem
    Even leek KPN naast Getronics te zullen grijpen: een nooit nader genoemde partij uit de VS meldde eerder zijn interesse in Getronics. Tot een bod is het nooit gekomen. Een partij die vermoedelijk voortijdig moest afhaken omdat de bron goedkoop geld de afgelopen weken snel is opgedroogd. Voor KPN geen probleem. Hoewel ook dit concern de nodige schulden op de balans heeft staan, geldt KPN als gezond gefinancierd. Daarom kan het de benodigde aankoopsom van € 766 miljoen eenvoudig contant op tafel leggen en toch binnen de eigen financiële kaders blijven.

    Timing
    Scheepbouwer toont zich een meester in timing. Datzelfde kan echter ook gezegd worden van de, mocht de overname slagen, opstappende Klaas Wagenaar van Getronics. Het ICT-concern grijpt het contante bod van € 6,25 per aandeel aan om nog een rondje slecht nieuws naar buiten te brengen. De margedoelstelling voor 2007 wordt losgelaten. Ook meldt het concern dat er nogmaals een impairment op de activiteiten in de VS wordt genomen: € 50 miljoen. Verrassend? Niet echt. Gevolg: ook 2007 zal met rode cijfers worden geschreven.. Het feit dat het management van Getronics hiermee gewacht heeft tot nu, geeft een bijzonder nare bijsmaak. Ook weinig verrassend: het bestuur en de RvC bevelen beleggers aan het weinig scheutige bod van KPN te accepteren.

    Overnamestrijd?
    De financiële wereld verandert razendsnel. Een week geleden leek er nog niets aan de hand en werd er lustig gespeculeerd door beleggers op een oneindige stroom M&A-spelletjes. De afgelopen week is de grote bron goedkoop geld even flink opgedroogd. Beleggers tonen zich risico-avers, banken blijven met leningen zitten die niet door te plaatsen zijn en hedge funds krijgen stringentere financieringseisen opgelegd. Wat dit met Getronics te maken heeft? Genoeg. Daarmee is de kans namelijk aanzienlijk verkleind dat het tot een biedingenstrijd rond de automatiseerder zal komen. Als die zich alsnog opwerpt, zal dat een branchegenoot moeten zijn. Private equity partijen zullen de financiering van een concurrerende bieding vermoedelijk niet meer rond krijgen. Daarnaast zal maximale synergie alleen bereikt kunnen worden door een branchegenoot.

    Interessant in dat verband is de verwachting van KPN dat het denkt per 2009 minimaal € 50 miljoen aan synergievoordelen te kunnen behalen. Kleingeld op een miljardenomzet. Alleen al het onder gunstiger voorwaarden herfinancieren van de schulden van Getronics moet € 10 miljoen per jaar aan rentelasten kunnen schelen. Nu is dit deels ook een spel van Scheepsbouwer: teveel synergievoordelen roepen kan de vraagtekens over de hoogte van het bod alleen maar versterken. Daarnaast verrast de KPN-topman graag in positieve zin. Liever achteraf zeggen dat er meer synergie te behalen viel dan gedacht, dan vooraf te hoog te zitten.

    Nieuwe uitdaging
    Als de overname van Getronics doorgaat, zal de veelgeplaagde topman van Getronics, Klaas Wagenaar, opstappen. Volgens Scheepbouwer heeft Wagenaar aangegeven ‘op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.’ Dat de top van het concern en de RvC het bod aanbevelen, geeft te denken. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat er bepaald niet met het mes op tafel is onderhandeld.

    KPN zal het bod gestand doen indien minimaal 80% van de aandelen aangemeld worden. Het biedingenbericht zal in september verschijnen. Het valt op dit moment onmogelijk in te schatten hoe groot de kans is dat KPN er voor een appel en een ei met Getronics vandoor gaat. Los van de kleine kans op een hoger bod, is de vraag wat bestaande aandeelhouders in het fonds zullen doen. De gemiddelde particuliere belegger die al enige tijd in het bezit is van de aandelen, zal niet snel geneigd zijn zijn stukken aan te bieden. Dat ligt vermoedelijk echter wat anders voor enkele grote professionele instellingen.

    Voorlopig hoef je als aandeelhouder in Getronics niets te doen. Niets, behalve hopen op een klein wonder van een zich opwerpende hogere bieder. De timing van Scheepbouwer kon niet beter, al speelt geluk hierbij uiteraard ook een rol.

    www.inveztor.nl/pagina/blog/view/5687
  2. [verwijderd] 30 juli 2007 17:49
    precies sluiten op biedprijs €6,25 geeft vertrouwen voor de toekomst...ik denk vandaag >90% van omzet gelijk naar kpn(16%)...een mooi bod uit india..in het kader van de globalisering...!!!
  3. [verwijderd] 30 juli 2007 19:24
    dream on matey!

    quote:

    paulta schreef:

    precies sluiten op biedprijs €6,25 geeft vertrouwen voor de toekomst...ik denk vandaag >90% van omzet gelijk naar kpn(16%)...een mooi bod uit india..in het kader van de globalisering...!!!
  4. Sponge Bob 30 juli 2007 19:25
    maandag 30 juli 2007 12:55

    Getronics-overname tekent KPN's digitale toekomst
    KPN biedt 766 miljoen euro om ICT-dienstverlener Getronics over te nemen. Dit markeert het hoogtepunt in een reeks overnames die KPN afgelopen jaar pleegde. Het bedrijf vormt zich om van telecomonderneming tot een digitale dienstverlener, met het nieuwe All IP-netwerk als basis.

    Er is een einde gekomen aan de heimelijke vrijages tussen KPN en ICT-bedrijf Getronics. KPN deed vanochtend een openbaar 'huwelijksaanzoek' en brengt een bruidsschat mee. KPN biedt 766 miljoen euro voor de uitstaande Getronics-aandelen, wat een premie van 23 procent op de huidige koers inhoudt, en wil ook de obligatieleningen van 263 miljoen euro overnemen. Daarmee komt het overnamebedrag uit op iets boven de 1 miljard euro.

    Het KPN-bod geniet de steun van de Getronics-directie. KPN beoogt de transactie te financieren uit eigen middelen. Na afronding van de overname vertrekt Getronics-baas Klaas Wagenaar en zal het telecombedrijf een eigen directie aanstellen. KPN wil 3.500 van zijn IT-medewerkers onderbrengen bij het aanstaande dochterbedrijf.

    De website van Getronics kon vanochtend niet overweg met de grote digitale belangstelling en was enige tijd niet bereikbaar.

    Concurrentie op díensten

    KPN wil zich met Getronics verder profileren als een dienstverlener die zowel in telecom als ICT is gespecialiseerd. De focus komt daarbij te liggen op de Benelux-markt, aangevuld met de Engelse en Amerikaanse activiteiten van Getronics. Die buitenlandse infrastructuur, zegt KPN, blijft in stand.

    Het IT-bedrijf realiseerde vorig jaar 47 procent van zijn 2,5 miljard euro omzet in Nederland, 27 procent elders in Europa en 15 procent in de Verenigde Staten.

    Het telecombedrijf pleegde afgelopen jaar verscheidene overnames om zich op de zakelijke markt om te vormen tot een technische dienstverlener. In februari 2006 kocht KPN 3 narrowcastingbedrijven, in juni 2006 IT-bedrijf Newtel Essence, in augustus van dat jaar IT'er CSS Telecom, een maand later Pharmaphone en in oktober nam KPN de Nederlandse activiteiten van Siemens Enterprise Networks over.

    In de toelichting op de kwartaalcijfers zegt KPN vandaag dat het deze nieuwe vormen van dienstverlening ziet om meer omzet te realiseren naast zijn breedbandactiviteiten: "upselling broadband connections with online ICT applications".

    Tot de eerste generatie online ICT-applicaties die KPN levert, behoren diensten als online opslag en backups, beveiliging, accounting, SAP- en ERP hosting en applicatiebeheer. Met Getronics richt KPN zich op desktopbeheer bij bedrijven. In de komende kwartalen breidt KPN het portfolio online diensten verder uit. Enkele klanten in deze categorie zijn NS (contract van 20 miljoen euro), bouw- en techniekconcern TBI en bedrijven de beveiligings- en financiele sector.

    Om in de groeiende datavraag te kunnen voorzien, sloot KPN in mei van dit jaar een contract met Siennax om de capaciteit van zijn datacentra met 40 procent te vergroten.

    Op de consumentenmarkt poogt KPN zijn dienstenpakket op vergelijkbare wijze uit te breiden. Het bedrijf nam afgelopen jaar belangen in ondernemingen die de KPN-infrastructuur exploiteren, onder wie videobedrijven PCzapper en Media Mall en kaartjesbedrijf Beep!.

    Om de concurrentie op het gebied van toegangsdiensten terug te dringen, kocht KPN Demon Internet, Speedlinq, Tiscali en Enertel.

    KPN investeert de komende jaren honderden miljoenen euro's in de vernieuwing van zijn basisnetwerk, All IP [PDF-download]. Alle verbindingen tot aan de 28.000 straatkasten moeten met glasvezels worden ontsloten en het aantal nummercentrales wordt teruggeschroefd van 1.300 tot 200. De lingua franca van internet, IP, wordt in dit nieuwe netwerk de standaard. Middels de omarming van IP-technologie kan KPN, én diens concurrenten, op eenvoudiger en sneller digitale diensten via zijn netwerk transporteren en aanbieden.

    Kwartaalcijfers

    Tegelijk met het overname-bericht van Getronics presenteerde KPN vanochtend zijn kwartaalcijfers.

    Het telecombedrijf boekte een omzet van 3 miljard euro, een daling van 0,8 procent ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 649 miljoen euro, 21 miljoen minder dan in 2006.

    De opbrengsten op de zakelijke markt, het segment waar Getronics onder zou vallen, bedroegen afgelopen kwartaal 846 miljoen euro. Dat is een stijging van 27 miljoen euro, of 33 procent. De omzet uit applicatiedienstverlening bedroeg 113 miljoen euro.

    Tweederde van de kwartaalomzet, 2,1 miljard euro, is afkomstig uit Nederland. De resterende eenderde realiseerde KPN buiten de landsgrenzen, overwegend met de mobiele activiteiten bij dochterbedrijven E-Plus in Duitsland en Base in België. Eén miljard, de helft, van de Nederlandse omzet is afkomstig van de consumentenmarkt.


4 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.842
AB InBev 2 5.291
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.542
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.972
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.545
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.149
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.764
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.865
Ahold 3.536 74.001
Air France - KLM 1.024 34.365
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.619
Allfunds Group 3 1.223
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 339
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.768
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.407
AMG 965 126.196
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.174
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 321
Arcadis 251 8.626
Arcelor Mittal 2.024 318.708
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.149
Aroundtown SA 1 179
Arrowhead Research 5 9.284
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.729
ASML 1.762 77.207
ASR Nederland 18 4.130
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.694
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht