Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Jos Koets - Slechte adviseurs

56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 september 2007 10:48
    Jos,

    Jij schrijft o.m.:

    "Deze adviseurs horen niet werkzaam te zijn in de hypotheekbranche. Zij zorgen ervoor dat de branche nog slechter in het daglicht komt. Hierdoor ben ik mijn collega's anders gaan zien. Verhalen uit de IEX-koffiekamer dat adviseurs niet te vertrouwen zijn, wilde ik eerst niet geloven, maar daar kom ik nu op terug.".

    Hieruit blijkt maar weer eens, dat een deel van de "Verhalen uit de IEX-koffiekamer" hoogstwaarschijnlijk komt van ervaringsdeskundigen, die uiterst slechte ervaringen hebben met deze z.g. bona fide adviseurs.
  2. [verwijderd] 21 september 2007 10:53
    Ik heb het zelf ook niet meer zo op de adviseur. Heb laatst 2 van mijn adviseurs gesproken en enkele vragen gesteld over mijn huidige hypotheek en beleggingen. Nu 2 maanden later nog geen antwoord. Ook leuk om te zien, dat als je met moeilijke vragen komt of opmerkingen van "maar hoe zit het dan met ..." dan ze heel moeilijk gaan kijken. (die kennis heb ik dan zelf gekregen door het lezen van dit soort blogs).
    Mijn advies is, denk niet dat die adviseur aan de andere kant van de tafel alles maar snapt en zeker weet. Het is allemaal heel complex geworden... De exper weet het ook niet altijd meer helemaal.
    Lees zelf een hoop vooraf en ga eens 2 avonden met Excel aan de slag.
  3. [verwijderd] 21 september 2007 11:07
    Zelf de banken bij langs gaan voor een hypotheek offerte is het beste. Rabo,ING, SNS.
    Of de mensen bang zijn om dit te doen? Ik denk het.
    Of te weinig kennis? Misschien maar verdiep je er dan in.

    Als 5 adviseurs je zo aan je lot overlaten dan geeft dat wel te denken over het adviseursgilde.
    Met een beetje zelfstudie omzeil je deze bovengenoemde missers.

    Jan.
  4. [verwijderd] 21 september 2007 11:26
    Schandalig! Vijf keer een verkeerd advies.
    Deze mensen hebben gelukkig een buurman die de zaak niet helemaal vertrouwt. En dan te bedenken dat ze al vaker een hypotheek afgesloten hebben.
    Als deze mensen er al (bijna) intrappen, wat te denken van starters...

    Is het nu onkunde, luiheid of provisiegericht werken van de 'adviseurs'?

    Stel, ze kiezen toch voor de lagere maandlasten.
    Is dit dan zo'n geval dat de mensen in eerste instantie aan het lijntje worden gehouden en uiteindelijk een duurdere hypotheek door de strot geduwd krijgen?

    Gr. Daven

  5. [verwijderd] 21 september 2007 11:32
    quote:

    lionking1965 schreef:

    Zelf de banken bij langs gaan voor een hypotheek offerte is het beste. Rabo,ING, SNS.
    Of de mensen bang zijn om dit te doen? Ik denk het.
    Of te weinig kennis? Misschien maar verdiep je er dan in.

    Als 5 adviseurs je zo aan je lot overlaten dan geeft dat wel te denken over het adviseursgilde.
    Met een beetje zelfstudie omzeil je deze bovengenoemde missers.
    Op zich heb je wel gelijk, maar zo gemakkelijk als het geschreven is is het niet. Mensen met een goede opleiding zullen nog best een aardig eind komen als ze alles proberen uit te zoeken. Mensen die alleen maar een lagere opleiding hebben zullen een groot probleem hebben het een en ander uit te zoeken. Daarom nemen ze ook een 'deskundige' adviseur, omdat ze het zelf niet kunnen.

    Helaas is dit probleem niet exclusief voor de financiele branche. Ik heb de indruk dat op elk gebied de advieskwaliteit veel te wensen over laat. Maak maar eens een wensenlijstje en ga shoppen. Leg overal je wensenlijstje voor en vraag welk produkt je moet nemen. Je krijgt overal een ander antwoord, als je doorvraagt krijg je veelal geen antwoord en als je het gaat uitzoeken blijkt veelal dat je met het aanbevolen produkt niet past bij het wensenlijstje of er een te duur produkt aanbevolen wordt dat overkill is. Uiteraard is het wel zo dat de impact bij de meeste produkten een stuk kleiner is dan wanneer het om hypotheken of pensioenen gaat.

    mvg
    Wilco

  6. Jos Koets 21 september 2007 11:55
    Beste Twosisters,

    Mijn ervaring met hun is nihil, dus ik kan daar geen oordeel overvellen. Wel weet ik dat het bij banken niet anders is. Zij adviseren vaak ook weer een nieuwe polis van 30 jaar. Bovendien (net telefonisch vernomen van een klant) zetten sommige banken maar ook andere adviseurs de klant onder druk door te zeggen dat ze snel moeten tekenen anders krijgen ze geen korting op de rente!

    Je merkt hieruit dat het veel slechter gaat in de branche en dat er veel minder hyotheken wordt afgesloten. Overleven ten koste van de klant noem ik het maar.

    Gr. Jos
  7. [verwijderd] 21 september 2007 11:58
    Jos, zeg eens eerlijk, is dit echt waar? Of heb je gewoon alle missers bij elkaar gestopt om een leuk stukje te kunnen schrijven? Ik ben zelf erkend hypotheekadviseur en ik ken de trucs van mijn minder integere collega's natuurlijk ook wel, maar.... deze praktijken anno 2007 en in dergelijk mate?! Daar zakt echt mijn broek van af!!!! Ik wil dit bijna niet geloven.

    Aan de reacties te zien is het vertrouwen in de hypotheekadviseur niet groot, maar ik vrees dat hier veel "beeldvorming" aan ten grondslag ligt. Als ik in mijn jaarlijkse Permanente Educatie klasje zit, kom ik overwegend uitermate serieuze en m.i. integere hypotheekadviseurs tegen. Ze bestaan dus wel!
    Het vak wordt i.d.d. wel steeds ingewikkelder.
    Reden te meer om een goede adviseur te zoeken zou ik zeggen, maar dan i.d.d. wel kritisch blijven en ook zef informatie vergaren.

    Dan kom je er ook meteen achter hoe duur ING en SNS zijn, dus die tip van Lionking zou ik zeker niet opvolgen. De beste banken zijn Bank of Scotland, Argenta, Gmac, Hypotrust, (allemaal een 1 sporig rentebeleid en een goede verhuisregeling) en Florius (wel een 2-sporig rentebeleid). Welke de beste bank is in een specifiek geval en op een specifiek moment, volgt uit een combinatie van de rente en de voorwaarden. Dat kun je zelf nooit uitpuzzelen. Een goede adviseur heeft daar software voor. En als deze adviseur je betrekt bij het advies en laat zien hoe hij tot een advies komt hoef je er ook geen vijf te bezoeken. Ik kan mij leukere dingen voorstellen!

    Groeten,

    Adriaan
  8. Jos Koets 21 september 2007 12:02
    Ik loop al een paar dagen met bretels om mijn broek op te houden. Het verhaal klopt als een bus en kan ook worden bevestigd door een iex lezer die mij heeft gemaild.

    De buurman en hij hebben dinsdag deze column van mij gekregen en 100% goedkeuring gegeven. Ik kan er helaas niets anders van maken. Trouwens in al mijn columns heb ik nog nooit iets verzonnen. Dat kan je als columnist namelijk niet maken.

    Gr. Jos
  9. [verwijderd] 21 september 2007 12:09
    Oke Wilco,

    Maar wat is nu zo moeilijk aan om persoonlijk diverse banken bij langs te gaan?
    Als je kennis nul is op hypotheek gebied dan ben je mijn inziens beter af bij bank adviseurs dan bij een van boven genoemde adviseurs.

    Als je totaal niets begrijpt wat een hypotheek is, neem dan een spaarhypotheek. Daar loopt men dan het minste risico bij.

    Jan.
  10. [verwijderd] 21 september 2007 12:22
    quote:

    lionking1965 schreef:

    Maar wat is nu zo moeilijk aan om persoonlijk diverse banken bij langs te gaan?
    Verschillende banken af gaan is uiteraard niet zo moeilijk. Uit het stukje van Jos blijkt echter dat ze wel eens allemaal een slecht advies kunnen geven. En mijn ervaring met andere produkten waar ik geen verstand van zaken had, doorvragen leverde tegenstrijdige antwoorden op als er al een antwoord op kwam. Als je dan terug gaat met de verzamelde informatie blijkt het ineens weer allemaal helemaal anders in elkaar te zitten.

    Meerdere adviezen inwinnen is leuk en aardig, maar zonder voldoende kennis van zaken leidt dat alleen maar tot verwarring als de adviezen tegenstrijdig zijn.

    mvg
    Wilco
  11. [verwijderd] 21 september 2007 12:22
    Mijn ervaring is dat de geachte concullega's
    (ook bij de banken) er regelmatig een potje van maken. Anekdote: een klant wil de woning verkopen voor de op het pand rustende hypotheek. Makelaar 1 komt er voor dat geld niet af. Makelaar 2 verkoopt 'm voor veel minder, met als motivatie dat de restschuld kan worden opgenomen in de nieuwe hypotheek. Klant is 50+ heeft geen vast werk en wel een paar hartaanvalletjes gehad afgelopen jaar. Nog afgezien of je zo iemand kunt aanraden om te kopen, (zorgplicht?) 1 dag voor verkoop van de woning paniek bij de klant: de nieuwe woning kan niet doorgaan, de restschud kan niet in de nieuwe hypotheek, aankoop nieuwe woning afgeblazen, levering oude kan ook niet er is geen geld om de restschuld te betalen en ook niet om 10% boete wegens niet leveren te voldoen.
    Je mag nog blij zijn dat ie er niet dood bij neervalt van de stress.

    De consument heeft echter ook pakken boter op z'n hoofd: hij gelooft blindelings elke gek die via telefoon of internet een aanbieding doet, gaat in zee met degene die "niet zo moeilijk doet" met al die lastige vragen en een lekker lage maandlast belooft. U geachte consument, vraagt niet aan vrienden of bekenden of zij naar tevredenheid hun geldzaken gedurende een langere periode naar genoegen bij iemand hebben ondergebracht. U denkt kennelijk dat er een financiële instelling is die u een hypotheek levert voor 2,85% rente -die zie ik tenminste op internet- terwijl die instelling moeiteloos een procent meer rendement kan maken zonder die moeizame hypotheekverkoop, wat zit daar achter? U informeert niet of de adviseur die bij u aan
    tafel schuift zelf gediplomeerd is, ervaring heeft, aangesloten is bij een keurmerk of brancheorganisatie, u informeert niet hoe lang het bedrijf al bestaat, en u sluit uw hypotheek bij lieden die niet eens in uw regio zijn gevestigd, na één kort gesprekje. U gelooft iedereen met een stemmig pak, een laptop en een leasebak op z'n blauwe ogen. U vind het zelfs normaal als de adviseur geen schriftelijk bewijs van zijn advies wil overleggen, of voorop zijn briefpapier heeft staan dat aan de gegeven informatie geen enkele betrouwbaarheid mag worden toegekend, en dat de adviseur niet aansprakelijk is voor onjuiste adviezen.U vraagt niet eens aan uw vorige adviseur wat die er van vind. U neemt alles wat u op internet leest kritiekloos aan en als u een eerlijke adviseur treft die u afraad om de hypotheek over te sluiten of een voor u te dure woning te kopen vind u het volstrekt logisch dat dat gratis en voor nop is, vervolgens gaat u gewoon door naar de volgende adviseur, tot u iemand vind die u wel naar de mond praat en zijn zakken vult dankzij uw hebzucht, angst en verregaande onnozelheid. Als u dan eindelijk geheel volgens uw masochistische wensen bent belazerd gaat u zich beklagen dat de adviseur niet deugt. Er zijn een heleboel goede vakbekwame adviseurs, die het op dit moment veel te vaak afleggen tegen de gouden bergen verhalen bij een beperkte groep mindere vakbroeders, die wel scoren bij de consument, met lekker veel aflosvrij koopsom arbeidsongeschiktheid meefinancieren en en natuurlijk niet verzekeren want u heeft toch wel Radar gezien? Maar nee die goede adviseurs bellen u niet op, en nee die komen niet graag even 's avonds vrijblijvend langs als vijfde adviseur in de rij die het nog goedkoper mag proberen te maken en nee die hebben niet zulke lage rentes, die zijn al twee uur bezig alleen met de wettelijk verplichte klantinventarisatie en profiel. En die balen ervan als hun klanten die zij proberen te helpen weer met internetuitdraaien aankomen van de meest onmogelijke en riskante hypotheken, waarbij de klant dan ook nog hoogst verontwaardigd is dat hem dit niet is geadviseerd, ook al komt uit zijn profel dat hij stikbenauwd is voor risico's. Ik hoop dat op korte termijn de schoonmaak door de AFM eens op gang komt, dan kunnen ze vanachter de teakboompjes eens wat steun gaan geven aan de goedwillende kwaliteitsadviseurs. Die weten ook niet altijd alles, met dank aan de overheid die per drie weken de wetgeving complexer maakt, maar zij gaan wel uit van het belang van de klant.

  12. [verwijderd] 21 september 2007 12:33
    Ik wil ook nog even het beeld ontkrachten dat je hoog opgeleid moet zijn om financiële zaken in het algemeen en hypotheken in het bijzonder te snappen. Er zijn talrijke hoog opgeleide mensen die er geen snars van begrijpen, ook niet na drie keer uitleggen en ook niet na vier keer uitleggen. Die hebben gewoon geen financiële knobbel.
    En aan de andere kant kom ik net zo goed laag opgeleide mensen tegen die mij gewoon verbazen hoe snel ze het oppakken en doorzien.

    Groeten,
    Adriaan
  13. [verwijderd] 21 september 2007 12:47
    Ik sluit mij dan maar aan bij de bretellenbrigade, het is inderdaad nauwelijks voorstelbaar, ik kan het mij alleen indenken als zo iemand via call-centers of internet zijn adviseur uitzoekt. Dan krijg je niet de fine fleur van het adviseursgilde over de vloer.

    Over de banken:
    Vrijwel elke SNS hypotheek wordt momenteel met een nadelige boeteclausule verkocht voor een heel klein beetje rentekorting, De ING en de Postbank en ABN geven extra rentekorting voor allerlei toeters en bellen, en ook nadelige voorwaarden, dan moet je alweer opletten dat je niet een te korte rentevaste periode neemt, anders ben je zo weer aan het oversluiten. Adriaan heeft een aardig lijstje met goedkope geldverstrekkers, dat kun je ook nakijken bij VEH op de site. Alleen: die hebben maar een paar procent marktaandeel, en alleen verkrijgbaar via die adviseurs, zouden die dan toch niet zo duur zijn? Wij doen meer dan 90% van onze hypotheken bij GMAC Argenta BOS Hypotrust en zo. Ik zou als consument niet teveel vertrouwen op de banken, die hebben alleen hun eigen produkten en dat personeel wordt ook gepusht om veel te verkopen. Banken zijn geen filantropische instellingen!

    Er zijn in het wat verdere verleden regelmatig adviezen van mij opgestuurd naar VEH ter beoordeling, dat was altijd positief, sinds zij zelf voor veel geld een hypotheekadvies afdeling hebben opgezet heb ik ze nog niet weer meegemaakt. Ik vind het wel leuk dat ze eerst over zakkenvullende adviseurs schreven, en nu ze het zelf ook doen ineens vinden dat een hypotheekadvies 2000 euro of zo mag kosten. Ik denk wel dat men daar van goede wil is, maar doordat de overheid de consument tot op het krankzinnige (ik kan het ook Geert!) af wil beschermen tegen financiële risico's is VEH ook erg risicomijdend geworden, en krijg je denk ik al gauw de zaligmakende spaarhypotheek voorgeschoteld.

    Wel lekker dat er flink wordt gereageerd door consumenten en adviseurs, betere informatie leidt tot betere besluitvorming.
  14. [verwijderd] 21 september 2007 13:29
    Jos,

    Wat is jouw deskundig oordeel over de z.g. Eigen Huis Hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis?

    quote:

    jkoets schreef:

    Beste Twosisters,

    Mijn ervaring met hun is nihil, dus ik kan daar geen oordeel overvellen. Wel weet ik dat het bij banken niet anders is. Zij adviseren vaak ook weer een nieuwe polis van 30 jaar. Bovendien (net telefonisch vernomen van een klant) zetten sommige banken maar ook andere adviseurs de klant onder druk door te zeggen dat ze snel moeten tekenen anders krijgen ze geen korting op de rente!

    Je merkt hieruit dat het veel slechter gaat in de branche en dat er veel minder hyotheken wordt afgesloten. Overleven ten koste van de klant noem ik het maar.

    Gr. Jos
    Zijn er anderen, die over de z.g. Eigen Huis Hypotheekservice van de Vereniging Eigen Huis een deskundig oordeel kunnen vellen?
  15. linsen 21 september 2007 13:48
    Door alle bijdragen wordt duidelijk dat, ook voor een goedwillende klant, het aanschaffen van een hypotheek betekent dat je je in een jungle begeeft. Continu speelt de vraag: wat is dit advies nu waard? Is deze adviseur wel te goeder trouw? De branche zelf is blijkbaar niet in staat tot zelfreiniging. De consument verwijten dat hij dom is gaat wat ver gezien de complexiteit van het product, al is het duidelijk dat er ook behoorlijk wat naieve mensen rondlopen die niet verder kijken dan hun neus lang is.
    De suggestie dat hier een urgente taak voor de AFM ligt vind ik prima. Maar daar merk ik niets van. Dus AFM: kom op en doe je werk!
    groet,
    Lex
  16. [verwijderd] 21 september 2007 14:13
    quote:

    floora schreef:

    Wat een verhaal!
    TIP: Laat je adviseren door een niet van provisie afhankelijke adviseur. Dat lost een hoop problemen op.
    Dat lost provisie jagen inderdaad op, hoewel je nooit garantie hebt dat als je via zo'n adviseur iets afsluit hij niet linksom of rechtsom alsnog ergens wat provisie binnenharkt.

    Kwadertrouw handelen is 1 probleem, maar incompetentie is een andere dat je niet zomaar oplost. In elk vakgebied regeert de middelmaat, dat is bij financiele advisering niet anders. Het afronden van een opleiding, het slagen voor een test etc zegt niet zoveel over de vraag of iemand de kennis ook goed en effectief kan toe passen. Ik denk dat veel van die slechte adviezen wel goedbedoeld zijn, maar vooral het resultaat zijn van competentie issue's.

    mvg
    Wilco
56 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.286
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.580 46.456
ABO-Group 1 19
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.950
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.481
Aedifica 2 832
Aegon 3.257 320.092
AFC Ajax 537 7.018
Affimed NV 2 5.762
ageas 5.843 109.779
Agfa-Gevaert 13 1.862
Ahold 3.536 73.983
Air France - KLM 1.024 34.348
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.774
Alfen 12 16.546
Allfunds Group 3 1.217
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.247
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 337
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.485 114.767
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.821 240.368
AMG 965 125.869
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.522
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 382
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.162
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 316
Arcadis 251 8.623
Arcelor Mittal 2.024 318.668
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 267
arGEN-X 15 9.113
Aroundtown SA 1 176
Arrowhead Research 5 9.283
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.704
ASML 1.762 77.058
ASR Nederland 18 4.122
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 333
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.673
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.681

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht