Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Getronics Terug naar discussie overzicht

Te lage marges en te veel dochters

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. Sponge Bob 31 juli 2007 17:17
    Door onze redacteur Elske Schouten

    KPN moet proberen slecht nieuws bij Getronics wel tijdig te signaleren
    Met Getronics haalt KPN een bedrijf in huis dat geabonneerd is op slecht nieuws. Aan het bedrijf de taak om slechte resultaten voortaan wél te zien aankomen. En iets aan de lage marges te doen, wat nog moeilijk kan worden.
    Rotterdam, 31 juli. Het einde van Getronics als zelfstandig bedrijf werd gisteren aangekondigd in stijl: met een winstwaarschuwing. De derde in een half jaar.

    Een maand voor de officiële halfjaarcijfers maakte de ICT-dienstverlener bekend dat die dit jaar opnieuw verliesgevend wordt, dit keer doordat de Amerikaanse tak minder waard is geworden. Bovendien staan de winstmarges – de achilleshiel van het bedrijf – nog altijd onder druk. Doordat het bedrijf op sommige projecten zelfs geld moet toeleggen, liggen de winstmarges voor dit jaar iets boven de 3 procent, een procentpunt lager dan verwacht.

    Wat haalt KPN in huis? Getronics heeft een trackrecord van teleurstellingen, maar het telecombedrijf dat gisteren aankondigde Getronics over te nemen, gaat ervan uit dat het nu alles weet. Bovendien versterkt de overname de zwakke balans van Getronics. Maar KPN staat nog wel voor de grote klus om Nederlands grootste ICT-bedrijf weer op de winstgevende weg te krijgen.

    KPN koopt Getronics voor de Nederlandse tak, die twee jaar geleden ontstond door de samenvoeging van Getronics met Pinkroccade. Daar behaalt Getronics bijna de helft van zijn omzet. De afdeling loopt goed, de winstmarges zijn er relatief hoog en tot nu toe kwamen er geen vervelende verrassingen vandaan. KPN gaat zijn eigen ICT-activiteiten – met 3.500 werknemers – hierbij voegen en proberen meer klanten te trekken in het mkb. Ook België loopt aardig.

    Maar de andere ‘kernlanden’ Amerika en Groot-Brittannië brengen de laatste maanden niets dan slecht nieuws. Elke keer blijken de marges toch weer lager, zijn nieuwe contracten weer uitgesteld of blijken klanten vertrokken. Ook andere landenorganisaties vertonen dit euvel. Maar KPN heeft al aangegeven dat het de strategie om uit de meeste van die landen te vertrekken, voortzet. Dat zal wel tijd kosten. Getronics is actief in 25 landen, van Australië en Colombia tot de Verenigde Arabische Emiraten.

    De Getronics-top bleek keer op keer niet in staat het slechte nieuws dat vanuit de wereld op het hoofdkantoor afkwam op tijd te zien aankomen. Dan werd weer aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk op de goede weg was, een paar maanden later werd er toch 25 miljoen afgeboekt. Het verbaast niet dat KPN het hoge management compleet gaat vernieuwen. Gisteren zei een woordvoerder dat de kans groot is dat het dochterbedrijf zal worden geleid door Erik van der Meijden, afkomstig van IT-bedrijf HP en recent door KPN aangetrokken om de nieuwe ICT-afdeling te besturen.

    De eerste uitdaging van KPN zal zijn om wél op tijd in de gaten te hebben wat er bij de landenorganisaties van Getronics gebeurt. Maar de tweede is wellicht moeilijker: het vergroten van de winstmarges van het kwakkelende ICT-concern.

    Dat Getronics kampt met lage marges, komt doordat zijn belangrijkste activiteit het beheren van netwerken en werkplekken is. Daar kwam vorig jaar ruim de helft van de omzet vandaan. Werkplekbeheer komt erop neer dat het bedrijf zorgt dat werknemers van zijn klanten een computer hebben die het doet. Computers worden geleverd, kabels getrokken, de juiste programma’s op de computers gezet en als de computer een fatal error vertoont, bellen de werknemers de helpdesk van Getronics. Bij dit soort contracten neemt Getronics soms hele ICT-afdelingen van bedrijven over. Behalve de belangrijkste activiteit is het ook de tak die het dichtst bij KPN staat: het telecombedrijf is immers al gewend voor bedrijven te zorgen dat telefoon en internet het doen.

    De winstmarges op netwerk- en werkplekbeheer zijn kleiner dan die op de andere diensten van Getronics – adviseren over automatisering en het onderhouden van bedrijfssoftware. Bedrijven willen steeds minder betalen voor het simpele feit dat hun computers het doen. De verhoogde investeringen in ICT die bedrijven de afgelopen paar jaar deden, gingen grotendeels niet naar werkplekbeheer maar naar nieuwe software en de implementatie daarvan.

    Dat de ICT-markt de afgelopen jaren aantrok, is indirect zelfs een probleem voor Getronics. Daardoor is het vooral in Europa moeilijk geworden werknemers te vinden en schoten de lonen omhoog. In diverse landen was het bedrijf door de krapte op de arbeidsmarkt gedwongen het werk te laten doen door dure onderaannemers. Doordat Getronics contracten voor werkplekbeheer afsluit voor soms wel vijf jaar, kan het die verhoogde loonkosten niet altijd doorberekenen aan zijn klanten. Zo kan het dat sommige lopende projecten verliesgevend zijn.

    Andere ICT-bedrijven proberen dit op te lossen door zoveel mogelijk werk uit te besteden naar lagelonenlanden – vooral India. Zeker in de VS en het Verenigd Koninkrijk concurreert Getronics met Indiase bedrijven en bedrijven die daar enorme afdelingen hebben. Zelf kon Getronics door zijn schuldenproblematiek de afgelopen twee jaar niet investeren in afdelingen in India en heeft het er alleen een partner. Getronics zette wel centrale dienstencentra op in het duurdere Hongarije, Mexico en Maleisië.

    Ook voor KPN zal het moeilijk worden de marges in de VS en Groot-Brittannië – afdelingen die het bedrijf gaat behouden, zei KPN gisteren – omhoog te krijgen. Want, zoals analist Victor Bareño van SNS Securities zegt: „Het kernprobleem van Getronics daar was gebrek aan schaal, en de overname door KPN lost dat niet op.”
  2. [verwijderd] 31 juli 2007 17:49
    Wat ben je toch allemaal aan het doen Bob? Wil je nu nog proberen short te gaan op GTN? Voorlopig duikt de koers toch niet meer onder de 6,25. Hij gaat eerder nog eens keer richting de 7,50 á 8 als KPN haar bod moet verhogen op de aankomende BAVA. Heb altijd gedacht dat je er voor de poen inzat. Maar begin nu toch echt te geloven dat je het echt ook uit persoonlijke rancune jegens GTN doet.
  3. [verwijderd] 31 juli 2007 19:56
    Sponge heeft lang geleden zijn megaverlies genomen en is blij als GTN van beurs is verdwenen: dan wordt hij ook niet meer herinnerd aan zijn grootste fout om te verkopen op een moment dat je moest kopen!! Hij lijkt Klaas wel: die verkoopt ook liever bij een lage koers dan een hoge:heeft Spong toch nog iets gemeen met die "kanjer".
  4. Sponge Bob 31 juli 2007 20:18
    quote:

    StockRocks schreef:

    Wat ben je toch allemaal aan het doen Bob? Wil je nu nog proberen short te gaan op GTN? Voorlopig duikt de koers toch niet meer onder de 6,25. Hij gaat eerder nog eens keer richting de 7,50 á 8 als KPN haar bod moet verhogen op de aankomende BAVA. Heb altijd gedacht dat je er voor de poen inzat. Maar begin nu toch echt te geloven dat je het echt ook uit persoonlijke rancune jegens GTN doet.
    Wat ik aan het doen ben, Stock? Ik ben aan het genieten. Gewoon helemaal gelijk gekregen. Ik ben geen basher, nooit geweest. Koers nog omhoog?. Ik denk 't niet. Eerder nog omlaag, als er nog onontdekte lijken blijken te zijn. Persoonlijke rancune? Ik heb nooit voor 't bedrijf gewerkt, alleen voor PR, en dan voor de fusie. Het is gewoon wat ik al tientallen malen heb gezegd hier op het forum. Onzinpraatjes over gouden bergen, rooskleurige toekomstverwachtingen, terwijl het bedrijf naar de afgrond gleed. Daar heb ik een andere mening tegenovergezet, en die is nu uitgekomen. Dat je nu nog wat achterhoude gevechten wilt leveren heeft meer te maken dat je je ongelijk niet wilt toegeven dan dat je er nog iets mee kunt bereiken.
  5. Sponge Bob 31 juli 2007 20:23
    quote:

    garibaldi666 schreef:

    Sponge heeft lang geleden zijn megaverlies genomen en is blij als GTN van beurs is verdwenen: dan wordt hij ook niet meer herinnerd aan zijn grootste fout om te verkopen op een moment dat je moest kopen!! Hij lijkt Klaas wel: die verkoopt ook liever bij een lage koers dan een hoge:heeft Spong toch nog iets gemeen met die "kanjer".
    Een paar 1000 euro verlies, en dat al een aantal jaren geleden. Ik verkocht mijn aandelen rond de 2,43 Pre-rss. Kun je nagaan wat het verlies nu zou zijn geweest, met een koers op 0,89. Het is heel gezond om met een stop-loss te werken. Hadden er meer moeten doen.
  6. [verwijderd] 31 juli 2007 20:31
    @ Sponge Bob

    Het is nu alleen maar gebleken dat het beeld wat jij hier schetste voor geen meter klopt. Je gaf koersdoelen van 2 EUR en jou leek het waarschijnlijk dat GTN uiteindelijk zijn faillissement aan zou moeten vragen.

    In zoverre je dit niet al was maakt het recente nieuws omtrent GTN je in het kader van die uitspraken simpelweg zeer ongeloofwaardig.

    Ik wil zeker geen onvoorwaardelijke partij kiezen voor degenen die GTN hier op zo'n belachelijke wijze de hemel in hebben geprezen, doch zij hadden mijns inziens gelijk voorzover zij van mening waren dat GTN een behoorlijke potentie heeft en na bepaalde wijzigingen wel degelijk een heel stuk meer waard is dan de toenmalige beurskoers.

    Ik denk dat de wijze waarop GTN lijkt te worden overgenomen dat ook wel laat zien. In veel opzichten is die 6,25 een koopje. Overnameprijzen van 3,50 of 4 EUR, die jij naar ik meen voor realistisch beschouwde, zijn daarbij absurd.
  7. Sponge Bob 31 juli 2007 20:38
    quote:

    1+2=3 schreef:

    @ Sponge Bob

    Het is nu alleen maar gebleken dat het beeld wat jij hier schetste voor geen meter klopt. Je gaf koersdoelen van 2 EUR en jou leek het waarschijnlijk dat GTN uiteindelijk zijn faillissement aan zou moeten vragen.

    In zoverre je dit niet al was maakt het recente nieuws omtrent GTN je in het kader van die uitspraken simpelweg zeer ongeloofwaardig.

    Ik wil zeker geen onvoorwaardelijke partij kiezen voor degenen die GTN hier op zo'n belachelijke wijze de hemel in hebben geprezen, doch zij hadden mijns inziens gelijk voorzover zij van mening waren dat GTN een behoorlijke potentie heeft en na bepaalde wijzigingen wel degelijk een heel stuk meer waard is dan de toenmalige beurskoers.

    Ik denk dat de wijze waarop GTN lijkt te worden overgenomen dat ook wel laat zien. In veel opzichten is die 6,25 een koopje. Overnameprijzen van 3,50 of 4 EUR, die jij naar ik meen voor realistisch beschouwde, zijn daarbij absurd.
    Je weet dat je lariekoek opschrijft. De koers zou zonder bod van KPN door die 50 miljoen impairment nu op 4 euro hebben gestaan (=20% lager dan de 5,10 van 27 juli). Ook door de keiharde bewering van Wagenaar dat er dit jaar GEEN WINST zou worden gemaakt. En je ziet in een aantal analyses heel duidelijk aangegeven dat men nu blij mag zijn met 6,25. Als er tenminste niet nog meer boven water komt.
  8. [verwijderd] 31 juli 2007 20:52
    Spongebob,

    1. Je motiveert de door jou eerder gegeven voorspelling van een koers van EUR 2 en een overnameprijs van EUR 3,50 of EUR 4 of weet ik het niet.

    2. Je zegt dat ik simpelweg larie schrijf maar geeft daarvoor een nogal onvolledige als ook misleidende motivatie.
    Je zegt dat er GEEN WINST wordt gemaakt dit jaar, maar zet daar dan niet even bij dat dit komt vanwege een afschrijving. De winstwaarschuwing doet niets af aan de goed presterende Benelux-divisie.
    Nergens noem je de goed presterende activiteiten van GTN in de Benelux, welke nu juist zo van belang zijn voor het overnemen van KPN. Juist deze activiteiten maken het dat GTN 'wordt ovegenomen voor een prikkie'.

    Goed, ik ben natuurlijk verre van expert op dit gebied en doe uiteindelijk ook niets meer dan een selectie maken van conclusies n.a.v. bedrijfsgegevens gegeven op dit forum, waarbij de voor mij meest waarschijnlijke beredeneringen dan de doorslag geven.
    Dit neemt echter niet weg dat jij niet in staat bent de door jou gegeven beweringen omtrent GTN goed en volledig te formuleren. Een deel daarvan blijft ook nog eens zeer onwaarschijnlijk/ongeloofwaardig overkomen.
  9. [verwijderd] 31 juli 2007 21:44
    quote:

    1+2=3 schreef:

    Nergens noem je de goed presterende activiteiten van GTN in de Benelux, welke nu juist zo van belang zijn voor het overnemen van KPN.
    Je bent de weg een beetje kwijt...
  10. [verwijderd] 1 augustus 2007 00:04
    laten we in elk geval vooropstellen dat KPN het niet makkelijk zal krijgen. Of Klaas er nou zit, of Erik van der Meijden (met 0,00 ervaring in het leiden van een echt groot bedrijf overigens, country manager compaq en daarna HP services nederland is nou niet echt een brevet van vermogen, da's allemaal dozenschuiven en juist HP kon geen voet aan de grond krijgen in services in NL, maar da's een probleem voor KPN later), het buitenland blijft het grote issue. Daar moet je haast tegen problemen aanlopen, die in KPN's geval alleen maar groter zullen zijn door het oer nederlandse management wat nauwelijks behoorlijk engels spreekt, laat staan ervaring over de grens heeft, zie ook KPN Qwest.
    KPN heeft dus dit bod gedaan, puur voor de Bnlx activiteiten en een prijs"druk" doorgevoerd om alle risico op buitenland vestigingen uit te sluiten. Ze krijgen het defacto gratis, en dat zie je aan de hoogte van het bod. We kunnen lang en breed hopen op een hoger bod; die gaat er niet komen. Waarom niet ? Omdat iedere financial engineer al bedacht zal hebben dat als zij 7,50 bieden en KPN de Bnlx tak voor 6,25 verkopen ze spekkoper zouden zijn van : een grote klerezooi. Niemand wil die buitenlandactiviteiten voor wat voor waarde dan ook hebben. Zo simpel is d eredenering achter het bod en reken maar dat er al 100en scenario's zijn geprobeerd om wel waarde aan het buitenland toe te kunnen kennen in een bod.

    Dus is de kans op een hoger bod miniem; als die er al komt krijgt GTN een nwe aandeelhouder waar ze geen ruk aan hebben; die verkoopt Bnlx aan KPN (voor minder dan 6,25) en gaat proberen de buitenlandactiviteiten te verkopen. Dat is Klaas niet gelukt, waarom zou het aan ander wel lukken?

  11. [verwijderd] 1 augustus 2007 10:14
    quote:

    John Cleese schreef:

    [quote=1+2=3]
    Nergens noem je de goed presterende activiteiten van GTN in de Benelux, welke nu juist zo van belang zijn voor het overnemen van KPN.
    [/quote]
    Je bent de weg een beetje kwijt...
    Verklaar je nader ik leer graag.

    Kom overigens niet aanzetten met een slecht onderbouwd stukje dan wel een antwoord waarin je me verkeerd interpreteert.
13 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.842
AB InBev 2 5.291
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.542
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.973
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.545
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.149
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.764
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.865
Ahold 3.536 74.001
Air France - KLM 1.024 34.365
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.619
Allfunds Group 3 1.223
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 339
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.768
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.407
AMG 965 126.199
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.524
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.174
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 321
Arcadis 251 8.626
Arcelor Mittal 2.024 318.708
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.149
Aroundtown SA 1 179
Arrowhead Research 5 9.284
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.729
ASML 1.762 77.209
ASR Nederland 18 4.130
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.694
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 10 mei

    1. Eurocommercial Q1-cijfers
    2. VK economische groei eerste kwartaal
    3. VK handelsbalans maart
    4. VK industriële productie maart
    5. Wolters Kluwer €1,36 ex-dividend
    6. Aperam €0,50 ex-dividend
    7. AMG €0,20 ex-dividend
    8. Arcadis €0,85 ex-dividend
    9. VS consumentenvertrouwen (Universiteit Michigan) mei (vlp) 77
  2. 13 mei

    1. NL faillissementen april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht